Kohta tarkenee jo parevekkeellakin! Kuva: Shutterstock
Kohta tarkenee jo parevekkeellakin! Kuva: Shutterstock

Kun pimein aika väistyy, se tapahtuu: ihminen alkaa janota ympärilleen vihreää. Nämä asiat auttavat heti.

Ulkona paukkuu pakkanen, mutta sisällä velloo vihreän kaipuu.

Onneksi jo nyt voi suunnitella pihaa, joka on ensi kesänä erityisen luonnonläheinen, kertoo Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio.  

– Se tarkoittaa sitä, että piha on viihtyisä paikka paitsi asukkaille, myös linnuille ja pikkueläimille. Se onnistuu, kun tekee vaihtelevia, laajoja istutuksia joissa on sekä pensaita että perennoja.

Viime kesän tapaan parvekkeella käytetään hyödyksi kaikki pinnat. Kiviä voit käyttää hyvin sielläkin – ja muutenkin kuin ruukkujen koristekatteina.

– Seinäpuutarhat ja amppelit ovat edelleen muodikkaita. Lisäksi parvekkeellekin voi laittaa kivipintaa: se voi vuorotella puulaatan kanssa lattialla. Näin sinne saa puutarhan tuntua, Kaartokallio sanoo.

– Oman ruuan kasvattaminen on edelleen tärkeä juttu. Se onnistuu parvekkeellakin: viljellä voi helposti korotetuissa laatikoissa sekä kasvusäkeissä.

Kuuminta nyt: terraario

Mutta mitä voisi tehdä jo nyt? No terraarioita, tietysti.

– Sisäpuutarhakaudella kotiin voi tehdä viherkasveista asetelman. Terraariot ovat hyvin trendikkäitä: lasimaljaan kerrostetaan koristekiviä ja multaa niin, että kaikki kerrokset näkyvät. Tällaisessa terraariossa viihtyvät hyvin vaikkapa saniaiset, Kaartokallio kertoo.

Saniaiset ovatkin supermuodikkaita. Kukkamuodin voi muutenkin kopioida mummolan kammarista: anopinkieltä, kirjolehteä ja muorinkukkaa eri värivariaatioissa.

Kun terraario on valmis, sen äärellä voi kaivaa siemenluettelot esiin ja haaveilla tomaattilajikkeista, jotka kukoistavat parvekkeella ensi kesänä.

– On hyvä aika suunnitella istutuksia! Maaliskuussa on aloittelijan hyvä taimien kylvöaika, Kaartokallio rauhoittelee.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.