Unohda kaappi-inventaario, keskity näkyviin sotkuihin. Kuva: Shutterstock
Unohda kaappi-inventaario, keskity näkyviin sotkuihin. Kuva: Shutterstock

Vieraat tulevat tunnin päästä, ja koti näyttää ydinpommin runtelemalta. Näin pikaraivaat sotkut piiloon.

1. Aloita eteisestä, sillä se on ensimmäinen tila, jonka tulija näkee. Ravistele matolta liiat hiekat ja järjestä kengät siisteihin riveihin. Pyyhkäise peilit.

2. Kerää lattioilta, sohvilta ja sängyltä vaatemytyt ja vie ne kaappeihin tai pyykkikoriin. Siivoa myös lipastojen ja pöytien päältä ylimääräiset tavarat.

3. Pese vessanpytty ja lavuaari, kiillota hana. Vaihda uudet käsipyyhkeet  ja varmista, että vessapaperia on riittävästi.

4. Piilota likaiset astiat astianpesukoneeseen ja pyyhi pöytätasot. Kaunis kattaus vie näppärästi huomiota pieneltä epäjärjestykseltä.

5. Älä tuhlaa aikaa imurointiin, vaan lakaise suurimmat pölypallot lattioilta rikkakihvelillä. Pyöräytä matolla olevat roskat pois kuivalla lankamopilla.

6. Järjestele lehdet siisteihin pinoihin ja asettele olohuoneen sohvatyynyt siististi.

Siivousvinkit antoi Lotta Dahlstedt / Pieni Puhdistuspuoti

 Lue myös

Ei enää siivouspäiviä! 9 tapaa pitää koti aina järjestyksessä

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

Sujuuko siivous kuin tanssi, vai onko imuri sinulle täysin vieras käsite?