Verhot ja koristetyynyt ovat tärkeä osa eleganttia yleisilmettä. Kuva: Shutterstock
Verhot ja koristetyynyt ovat tärkeä osa eleganttia yleisilmettä. Kuva: Shutterstock

Sisustuksen eleganttius on pienistä asioista kiinni. Viimeistelty lopputulos onnistuu, vaikka budjetti olisi tiukka.

Elegantti tarkoittaa sisustuksessa yleensä samaa kuin muissakin tyyliasioissa – kallista. Fiksuja valintoja tekemällä hienostuneeseen lopputulokseen voi päästä halvallakin. Freshome-sivusto kokosi yksinkertaiset mutta edulliset neuvot elegantin kodin sisustamiseen.

1. Värillä on väliä

Maalin valinta on yksi sisustajan haastavimmista tehtävistä. Siihen kannattaa käyttää aikaa! Eleganssia haluavan kannattaa lähteä joko rohkealle ja dramaattiselle tai pehmeän huomaamattomalle linjalle. Sisäovien maalaaminen mustiksi voi olla hyvä idea, kunhan sisustukseen lisää muitakin mustia elementtejä.

2. Tyynyt kahteen tarkoitukseen

Sisustustyynyillä on kaksi tehtävää: antaa lisämukavuutta istujalle ja näyttää hyviltä. Eleganttiin kotiin ei sovi mikä tahansa nuhjuinen ja muhkurainen tyyny. Paras lopputulos syntyy, kun tyynynpäällinen on hieman liian pieni sisustyynyyn verrattuna. Kokoero tekee tyynystä pinkeän ja muhkean.

3. Verhot tekevät kodin

Verhot ovat iso ja näyttävä sisustuselementti, joten niihin panostaminen on helppo tapa tuoda eleganssi kotiin kertaheitolla – eikä verhojen edes tarvitse maksaa maltaita.

Suosi luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa ja pellavaa, koska keinokuidut näyttävät helposti halvoilta. Jos koko huoneen korkuiset verhot eivät ole juttusi, kokeile puu- tai bambukaihtimia ja yksinkertaisen tyylikästä laskosverhoa.

4. Satsaa vetimiin

Peruskaapit ja -laatikotkin muuttuvat kiinnostaviksi uusimalla vetimet. Älä osta mitä tahansa bulkkikamaa, vaan etsi persoonallisia, mielellään metallisia kahvoja ja nuppeja.

Rautakauppojen lisäksi kannattaa tarkistaa vanhanaikaisia ja käytettyjä rakennustarvikkeita myyvät liikkeet ja nettikaupat. Niiden hinnat saattavat olla kalliit, mutta pysyt budjetissa, jos vetimiä ei ole älyttömän paljon.

5. Älä skippaa somisteita

Koti kaipaa asusteita ihan samalla tavalla kuin vaatteesikin. Valokuvakehykset, peilit ja maljakot tuovat kotiin persoonallisuutta ja viimeisteltyä fiilistä. Niitä voi löytää halvallakin, kun pitää silmänsä auki käytetyn tavaran kaupoissa, alennusmyynneissä ja ketjuliikkeissä. Hyväksy kotiisi kuitenkin vain paras.

6. Siisteys ja järjestys

Koti on parhaimmillaan, kun tavarat ovat paikoillaan ja ympärillä on siistiä. Sisustuksen yksityiskohdatkin tulevat paremmin esiin, ja puhtaanapito myös pidentää esineiden käyttöikää.

Lue myös:

Koti siistiksi – viidessä minuutissa!

Sisusta koti uusiksi ilman rahaa – 4 vinkkiä

Näin saat lisää tilaa pieneen asuntoon