Ja taas niitä on vain yksi. Lieneekö asialla sielunvihollinen vai ehkä jokin ihmisryhmä, joka sädettää sukkia taivaisiin? Kuva: Shutterstock.
Ja taas niitä on vain yksi. Lieneekö asialla sielunvihollinen vai ehkä jokin ihmisryhmä, joka sädettää sukkia taivaisiin? Kuva: Shutterstock.

Katoaminen ei selity arkijärjellä, joten kysyimme filosofi Timo Airaksiselta: mihin se toinen sukka aina häviää? Tässä kolme uskomatonta teoriaa.

Kun täytät pesukonetta, sinulla on kaksi sukkaa. Kun viikkaat puhtaita vaatteita kaappiin, sinulla on enää yksi sukka. Ei, se ei ole jäänyt pesukoneeseen. Ei, se ei retkota olohuoneen lattialla.

Etsit hukkunutta sukkaa joka paikasta, mutta turhaan. Sitä ei enää ole.

Mitä? Miten ihmeessä tämä on mahdollista? Joka kerta!

Ongelma on sen verran laaja ja universaali, että kadonneiden sukkien muistopäivää vietetään vuosittain, viimeksi viime lauantaina. Häviämissä ei ole mitään järkeä. Kyse on oltava jostain metafyysisestä ilmiöstä, ehkä kosmisesta.

Kysyimme siis filosofilta: Mihin se toinen sukka aina häviää, filosofi Timo Airaksinen?

– Ehdoton suosikkiteoriani on, että sukkuuden olemukseen liittyy spontaani häviämistendenssi, Airaksinen aloittaa.

Mutta on muitakin. Filosofin mukaan selitys riippuu suoraan lähestymistavasta.

Eli:

1. Tieteellinen selitys – syyllinen on pesukone

– Mekanistinen materialisti selittää, että pesukone syö sukkia. Sukat ovat tieteellisesti siellä pesukoneessa olleet, eikä pesukoneesta ole pesun aikana mitään otettu pois. Joten: pesukone on syönyt sukat. Sitten mekanistinen materialisti yrittää korjata koneen ja ratkaista hävinneen sukan ongelman siten.

2. Yliluonnollinen selitys – sielunvihollisen hommia

– Teologisesti saattaisin sanoa, että sukan häviäminen on sielunvihollisen hommia. Ennen vanhaan minua, siis koneen käyttäjää ja sukan omistajaa, olisi syytetty noituudesta ja kidutettu kirkolliskokouksessa tunnustamaan, että olen liittoutunut yhteen sielunvihollisen kanssa. Asia olisi selvinnyt, ja kaikki olisi näin ollen ollut kunnossa.

3. Salaliittoteoria – sukat sädetetään, perheet hajoavat

– Salaliittoteoria on suosituimpia ja ensimmäisiä tapoja selittää kiusallisia ilmiöitä. Ylikansallinen salaliitto saattaisi lasersäteellä tuhota sukat ja saada ne siten häviämään. Tarkoitus on ajaa pyykkääjä arvokriisiin ja tuhota näin perhettä sisältäpäin. Joskus sukan häviämisestä olisi syytetty vähemmistöjä, kommunisteja tai vapaamuurareita.

Sitten Airaksinen lopettaa puhumisen. Hän ei halua kertoa tämän enempää teorioita, koska on kiinnostuneempi siitä, mitä mieltä ovat lukijat: mihin se toinen sukka aina häviää?

Kerro siis oma teoriasi jutun kommenttikentässä.

Lue myös

Pitääkö uudet alushousut pestä ennen käyttöönottoa?

Älä riisu sukkia ennen seksiä – orgasmitakuu!

Pyykin valkaisusta kasvonaamioon – 9 ovelaa munankuoriniksiä