Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Hyvä mökkivieras ottaa muutaman asian huomioon ennen ystäviensä kesämökille ilmestymistä, mustaa pyyhkiä leivänmurut ja vaikenee itikoista.

1. Älä saavu tyhjin käsin

Pieni tervehdystuliainen on aina paikallaan. Muista, että tuliaisen ei kuulu olla kallis tai yliampuva. Oivia tuomisia ovat esimerkiksi pullo viiniä, hyvä leipä tai pala laadukasta juustoa. Unohda sen sijaan hassunhauskat "mökkitavarat" ja valmis keksikassi. Suomessa kyläillessä makkarapaketilla, mäyräkoiralla tai jäätelöllä saa varmasti hyvä mökkivieras -pisteitä.

2. Tuo mukanasi syötävää

Ethän halua olla se tyyppi, joka vain tulee ja tyhjentää jääkaapin? Etenkin pidemmällä kyläilyreissulla on kohtuullista osallistua ruokahankintoihin, vaikka mökki-isännät olisivatkin vieraanvaraista sakkia.

3. Mökillä mökin tavalla

Jokaisella meistä on omia tapoja, jotka saattavat muista vaikuttaa hölmöiltä. Hyvä vieras noudattaa ja kunnoittaa isäntäperheelle tärkeitä sääntöjä. Eli jos mökillä on komposti, älä heitä mansikanroippeita yleisjätteeseen, ja jos isäntäperhe ei naukkaile sidukkaa lasten nähden, älä sinäkään tee niin.

4. Sopeudu

Kukaan ei pidä valittajista. Älä siis pilaa muiden lomatunnelmaa liiallisella marinalla, vaikka sää olisikin kurjempi kuin olit toivonut tai hyttyset olisivat imemässä sinut kuiviin. Et ole mökillä vankina, joten jos mökkilomailu alkaa ahdistaa, kiitä kohteliaasti ja suuntaa kohti kaupunkiloman iloja.

5. Siivoa sotkusi

Monen mielestä vieraissa ärsyttävintä on se, jos he eivät siivoa jälkiään. Myös isännät ovat lomalla, ja heidän ensisijaisena toiveenaan tuskin on toimia huonepalveluna ja siivoustiiminä. Joten: kun leikkaat leipää, pyyhi murut pois!

6. Ole avuksi

Kun mökin ylläpitoon liittyvät pakolliset hommat saadaan nopeasti hoidettua porukalla, on kivempi heittäytyä yhdessä ottamaan rennosti.

7. Vuoroin vieraissa

Kiitä kutsusta vastakutsulla. Vaikka sinulla ei olisikaan mökkiä, isäntäsi saattavat ilahtua suuresti esimerkiksi marraskuisesta illalliskutsusta kotiisi.

8. Muista antaa tilaa

Vieraan täytyy pärjätä myös omillaan. Älä siis heittäydy täyspäiväiseksi kaitsettavaksi, jolle jonkun pitäisi kehittää hauskaa ohjelmaa. Isännille on hyvä muistaa antaa myös rauhaa ja omaa aikaa.

9. Älä viivy liian kauan

Vieraat ja vieraileminen ovat ihania. Yhdessä oleminen on hauskaa. Mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan. Lähde kotiin silloin, kun kaikki vielä aidosti hymyilevät äläkä muuta kenenkään mökille koko kesäksi. Kerro jo ennen tuloasi, kuinka kauan olit ajatellut viipyä. Näin isännätkin osaavat järjestää omia aikataulujaan.

Lue myös:

Tällainen on Vappu Pimiän kesähuvila

Kunnon startti kesään – näin pääset heti lomafiilikseen

Osaatko käyttäytyä kesällä?