Milloin viimeksi kohtasitte? Kuva: Colourbox
Milloin viimeksi kohtasitte? Kuva: Colourbox

Miten lattiakaivon puhdistus olisi vähemmän ällöttävää? Kysyimme Martoilta.

Jos vesi jää suihkun jälkeen lillumaan kylppärin lattialle tai lattiakaivo haisee ällöttävästi, on aika tarttua toimeen ja suorittaa kotitöistä kenties iljettävin. Tai itse asiassa hihat olisi ollut hyvä kääriä jo aiemmin.

Lattiakaivon peseminen unohtuu helposti, ja sitä tekee myös mieli lykätä aina vain kauemmas tulevaisuuteen. Ei kuitenkaan kannattaisi.

– Minun näkemykseni on, että lattiakaivon peseminen on inhottavaa, koska se tehdään niin harvoin, sanoo Marjo Ranta Marttojen kotitalousneuvonnasta.

– Ei se haise niin pahalta, jos sen pesee tarpeeksi usein, hän toteaa.

Kun pesemisestä tulee rutiinia, se ei asiantuntijan mukaan ole sen kummempi homma kuin muukaan siivoaminen.

Taloyhtiöt suosittelevat asukkailleen lattiakaivon puhdistamista 3–4 kertaa vuodessa, mutta Marjo Rannan mukaan määrä voi hieman vaihdella riippuen siitä, kuinka monta henkilöä suihkua käyttää ja kuinka usein.

– Myös irrotettava suodatin helpottaa puhdistamista, sillä sen ansiosta hiuksia ei mene kaivoon niin paljon. Suodatin on myös näppärä vaihtaa ja siitä huomaa helposti, kun se tulee täyteen ja pitää vaihtaa.

Suodatin kannattaa kuitenkin ottaa pois, jos on kotoa pois pidempiä aikoja, jottei se kuivahda ja ala haista.

Näin puhdistat lattiakaivon

Marjo Ranta antoi vinkkinsä lattiakaivon oikeaoppiseen pesemiseen.

1. Laita siivoushanskat käteen. Ne suojaavat ihoa lialta, mikrobeilta ja siivousaineiden kemikaaleilta ja tekevät hommasta vähemmän ällöttävää.

2. Poista irtohiukset lattiakaivon ritilän päältä – pitkähiuksisen voi olla tarpeen tehdä se joka suihkun jälkeen. Nosta lattiakaivon ritilä pois ja poista hiukset ja irtonaiset roskat esimerkiksi talouspaperin avulla. Jos kaivo vaikuttaa kovin likaiselta, sinne voi ruiskuttaa puhdistusainetta ja jättää sen joksikin aikaa vaikuttamaan.

3. Lattiakaivoon kannattaa suihkuttaa ensin puhdasta vettä ja sen jälkeen astianpesuainetta. Kaivon voi harjata puhtaaksi esimerkiksi vanhalla, käytöstä poistetulla tiskiharjalla. Ahtaampiin kolosiin käy vanha hammasharja. Hajulukon voi myös irrottaa ja puhdistaa.

4. Laita puhdistettu ritilä takaisin paikoilleen ja vie roskat lopuksi roskakoriin – ei esimerkiksi vessanpönttöön.

Asukkaan vastuulla

Marjo Ranta muistuttaa, että taloyhtiössä lattiakaivon kunnossapito on asukkaan vastuulla. Jos se tukkeutuu, pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla kallis vesivahinko.

Myös pesualtaiden hajulukot ja saunan lattiakaivo kannattaa puhdistaa silloin tällöin.

Vahvojen puhdistusaineiden käyttöä asiantuntija ei suosittele.

– Se, että aineet pistävät lian atomeiksi, kertoo siitä, että ne ovat hyvin voimakkaita eivätkä välttämättä hyväksi ympäristölle. Kun puhdistaa säännöllisesti, tavallinen pesuaine riittää. Puhdistuksessa voi kokeilla myös ruokasoodaa ja etikkaa.

Viemäriin kaadetaan ensin puoli desilitraa ruokasoodaa ja perään desilitra etikkaa. Kun sihinä loppuu, perään kaadetaan noin kymmenen litraa kiehuvaa vettä.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.