Verhot ja koristetyynyt ovat tärkeä osa eleganttia yleisilmettä. Kuva: Shutterstock
Verhot ja koristetyynyt ovat tärkeä osa eleganttia yleisilmettä. Kuva: Shutterstock

Sisustuksen eleganttius on pienistä asioista kiinni. Viimeistelty lopputulos onnistuu, vaikka budjetti olisi tiukka.

Elegantti tarkoittaa sisustuksessa yleensä samaa kuin muissakin tyyliasioissa – kallista. Fiksuja valintoja tekemällä hienostuneeseen lopputulokseen voi päästä halvallakin. Freshome-sivusto kokosi yksinkertaiset mutta edulliset neuvot elegantin kodin sisustamiseen.

1. Värillä on väliä

Maalin valinta on yksi sisustajan haastavimmista tehtävistä. Siihen kannattaa käyttää aikaa! Eleganssia haluavan kannattaa lähteä joko rohkealle ja dramaattiselle tai pehmeän huomaamattomalle linjalle. Sisäovien maalaaminen mustiksi voi olla hyvä idea, kunhan sisustukseen lisää muitakin mustia elementtejä.

2. Tyynyt kahteen tarkoitukseen

Sisustustyynyillä on kaksi tehtävää: antaa lisämukavuutta istujalle ja näyttää hyviltä. Eleganttiin kotiin ei sovi mikä tahansa nuhjuinen ja muhkurainen tyyny. Paras lopputulos syntyy, kun tyynynpäällinen on hieman liian pieni sisustyynyyn verrattuna. Kokoero tekee tyynystä pinkeän ja muhkean.

3. Verhot tekevät kodin

Verhot ovat iso ja näyttävä sisustuselementti, joten niihin panostaminen on helppo tapa tuoda eleganssi kotiin kertaheitolla – eikä verhojen edes tarvitse maksaa maltaita.

Suosi luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa ja pellavaa, koska keinokuidut näyttävät helposti halvoilta. Jos koko huoneen korkuiset verhot eivät ole juttusi, kokeile puu- tai bambukaihtimia ja yksinkertaisen tyylikästä laskosverhoa.

4. Satsaa vetimiin

Peruskaapit ja -laatikotkin muuttuvat kiinnostaviksi uusimalla vetimet. Älä osta mitä tahansa bulkkikamaa, vaan etsi persoonallisia, mielellään metallisia kahvoja ja nuppeja.

Rautakauppojen lisäksi kannattaa tarkistaa vanhanaikaisia ja käytettyjä rakennustarvikkeita myyvät liikkeet ja nettikaupat. Niiden hinnat saattavat olla kalliit, mutta pysyt budjetissa, jos vetimiä ei ole älyttömän paljon.

5. Älä skippaa somisteita

Koti kaipaa asusteita ihan samalla tavalla kuin vaatteesikin. Valokuvakehykset, peilit ja maljakot tuovat kotiin persoonallisuutta ja viimeisteltyä fiilistä. Niitä voi löytää halvallakin, kun pitää silmänsä auki käytetyn tavaran kaupoissa, alennusmyynneissä ja ketjuliikkeissä. Hyväksy kotiisi kuitenkin vain paras.

6. Siisteys ja järjestys

Koti on parhaimmillaan, kun tavarat ovat paikoillaan ja ympärillä on siistiä. Sisustuksen yksityiskohdatkin tulevat paremmin esiin, ja puhtaanapito myös pidentää esineiden käyttöikää.

Lue myös:

Koti siistiksi – viidessä minuutissa!

Sisusta koti uusiksi ilman rahaa – 4 vinkkiä

Näin saat lisää tilaa pieneen asuntoon

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

Sujuuko siivous kuin tanssi, vai onko imuri sinulle täysin vieras käsite?