Tavarakaaoksen taltuttaminen voi olla monen päivän tai viikkojenkin urakka, mutta moni on todennut, että se kannattaa. Kuva: Istock.
Tavarakaaoksen taltuttaminen voi olla monen päivän tai viikkojenkin urakka, mutta moni on todennut, että se kannattaa. Kuva: Istock.

Järjestelystä voi olla hyötyä päätöksentekokyvylle, ja riitelykin vähenee.

Tavarakaaoksen raivaaminen selkiyttää usein kodin lisäksi mieltä ja elämää. Siitä saattaa olla apua myös monissa käytännön asioissa.

Loistava järjestys -kirjan kirjoittaja Mira Ahjoniemi kertoo olleensa aina suhteellisen siisti ihminen, mutta varsinaisen järjestysherätyksen hän sai kolme vuotta sitten. Aikuiset lapset olivat lähteneet kotoa, ja Mira oli puolisonsa kanssa muuttamassa omakotitalosta pienempään asuntoon. Tavaramäärää piti vähentää reilusti.

– Halusimme vähentää entisestään kodinhoitoon kuluvaa aikaa ja käyttää rahaa asumisen sijaan matkailuun. Luin silloin Marie Kondon KonMari-kirjan yhdessä illassa. Minimalismi ja arjen yksinkertaistaminen kiinnosti minua. Tavaroiden raivaaminen, ylimääräisistä luopuminen ja järjestely tuntuivat todella hyvältä. Minulla oli selkeä tavoite: vaivaton muutto, Ahjoniemi kertoo.

Me Naiset listasi seitsemän tapaa, joilla järjestely tekee mielelle ja elämälle hyvää.

1. Raivaamisesta ja järjestelystä tulee tehokas ja aikaansaava olo. Päätöksentekokyky paranee.

Tavaroita raivatessa pitää tehdä monia pieniä tai isojakin päätöksiä hyvin rajoitetussa ajassa. Tarvitsenko oikeasti tätä samppanjavispilää, jota olen käyttänyt viimeksi vuosituhannen vaihteen uudenvuodenbileissä? Jos tarvitsen, mihin laatikkoon se luontevimmin kuuluu?

Psychology Todayn mukaan kodin raivaaminen saa aikaan tehopuuskan, jolla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia aktiivisuuteen ja päätöksentekokykyyn.

Mira Ahjoniemi sai järjestelyherätyksen kolme vuotta sitten. Kuva: Päivi Huotari.
Mira Ahjoniemi sai järjestelyherätyksen kolme vuotta sitten. Kuva: Päivi Huotari.

2. Järjestely selkiyttää päätä ja muutakin elämää.

Mira Ahjoniemelle keski-ikä tuntui hyvältä ajankohdalta järjestellä tavaroiden lisäksi omaa päätä.

– Olin elämänmuutoksen kynnyksellä. Olin juuri täyttänyt 40, ja lapset muuttivat kotoa pois. Kaksikymmentä vuotta olin antanut kaikkeni perheelle ja työlle. Elämän ruuhkavuosina helposti siirtää omat tarpeensa sivuun. Nyt oli aika pysähtyä miettimään, mitä minä elämältä haluan, ja kuunnella tarkemmin omia tunteita ja toiveita. Olin nauttinut suuresti äitiydestä ja lapsiperheen arjesta. Kun kotipesä tyhjeni, löysin uusia asioita mistä iloita ja nauttia, uusia harrastuksia ja niiden kautta uusia ystäviäkin.

”Kun tavaroita lakkaa säilyttämästä pelkästä velvollisuudentunteesta tai tavan vuoksi, mieli avautuu pohtimaan näillä kriteereillä myös omaa ajankäyttöä, ihmissuhteita ja työtä.”

Ahjoniemen mukaan tavaroista eroon hankkiutuminen ei yksinään muuta elämää pysyvästi. Tärkeämpää on, että asenne materiaa kohtaan muuttuu. Sillä on vaikutuksia muuhunkin elämään.

– Kun tavaroita lakkaa säilyttämästä pelkästä velvollisuudentunteesta tai tavan vuoksi, mieli avautuu pohtimaan näillä kriteereillä myös omaa ajankäyttöä, ihmissuhteita ja työtä. Mikä itselle on juuri nyt tarpeen ja tuottaa iloa?

3. Tavaramäärän pitäminen aisoissa säästää rahaa. Säästöt antavat mielenrauhaa.

Mira Ahjoniemi on huomannut, että tavaramäärän karsiminen on vaikuttanut omaan taloudenpitoon.

– Ennen olin tuhlaavainen, mutta nykyään pohdin tarkemmin, mihin haluan käyttää rahaa. Opettelin säästämään.

Ahjoniemi ylläpitää Facebookissa perustamaansa Loistava järjestys -ryhmää. Siellä moni on huomannut, kuinka suuria summia pieniin ostoksiin voi vuositasolla kulua.

– Jopa kirpputorien parin euron ostoksiin voi mennä isokin summa, jos ostelee viikoittain. Pienetkin säästöt antavat mielenrauhaa, kun on taloudellista puskuria yllättäviä tilanteita varten, Ahjoniemi sanoo.

4. Järjestely vapauttaa aikaa ja energiaa muuhun.

Kun kaapit saa kuosiin, ei tarvitse tuhlata aikaa tavaroiden etsiskelyyn.

– Minulle kodin järjestys merkitsee arjen helppoutta ja vaivattomuutta. Tarvitsemani asiat löytyvät nopeasti paikaltaan silloin kun niitä tarvitsee. Kodissa on rentouttavaa ja rauhallista olla, kun tavaroita ei loju siellä täällä, Ahjoniemi sanoo.

Ahjoniemi on myös todennut, että myös siivoaminen on helppoa ja nopeaa, kun ei tarvitse raivata tavaroita ennen kuin pääsee pyyhkimään pölyt tai imuroimaan. Nyt kahden aikuisen kodissa pyykinpesuun ja kodinhoitoon kuluu korkeintaan 20 minuuttia viikossa.

– Meillä on puolisoni kanssa selkeä työnjako kodinhoidossa. Mies imuroi ja pesee lattiat, minä siivoan muut. Pölyt on nopea pyyhkäistä yhden lipaston ja yhden työpöydän päältä. Pyykit heitän koneeseen samalla, kun käyn suihkussa. Ripustaminen ja kuivien viikkaaminen ei vie kuin hetken. Lakanoiden vaihto ja jääkaapin pesu sekä muut isommat siivoushommat teen vuoroviikoin.

5. Järjestely lievittää ahdistusta ja stressiä.

Psychology Todayn mukaan ihmiselle on kehittynyt luontainen mieltymys järjestykseen ja symmetriaan, koska siitä on saattanut olla etua luolaihmisten yhdyskunnissa. Siksi epäjärjestys aiheuttaa monissa ahdistusta ja stressiä – vaikka ei toki kaikissa. Joillekin epäjärjestys toimii luovuuden lähteenä.

Myös Mira Ahjoniemi on huomannut järjestyksen rauhoittavan hänen mieltään.

– Erityisherkkää ihmistä rauhoittaa jo pelkästään kodin visuaalisen tulvan rajoittaminen. Haluan pitää tasot tyhjinä, tavarat kaapeissa ovien takana ja vain muutama koriste-esine tai taulu näkyvillä, Ahjoniemi kuvailee.

”Erityisherkkää ihmistä rauhoittaa jo pelkästään kodin visuaalisen tulvan rajoittaminen.”

Ahjoniemen inspiraationa toimineen järjestysguru Marie Kondon mukaan erityisen ongelmallisia ovat taulut, julisteet ja esineet, joissa on tekstiä. Ne luovat ympäristöönsä hälyä, koska ihminen automaattisesti lukee kaiken tekstin, mikä silmiin osuu, eikä mieli voi levätä. Tällaisistakin Ahjoniemi on pyrkinyt kodissaan eroon.

– Muutama viikko sitten juhliin lähtiessäni en löytänytkään tarvitsemaani tavaraa sen omalta paikalta. Stressitaso nousi heti, kun kiireessä tuskaisena etsin sitä laatikoista ympäri taloa. Aikaa hukkui 20 minuuttia tuloksettomaan etsintään. Se oli hyvä muistutus siitä, kuinka tärkeää on, että kaikelle on paikka. Totesin, että taitaa olla aika käydä kyseinen tavarakategoria kokonaan läpi ja vähentää lisää, ettei vastaava tilanne toistu.

6. Järjestely voi parantaa perhesuhteita.

Kotona on vähemmän riidanaiheita, kun paikat ovat järjestyksessä ja tavarat löytyvät sieltä, mistä niiden odottaisikin löytyvän. Toisinkin päin voi tietysti käydä, jos perheenjäsenten siisteyskäsitykset eroavat kovasti toisistaan.

Mira Ahjoniemen perheessä molemmat puolisot pitävät siististä kodista, mutta hän on törmännyt myös toisenlaisiin tarinoihin.

– Asiaa helpottaa, jos jokaiselle perheenjäsenelle on omaa tilaa, omat kaapit ja hamstraajalle tarvittaessa omaa varastotilaa kodin ulkopuolella, Ahjoniemi vinkkaa.

7. Tavaroiden lajittelu tärkeisiin ja ei-tärkeisiin tuottaa iloa. Järjestellessä voi käydä läpi muistojaan.

Mielelle tekee hyvää miettiä, mitkä tavarat oikeasti tuottavat iloa ja mitkä ovat tarpeetonta painolastia.

Mira Ahjoniemi raivasi omakotitaloaan lopulta kaksi ja puoli kuukautta.

– Kävin kaikki tavarat yksitellen läpi. Teki hyvää käydä läpi muistoja ja tunteita elämäni varrelta sitä mukaa kun tavaraa tuli kaapeissa vastaan. Sanoin monelle asialle kiitos ja hyvästit. Kun taakka keveni, ilo lisääntyi. Karsiminen ja järjestäminen oli ilon löytämistä joka päivä.

– Huonolaatuisia vaatteita tehdään enemmän, mutta se ei ole ainoa syy siihen, miksi vaatteet eivät kestä. Yksi syy on kuluttajien tietämättömyydessä, sanoo Marttojen edustaja.

Keneltä löytyy vaatekaapista enemmän kuin viisi vuotta vanha vaate? 10? 15? 20? Toiset ovat mestareita käyttämään vaatteitaan pitkään. He hankkivat usein vaatteensa myös käytettyinä ja kierrättävät oman kaappinsa sisällön. Uudenmaan Marttojen asiantuntija Olga Aula kuuluu heihin.

Vaatekaappinsa edessä Olga pystyy luettelemaan monia vaatteita, joilla on takanaan jo pitkä historia – mutta jotka ovat edelleen käytössä.

– Täältä löytyy mummoni tekemä paita, joka on ainakin 18 vuotta vanha. Lisäksi käytössäni on 1970-luvun vaatteita, jotka ovat siirtyneet mummolta äidilleni ja lopulta minulle, Olga kertoo.

Olga työskentelee Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntijana. Hän on saanut isovanhemmiltaan ja vanhemmiltaan järkevän sekä kohtuullisen kuluttamisen neuvoja, opiskellut niitä lisää yliopistossa ja nyt oppinut paljon uutta myös työpaikallaan.

Suomalaiset heittävät Marttaliiton mukaan vuosittain jätteeksi miljoonia kiloja tekstiilejä. Se tarkoittaa, että jokainen suomalainen tuottaa vuodessa keskimäärin kymmenen kiloa vaatejätettä. Osa niistä on huonokuntoisia vaatteita, mutta joukossa on myös kierrätyskelpoisia asuja. Olga kuuluu heihin, jotka ostavat harvoin vaatteita. Sitten kun hän hankkii vaatteensa, hän ostaa ne pääosin kierrätettynä.

– Tarkistan aina materiaalin ja sen, miten vaatetta pitää hoitaa. En osta koskaan vaatetta, joka pitää pestä kemiallisessa pesulassa. Se tulee kalliiksi. Helpompaa on hankkia vaate, jonka voi pestä kotona, Olga kertoo.

Moni ostaa nykyisin vaatteensa netistä. Silloin on vaikea tietää etukäteen, miltä vaate näyttää ja tuntuu päällä. Olga suositteleekin ostamaan vaatteet ja jalkineet mieluiten suoraan kaupasta, jossa niitä pääsee sovittamaan ja arvioimaan tuotteen laatua. Näyttävätkö saumat siltä, että ne irtoavat viiden pesun jälkeen vai kestävätkö ne pidempään? Vaikka nettiostoksien palauttaminen onkin mahdollista, tuottaa se turhia päästöjä.

– Huonolaatuisia vaatteita tehdään nykyään enemmän, mutta se ei ole ainoa syy siihen, miksi vaatteet eivät kestä. Ihmiset eivät nimittäin tiedä, miten vaatteita pitäisi huoltaa. Ennen vaatteet kestivät pidempään, sillä niitä hoidettiin ja huollettiin paremmin. Osittain siksi, että niistä piti maksaa enemmän. Vaatteet olivat myös parempilaatuisia. Nykyisin vaatteita tuotetaan paljon nopean tahdin massatuotantona. Siinä harvoin syntyy laatua.

”Ennen vaatteet kestivät pidempään, sillä niitä hoidettiin ja huollettiin paremmin. ”

Hinta ei ole aina laadun tae, Olga sanoo. Mutta halvat vaatteet ovat harvoin hänen mielestään laadukkaita. Edullisuus kertoo usein myös siitä, että tuotantoketjun tekijöiden palkka ja työolot eivät ole kunnossa.

– Kun vaatteessa meille kerrotaan Made in -jossakin, se on tae vain vaatteen valmistusmaasta. Vaate on yleensä kulkenut pitkän matkan ennen vaatekauppaan päätymistä. Missä esimerkiksi kankaat on värjätty tai langat tehty? Kaupassa kannattaa aina kysyä tuotantotavasta lisää. Heidän pitäisi osata vastata tai selvittää asiaa, hän vinkkaa.

Olgan vinkit tekstiilien pidempään käyttöön x 9

 1. Tutki ennen ostopäätöstä
  Tuotteen materiaaliin, ompelulaatuun ja hoito-ohjemerkintöihin kannattaa kuluttaa aikaa. Vältä vaatteita, joita voi pestä ainoastaan pesulassa, Olga sanoo. Hän suosii itse esimerkiksi pellavalakanoita, jotka ovat kestävää luonnonmateriaalia ja sen kasvattaminen vaatii vähemmän vettä kuin vaikka puuvillan.
   
 2. Poista tahrat tuoreeltaan
  Jokainen pesukerta kuluttaa vaatetta ja lisää ympäristön kuormitusta. Pesukertojen määrää voi vähentää esimerkiksi tuulettamalla vaatteita ja poistamalla tahrat tuoreeltaan – aina ei ole välttämätöntä pestä koko vaatetta. Esimerkiksi monille talvitakeille ja villavaatteille riittää tuuletus eikä niitä tarvitse pestä usein. Marttojen sivuilta löytyy vinkkejä erilaisten tarhojen poistamiseen.
   
 3. Pese säännöllisesti
  Vaikka turhaan pesemistä kannattaa välttää, kannattaa likaiset vaatteet pestä Olgan mukaan vähintään viikoittain, ettei lika pääse pinttymään. Päällä olevista vaatteista huomaa tuoksusta, milloin ne pitää pestä. Ihoa vasten käytetyt paidat on syytä pestä muutaman käyttöpäivän jälkeen, kun taas kesä- ja talvivaatteissa saattaa riittää yksi pesu ennen kausisäilömistä.
  Lajittele pyykki värin, pesumenetelmän ja -lämpötilan sekä likaisuuden mukaan. Annostele pyykinpesuainetta pakkauksen ohjeen mukaan. Ennen pesemistä tyhjennä taskut, sulje vetoketjut, hakaset ja tarrat, avaa napit, solmi pitkät nauhat ja käännä farkut sekä printtipaidat nurin perin. Näin vaatteet säilyvät parempina eikä niihin tule reikiä pesun aikana. Yksi taskuun jäänyt kolikko voi pahimmillaan rikkoa koko pesukoneen.
  – Polyesteriä sisältävistä materiaaleista, kuten urheiluvaatteista, irtoaa mikromuovia jokaisessa pesussa. Näiden vaatteiden kanssa voi käyttää erikoispesupussia, jonka sisälle mikromuovi jää, kertoo Olga.
   
 4. Silitä ja oikaise
  Sileä vaate pysyy paremmin puhtaana. Harvoin meillä on kuitenkaan arjessa aikaa silittää kaikkia vaatteita eikä joitakin vaatteita voi edes silittää. Kun vaatteet ja lakanat oikaisee pesun jälkeen ja laittaa suorana kuivumaan, voi silittämiseltä välttyä kokonaan. Kun vaatteet myös viikkaa tai ripustaa henkareille siististi ennen kaappiin laittamista, ne on mukavampi ottaa käyttöön siististä ja suorasta säilytysrivistä.
   
 5. Säilytä oikein
  Pienet säilytystilat ovat monen suomalaisen ongelma. Vakuumi- eli tyhjiöpussit ovat käteviä kausisäilytyksessä ja suojaavat kosteudelta, pölyltä ja hajuilta. Kaikki materiaalit eivät kuitenkaan tykkää muovisista tiivispusseista. Esimerkiksi nahkaiset ja mokkaiset vaatteet tulisi säilyttää ilmavassa tilassa, jossa ne pääsevät hengittämään ja mieluiten poissa kosteista kellaritiloista. Vaatteet kannattaa aina pestä ennen säilöön laittamista. Lika kerää helposti ympärilleen uutta likaa tai säilytyksessä myös tuholaisia.
   
 6. Korjaa pikkuviat
  Jos vaate on muuten ehjä ja hyvälaatuinen, irronneet napit ja vetoketjut on helppo vaihtaa itse tai vaihdattaa ompelijalla. Pienet reiät ja ratkenneet saumat voi myös helposti korjata. Vaatteet kannattaa korjata hetimiten, etteivät ne mene enempää rikki käytössä tai pesussa. Täysin puhki kulutettujen vaatteiden ja kenkien materiaalit kannattaa kierrättää viemällä ne tekstiilin keräykseen, jossa materiaalit voidaan hyödyntää ja näin niiden elinkaari pitenee entisestään. Esimerkiksi monet vaateliikkeet keräävät vanhoja tekstiileitä.
   
 7. Huolla myös kengät
  Kenkiä on syytä huollattaa säännöllisesti, niin ne kestävät pidempään. Rikkinäiset kengät kannattaa aina käyttää suutarilla. Sieltä saa neuvoja ja suosituksen, onko jalkineita enää syytä korjata.
   
 8. Downgreidaa kotona
  Parhaat päivänsä nähneet arkivaatteet sopivat edelleen vaikkapa vapaa-ajan vaatteiksi tai mökkiasuiksi.
   
 9. Olisiko sinulla varaa asennemuutokseen?
  Mitäpä, jos ostaisit vain vaatteita, joita todella tarvitset? Valitse mieluummin yksi laadukas vaate kuin monta huonolaatuista. Ole valmis maksamaan enemmän vaatteista, jotta niiden eettisempi ja ekologisempi tuotanto olisi mahdollista. Olgan mukaan kannattaa etsiä ympäristömerkittyjä ja Reilun kaupan vaatteita. Uutta vaatetta ei tarvitse aina hankkia omaksi, vaan sen voi lainata tai vuokrata tai tuunata vanhasta.

Nyt minimalismi saa väistyä – runsaus ja rohkeat värit valtaavat huoneet.

Kierrätettyä ja kestävää

Sävy sävyyn luodussa tyylissä harmonia syntyy luonnonmateriaaleilla.

1. Pellavatyynynpäällisen kuosi on kuin muisto kesästä, koko 60 x 60 cm, 22,99 €, Anno. 2. Uudista vanha lipasto tai kaappi vaihtamalla vetimet keraamisiin, 4,90 €/kpl, Granit. 3. Puuvillakoreja on setissä kolme, 53 €, RoyalDesign.fi. 4. Kierrätyslasinen maljakko on ihanan rosoinen, korkeus 26 cm, 14,90 €, Granit. 5.Kääriydy torkkupeittoon, 34,90 €, Jotex. 6. Kannellinen rasia on valmistettu sertifioidusta puusta, 19,95 €, Hemtex.
1. Pellavatyynynpäällisen kuosi on kuin muisto kesästä, koko 60 x 60 cm, 22,99 €, Anno. 2. Uudista vanha lipasto tai kaappi vaihtamalla vetimet keraamisiin, 4,90 €/kpl, Granit. 3. Puuvillakoreja on setissä kolme, 53 €, RoyalDesign.fi. 4. Kierrätyslasinen maljakko on ihanan rosoinen, korkeus 26 cm, 14,90 €, Granit. 5.Kääriydy torkkupeittoon, 34,90 €, Jotex. 6. Kannellinen rasia on valmistettu sertifioidusta puusta, 19,95 €, Hemtex.

Heja Sverige!

Vaalea koti piristyy hetkessä kun lisäät asenneväreiksi reippaan sinisen ja keltaisen sävyjä.

1. Maljakko seisoo siroilla kultajaloilla, 16,95 €, Hemtex. 2. Jätä kauniinvärinen kylpypyyhe näkösälle kylpyhuoneeseen, 70 x 140 cm, 9,99 €, H&M. 3. Luomupuuvillasta valmistetun korin voi halutessaan ripustaa roikkumaan, 59 €, Ferm Living. 4. Vintage-villatorkkupeitto on uniikki hankinta, koko 190 x 117 cm, 54,95 €, Ellos. 5. Tyynynpäällisen Jaspi-kuosin on suunnitellut Aino-Maija Metsola, koko 40 x 60 cm, 29,50 €, Marimekko. 6. Läpinäkyvä idätysastia elävöittää huoneen fiilistä, 32 €, Design Stockholm House/Scandinaviandesigncenter.fi.
1. Maljakko seisoo siroilla kultajaloilla, 16,95 €, Hemtex. 2. Jätä kauniinvärinen kylpypyyhe näkösälle kylpyhuoneeseen, 70 x 140 cm, 9,99 €, H&M. 3. Luomupuuvillasta valmistetun korin voi halutessaan ripustaa roikkumaan, 59 €, Ferm Living. 4. Vintage-villatorkkupeitto on uniikki hankinta, koko 190 x 117 cm, 54,95 €, Ellos. 5. Tyynynpäällisen Jaspi-kuosin on suunnitellut Aino-Maija Metsola, koko 40 x 60 cm, 29,50 €, Marimekko. 6. Läpinäkyvä idätysastia elävöittää huoneen fiilistä, 32 €, Design Stockholm House/Scandinaviandesigncenter.fi.

Modernit muodot

Tasapainota sirojen ja mustien metalliesineiden tummanpuhuvaa tyyliä lisäämällä sekaan reippaita väripilkkuja. 

1 Luo koristehyllylle asetelmia kasveista, lempiesineistä tai hedelmistä, 24,95 €, Ikea. 2. Tarjoiluastia käy myös korujen säilytykseen, 8 €, H&M. 3. Sirot viivaelementit toistuvat pussilakanasetissä, koko 150 x 200 cm, tyyny 50 x 60 cm, 20 €, H&M. 4. Pehmeä samettityyny hellii sillä istuvaa, koko 40 x 40 cm 14,95 €, Hemtex. 5. Pöytävalaisimessa on 70-luvun henkeä, 39,95 Ikea. 6. Tiskipöytä saa väriä kuivaustelineestä, 29 €, Hay.
1 Luo koristehyllylle asetelmia kasveista, lempiesineistä tai hedelmistä, 24,95 €, Ikea. 2. Tarjoiluastia käy myös korujen säilytykseen, 8 €, H&M. 3. Sirot viivaelementit toistuvat pussilakanasetissä, koko 150 x 200 cm, tyyny 50 x 60 cm, 20 €, H&M. 4. Pehmeä samettityyny hellii sillä istuvaa, koko 40 x 40 cm 14,95 €, Hemtex. 5. Pöytävalaisimessa on 70-luvun henkeä, 39,95 Ikea. 6. Tiskipöytä saa väriä kuivaustelineestä, 29 €, Hay.

Punaista ja kurvikasta

Pyöreät muodot elävöittävät sävyrikkaan mutta yksivärisen sisustuksen jännittäväksi kokonaisuudeksi.

1. Pehmeä valaistus syntyy sävytetyllä pallovalaisimella, 14,99 €, Ikea. 2. Koristetyynyn toinen puoli on harmaa, koko 50 x 50 cm, 3,99 €, Ikea. 3. Pöytäpeili kertoo ken on maassa kaunehin, 16,95 €, Hemtex. 4. Trenditietoisen pöydästä löytyy liukuvärjätty viinikarahvi, 35,30 €, Audenza. 5. Love-seinäkoriste luo tunnelmavaloa, 13,95 €, Airam, K-Rauta. 6. Samettipäällysteiset säilytyslaatikot, 21 ja 16 cm, korkeita, 12,95 €/2 kpl, Ellos.
1. Pehmeä valaistus syntyy sävytetyllä pallovalaisimella, 14,99 €, Ikea. 2. Koristetyynyn toinen puoli on harmaa, koko 50 x 50 cm, 3,99 €, Ikea. 3. Pöytäpeili kertoo ken on maassa kaunehin, 16,95 €, Hemtex. 4. Trenditietoisen pöydästä löytyy liukuvärjätty viinikarahvi, 35,30 €, Audenza. 5. Love-seinäkoriste luo tunnelmavaloa, 13,95 €, Airam, K-Rauta. 6. Samettipäällysteiset säilytyslaatikot, 21 ja 16 cm, korkeita, 12,95 €/2 kpl, Ellos.

Safarin sykettä

Kissanaisen kotona sisustetaan siirtomaatyyliin. Muodikkaat eläinkuosit ja kullatut yksityiskohdat tekevät tyylistä ylellisen.

1. Leopardityyny säväyttää sohvalla, 17,90 €, Indiska. 2. Tiikerit vartioivat pienen hyllyn tavaroita, koko 20 x 70 cm, 80 €, H&M. 3. Lehtiteline pitää yllä järjestystä, 39 €, Fanni K. 4. Konepestävät gepardilautasliinat tuovat eloa kattaukseen, 17 €/ 4kpl, Sophie Allport. 5. Klassinen kynttilänjalka on ajaton, 9,90 €, Prisma. 6. Leopardikuosi on sängyn valtias, alk. 24,99 €/setti, H&M.
1. Leopardityyny säväyttää sohvalla, 17,90 €, Indiska. 2. Tiikerit vartioivat pienen hyllyn tavaroita, koko 20 x 70 cm, 80 €, H&M. 3. Lehtiteline pitää yllä järjestystä, 39 €, Fanni K. 4. Konepestävät gepardilautasliinat tuovat eloa kattaukseen, 17 €/ 4kpl, Sophie Allport. 5. Klassinen kynttilänjalka on ajaton, 9,90 €, Prisma. 6. Leopardikuosi on sängyn valtias, alk. 24,99 €/setti, H&M.