Kirjaongelma ratkeaa soveltamalla täyden hyllyn -tekniikkaa (kts. selitys jutusta). Kuva: Shutterstock
Kirjaongelma ratkeaa soveltamalla täyden hyllyn -tekniikkaa (kts. selitys jutusta). Kuva: Shutterstock

Arkijärki-bloggaaja Jenni Sarraksen mielestä tavarakaaoksesta selviää ihan vain käyttämällä maalaisjärkeä. Hän antaa uutuuskirjassaan vinkkejä.

Kuulutko siihen joukkoon, jonka mielestä konmaritys menee liian pitkälle? Siis se, että jokaikinen tavara, joka ei tuota iloa, pitäisi heittää menemään. Jenni Sarras ei tätä metodia ymmärrä, ja siksi hän on kirjoittanut kirjan siitä, miten tavarakaaoksen voi taltuttaa ihan vain käyttämällä maalaisjärkeä.

Mistä sitten tietää, pitäisikö hankkiutua jostain tavarasta eroon vai säilyttääkö se? Tämä on ihan oikeasti ongelma ainakin kaikille hamstraamiseen taipuvaisille ja sellaisille, jotka saavat kehitettyä tunnesiteen jopa kuitteihin.

Jenni Sarraksen mielestä asia on helppo ratkaista. Uutuuskirjassaan Tavarataidot – arkijärjellä koti kuntoon (Tammi) hän kertoo pari kysymystä, joilla se selviää.

  1. Onko kodissa tilaa tavaralle? Jos tilaa löytyy, päätös on helppo: tavaran voi säilyttää. ”Jos kaapissa, hyllyssä tai komerossa on väljää, siellä voi säilyttää, mitä itse halua. Raivaamisen tarkoitus on poistaa niin paljon tavaroita, että kaikelle jäljelle jääneelle on kodissa tilaa ja oma paikka”, Sarras neuvoo kirjassa. Testaa esimerkiksi täyden hyllyn -tekniikkaa: jos kirjahyllyyn mahtuu 100 kirjaa, hylly saa olla täynnä. Ei haittaa, vaikkei kaikkia kirjoja lukisikaan kerran vuodessa.
  2. Onko tavaroiden raivaamiseen ylipäätänsä mitään syytä? Helpottaako se esimerkiksi siivooamista tai auttaako se pitämään järjestystä yllä? Jos vastaus on kyllä, raivaaminen ja tavarasta luopuminen kannattaa.

Raivaamisen voi ajoittaa käännekohtiin

Jotkut ammattijärjestävät jauhavat, että kun kerran ottaa projektiksi luopua kaikista turhista tavaroista, koti pysyy ojennuksessa koko loppuelämän. No eihän se tietenkään niin mene.

Sarraksen mielestä raivaamista kannattaakin ajatella projektin sijaan prosessina. Tällä hän tarkoittaa sitä, että parheiten koti pysyy järjestyksessä, kun tavaroita käy läpi silloin tällöin.

Viikottaista tästä ei silti tarvitse tehdä, vaan sen voi tehdä esimerkiksi seuraavina käännekohtina.

  1. Kun elämäntilanne muuttuu, esim. tulee ero, vaihtaa asuntoa, lapsi syntyy tai muuttaa pois kotoa.
  2. Kun vuodenaika vaihtuu – ennen kuin pakkaa esimerkiksi talvikamppeet varastoon, voi miettiä, onko vaate yhä tarpeellinen ja ehjä.
  3. Kun on juhlat tai merkkipäivät – tällöin tulee usein siivottua ja samaan syssyyn on luontevaa arvioida tavaroiden tarpeellisuutta.

Jenni Sarras – Tavarataidot – arkijärjellä koti kuntoon (Tammi) kirjakaupoissa tammikuussa 2017.

Vessassa kuhnijalla ei välttämättä ole vatsa kovalla. Sen sijaan kovana voi olla utelias silmä.

Kylpyhuonevalmistaja Idon julkaisemasta kyselystä käy ilmi, että moni vieras on varsin uteliasta sorttia. 34 prosenttia kyselyyn vastanneesta reilusta tuhannesta suomalaisesta myöntää kurkanneensa kyläpaikan vessassa käydessään laatikoihin.

Eli jos kuvittelit, että peilin ja hanan pyyhkiminen riittää vessan vierailukuntoon saattamiseksi, mieti vielä!

Allaskaapissa vallitseva kaaos saattaa paljastaa, että siistityn pinnan alla myös sinä olet ihan samanlainen sottapytty kuin kaikki muutkin. Ainakin noloin esineistö kannattaa siis siirtää vessasta muualle piiloon.

Moni vieras lisäksi ajattelee, että vessan tarpeisto on melko vapaasti käytettävissä. 9 prosenttia kertoo lainanneensa hiusharjaa tai -lakkaa, 7 prosenttia deodoranttia ja 5 prosenttia tamponeja lupia kyselemättä.

Me Naisten toimitus hyväksyy yksimielisesti etenkin naisten intiimituotteiden lainaamisen, sillä kukapa ei olisi joskus joutunut yllätysmenkkojen uhriksi. Sen sijaan emme ole varmoja, haluammeko tietää, kuinka moni vieras on kaikessa hiljaisuudessa lainannut hammasharjaa.

7 prosenttia vieraista on lainannut deodoranttia.

Kysely paljastaa myös, että 25 prosenttia on joskus kyläillessään päätynyt siivoamaan isäntäväen vessan, kun se on ollut törkyisessä kunnossa. 

Samalla taisi selvitä myös vastaus siihen, miten jotkut onnistuvat viettämään tarpeillaan kohtuuttoman pitkiä aikoja.

Kysely

Oletko joskus lainannut jonkun hammasharjaa kysymättä lupaa?

Vieraita tulossa, mutta tiskit ovat tiskaamatta ja sängyn alla on villakoirakennel? Nämäkin asiat voi nähdä hyvässä valossa.

Itsensä hyväksyminen on ollut jo pidemmän aikaa trendi, johon on kiinnitetty erityistä huomiota. Esimerkiksi kehopositiivisuus on saanut meidät ymmärtämään, että kelpaamme juuri sellaisina kuin olemme.

Seuraavaksi kuntoon täytyy laittaa suhtautuminen koteihimme. Koti ilman gloriaa -sisustusblogia pitävä toimittaja Hanni Maula näkee pienet epäpuhtaudet vain hyvänä juttuna.

– Kun päästät ihmisiä törkyiseen kotiin, lasket samalla kaikkien muidenkin vieraidenkutsumisrimaa. Tästä lähtee liikkeelle puunausstressiä poistava rentouden kehä, Maula toteaa.

Jos uusi tuttavuus pomppii luonnollisesti kuukuppimeren halki, hän seisoo varmasti vierelläsi vaikeinakin aikoina.

Maula vinkkasi, kuinka kotona ahdistavista asioista voi löytää jotain kaunista!

Ikuisuusprojektina lojuvat tavarat

”Koti tapaa riistäytyä melko törkyiseksi. Mennään jo niin pitkällä, ettei ole enää romuhuonetta, vaan pikemminkin kaksi romuhuonetta. Ja jos joku tulee kylään, yritän fiksata kasoja pois keittiön pöydältä ja eteisen, keittiön ja olkkarin lattioilta ja siirtää romuhuoneisiin.” Repe, 42.

Maula: Suurimmalla osalla meistä on elämänhallinta vähän hakusessa, miksi teeskennellä muuta? Näe keskeneräisten projektien mahdollisuus – ne ovat vertaistuellisia ja tarjoavat mainioita keskustelunaiheita!

Romuhuoneessa olevia tavaroita voi vielä joskus tarvita. Kuva: Shutterstock
Romuhuoneessa olevia tavaroita voi vielä joskus tarvita. Kuva: Shutterstock

Yksityisyyttä ympäriinsä

”Jos joskus tulee yllätysvieraita, eniten nolottavat likaiset pikkuhousut, joita minulla on tapana viljellä ympäri kotiani. Lisäksi saatan jättää näkyville joitain todella kiusallisia tavaroita, kuten ehkäisyvälineitä, vaginavoiteita tai vaikkapa kuukuppini. Niitä en varsinaisesti haluaisi esitellä vierailleni.” Allu, 25.

Maula: Voit ajatella vierailua luoksesi eräänlaisena tulikokeena – jos uusi tuttavuus pomppii luontevasti kuukuppimeren halki, hän on varmasti ihminen, joka seisoo vierelläsi vaikeinakin aikoina. Rehellisyys on aina kaunista.


Näkyy, että talossa asutaan

”Eniten nolottaa, jos vessa on ällöttävässä kunnossa. Käsienpesuallas ja pytty menevät siis ensimmäisenä pesuun. Sitten tulevat lattioilla pyörivät vaatekasat, likaiset astiat ja liesi – eli kaikki laiskuudesta tullut sotku.” Oona, 22.

Maula: Onko mitään epäilyttävämpää kuin liesi, jota ei selvästikään ole käytetty? Koti on oikeasti olemassa elämästä varten. Pytty kannattaa ehkä vetää ennen vieraiden saapumista, mutta jos jalka ei tartu lattiaan kiinni, tilanne on hyvä. Jos haluat pelata varman päälle, kutsu ihmisiä kylään hämäränaikaan.


Apatiaa askeettisuudesta

”Olen hinkkaaja-tyyppi ja omassa kodissani ei hävetä juuri mikään, mutta mieheni koti näyttää poikamieskämpältä, jota ei ole sisustettu. Seinillä ei ole tauluja, huonekalut ovat mitä ovat ja lattialla on tavaroita, joille ei ole löytynyt paikkaa.” Krisse, 41.

Maula: Sisustamaton asunto paljastaa asunnon potentiaalin kauniisti – siellä asuu trendikäs minimalisti, joka ei kuitenkaan turhaan säntäile sisustustrendien perässä. Paljon kodinlaittoa tärkeämmät asiat ovat selvästi priorisointilistan kärjessä.

Kuka siihen eteiseen jää asumaan?

Pikkukivet punaisena mattona

”Meillä käy usein ihmisiä kylässä, ja olen vähä vähältä laskenut kriteerejä. Nykyään riittää, ettei kämppä ole aivan kuvottavassa kuosissa. Pyyhkäisen kylppäristä pahimmat sotkut ja vaihdan puhtaan käsipyyhkeen. Lanaan isoimmat vaatekasat kaappiin. Eteinen olisi kiva imuroida, mutta ei sitä koskaan ehdi.” Anna, 40.

Maula: Usein sanotaan, että kodin ensivaikutelma on hyvin tärkeä, mutta paskat, kuka siihen eteiseen jää asumaan?

Mikä sinun kotonasi hävettää? Jaa huolesi kommenttikentässä.

jotain järkeä

Nyt tulee kotipositiivisuus! 5 vinkkiä himan epätäydellisyyden hyväksymiseen

Siinäpä varsin typerä juttu, oikea uusavuttomuuden ylistys. Nyt putosi pisteet Me Naiset lehdeltä. Olen yleensä pitänyt juttuja asiallisina, mutta tämä meni alta kaikkien rimojen. Eiköhän perussiisteys kuulu normaaliin elämänmenoon. Ennen opittiin jo lapsena perusasiat siivouksesta ja yleisestä hygieniasta. Ei ole kovin terveellistä esim. kasvattaa pieniä lapsia roskien ja likaisuuden keskellä, varsinkin kun pikkuiset yleensä pistävät suuhunsa mitä edestään löytävät.
Lue kommentti