Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hyvä mökkivieras ottaa muutaman asian huomioon ennen ystäviensä kesämökille ilmestymistä, mustaa pyyhkiä leivänmurut ja vaikenee itikoista.

1. Älä saavu tyhjin käsin

Pieni tervehdystuliainen on aina paikallaan. Muista, että tuliaisen ei kuulu olla kallis tai yliampuva. Oivia tuomisia ovat esimerkiksi pullo viiniä, hyvä leipä tai pala laadukasta juustoa. Unohda sen sijaan hassunhauskat "mökkitavarat" ja valmis keksikassi. Suomessa kyläillessä makkarapaketilla, mäyräkoiralla tai jäätelöllä saa varmasti hyvä mökkivieras -pisteitä.

2. Tuo mukanasi syötävää

Ethän halua olla se tyyppi, joka vain tulee ja tyhjentää jääkaapin? Etenkin pidemmällä kyläilyreissulla on kohtuullista osallistua ruokahankintoihin, vaikka mökki-isännät olisivatkin vieraanvaraista sakkia.

3. Mökillä mökin tavalla

Jokaisella meistä on omia tapoja, jotka saattavat muista vaikuttaa hölmöiltä. Hyvä vieras noudattaa ja kunnoittaa isäntäperheelle tärkeitä sääntöjä. Eli jos mökillä on komposti, älä heitä mansikanroippeita yleisjätteeseen, ja jos isäntäperhe ei naukkaile sidukkaa lasten nähden, älä sinäkään tee niin.

4. Sopeudu

Kukaan ei pidä valittajista. Älä siis pilaa muiden lomatunnelmaa liiallisella marinalla, vaikka sää olisikin kurjempi kuin olit toivonut tai hyttyset olisivat imemässä sinut kuiviin. Et ole mökillä vankina, joten jos mökkilomailu alkaa ahdistaa, kiitä kohteliaasti ja suuntaa kohti kaupunkiloman iloja.

5. Siivoa sotkusi

Monen mielestä vieraissa ärsyttävintä on se, jos he eivät siivoa jälkiään. Myös isännät ovat lomalla, ja heidän ensisijaisena toiveenaan tuskin on toimia huonepalveluna ja siivoustiiminä. Joten: kun leikkaat leipää, pyyhi murut pois!

6. Ole avuksi

Kun mökin ylläpitoon liittyvät pakolliset hommat saadaan nopeasti hoidettua porukalla, on kivempi heittäytyä yhdessä ottamaan rennosti.

7. Vuoroin vieraissa

Kiitä kutsusta vastakutsulla. Vaikka sinulla ei olisikaan mökkiä, isäntäsi saattavat ilahtua suuresti esimerkiksi marraskuisesta illalliskutsusta kotiisi.

8. Muista antaa tilaa

Vieraan täytyy pärjätä myös omillaan. Älä siis heittäydy täyspäiväiseksi kaitsettavaksi, jolle jonkun pitäisi kehittää hauskaa ohjelmaa. Isännille on hyvä muistaa antaa myös rauhaa ja omaa aikaa.

9. Älä viivy liian kauan

Vieraat ja vieraileminen ovat ihania. Yhdessä oleminen on hauskaa. Mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan. Lähde kotiin silloin, kun kaikki vielä aidosti hymyilevät äläkä muuta kenenkään mökille koko kesäksi. Kerro jo ennen tuloasi, kuinka kauan olit ajatellut viipyä. Näin isännätkin osaavat järjestää omia aikataulujaan.

Lue myös:

Tällainen on Vappu Pimiän kesähuvila

Kunnon startti kesään – näin pääset heti lomafiilikseen

Osaatko käyttäytyä kesällä?

Rovaniemeläinen 26-vuotias Sanna Kilpeläinen todistaa, että muuttaminen voi olla myös nopeaa ja vaivatonta.

Muuttamisen sanotaan olevan elämän kolmanneksi stressaavin asia heti läheisen kuoleman ja avioeron jälkeen.

Sanna Kilpeläiselle muuttaminen ei kuitenkaan aiheuttanut kuormitusta. Hän pakkasi viisihenkisen perheen tavarat tunnissa.

Sanna pääsi aloittamaan pakkaamisen puoli yhdentoista aikaan muuttopäivänä vietyään ensin perheen 2- ja 4-vuotiaat lapset äitinsä luo hoitoon. 17-vuotias teini oli pakannut jo ennakkoon joitain tavaroitaan, mutta muutoin Sanna huolehti urakasta yksin miehensä ollessa päivän töissä.

– En pakannut mitenkään erityisen huolellisesti, vaan esimerkiksi kaikki tekstiilit pakkasin jätesäkkeihin ja työpöydän sekä kirjahyllynäkin toimivan tv-tason laatikot teippasin kiinni purkamatta niiden sisältöä, hän tunnustaa.

Viiden hengen tavarat tulivat silti pakatuiksi hämmästyttävän lyhyessä ajassa. Sanna ehti juuri sopivasti noutamaan uuden asunnon avaimia sovittuun aikaan kahdeltatoista.

Sannan salaisuus stressittömään muuttoon on pieni tavaramäärä.

Vuorokauden muuttoprosessi

Koko muuttoon pakkaamisen aloittamisesta siihen, että tavarat olivat paikoillaan uudessa 68 neliön kerrostalokolmiossa, meni reilu vuorokausi. Sannan salaisuus stressittömään muuttoon on pieni tavaramäärä. Facebookissa leviävässä videossa hän esittelee ison osan perheen tavaroista uudessa kodissa.

Kilpeläisten keittiössä parikin kaappia ammottaa tyhjyyttään. Eteisessä kullakin saa olla yksi ulkovaatekerta kerrallaan esillä, ja sisävaatteet näyttävät mahtuvan muutamaan ritiläkoriin. Sannalla ei ole esimerkiksi kesäksi takkia ollenkaan. Hänellä on vain talvitakki ja välikausitakki.

– Minulla on vain kaksikymmentä sisävaatetta mukaan lukien alusvaatteet, Sanna kertoo.

Vähemmän tavaraa, enemmän aikaa

Tavallisessa tallaajassa niukka tavaramäärä herättää hämmästystä. Miten tavarat riittävät, kun perheellä käy vieraita?

– Kahdeksan hengen astiastosta ja kahdeksasta petivaatesetistä riittää hyvin vieraillekin, kun lakanoita vaihdetaan liukuvasti. Jos meille on tulossa isompi porukka kylään, perheen pienimmät nukkuvat vanhempien vieressä, jolloin heidänkin petivaatteensa saadaan vieraskäyttöön, Sanna selittää.

”Kahdeksan hengen astiastosta ja kahdeksasta petivaatesetistä riittää hyvin vieraillekin.”

Kilpeläiset alkoivat vähentää tavaramäärää sen jälkeen, kun he tutustuivat KonMari-menetelmään joulukuussa 2016. Viime vuoden maaliskuussa nähty dokumentti Minimalism: A Documentary About The Important Things innosti entisestään minimalistiseen elämäntapaan.

– Tavaran vähentämisen myötä jää enemmän aikaa oikeasti tärkeille asioille, kuten harrastuksille.

Sami Hedberg kauppaa Helsingissä sijaitsevaa violetilla sisustettua asuntoaan Oikotiellä.

Tammikuussa erostaan Instagramissa kertoneet Ilona ja Sami Hedberg ovat laittaneet yhteisen kotinsa myyntiin.

Oikotieltä löytyvässä myynti-ilmoituksessa Hedbergien 136,5-neliöinen loft-asunto on myynnissä 1 180 000 euron hintaan. Ilmoituksen kuvissa kodin asunnon sisustus hehkuu valkoisena, turkoosina ja violettina sekä metallisävyissä. 

Sisustus tuskin on vain myynti-ilmoitukseen loihdittua pintakiiltoa, sillä Sami Hedberg kertoi jo vuonna 2013 Me Naisten haastattelussa lempiväreikseen valkoisen, hopean, burgundin ja liilan. 

– Sisustusmakuni on pysynyt samana­ jo vuosia. Olisi aivan kauheaa, jos joku tulisi tänne ja sanoisi: ”Toi liila on muuten ihan hirveän näköistä.” Ei siitä tulisi mitään! Hedberg totesi tuolloin. 

Makuuhuoneen ikkunasta näkyy luontoa.
Makuuhuoneen ikkunasta näkyy luontoa.

Vuonna 2013 Me Naisten kanssa tehty haastattelu käsittelee Hedbergien silloista töölöläiskaksiota eikä nyt myynnissä olevaa suurempaa, vanhaan kahvimyllytehtaaseen tehtyä loft-asuntoa. Sisustustyyli on kuitenkin paljolti entisellään: myynti-ilmoituksen kuvissa näkyvät samat norsufiguurit ja esiin rapsutettu tiiliseinä kuin kaksiossakin. 

Myös keittiönpöytä on mitä ilmeisimmin pysynyt samana. Vuonna 2013 Sami Hedberg kertoi Italiasta tilatun mustan lasipöydän maksaneen noin 1 400 euroa. 

Valitettavasti Italiasta tilattu lasipöytä ei taida kuulua kauppaan.
Valitettavasti Italiasta tilattu lasipöytä ei taida kuulua kauppaan.

Burgundin ja liilan sävyt ovat Sami Hedbergin suosikkeja.
Burgundin ja liilan sävyt ovat Sami Hedbergin suosikkeja.

Me Naiset ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.