Verhot ja koristetyynyt ovat tärkeä osa eleganttia yleisilmettä. Kuva: Shutterstock
Verhot ja koristetyynyt ovat tärkeä osa eleganttia yleisilmettä. Kuva: Shutterstock

Sisustuksen eleganttius on pienistä asioista kiinni. Viimeistelty lopputulos onnistuu, vaikka budjetti olisi tiukka.

Elegantti tarkoittaa sisustuksessa yleensä samaa kuin muissakin tyyliasioissa – kallista. Fiksuja valintoja tekemällä hienostuneeseen lopputulokseen voi päästä halvallakin. Freshome-sivusto kokosi yksinkertaiset mutta edulliset neuvot elegantin kodin sisustamiseen.

1. Värillä on väliä

Maalin valinta on yksi sisustajan haastavimmista tehtävistä. Siihen kannattaa käyttää aikaa! Eleganssia haluavan kannattaa lähteä joko rohkealle ja dramaattiselle tai pehmeän huomaamattomalle linjalle. Sisäovien maalaaminen mustiksi voi olla hyvä idea, kunhan sisustukseen lisää muitakin mustia elementtejä.

2. Tyynyt kahteen tarkoitukseen

Sisustustyynyillä on kaksi tehtävää: antaa lisämukavuutta istujalle ja näyttää hyviltä. Eleganttiin kotiin ei sovi mikä tahansa nuhjuinen ja muhkurainen tyyny. Paras lopputulos syntyy, kun tyynynpäällinen on hieman liian pieni sisustyynyyn verrattuna. Kokoero tekee tyynystä pinkeän ja muhkean.

3. Verhot tekevät kodin

Verhot ovat iso ja näyttävä sisustuselementti, joten niihin panostaminen on helppo tapa tuoda eleganssi kotiin kertaheitolla – eikä verhojen edes tarvitse maksaa maltaita.

Suosi luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa ja pellavaa, koska keinokuidut näyttävät helposti halvoilta. Jos koko huoneen korkuiset verhot eivät ole juttusi, kokeile puu- tai bambukaihtimia ja yksinkertaisen tyylikästä laskosverhoa.

4. Satsaa vetimiin

Peruskaapit ja -laatikotkin muuttuvat kiinnostaviksi uusimalla vetimet. Älä osta mitä tahansa bulkkikamaa, vaan etsi persoonallisia, mielellään metallisia kahvoja ja nuppeja.

Rautakauppojen lisäksi kannattaa tarkistaa vanhanaikaisia ja käytettyjä rakennustarvikkeita myyvät liikkeet ja nettikaupat. Niiden hinnat saattavat olla kalliit, mutta pysyt budjetissa, jos vetimiä ei ole älyttömän paljon.

5. Älä skippaa somisteita

Koti kaipaa asusteita ihan samalla tavalla kuin vaatteesikin. Valokuvakehykset, peilit ja maljakot tuovat kotiin persoonallisuutta ja viimeisteltyä fiilistä. Niitä voi löytää halvallakin, kun pitää silmänsä auki käytetyn tavaran kaupoissa, alennusmyynneissä ja ketjuliikkeissä. Hyväksy kotiisi kuitenkin vain paras.

6. Siisteys ja järjestys

Koti on parhaimmillaan, kun tavarat ovat paikoillaan ja ympärillä on siistiä. Sisustuksen yksityiskohdatkin tulevat paremmin esiin, ja puhtaanapito myös pidentää esineiden käyttöikää.

Lue myös:

Koti siistiksi – viidessä minuutissa!

Sisusta koti uusiksi ilman rahaa – 4 vinkkiä

Näin saat lisää tilaa pieneen asuntoon

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.