Tässä lukunurkkauksessa säilytyslaatikot toimivat pikkupöytänä. Kuva: Shutterstock
Tässä lukunurkkauksessa säilytyslaatikot toimivat pikkupöytänä. Kuva: Shutterstock

Tosiasiahan on, etteivät asuinneliöt lisäänny muuttamatta. Pikkukodin voi kuitenkin saada tuntumaan suuremmalta, kun tilaa hyödyntää kekseliäästi.

Pieni koti voi tuntua joko ahtaalta tai yllättävän tilavalta kokoonsa nähden. Jos tavoitteena on jälkimmäinen, kannattaa kokeilla näitä vinkkejä, joiden avulla pienestä tilasta saa kaiken hyödyn irti.

1. Jaa alueisiin

Vaikka asuisit yksiössä, koko kodin ei tarvitse olla yhtä ja samaa tilaa. Rajaa huoneeseen omat alueensa eri toiminnoille: nukkumiselle, syömiselle, telkkarin katselulle. Väliseinien sijaan alueet voi erottaa toisistaan visuaalisesti huonekaluilla, matoilla, seinämaalilla, verhoilla tai kevyillä sermeillä. Kun sohvan asettelee selkänoja makuutilaan päin, ”olohuone” ja nukkumatila erottuvat heti selvästi toisistaan. Vaikka ”eteinen” olisi vain ovi huoneeseen, kenkähylly ja naulakko saavat sen näyttämään omalta, erilliseltä tilaltaan.

2. Hyödynnä hukkatila

Nurkka, jolla ei ole mitään käyttöä? Seinänpätkä, joka ammottaa tyhjyyttään? Tartu tilaisuuteen. Hukkatilasta tulee heti hyödyllisempi, kun siihen asentaa pienen hyllyn tai naulakon. Kauniita käyttöesineitä, esimerkiksi koruja tai kenkiä, voi säilyttää ihan hyvin näkyvilläkin, jolloin ne tuovat kotiin lisää persoonallisuutta.

3. Suosi läpinäkyvää

Sohvaryhmä siellä, ruokaryhmä täällä. Raskaat huonekalut tukkivat pienen tilan helposti. Lasiset tai kirkkaasta muovista tehdyt pöydät ovat melkein kuin ilmaa, jolloin tila tuntuu avarammalta ilman, että pöytäpinnasta tarvitsee luopua.

4. Siirrä keskemmälle

Moni luulee, että tilaa saa lisää, kun huonekalut sysää aivan seiniin kiinni. Kokeile, mitä tapahtuu, kun vedätkin huonekaluja irti seinästä edes vähän! Tilan pitäisi vaikuttaa hieman suuremmalta, kun seinien viereen jää edes rakonen tilaa.

5. Leiki mittasuhteilla

Jos pienen tilan sisustaa pelkillä minikalusteilla, vaikutelmasta tulee helposti nukkekotimainen. Anna toisille huonekaluille tilaa, ja pidä toiset pieninä, niin tila pysyy kiinnostavana. Pieni tila saattaa usein tuntua myös laatikkomaiselta, joten pidä huoli siitä, että kodissa on vaihtelevasti erilaisia muotoja rikkomassa kulmikkuutta.

6. Sekoita kuoseja

Sen sijaan, että asuntosi olisi kauttaaltaan valkoinen, lisää sinne värejä ja kuoseja, jotka kiinnittävät huomion. Kukaan ei enää muista, että neliöitä oli alle 30.

7. Katse ylös

Jos neliöitä on vähän, kaikki tila kannattaa hyödyntää myös korkeussuunnassa. Hanki kirjahyllyt ja kaapistot, jotka jatkuvat lattiasta kattoon. Ne vetävät sisuksiinsa paljon tavaraa, mutta vievät vain vähän lattiatilaa. Harkitse myös kaappeja katonrajaan tai esimerkiksi oviaukkojen yläpuolelle.

8. Raivaa säännöllisesti

Kun alkaa tuntua siltä, että kaikki säilytystila on käytetty, on omaisuuden läpikäynnin aika. Vie ylimääräinen roju varastoon tai hankkiudu siitä eroon.

Lähteet: Refinery29, Freshome

Lue myös:

Huijaa asunnostasi kalliin näköinen näillä vinkeillä

Jo on kotoisaa! Helpot ja halvat vinkit vuokrakämpän sisustajalle

Vievätkö nämä tavarat vain tilaa keittiössäsi? 5 yleistä turhaketta