Kynttilät on kivempi sytyttää, kun ei tarvitse pelätä niiden sytyttävän pöydällä olevia tavarakasoja. Kuva: Shutterstock
Kynttilät on kivempi sytyttää, kun ei tarvitse pelätä niiden sytyttävän pöydällä olevia tavarakasoja. Kuva: Shutterstock

Vielä ei ole aika himmentää valoja ja sytyttää kynttilöitä sotkun häivyttämiseksi. Jouluun on hyvin aikaa, joten tässähän ehtii kääriä hihat ja järjestää kodin kuntoon.

Ei nyt mitään paineita, mutta joulu on pian täällä ja olisihan se kiva, jos nurkat olisivat kutakuinkin järjestyksessä – varsinkin, jos kotiin on tulossa vieraita.

Jos raivopäinen järjestely ei kuulu normaaleihin päivittäisrutiineihisi, nyt on aika löytää tarmokkuutensa, jos mielii saada kodin järjestykseen. Aikaa on vielä useampi viikko, joihin kannattaa mahduttaa muutama järjestelyurakka. Viimeisenä iltana kun yleensä ehtii vain tunkea tavarat piiloon kaappeihin ja paiskata oven kiinni juuri ennen kuin kaikki romahtaa hyllyiltä takaisin syliin.

Onneksi meillä on järjestelyguruja, sellaisia kuin KonMari-siivousraamatun kirjoittaja Marie Kondo. Kokosimme ammattijärjestäjien vinkit, joita voi helposti hyödyntää joulunalusajan raivausoperaatiossa.

1. Missä vika?

Ongelma on ensin havaittava. Onko pulmana se, että tavaroita on liikaa, ne ovat hujan hajan vai että kotona on likaista? Ammattijärjestäjä Linda Rothschild kertoo HGTV-sivustolle, että moni sekoittaa siisteyden ja järjestyksen keskenään. Vaikka pinnat kiiltelisivät puhtauttaan, sekalaiset tavaraläjät niillä luovat sotkuisen fiiliksen. Järjestyksestä voi puhua vasta, kun tavaroilla on paikka – eikä satunnainen pöydänkulma kelpaa sellaiseksi. Koti pysyy melko siistinä, kun tasot pyyhkii käytön jälkeen ja yrittää olla luistamatta viikkosiivouksesta, mutta järjestäminen kannattaa tehdä ajatuksella.

Moni sekoittaa siisteyden ja järjestyksen keskenään.

2. Se paikka

Tätä järjestyksen ihmiset jaksavat hokea: jokaisella tavaralla on oltava paikka. He eivät jankuta sitä turhaan, vaan hyvästä syystä. Tavaroita kertyy sinne sun tänne, jos niille ei ole varattu mitään kaappia, hyllyä tai koria, johon ne voi laittaa käytön jälkeen. Aloita keksimällä järkevät paikat, joihin haluat tarpeellisen tavaran sijoittaa. Helpointa on ajatella tuotteita ryhmittäin, esimerkiksi kylpypyyhkeet kannattaa sijoittaa yhteen ja samaan paikkaan ja urheilutamineet omaan kaappiinsa tai niille tarkoitetulle hyllylle.

3. Liian ahdasta?

Tilanpuute on yleensä merkki siitä, että tavaraa on liikaa – ei siitä, että säilytystilaa on liian vähän. Jos kotonasi vallitsee kaaos, sieltä todennäköisesti löytyy karsittavaa. Raivatessa kannattaa kuunnella Marie Kondon neuvoja ja siivota esinelaji kerrallaan. Unohda yhden nurkan kohentelu vuorollaan, ja kaiva esiin esimerkiksi kaikki kotoasi löytyvät vaatteet, lehdet, kirjat tai keittiövälineet. Käy ne läpi ja säästä vain tarpeelliset. Jo alkaa tulla tilaa. Jos esimerkiksi alkaa näyttää siltä, että joudut säilyttämään keittiövälineitä muuallakin kuin keittiössä, on tullut aika karsia jostakin.

Tilanpuute on yleensä merkki siitä, että tavaraa on liikaa – ei siitä, että säilytystilaa on liian vähän.

4. Homma kotiin kerralla

Marie Kondo on tosiaan sitä koulukuntaa, joka kehottaa ottamaan yhden projektin ja hoitamaan sen kuntoon kerralla. Ei mitään "yksi tavara päivässä roskiin" -tyyppistä hissuttelua siis, vaan tehokasta raivaamista. Kun järjestät kerralla kunnolla, asia pysyy sen jälkeen pitkään poissa päiväjärjestyksestä. Tavaroita karsiessa kannattaa muistaa, että mitä vähemmän roinaa, sitä vähemmän kaaosta. Unohda tunteilu, luovu ylimääräisestä ja laita loput takaisin niille määrittelemillesi paikoille!

Kaipaatko helppoja aloituskohteita? Niitä listasi minimalistista blogia pitävä Ivana Carpio, jonka 10 kohdan karsimislista on luettavissa täällä. Heippa vaan, ylimääräiset johdonpätkät ja liinavaatteet!

5. Tavarat eivät kuitenkaan lakkaa lisääntymästä

Vaikka kirjahyllyn olisi siivonnut kerran, on todennäköistä, että ajan saatossa se pääsee jälleen kaaostilaan. Kun sen hyväksyy ja tietää, voi toimia ennen kuin tilanne äityy kaoottiseksi. Ammattijärjestäjä Hanna Luoma ottaa esimerkiksi paperit. Niitä kertyy, vaikka ei edes tilaisi kotiinsa mitään postitse tuotavaa. Siksi kannattaa ottaa se asenne, että käy postit läpi heti, kun ne tulevat ja säilöö (mielellään sähköisesti) vain oikeasti tärkeät. Muut voi laittaa suoraan paperinkeräykseen. Sama pätee ostoksiin – jo ennen ostopäätöstä on hyvä miettiä, löytyykö tavaralle paikka kotoa vai pitääkö jotakin heittää pois, jotta uusi esine mahtuu tilalle.

6. Entäs mahtavat säilytysratkaisut?

Niin, ainahan kaupitellaan ties mitä säilytysjärjestelmiä, joiden avulla kaaos on mahdollista kesyttää. Järjestysgurut kuitenkin varoittavat niistä ihan syystä. On innostavaa suunnitella säilytysjärjestelmää, mutta ensin pitäisi miettiä, mitä siihen laittaa ja miten sitä käyttää. Nättejä säilytyslaatikoita tai kokonaisia järjestelmiä on turha hankkia ennen kuin on tarkasti suunnitellut, mitä niissä säilyttää ja miksi. Raivaus (kohta 3) paljastaa, onko säilytystilan lisäämiselle edes tarvetta.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.