Talvella hämätään kynttilöillä, keväällä kukilla. Kuva: Shutterstock
Talvella hämätään kynttilöillä, keväällä kukilla. Kuva: Shutterstock

Kevätsiivouksessakin voi vetää mutkat suoriksi ja saada silti hienolta näyttävän lopputuloksen.

Vuosi sitten japanilainen Marie Kondo villitsi lähes koko maailman raivaamaan kodin nurkat ylimääräisestä rojusta ja säilyttämään vain tavaroista rakkaimmat. Niissä kodeissa, joissa urakkaan ryhdyttiin, vallitsi kuri ja järjestys. Ehkä vallitsee vielä tänäänkin.

Mutta järjestysgurukaan ei voi mitään sille, että juuri näinä hetkinä kevätauringon säteet paljastavat pölyiset ikkunankarmit ja rähmäiset kaapinovet.

Rennossa huushollissa joulusiivoukseen ovat päteneet jo vuosia samat ohjeet: kerää irtosälä pois silmistä kaappeihin ja laatikoihin, sytytä kynttilät ja iske vieraille sekä itsellesi viinilasi kouraan. Hämärässä pölyiset nurkat tuskin osuvat omaankaan silmään.

Kevätsiivouksessa tarvitaan kuitenkin erilaista otetta. Onneksi siinäkin voi hieman huijata, jotta hommasta pääsee helpommalla. Joka nurkkaa ei tarvitse jynssätä hammasharjalla.

Näin teet kodin kevätsiivouksen tunnissa (tai ainakin mahdollisimman nopeasti, riippuen kotisi koosta ja tavaroiden määrästä siellä):

1. Keskity ongelmakohtiin

Nyt ei jynssätä allaskaappia tai puhdistella hajulukkoja (oletuksena on, että ne kuuluvat jokaisen siivousrutiineihin ainakin silloin tällöin), vaan keskitytään niihin kodin kohtiin, joihin pölyä ja likaa kertyy näkyville. Ideana on siis selvitä lähinnä rättiä ja moppia heiluttelemalla, mutta jos pinnoille on päässyt kertymään Marie Kondon opeista huolimatta rojua, tavarat pitäisi ensin hoitaa pois tieltä, takaisin omille paikoilleen.

2. Raivaa eteinen

Talven mittaan sinne on voinut kertyä koko joukko takkeja ja kenkäpareja. Vie varastoon ne, joita ei juuri nyt tarvita ja laita muut takaisin paikoilleen. Yleisilme on heti siistimpi.

3. Aloita ylhäältä

Pöly kulkeutuu tietysti jo maan vetovoimankin ansiosta ylhäältä alas, joten siksi kannattaa aloittaa valaisimista, ylähyllyistä, kaappien päällisistä ynnä muista korkealla olevista pölypesäkkeistä. Viimeiseksi tulevat lattialistojen päälliset ja lattiat. Tässä on taktiikassa on se plussapuoli, että järjestelmällisyydellä voittaa aikaa. Lisäksi mikään paikka ei jää epähuomiossa käymättä läpi. Muista myös sälekaihtimet!

4. Pyyhi kosketuspinnat

Nyt on aivojumpan paikka. Mitkä ovat niitä pintoja, joihin kodin pienet tai vähän isommat rähmäkäpälät säännöllisesti tarttuvat tai lika roiskuu? Muutama esimerkki: jääkaapin ovi, keittiökaapistojen vetimet ja niiden ympäristö, ovenkahvat ja ovenpielet... Niitä ei ole lopulta kauheasti, joten paikat käy nopeasti nihkeällä rätillä läpi. On turha kuluttaa aikaa pyyhkimällä pintoja, jotka eivät ole oikeasti likaisia.

5. Välineurheile

Siivousta kannattaa ennakkovalmistella sen verran, että hankkii kunnon välineet, joilla työ sujuu helposti ja nopeasti. Miedolla yleispuhdistusaineella pääsee pitkälle, mutta esimerkiksi mikrokuituliinat ovat siivouksessa ihan ässiä verrattuna tavallisiin rätteihin, jotka helposti vain levittävät likaa ja pölyä ympäriinsä. Myös imurin pehmeäkarvainen pölysuulake on toimiva peli, jos putsattavana on paljon muutakin kuin tasaista vaakapintaa.

6. Päivitä samalla sisustus (jos haluat)

Jos aiot vaihtaa verhot tai muita tekstiilejä kevääksi, se kannattaa tehdä siivouksen yhteydessä, koska operaatiosta tulee todennäköisesti pölyä. Anna tomun laskeutua tovi ennen kuin tartut pölyrättiin ja imuriin, jotta kodista tulee mahdollisimman puhdas kertasiivouksella.

7. Nauti lopputuloksesta

Viinilasillinen palkinnoksi tuskin pilaa tätäkään nautintoa.

Lisää käytännön vinkkejä siivoamiseen löytyy esimerkiksi Marttojen nettisivuilta sekä Siivous.infosta.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.