Leijuva kuppi on arjen magiikkaa, joka syntyy kierrätysmateriaalista. Kuva: Melina Iso-Ahon kotialbumi
Leijuva kuppi on arjen magiikkaa, joka syntyy kierrätysmateriaalista. Kuva: Melina Iso-Ahon kotialbumi

Nyt on Liisa ihmemaassa -näkymät! Sosiaalisessa mediassa leviää kuvia leijuvista kahvi- ja teekupeista.

Lojuuko sinullakin kaapissa kahvikuppeja, jota et koskaan käytä? Tai bongasitko kirppikseltä kauniin kuppiparin, joka jäi lojumaan tyhjänpantiksi?

Jos sisälläsi asuu pieni askartelija, näitä käyttämättömiä astioita voi kierrättää vaikka suositun someilmiön tapaan, leijuvissa kupeissa. Tällä kertaa taustalla eivät ole taitavat kuvankäsittelijät, vaan leijuvia kuppeja tuunaavat tavalliset suomalaisnaiset. He koristelevat asetelmansa muun muassa kukilla, kahvipapuilla ja helmillä.

– Olen jo reilun vuoden seurannut, kun Facebookin askartelupalstalle on ilmestynyt toinen toistaan upeampia leijuvia kuppeja. Ne rikkovat kaikkia fysiikan lakeja ja innostuin tekemään nyt omankin, kertoo Melina Iso-Aho, 39.

Melina askarteli ensimmäisen leijuvan kuppinsa toukokuun alussa. Samaan aikaan monet muutkin innostuivat sosiaalisessa mediassa taas jakamaan kuviaan leijuvista kupeista, joita he olivat askarrelleet muun muassa äitienpäiväksi.

Hänen valkoisen asetelmansa salaisuus löytyy kirppikseltä hankitusta kuppiparista, kuumaliimasta sekä vahvasta varresta, jonka Melina sai vanhasta haarukasta. Jotkut käyttävät asetelmissaan myös reikäkauhaa tai vahvaa putkimaista, muotoiltavaa vartta.

Kuppiasetelman koristeet hän askarteli tekokukista ja kirppikseltä löytämästään harsokankaasta. Ne piilottavat haarukan ja lopputulos näyttää valuvalta kukkamereltä. Lopputulos oli valmis kolmessa tunnissa.

”Leijuvan kahvikupin tekeminen on arjen meditaatiota.”

– Leijuvan kahvikupin tekeminen on arjen meditaatiota, jossa voi keskittyä hetkeksi kauniin sommitelman äärelle ja käyttää luovuuttaan mielensä mukaan. Sain asetelmaani sopivasti liikettäkin, Melina sanoo.

 

#leijuvakuppi #handmade #käsintehty #flowers

Henkilön Elina Pekkanen Os Göös (@lellupellu) jakama julkaisu

Instagram-käyttäjä Lellupellun näkemys leijuvasta kupista.

Mikä on sitten leijuvien kuppien tarkoitus?

Melinan mukaan ne ovat puhtaasti koristeita, jotka tuottavat iloa ja sopivat esimerkiksi kahvikutsuille. Hän juhlii kesällä syntymäpäiviään, jonne hän aikoo tehdä lisää leijuvia kuppeja – kenties leijuvia kannujakin.

Näitä tarvikkeita Melina käytti asetelmassaan:

  • Haarukkaa
  • Kuppia
  • Asettia
  • Kuumaliimaa
  • Koristeita
  • Tekokukkia
  • Harsomaista huivia

Ohjeet

  1. Taittele haarukka sopivasti niin, että yksi osa menee sisälle kuppiin, toinen on ns. varsi ja kolmas osa taittuu vadin pohjalle. Sen jälkeen liimaa haarukan päät kuppiin ja alusvatiin.
  2. Koristelun voi aloittaa, kun liima on kuivunut. Osa liimaa varren ja sommittelee sen ympärille koristeita. Osa laittaa liimaa koristeisiin ja asettaa ne varteen. Tavoitteena on peittää tukivarsi ja saada aikaan ”leijuva sommitelma”.

Sosiaalisesta mediasta, kuten Instagramista ja Pinterestistä löytyy paljon esimerkkikuvia leijuvista kupeista.
Lisää ohjeita voi katsoa esimerkiksi Youtubesta.

Lähetä kuva askartelustasi!

Millaisia sisustusjuttuja sinä tuunaat? Oletko erittäin tyytyväinen johonkin itsetekemääsi sisustus- tai koriste-esineeseen?
Kerro suosikistasi ja lähetä kuva alla olevassa kommentointikentässä.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.