Ja taas niitä on vain yksi. Lieneekö asialla sielunvihollinen vai ehkä jokin ihmisryhmä, joka sädettää sukkia taivaisiin? Kuva: Shutterstock.
Ja taas niitä on vain yksi. Lieneekö asialla sielunvihollinen vai ehkä jokin ihmisryhmä, joka sädettää sukkia taivaisiin? Kuva: Shutterstock.

Katoaminen ei selity arkijärjellä, joten kysyimme filosofi Timo Airaksiselta: mihin se toinen sukka aina häviää? Tässä kolme uskomatonta teoriaa.

Kun täytät pesukonetta, sinulla on kaksi sukkaa. Kun viikkaat puhtaita vaatteita kaappiin, sinulla on enää yksi sukka. Ei, se ei ole jäänyt pesukoneeseen. Ei, se ei retkota olohuoneen lattialla.

Etsit hukkunutta sukkaa joka paikasta, mutta turhaan. Sitä ei enää ole.

Mitä? Miten ihmeessä tämä on mahdollista? Joka kerta!

Ongelma on sen verran laaja ja universaali, että kadonneiden sukkien muistopäivää vietetään vuosittain, viimeksi viime lauantaina. Häviämissä ei ole mitään järkeä. Kyse on oltava jostain metafyysisestä ilmiöstä, ehkä kosmisesta.

Kysyimme siis filosofilta: Mihin se toinen sukka aina häviää, filosofi Timo Airaksinen?

– Ehdoton suosikkiteoriani on, että sukkuuden olemukseen liittyy spontaani häviämistendenssi, Airaksinen aloittaa.

Mutta on muitakin. Filosofin mukaan selitys riippuu suoraan lähestymistavasta.

Eli:

1. Tieteellinen selitys – syyllinen on pesukone

– Mekanistinen materialisti selittää, että pesukone syö sukkia. Sukat ovat tieteellisesti siellä pesukoneessa olleet, eikä pesukoneesta ole pesun aikana mitään otettu pois. Joten: pesukone on syönyt sukat. Sitten mekanistinen materialisti yrittää korjata koneen ja ratkaista hävinneen sukan ongelman siten.

2. Yliluonnollinen selitys – sielunvihollisen hommia

– Teologisesti saattaisin sanoa, että sukan häviäminen on sielunvihollisen hommia. Ennen vanhaan minua, siis koneen käyttäjää ja sukan omistajaa, olisi syytetty noituudesta ja kidutettu kirkolliskokouksessa tunnustamaan, että olen liittoutunut yhteen sielunvihollisen kanssa. Asia olisi selvinnyt, ja kaikki olisi näin ollen ollut kunnossa.

3. Salaliittoteoria – sukat sädetetään, perheet hajoavat

– Salaliittoteoria on suosituimpia ja ensimmäisiä tapoja selittää kiusallisia ilmiöitä. Ylikansallinen salaliitto saattaisi lasersäteellä tuhota sukat ja saada ne siten häviämään. Tarkoitus on ajaa pyykkääjä arvokriisiin ja tuhota näin perhettä sisältäpäin. Joskus sukan häviämisestä olisi syytetty vähemmistöjä, kommunisteja tai vapaamuurareita.

Sitten Airaksinen lopettaa puhumisen. Hän ei halua kertoa tämän enempää teorioita, koska on kiinnostuneempi siitä, mitä mieltä ovat lukijat: mihin se toinen sukka aina häviää?

Kerro siis oma teoriasi jutun kommenttikentässä.

Lue myös

Pitääkö uudet alushousut pestä ennen käyttöönottoa?

Älä riisu sukkia ennen seksiä – orgasmitakuu!

Pyykin valkaisusta kasvonaamioon – 9 ovelaa munankuoriniksiä

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

Sujuuko siivous kuin tanssi, vai onko imuri sinulle täysin vieras käsite?