Me Naiset
|
Jenni Junkala
Minkä arvoisella alustalla tässä pelataan? Ihan tavalliselta Monopolilta näyttää. Kuva: Shutterstock
Minkä arvoisella alustalla tässä pelataan? Ihan tavalliselta Monopolilta näyttää. Kuva: Shutterstock

400 000 euroa on melko suolainen hinta Monopolista – vaikka se onkin taidetta.

Lautapelaaminen kuuluu elämän parhaisiin hetkiin. Levitetty peli odottaa alkuasetelmissa keittiönpöydän päällä, kun pian toisistaan mittaa ottavat pelaajat ovat kokoontuneet sen äärelle. Punaviinilasit tyhjenevät, napostelevat hupenevat ja nappulat liikkuvat.

Ups, viinilasi läikähti ja lauta on tahroilla. Ei se ketään haittaa, pikku roso ei pelilautaa pahenna. VÄÄRIN!

Joissakin piireissä voi hyvinkin olla vaarana, että Monopoli-lautana onkin ruotsalaistaiteilija Öyvind Fahlströmin taideteos vuodelta 1971. Taiteilija halusi ottaa kantaa kylmään sotaan ja tehtaili sarjan Monopoli-lautoja muistuttavia taideteoksia. Parhaillaan Lontoon Sotheby's taidehuutokauppa myy Fahlströmin teosta, jonka teemana on CIA. Hinnan odotetaan nousevan aina 400 000 euron hujakoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sotheby'sissä on kaupiteltu Monopoleja aiemminkin. Vuonna 2010 siellä myytiin miltei 120 000 eurolla maailman vanhin käsintehty Monopoli – tällä kertaa oikea lautapeli – vuodelta 1933. Myydyn pelin tekijä oli itse pelin keksinyt Charles Darrow.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos satut olemaan viikonloppuna Tukholmassa, Öyvindin CIA Monopolia ja kolmea muuta lokakuussa Lontoossa huutokaupattavaa taideteosta pääsee pällistelemään lähempää 26.–27. syyskuuta. Normaalisti niitä on nähnyt modernin taiteen museoissa Yhdysvalloissa ja Ranskassa.

Lue myös:

Selätä tylsyys lautapeleillä – tässä parhaat!

Tämän takia kännykkäpeli koukuttaa aikuisenkin

Sisältö jatkuu mainoksen alla