Tässä lukunurkkauksessa säilytyslaatikot toimivat pikkupöytänä. Kuva: Shutterstock
Tässä lukunurkkauksessa säilytyslaatikot toimivat pikkupöytänä. Kuva: Shutterstock

Tosiasiahan on, etteivät asuinneliöt lisäänny muuttamatta. Pikkukodin voi kuitenkin saada tuntumaan suuremmalta, kun tilaa hyödyntää kekseliäästi.

Pieni koti voi tuntua joko ahtaalta tai yllättävän tilavalta kokoonsa nähden. Jos tavoitteena on jälkimmäinen, kannattaa kokeilla näitä vinkkejä, joiden avulla pienestä tilasta saa kaiken hyödyn irti.

1. Jaa alueisiin

Vaikka asuisit yksiössä, koko kodin ei tarvitse olla yhtä ja samaa tilaa. Rajaa huoneeseen omat alueensa eri toiminnoille: nukkumiselle, syömiselle, telkkarin katselulle. Väliseinien sijaan alueet voi erottaa toisistaan visuaalisesti huonekaluilla, matoilla, seinämaalilla, verhoilla tai kevyillä sermeillä. Kun sohvan asettelee selkänoja makuutilaan päin, ”olohuone” ja nukkumatila erottuvat heti selvästi toisistaan. Vaikka ”eteinen” olisi vain ovi huoneeseen, kenkähylly ja naulakko saavat sen näyttämään omalta, erilliseltä tilaltaan.

2. Hyödynnä hukkatila

Nurkka, jolla ei ole mitään käyttöä? Seinänpätkä, joka ammottaa tyhjyyttään? Tartu tilaisuuteen. Hukkatilasta tulee heti hyödyllisempi, kun siihen asentaa pienen hyllyn tai naulakon. Kauniita käyttöesineitä, esimerkiksi koruja tai kenkiä, voi säilyttää ihan hyvin näkyvilläkin, jolloin ne tuovat kotiin lisää persoonallisuutta.

3. Suosi läpinäkyvää

Sohvaryhmä siellä, ruokaryhmä täällä. Raskaat huonekalut tukkivat pienen tilan helposti. Lasiset tai kirkkaasta muovista tehdyt pöydät ovat melkein kuin ilmaa, jolloin tila tuntuu avarammalta ilman, että pöytäpinnasta tarvitsee luopua.

4. Siirrä keskemmälle

Moni luulee, että tilaa saa lisää, kun huonekalut sysää aivan seiniin kiinni. Kokeile, mitä tapahtuu, kun vedätkin huonekaluja irti seinästä edes vähän! Tilan pitäisi vaikuttaa hieman suuremmalta, kun seinien viereen jää edes rakonen tilaa.

5. Leiki mittasuhteilla

Jos pienen tilan sisustaa pelkillä minikalusteilla, vaikutelmasta tulee helposti nukkekotimainen. Anna toisille huonekaluille tilaa, ja pidä toiset pieninä, niin tila pysyy kiinnostavana. Pieni tila saattaa usein tuntua myös laatikkomaiselta, joten pidä huoli siitä, että kodissa on vaihtelevasti erilaisia muotoja rikkomassa kulmikkuutta.

6. Sekoita kuoseja

Sen sijaan, että asuntosi olisi kauttaaltaan valkoinen, lisää sinne värejä ja kuoseja, jotka kiinnittävät huomion. Kukaan ei enää muista, että neliöitä oli alle 30.

7. Katse ylös

Jos neliöitä on vähän, kaikki tila kannattaa hyödyntää myös korkeussuunnassa. Hanki kirjahyllyt ja kaapistot, jotka jatkuvat lattiasta kattoon. Ne vetävät sisuksiinsa paljon tavaraa, mutta vievät vain vähän lattiatilaa. Harkitse myös kaappeja katonrajaan tai esimerkiksi oviaukkojen yläpuolelle.

8. Raivaa säännöllisesti

Kun alkaa tuntua siltä, että kaikki säilytystila on käytetty, on omaisuuden läpikäynnin aika. Vie ylimääräinen roju varastoon tai hankkiudu siitä eroon.

Lähteet: Refinery29, Freshome

Lue myös:

Huijaa asunnostasi kalliin näköinen näillä vinkeillä

Jo on kotoisaa! Helpot ja halvat vinkit vuokrakämpän sisustajalle

Vievätkö nämä tavarat vain tilaa keittiössäsi? 5 yleistä turhaketta

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.