Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Meikkisotkujen puhdistaminen on yllättävän hankalaa. Oikeilla nikseillä onnistut kuitenkin pelastamaan lempivaatteesi täystuholta.

Kun suosikkipaidan helmaan tipahtaa pisara kynsilakkaa, moni kokeilee tuttua tahranpoistokonstia: reilu loraus saippuaa sotkun päälle ja ei muuta kuin hankaamaan vimmatusti. Ikävä kyllä lopputuloksena on todennäköisimmin vaatteen täydellinen tuhoutuminen.

Miten kynsilakka sitten kannattaisi poistaa? Entä muut meikkituhrut? Kokeile näitä konsteja.

Kynsilakka

Lakan irrottaminen tekstiileistä on erittäin haastavaa. Homma on hoidettava kynsilakanpoistoaineella. Öljytön vaihtoehto on paras. Suurin osa putsareista sisältää asetonia, jota kaikki kankaat eivät siedä. Kokeile siis aluksi pientä pisaraa puhdistusainetta johonkin vaatteen huomaamattomaan kohtaan. Pisaratestin avulla huomaat, haalentaako aine vaatteen väriä.

Puhdistukseen tarvitset myös talouspaperia, johon irtoava kynsilakka imeytetään. Kostuta vanupuikko kynsilakanpoistoaineeseen ja paina sen märkä pää tahran reunalle. Kynsilakanpoistoaine liuottaa kynsilakan nestemäiseksi, jolloin voit alkaa imeyttää sitä talouspaperiin.

Tahranpoistoon et tarvitse kuin muutaman tipan kynsilakanpoistoainetta. Älä pyyhi kangasta paperilla. Sillä tavalla saat aikaan vain entistä suuremman tuhrun.

Meikkivoide

Monesti meikkivoidetahra tulee vaatteeseen, kun esimerkiksi paidankaulus hiertää kaulaa. Silloin vaate kannattaa laittaa pesuun pienen esikäsittelyn kautta.

Lorauta tahran alueelle nestemäistä pyykinpesuainetta ja heitä vaate koneeseen pyörimään korkeimpaan sen pesuohjeissa sallittuun lämpötilaan.

Jos meikkivoidetippa putoaa vaatteelle jo meikatessa, kannattaa tarttua tuumasta toimeen heti tuoreeltaan. Yritä imeyttää voidetta esimerkiksi talouspaperiin. Tällä tavalla tahra ei leviä eikä kuivu tekstiilin sisään. Toisin sanoen se on helpompi poistaa.

Ripsiväri

Ole nopea, koska kuivunutta ripsiväriä on todella vaikeaa saada irtoamaan.

Aloita kevyesti rapsuttamalla ylimääräinen maskara esimerkiksi veitsellä tai muulla ohuella terällä. Varo, ettet vahingoita itseäsi tai kangasta! Jos tahra on tuore, varo levittämästä sitä suuremmaksi.

Kostuta kangas rapsutuksen jälkeen kylmällä vedellä ja hankaa tuhrua varovasti. Monesti maskarasotku vaatii kyytipojakseen tahranpoistoainetta. Ilman sitä etenkin vaaleaan tekstiiliin saattaa jäädä harmaa jälki.

Pese tämän jälkeen vaate pesuohjeiden mukaan.

Aurinkovoide

Rasvainen aurinkovoide saattaa jättää erityisesti vaaleisiin vaatteisiin ikävän kellertävän tahran. Nopeus on tässäkin valttia.

Jos rasvaa roiskahtaa vaatteelle oikein kunnolla, pitää ylimääräinen voide kerätä sen pinnalta ensin pois esimerkiksi lusikan avulla. Kun ylimääräinen aurinkorasva on saatu poistettua, tulee se huuhdella kylmällä vedellä. Lopuksi vaate pestään ohjeiden mukaan.

Jos aurinkovoidetahra on ehtinyt pinttyä, tarvitaan hätiin tahranpoistoainetta esikäsittelyksi. Vaaleat vaatteet kannattaa valkaista, jos kellertävä laikku on jo ehtinyt muodostua.

Lähteet: siivous.info, martat.fi

Lue myös:

Onko kuivapesu rahanhukkaa?

Rovaniemeläinen 26-vuotias Sanna Kilpeläinen todistaa, että muuttaminen voi olla myös nopeaa ja vaivatonta.

Muuttamisen sanotaan olevan elämän kolmanneksi stressaavin asia heti läheisen kuoleman ja avioeron jälkeen.

Sanna Kilpeläiselle muuttaminen ei kuitenkaan aiheuttanut kuormitusta. Hän pakkasi viisihenkisen perheen tavarat tunnissa.

Sanna pääsi aloittamaan pakkaamisen puoli yhdentoista aikaan muuttopäivänä vietyään ensin perheen 2- ja 4-vuotiaat lapset äitinsä luo hoitoon. 17-vuotias teini oli pakannut jo ennakkoon joitain tavaroitaan, mutta muutoin Sanna huolehti urakasta yksin miehensä ollessa päivän töissä.

– En pakannut mitenkään erityisen huolellisesti, vaan esimerkiksi kaikki tekstiilit pakkasin jätesäkkeihin ja työpöydän sekä kirjahyllynäkin toimivan tv-tason laatikot teippasin kiinni purkamatta niiden sisältöä, hän tunnustaa.

Viiden hengen tavarat tulivat silti pakatuiksi hämmästyttävän lyhyessä ajassa. Sanna ehti juuri sopivasti noutamaan uuden asunnon avaimia sovittuun aikaan kahdeltatoista.

Sannan salaisuus stressittömään muuttoon on pieni tavaramäärä.

Vuorokauden muuttoprosessi

Koko muuttoon pakkaamisen aloittamisesta siihen, että tavarat olivat paikoillaan uudessa 68 neliön kerrostalokolmiossa, meni reilu vuorokausi. Sannan salaisuus stressittömään muuttoon on pieni tavaramäärä. Facebookissa leviävässä videossa hän esittelee ison osan perheen tavaroista uudessa kodissa.

Kilpeläisten keittiössä parikin kaappia ammottaa tyhjyyttään. Eteisessä kullakin saa olla yksi ulkovaatekerta kerrallaan esillä, ja sisävaatteet näyttävät mahtuvan muutamaan ritiläkoriin. Sannalla ei ole esimerkiksi kesäksi takkia ollenkaan. Hänellä on vain talvitakki ja välikausitakki.

– Minulla on vain kaksikymmentä sisävaatetta mukaan lukien alusvaatteet, Sanna kertoo.

Vähemmän tavaraa, enemmän aikaa

Tavallisessa tallaajassa niukka tavaramäärä herättää hämmästystä. Miten tavarat riittävät, kun perheellä käy vieraita?

– Kahdeksan hengen astiastosta ja kahdeksasta petivaatesetistä riittää hyvin vieraillekin, kun lakanoita vaihdetaan liukuvasti. Jos meille on tulossa isompi porukka kylään, perheen pienimmät nukkuvat vanhempien vieressä, jolloin heidänkin petivaatteensa saadaan vieraskäyttöön, Sanna selittää.

”Kahdeksan hengen astiastosta ja kahdeksasta petivaatesetistä riittää hyvin vieraillekin.”

Kilpeläiset alkoivat vähentää tavaramäärää sen jälkeen, kun he tutustuivat KonMari-menetelmään joulukuussa 2016. Viime vuoden maaliskuussa nähty dokumentti Minimalism: A Documentary About The Important Things innosti entisestään minimalistiseen elämäntapaan.

– Tavaran vähentämisen myötä jää enemmän aikaa oikeasti tärkeille asioille, kuten harrastuksille.

Sami Hedberg kauppaa Helsingissä sijaitsevaa violetilla sisustettua asuntoaan Oikotiellä.

Tammikuussa erostaan Instagramissa kertoneet Ilona ja Sami Hedberg ovat laittaneet yhteisen kotinsa myyntiin.

Oikotieltä löytyvässä myynti-ilmoituksessa Hedbergien 136,5-neliöinen loft-asunto on myynnissä 1 180 000 euron hintaan. Ilmoituksen kuvissa kodin asunnon sisustus hehkuu valkoisena, turkoosina ja violettina sekä metallisävyissä. 

Sisustus tuskin on vain myynti-ilmoitukseen loihdittua pintakiiltoa, sillä Sami Hedberg kertoi jo vuonna 2013 Me Naisten haastattelussa lempiväreikseen valkoisen, hopean, burgundin ja liilan. 

– Sisustusmakuni on pysynyt samana­ jo vuosia. Olisi aivan kauheaa, jos joku tulisi tänne ja sanoisi: ”Toi liila on muuten ihan hirveän näköistä.” Ei siitä tulisi mitään! Hedberg totesi tuolloin. 

Makuuhuoneen ikkunasta näkyy luontoa.
Makuuhuoneen ikkunasta näkyy luontoa.

Vuonna 2013 Me Naisten kanssa tehty haastattelu käsittelee Hedbergien silloista töölöläiskaksiota eikä nyt myynnissä olevaa suurempaa, vanhaan kahvimyllytehtaaseen tehtyä loft-asuntoa. Sisustustyyli on kuitenkin paljolti entisellään: myynti-ilmoituksen kuvissa näkyvät samat norsufiguurit ja esiin rapsutettu tiiliseinä kuin kaksiossakin. 

Myös keittiönpöytä on mitä ilmeisimmin pysynyt samana. Vuonna 2013 Sami Hedberg kertoi Italiasta tilatun mustan lasipöydän maksaneen noin 1 400 euroa. 

Valitettavasti Italiasta tilattu lasipöytä ei taida kuulua kauppaan.
Valitettavasti Italiasta tilattu lasipöytä ei taida kuulua kauppaan.

Burgundin ja liilan sävyt ovat Sami Hedbergin suosikkeja.
Burgundin ja liilan sävyt ovat Sami Hedbergin suosikkeja.

Me Naiset ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.