Palmuvehkako se siellä pyrkii kohti valoa? Kuva: Shutterstock
Palmuvehkako se siellä pyrkii kohti valoa? Kuva: Shutterstock

On aika putsata pölyt viherkasvien lehdistä ja vaihtaa ruukkuihin uudet mullat. Kevät siis.

Kun sisälle kotiin paistava aurinko tekee lämpimiä kohtia lattiaan, kevät on lähellä.

Kevätrutiineihin kuuluu multien vaihto huonekasveihin. Ne ovat viimeisten parin vuoden aikana nousseet yhdeksi sisustuksen isoimmista trendeistä. Mummolamainen kasvipaljous tuo skandinaaviseen minimalismiin kodikkuutta, ja lisäksi kasvien hoitamisesta tulee juureva olo.

Perinteiset viherkasvit ovat myös ilahduttavan helppohoitoisia. Säännöllinen kastelu ja multien vaihtaminen vuoden tai parin välein riittää pitämään ne vehreinä ja tyytyväisinä. Ehkä tänä keväänä kotona on tilaa myös jollekin uudelle kasville.

Anopinkieli

Anopinkielen eli isoanopinkielen vihreät lehdet sojottavat jämäkästi kohti kattoa. Se on yksi helppohoitoisimmista kodin kasveista, sillä sen voi sijoittaa joko valoisampaan tai varjoisampaan paikkaan eikä kasvi ole moksiskaan hajamielisestä kastelusta. Anopinkieli puhdistaa huoneilmaa, joten se sopii hyvin esimerkiksi makuuhuoneeseen.

Peikonlehti

Peikonlehdestä on tullut trendikasvi, jonka näkemiseltä blogeissa, lehdissä ja kuvioina sisustustekstiileissä ei ole voinut välttyä. Peikonlehtitrendin yliannostuksesta huolimatta suuri- ja kaunislehtisessä kasvissa on jotain niin liikuttavaa, että sellaisen haluaa myös omaan kotiinsa. Vaatii peukalolta jo jonkin verran viherrystä.

Vehkat

Viirivehka (kuvassa) on suosittu kasvi suomalaiskodeissa ehkä siksi, että se pärjää vähässäkin valossa. Hellässä hoidossa kasvi voi ilahduttaa kukkimalla. Julkisista tiloista tuttu palmuvehka on kasvattanut suosiotaan kodeissa, sillä se on helppohoitoinen ja kasvaa valoisassa paikassa reippaasti.

Muorinkukat

Ei kaiken tarvitse aina olla niin näyttävää. Sympaattisten muorinkukkien juju on lehdissä, jotka kasvavat ruukusta matalina ja vaatimattomina. Muorinkukkia on lukuisia erilaisia, joten ruukuista voi koota mummomaisen asetelman vaikkapa ikkunalaudalle.

Kaktukset

 

Kaktus og kæmpe lys på en grå mandag ☁️ #cactus #candle #luckynumber #seven #lightsign #cuddleweather #sick #netflix

Henkilön Simone Pedersen (@simone_pedersen) jakama julkaisu

Hyvin kuivuutta sietävät kaktukset ja mehikasvit ovat taas muodikkaita. Pikkukaktukset ovat suloisia, ja niitä voi istuttaa samaan ruukkuun vaikka useampia, mutta myös iso, puumainen kaktus on komeaa katseltavaa. Kaktuksia varten pitää ostaa niille tarkoitettua multaa, ja jos kaktukset haluaa kukkimaan, niitä pitää muistaa lannoittaa.

Kultaköynnös

Mummolatyyppistä kasvinurkkausta suunnitellessa ei tietenkään tule unohtaa kirjahyllyjä koristavia köynnöskasveja sekä kasviamppeleita! Kultaköynnös on tehokas ilmanpuhdistaja, josta saa näyttävän sisustuselementin, sillä sen rönsyt voivat kasvaa jopa useiden metrien mittaisiksi. Kasvi viihtyy puolivarjossa, kaipaa tasaista kastelua ja tykkää myös sumuttelusta.

Saniaiset

 

#douche #plants #passionplante #greenislife #greenisgood #deco #nature #vert #nephrolepis #maisondhotes #interior #decoration

Henkilön Maison d'hôtes Perigord Noir (@belestiu) jakama julkaisu

Puutarhasta tutut saniaiset sopivat myös sisälle, missä ne puhdistavat ilmaa ahkerasti. Tutuimpia niistä ovat pesäraunioinen ja sulkasaniainen. Luonteeltaan saniaiset ovat aavistuksen haastavampia kuin muut tässä jutussa esitellyt kasvit: ne ovat erakkoluonteisia mutta toisaalta paljon huomiota ja huolenpitoa vaativia. Kasvupaikan tulisi esimerkiksi olla samaan aikaan valoisa sekä varjoisa. Multa tulee pitää tasaisen kosteana.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.