Urho Kekkonenkin sen tiesi! Kirjahylly on ihan mainio kapistus. Kuva: Sanoma-arkisto
Urho Kekkonenkin sen tiesi! Kirjahylly on ihan mainio kapistus. Kuva: Sanoma-arkisto

Ennen kuin luovut kirjahyllystäsi, lue tämä juttu!

”Miksi joillain ihmisillä on vielä tänä päivänä kirjahylly? Kaiken, siis kaiken, saa nykyään e-kirjoina. Miksi joku hamstraa vielä pölyä kerääviä ja tilaa vieviä kirjoja?” pohdiskelee anonyymi Vauva-lehden keskustelupalstalla.

Eikä hän ole ainoa. Viime vuosina kirjahyllyn kuolemaa on povattu useaan otteeseen.

– Sisustuslehdissä ei kirjahyllyjä enää juuri näe, ja paljon keskustellaan siitä, katoavatko kirjat tai kuuluuko kirjahylly enää kalusteena nykyaikaiseen kotiin, Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa viime kesänä.

Me emme voisi olla enempää eri mieltä! Listasimme piinkovat perustelut, miksi kirjahyllystä kannattaa todellakin pitää kiinni:

  1. Kirjahylly on käytännöllisyyden huipentuma. Jos kirjojaan haluaa jossain säilyttää, ne kannattaa säilyttää kirjahyllyssä. Siitähän huonekalun nimikin tulee – onhan se ihan täydellinen paikka kirjoille.
  2. Kirjahyllystä löytää kaiken äärettömän helposti. Hyllyä tulee äkkiä ikävä, jos yrittää elää kirjoinensa ilman sitä. On äärettömän turhauttavaa yrittää saada käsiintä yhtä tiettyä opusta, jos on pakannut satamäärin teoksia esimerkiksi pahvilaatikoihin. Kirjastosta opuksen toki voi saada, mutta kirjasto on harvoin yhtä lähellä kuin oma kirjahylly.
  3. Kirjahylly kannustaa lukemaan, ja lukeminen kannattaa aina. Tutkijoiden mukaan romaanien lukeminen pidentää ikää jopa tehokkaamminen kuin liikunta tai lisäravinteet! Kun kirjat ovat jatkuvasti nenän edessä paraatipaikalla hyllyssä, niihin myös tarttuu hanakammin.
  4. Kirjahylly tuo kotiin kosolti nostalgista kodikkuutta. Muistatko vielä, kun 80-luvulla kaikilla oli leveälti Lundia-hyllyjä kodeissaan? Kyllä oli hyvää aikaa se.
  5. Kirjahylly kertoo tarinan myös omistajastaan. Jos säilyttää kaikki elämänsä varrella haalimansa teokset, opuksista rakentuu kuin huomaamatta omistajansa elämänpolku. Kas, tuon rakkausromaanin sivujen halki kyynelehdin teinivuosina! Ja oho, tuon ruokakirjan resepteillä kokkailin vuonna 2015 jatkuvasti!
  6. Kirjahylly tuo lohtua. Jotkut teokset saavat kerta toisensa jälkeen mielen piristymään ja olon helpottumaan. Siksi ne on hyvä pitää aina käden ulottuvilla – kirjahyllyssä.
  7. Kirjahylly on kaunis. Ei tarvitse miettiä uutta tapettia olohuoneeseen. Vaihtuvavärinen kirjahylly toimii sisustuselementtinä!
  8. Kirjahyllyn järjestäminen käy meditaatiosta. Minkä tavan tällä kertaa valitsisin: aakkosjärjestyksen vai värijärjestyksen? Vain taivas on rajana! Käsillä tehdessä ja erilaisia vaihtoehtoja punnitessa mieli lepää.
  9. Kirjahylly on kunnianosoitus kirjailijalle. Jokainen kirjailija on laittanut aikaa ja ajatuksia teokseensa. On ehdotonta vääryyttää tunkea teokset kaappien syvyyksiin tai heittää ne julmasti menemään.
  10. Kirjahylly on mainio keskustelunaloittaja. Jos et millään keksi mitään puhuttavaa kyläilijöiden kanssa, vie hänet kirjahyllysi eteen! Ihan taatusti alkaa syntyä turinaa teoksesta jos toisesta.

Vessassa kuhnijalla ei välttämättä ole vatsa kovalla. Sen sijaan kovana voi olla utelias silmä.

Kylpyhuonevalmistaja Idon julkaisemasta kyselystä käy ilmi, että moni vieras on varsin uteliasta sorttia. 34 prosenttia kyselyyn vastanneesta reilusta tuhannesta suomalaisesta myöntää kurkanneensa kyläpaikan vessassa käydessään laatikoihin.

Eli jos kuvittelit, että peilin ja hanan pyyhkiminen riittää vessan vierailukuntoon saattamiseksi, mieti vielä!

Allaskaapissa vallitseva kaaos saattaa paljastaa, että siistityn pinnan alla myös sinä olet ihan samanlainen sottapytty kuin kaikki muutkin. Ainakin noloin esineistö kannattaa siis siirtää vessasta muualle piiloon.

Moni vieras lisäksi ajattelee, että vessan tarpeisto on melko vapaasti käytettävissä. 9 prosenttia kertoo lainanneensa hiusharjaa tai -lakkaa, 7 prosenttia deodoranttia ja 5 prosenttia tamponeja lupia kyselemättä.

Me Naisten toimitus hyväksyy yksimielisesti etenkin naisten intiimituotteiden lainaamisen, sillä kukapa ei olisi joskus joutunut yllätysmenkkojen uhriksi. Sen sijaan emme ole varmoja, haluammeko tietää, kuinka moni vieras on kaikessa hiljaisuudessa lainannut hammasharjaa.

7 prosenttia vieraista on lainannut deodoranttia.

Kysely paljastaa myös, että 25 prosenttia on joskus kyläillessään päätynyt siivoamaan isäntäväen vessan, kun se on ollut törkyisessä kunnossa. 

Samalla taisi selvitä myös vastaus siihen, miten jotkut onnistuvat viettämään tarpeillaan kohtuuttoman pitkiä aikoja.

Kysely

Oletko joskus lainannut jonkun hammasharjaa kysymättä lupaa?

Vieraita tulossa, mutta tiskit ovat tiskaamatta ja sängyn alla on villakoirakennel? Nämäkin asiat voi nähdä hyvässä valossa.

Itsensä hyväksyminen on ollut jo pidemmän aikaa trendi, johon on kiinnitetty erityistä huomiota. Esimerkiksi kehopositiivisuus on saanut meidät ymmärtämään, että kelpaamme juuri sellaisina kuin olemme.

Seuraavaksi kuntoon täytyy laittaa suhtautuminen koteihimme. Koti ilman gloriaa -sisustusblogia pitävä toimittaja Hanni Maula näkee pienet epäpuhtaudet vain hyvänä juttuna.

– Kun päästät ihmisiä törkyiseen kotiin, lasket samalla kaikkien muidenkin vieraidenkutsumisrimaa. Tästä lähtee liikkeelle puunausstressiä poistava rentouden kehä, Maula toteaa.

Jos uusi tuttavuus pomppii luonnollisesti kuukuppimeren halki, hän seisoo varmasti vierelläsi vaikeinakin aikoina.

Maula vinkkasi, kuinka kotona ahdistavista asioista voi löytää jotain kaunista!

Ikuisuusprojektina lojuvat tavarat

”Koti tapaa riistäytyä melko törkyiseksi. Mennään jo niin pitkällä, ettei ole enää romuhuonetta, vaan pikemminkin kaksi romuhuonetta. Ja jos joku tulee kylään, yritän fiksata kasoja pois keittiön pöydältä ja eteisen, keittiön ja olkkarin lattioilta ja siirtää romuhuoneisiin.” Repe, 42.

Maula: Suurimmalla osalla meistä on elämänhallinta vähän hakusessa, miksi teeskennellä muuta? Näe keskeneräisten projektien mahdollisuus – ne ovat vertaistuellisia ja tarjoavat mainioita keskustelunaiheita!

Romuhuoneessa olevia tavaroita voi vielä joskus tarvita. Kuva: Shutterstock
Romuhuoneessa olevia tavaroita voi vielä joskus tarvita. Kuva: Shutterstock

Yksityisyyttä ympäriinsä

”Jos joskus tulee yllätysvieraita, eniten nolottavat likaiset pikkuhousut, joita minulla on tapana viljellä ympäri kotiani. Lisäksi saatan jättää näkyville joitain todella kiusallisia tavaroita, kuten ehkäisyvälineitä, vaginavoiteita tai vaikkapa kuukuppini. Niitä en varsinaisesti haluaisi esitellä vierailleni.” Allu, 25.

Maula: Voit ajatella vierailua luoksesi eräänlaisena tulikokeena – jos uusi tuttavuus pomppii luontevasti kuukuppimeren halki, hän on varmasti ihminen, joka seisoo vierelläsi vaikeinakin aikoina. Rehellisyys on aina kaunista.


Näkyy, että talossa asutaan

”Eniten nolottaa, jos vessa on ällöttävässä kunnossa. Käsienpesuallas ja pytty menevät siis ensimmäisenä pesuun. Sitten tulevat lattioilla pyörivät vaatekasat, likaiset astiat ja liesi – eli kaikki laiskuudesta tullut sotku.” Oona, 22.

Maula: Onko mitään epäilyttävämpää kuin liesi, jota ei selvästikään ole käytetty? Koti on oikeasti olemassa elämästä varten. Pytty kannattaa ehkä vetää ennen vieraiden saapumista, mutta jos jalka ei tartu lattiaan kiinni, tilanne on hyvä. Jos haluat pelata varman päälle, kutsu ihmisiä kylään hämäränaikaan.


Apatiaa askeettisuudesta

”Olen hinkkaaja-tyyppi ja omassa kodissani ei hävetä juuri mikään, mutta mieheni koti näyttää poikamieskämpältä, jota ei ole sisustettu. Seinillä ei ole tauluja, huonekalut ovat mitä ovat ja lattialla on tavaroita, joille ei ole löytynyt paikkaa.” Krisse, 41.

Maula: Sisustamaton asunto paljastaa asunnon potentiaalin kauniisti – siellä asuu trendikäs minimalisti, joka ei kuitenkaan turhaan säntäile sisustustrendien perässä. Paljon kodinlaittoa tärkeämmät asiat ovat selvästi priorisointilistan kärjessä.

Kuka siihen eteiseen jää asumaan?

Pikkukivet punaisena mattona

”Meillä käy usein ihmisiä kylässä, ja olen vähä vähältä laskenut kriteerejä. Nykyään riittää, ettei kämppä ole aivan kuvottavassa kuosissa. Pyyhkäisen kylppäristä pahimmat sotkut ja vaihdan puhtaan käsipyyhkeen. Lanaan isoimmat vaatekasat kaappiin. Eteinen olisi kiva imuroida, mutta ei sitä koskaan ehdi.” Anna, 40.

Maula: Usein sanotaan, että kodin ensivaikutelma on hyvin tärkeä, mutta paskat, kuka siihen eteiseen jää asumaan?

Mikä sinun kotonasi hävettää? Jaa huolesi kommenttikentässä.

jotain järkeä

Nyt tulee kotipositiivisuus! 5 vinkkiä himan epätäydellisyyden hyväksymiseen

Siinäpä varsin typerä juttu, oikea uusavuttomuuden ylistys. Nyt putosi pisteet Me Naiset lehdeltä. Olen yleensä pitänyt juttuja asiallisina, mutta tämä meni alta kaikkien rimojen. Eiköhän perussiisteys kuulu normaaliin elämänmenoon. Ennen opittiin jo lapsena perusasiat siivouksesta ja yleisestä hygieniasta. Ei ole kovin terveellistä esim. kasvattaa pieniä lapsia roskien ja likaisuuden keskellä, varsinkin kun pikkuiset yleensä pistävät suuhunsa mitä edestään löytävät.
Lue kommentti