Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Meikkisotkujen puhdistaminen on yllättävän hankalaa. Oikeilla nikseillä onnistut kuitenkin pelastamaan lempivaatteesi täystuholta.

Kun suosikkipaidan helmaan tipahtaa pisara kynsilakkaa, moni kokeilee tuttua tahranpoistokonstia: reilu loraus saippuaa sotkun päälle ja ei muuta kuin hankaamaan vimmatusti. Ikävä kyllä lopputuloksena on todennäköisimmin vaatteen täydellinen tuhoutuminen.

Miten kynsilakka sitten kannattaisi poistaa? Entä muut meikkituhrut? Kokeile näitä konsteja.

Kynsilakka

Lakan irrottaminen tekstiileistä on erittäin haastavaa. Homma on hoidettava kynsilakanpoistoaineella. Öljytön vaihtoehto on paras. Suurin osa putsareista sisältää asetonia, jota kaikki kankaat eivät siedä. Kokeile siis aluksi pientä pisaraa puhdistusainetta johonkin vaatteen huomaamattomaan kohtaan. Pisaratestin avulla huomaat, haalentaako aine vaatteen väriä.

Puhdistukseen tarvitset myös talouspaperia, johon irtoava kynsilakka imeytetään. Kostuta vanupuikko kynsilakanpoistoaineeseen ja paina sen märkä pää tahran reunalle. Kynsilakanpoistoaine liuottaa kynsilakan nestemäiseksi, jolloin voit alkaa imeyttää sitä talouspaperiin.

Tahranpoistoon et tarvitse kuin muutaman tipan kynsilakanpoistoainetta. Älä pyyhi kangasta paperilla. Sillä tavalla saat aikaan vain entistä suuremman tuhrun.

Meikkivoide

Monesti meikkivoidetahra tulee vaatteeseen, kun esimerkiksi paidankaulus hiertää kaulaa. Silloin vaate kannattaa laittaa pesuun pienen esikäsittelyn kautta.

Lorauta tahran alueelle nestemäistä pyykinpesuainetta ja heitä vaate koneeseen pyörimään korkeimpaan sen pesuohjeissa sallittuun lämpötilaan.

Jos meikkivoidetippa putoaa vaatteelle jo meikatessa, kannattaa tarttua tuumasta toimeen heti tuoreeltaan. Yritä imeyttää voidetta esimerkiksi talouspaperiin. Tällä tavalla tahra ei leviä eikä kuivu tekstiilin sisään. Toisin sanoen se on helpompi poistaa.

Ripsiväri

Ole nopea, koska kuivunutta ripsiväriä on todella vaikeaa saada irtoamaan.

Aloita kevyesti rapsuttamalla ylimääräinen maskara esimerkiksi veitsellä tai muulla ohuella terällä. Varo, ettet vahingoita itseäsi tai kangasta! Jos tahra on tuore, varo levittämästä sitä suuremmaksi.

Kostuta kangas rapsutuksen jälkeen kylmällä vedellä ja hankaa tuhrua varovasti. Monesti maskarasotku vaatii kyytipojakseen tahranpoistoainetta. Ilman sitä etenkin vaaleaan tekstiiliin saattaa jäädä harmaa jälki.

Pese tämän jälkeen vaate pesuohjeiden mukaan.

Aurinkovoide

Rasvainen aurinkovoide saattaa jättää erityisesti vaaleisiin vaatteisiin ikävän kellertävän tahran. Nopeus on tässäkin valttia.

Jos rasvaa roiskahtaa vaatteelle oikein kunnolla, pitää ylimääräinen voide kerätä sen pinnalta ensin pois esimerkiksi lusikan avulla. Kun ylimääräinen aurinkorasva on saatu poistettua, tulee se huuhdella kylmällä vedellä. Lopuksi vaate pestään ohjeiden mukaan.

Jos aurinkovoidetahra on ehtinyt pinttyä, tarvitaan hätiin tahranpoistoainetta esikäsittelyksi. Vaaleat vaatteet kannattaa valkaista, jos kellertävä laikku on jo ehtinyt muodostua.

Lähteet: siivous.info, martat.fi

Lue myös:

Onko kuivapesu rahanhukkaa?

Oletko aina harmitellut, miten ärsyttävää hellan nuppeja on putsata? Twitterissä leviää kätevä niksi puhdistamiseen liittyen. 

Kauri Tervashonka tuskaili 10 vuotta hellan liesilevyn nuppien putsaamisen vaikeutta. Eipä tuskaile enää. Hänelle selvisi, että namiskat saa irti. Nuppien irrottaminen tekee siivoamisesta paljon helpompaa. 

 

– Olin tilannut siivousfirman kautta loppusiivouksen asuntoon ja he irrottivat nuo namiskat siivousta varten. Siitä opin itsekin tämän, jo asunnosta poismuuttaneena, Kauri kommentoi Me Naisille. 

Kauri ei ole ainut, jonka elämä helpottui tämän oivaltamisesta. Twiitti on kerännyt useita kommentteja. 

”Siis mitä hemmettiä?? Miksei kukaan oo kertonut??”

”Mä. En. Kestä. Oli pakko iltakymmenen jälkeen testata ja joo, irtosivat. Pesuhommiksi meni. Miten niin somesta ei ole hyötyä?! Kiitos!

”Kerrankin hyödyllinen päivitys! Kiitos!”

Nuppien laittamista takaisin väärään asentoon ei tarvitse pelätä, sillä nupit menevät paikoilleen vain yhdessä tietyssä asennossa. 

On kuitenkin yksi moka, jota kannattaa varoa.

Nuppeja ei kannata keittää pyykinpesupulverivedessä, sillä erään twiittaajan kokemuksen mukaan numerot lähtevät irti samalla. Astianpesukoneessa peseminen sen sijaan on turvallista. 

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.