Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hyvä mökkivieras ottaa muutaman asian huomioon ennen ystäviensä kesämökille ilmestymistä, mustaa pyyhkiä leivänmurut ja vaikenee itikoista.

1. Älä saavu tyhjin käsin

Pieni tervehdystuliainen on aina paikallaan. Muista, että tuliaisen ei kuulu olla kallis tai yliampuva. Oivia tuomisia ovat esimerkiksi pullo viiniä, hyvä leipä tai pala laadukasta juustoa. Unohda sen sijaan hassunhauskat "mökkitavarat" ja valmis keksikassi. Suomessa kyläillessä makkarapaketilla, mäyräkoiralla tai jäätelöllä saa varmasti hyvä mökkivieras -pisteitä.

2. Tuo mukanasi syötävää

Ethän halua olla se tyyppi, joka vain tulee ja tyhjentää jääkaapin? Etenkin pidemmällä kyläilyreissulla on kohtuullista osallistua ruokahankintoihin, vaikka mökki-isännät olisivatkin vieraanvaraista sakkia.

3. Mökillä mökin tavalla

Jokaisella meistä on omia tapoja, jotka saattavat muista vaikuttaa hölmöiltä. Hyvä vieras noudattaa ja kunnoittaa isäntäperheelle tärkeitä sääntöjä. Eli jos mökillä on komposti, älä heitä mansikanroippeita yleisjätteeseen, ja jos isäntäperhe ei naukkaile sidukkaa lasten nähden, älä sinäkään tee niin.

4. Sopeudu

Kukaan ei pidä valittajista. Älä siis pilaa muiden lomatunnelmaa liiallisella marinalla, vaikka sää olisikin kurjempi kuin olit toivonut tai hyttyset olisivat imemässä sinut kuiviin. Et ole mökillä vankina, joten jos mökkilomailu alkaa ahdistaa, kiitä kohteliaasti ja suuntaa kohti kaupunkiloman iloja.

5. Siivoa sotkusi

Monen mielestä vieraissa ärsyttävintä on se, jos he eivät siivoa jälkiään. Myös isännät ovat lomalla, ja heidän ensisijaisena toiveenaan tuskin on toimia huonepalveluna ja siivoustiiminä. Joten: kun leikkaat leipää, pyyhi murut pois!

6. Ole avuksi

Kun mökin ylläpitoon liittyvät pakolliset hommat saadaan nopeasti hoidettua porukalla, on kivempi heittäytyä yhdessä ottamaan rennosti.

7. Vuoroin vieraissa

Kiitä kutsusta vastakutsulla. Vaikka sinulla ei olisikaan mökkiä, isäntäsi saattavat ilahtua suuresti esimerkiksi marraskuisesta illalliskutsusta kotiisi.

8. Muista antaa tilaa

Vieraan täytyy pärjätä myös omillaan. Älä siis heittäydy täyspäiväiseksi kaitsettavaksi, jolle jonkun pitäisi kehittää hauskaa ohjelmaa. Isännille on hyvä muistaa antaa myös rauhaa ja omaa aikaa.

9. Älä viivy liian kauan

Vieraat ja vieraileminen ovat ihania. Yhdessä oleminen on hauskaa. Mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan. Lähde kotiin silloin, kun kaikki vielä aidosti hymyilevät äläkä muuta kenenkään mökille koko kesäksi. Kerro jo ennen tuloasi, kuinka kauan olit ajatellut viipyä. Näin isännätkin osaavat järjestää omia aikataulujaan.

Lue myös:

Tällainen on Vappu Pimiän kesähuvila

Kunnon startti kesään – näin pääset heti lomafiilikseen

Osaatko käyttäytyä kesällä?

Hämä-hämä-häkki kiipes langalle!

Kun sisällä näkee hämähäkin, reaktio on yleensä kutakuinkin ”yäk, tapa se!” Monille hyönteiset aiheuttavat puistatusta erityisesti sisätiloissa. Todellisuudessa hämähäkkiä ei kuitenkaan kannata tappaa.

Hämähäkin tappamiseen ei ole yhtään hyvää syytä, kuten Luonnontieteellisen keskusmuseon hämähäkkiasiantuntija Timo Pajunen asian ilmaisee.

– Hämähäkit ovat tärkeä osa luonnon ekosysteemiä. Niitä on Suomen luonnossa paljon ja ne syövät isoja määriä hyönteisiä ja jopa toisia hämähäkkejä. Joku on varmaan arvioinutkin, millaisia ötökkämassoja hämähäkit käyttävät ravinnokseen, mutta paljon kuitenkin.

”Sisätiloissa asuvat hämähäkit syövät kaikkia muita ötököitä, joita sisälle pääsee.”

Suomessa asustelevat hämähäkit eivät myöskään ole vaarallisia. Parhaimmillaan niistä voi olla hyötyä.

– Sisätiloissa asuvat hämähäkit syövät kaikkia muita ötököitä, joita sisälle pääsee. Sisätiloihin kuitenkin eksyy kaikenlaista: esimerkiksi viemäreistä voi nousta sokeritoukkia, joita hämähäkit sitten käyttävät ravintonaan, Pajunen sanoo.

Siinä missä hämähäkit eivät aiheuta sisätiloissa harmia, sokeritoukat voivat päätyä esimerkiksi ruokatarvikkeiden joukkoon. Jos pitäisi siis valita kahden pahan väliltä, hämähäkki on loppujen lopuksi mieluisampi kaveri.

”Suomessa on sellaisiakin lajeja, jotka pystyvät puremaan niin, että ihmisen iho menee rikki.”

Kaikki eivät kuitenkaan kaikesta huolimatta halua hämähäkkejä lähettyvilleen. Silloin on turvallisinta kuljettaa kahdeksanjalkainen toveri esimerkiksi pienessä purkissa ulos.

– Niitä hämähäkkejä, joita sisällä yleensä elää, voi ottaa varovaisesti käteenkin. Suomessa on toki sellaisiakin lajeja, jotka tarpeeksi isoiksi kasvaessaan pystyvät puolustautuessaan puremaan niin, että ihmisen iho menee rikki. Joidenkin purema voi olla kivuliaskin, Pajunen huomauttaa.

Hän itse jättää suurimmaksi osaksi hämähäkit rauhaan. Jos niistä on harmia, hän käyttää purkkia. 

– Sen avulla vien sisälle eksyneen hämähäkin ulos.

M83

Älä tapa sisälle eksynyttä hämähäkkiä! Hämähäkkiasiantuntija kertoo, miksi pitkäjalat kannattaa jättää rauhaan

Jooei kirjoitti: Riippuu täysin paikasta ja lajista. Viimeksi tapoimme 5 mustaa leskeä kotoa, jotka olivat purreet avopuolisoani 3 kertaa. Teholle niin että heilahti. Siinä sen jälkeen yritä siinä pitää rauhaa pystyssä näiden öppiäisten kanssa. Mustaleski on Pohjois-Amerikkalainen lajike joka viihtyy lämpimissä olosuhteissa ja niitä ei ole suomessa havaittu koskaan. Ruotsissa on ollut yksi havainto.
Lue kommentti

Oletko aina harmitellut, miten ärsyttävää hellan nuppeja on putsata? Twitterissä leviää kätevä niksi puhdistamiseen liittyen. 

Kauri Tervashonka tuskaili 10 vuotta hellan liesilevyn nuppien putsaamisen vaikeutta. Eipä tuskaile enää. Hänelle selvisi, että namiskat saa irti. Nuppien irrottaminen tekee siivoamisesta paljon helpompaa. 

 

– Olin tilannut siivousfirman kautta loppusiivouksen asuntoon ja he irrottivat nuo namiskat siivousta varten. Siitä opin itsekin tämän, jo asunnosta poismuuttaneena, Kauri kommentoi Me Naisille. 

Kauri ei ole ainut, jonka elämä helpottui tämän oivaltamisesta. Twiitti on kerännyt useita kommentteja. 

”Siis mitä hemmettiä?? Miksei kukaan oo kertonut??”

”Mä. En. Kestä. Oli pakko iltakymmenen jälkeen testata ja joo, irtosivat. Pesuhommiksi meni. Miten niin somesta ei ole hyötyä?! Kiitos!

”Kerrankin hyödyllinen päivitys! Kiitos!”

Nuppien laittamista takaisin väärään asentoon ei tarvitse pelätä, sillä nupit menevät paikoilleen vain yhdessä tietyssä asennossa. 

On kuitenkin yksi moka, jota kannattaa varoa.

Nuppeja ei kannata keittää pyykinpesupulverivedessä, sillä erään twiittaajan kokemuksen mukaan numerot lähtevät irti samalla. Astianpesukoneessa peseminen sen sijaan on turvallista.