Mitä jos vaihtaisit jokasyksyisen villasukkasavotan superhelppoon ryijyyn? Kuva: Shutterstock
Mitä jos vaihtaisit jokasyksyisen villasukkasavotan superhelppoon ryijyyn? Kuva: Shutterstock

Tee se itse -kirjailijat Pinja Niemi ja Mari Nuikka vinkkaavat, miten kuka tahansa voi tehdä supertrendikkään miniryijyn.

Pinterest-kuvapalvelusta ja sisustusblogeista käy nopeasti selväksi, että miniryijy on syksyn seinäkoristeista trendikkäin. Perinteisen villaryijyn pikkusisko tuo kotiin tuulahduksen retrohenkeä mutta näyttää kuitenkin raikkaalta.

Parhaiten juuri omantyylisensä ryijyn saa, kun sen askartelee itse. Se on onneksi helppoa.

 

➰???➰

Kuva, jonka @_jujujust_ julkaisi

Uuden Sisusta, somista ja tee itse kaunista kotiin -kirjan tekijät, artenomit Pinja Niemi ja Mari Nuikka ovat samaa mieltä siitä, että itse tehty miniryijy on syksyn hitti.

– Niiden teko onnistuu kaikilta! Ryijyt syntyvät siten, että sidot esimerkiksi metallihenkariin tai puurimaan eripituisia pätkiä matonkudetta, lankoja tai kangassuikaleita. Lisää vivahdetta ryijyyn saa erilaisilla solmuilla ja sidoksilla, sisustuskirjailijat neuvovat.

Hyvässä lykyssä kaikki tarpeet löytyvät jo valmiiksi kotoa eikä kauppaan tarvitse lähteä.

– Lisäksi ryijyyn voi pujotella esimerkiksi puuhelmiä tai solmia erilaisia kierrätysesineitä, kuten vaikka säilyketölkin nipsuja, vanhoja avaimia tai mitä ikinä keksitkään, Pinja ja Mari vinkkaavat.

 

Knotty #shopacsob #handmade #madewithlove #macrame #wallhanging #decor

Kuva, jonka Shop A Certain Shade of Black (@shopacsob) julkaisi

Mallia erilaisiin ryijyihin kannattaa ottaa esimerkiksi Pinterestin kuvista. Monimutkaisia solmutekniikoita ei tarvita, sillä henkari tai puurima näyttää hyvältä, kun langat on vain ripustettu siihen yksinkertaisella solmulla ja leikattu päistään haluttuun muotoon. Pikkuryijyjä on myynnissä myös netin käsityöparatiisissa Etsy.comissa, josta seinäkoristeita kannattaa etsiä hakusanalla wall hanging.

Vinkkejä sisustamiseen itse tehdyillä esineillä löytyy Pinja Niemen ja Mari Nuikan uutuuskirjasta Sisusta, somista ja tee itse kaunista kotiin (Minerva). Kirjan kuvat on ottanut Marjo Koivumäki.

Myös rouheat, itse tehdyt betoniastiat pitävät edelleen pintansa. Katso Pinjan ja Marin antama vinkki sellaisten askarteluun Me Naisten sisustusekstrasta numerossa 36/2015.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.