Mustimmassakin kukkasessa on violetin tai jonkin muun värin sävyjä. Kuva: Shutterstock
Mustimmassakin kukkasessa on violetin tai jonkin muun värin sävyjä. Kuva: Shutterstock

Puutarhurien ponnistukset mustan kukan kehittämiseksi alkavat kantaa hedelmää, tai kukkaa ainakin.

Ihminen tuppaa haluamaan aina sitä, mitä ei voi saada. Ehkäpä siksi ihmiskunta on pitkään yrittänyt kehittää mustia kukkasia.

Tieteen Kuvalehden mukaan musta on kasville huono väri, koska se imee liikaa auringonvaloa eikä houkuttele pölyttäjiä yhtä hyvin kuin värikäs kukinto. Kasvien kasvuedellytyksistä viis, ihmiset tahtovat koteihinsa ja puutarhoihinsa kasveja, jotka sopivat minimalistisen mustavalkoiseen tyyliin tai tuovat vielä yhden sävyn ennestään värikkääseen kukkapenkkiin. Mustat kukat viehättävät siksikin, että mustaa väriä pidetään synkkänä ja kukkasia taas iloisena, kauniina asiana.

Mustanpuhuvista kukista onkin kehittymässä pienimuotoinen trendi, ja tummasävyisiä kukkia löytyy Suomessakin puutarhaliikkeiden valikoimasta.

Ostaisitko omalle pihallesi, kysytään Piltin Puutarhan Facebook-postauksessa.

Ihan pikimustaa kukkasta ei vielä ole pystytty kehittämään, mutta syvän violetin ja yönsinisen sävyissä loistavia kukkia kyllä on. Esimerkiksi petunioissa ja orvokeissa on miltei mustia lajikkeita. 

Jos haaveilet pikimustasta kukkapenkistä, ota suunta Instagramiin, jossa goottikukkainspiraatiota jaetaan esimerkiksi hakusanoilla #blackgarden ja #blackflowers. 

 

Black Flowers 🌷#black #blackgarden #tulips #blackismyhappycolor

Henkilön Steffi Steffi (@steffi_steffi278) jakama julkaisu

Musta on onnenvärini, todetaan Instagram-postauksessa.
”Mustaa, aina mustaa.”
 

#queenofthenighttulip #black #chicflowers #favoriteflower

Henkilön Scott Weaver Designs (@scottweaverdesigns) jakama julkaisu

Mustia kuin sieluni, kirjoittaa ihastunut kommentoija Queen of the night -tulppaanilajikkeesta.
”Oli pakko jakaa uudet mustat orvokkini! Täydellisiä tyttömäiselle tytölle, joka nauttii myös kuolemasta ja tuhosta,” kirjoittaa Instagram-käyttäjä Goldie Fatale.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.