Minkä arvoisella alustalla tässä pelataan? Ihan tavalliselta Monopolilta näyttää. Kuva: Shutterstock
Minkä arvoisella alustalla tässä pelataan? Ihan tavalliselta Monopolilta näyttää. Kuva: Shutterstock

400 000 euroa on melko suolainen hinta Monopolista – vaikka se onkin taidetta.

Lautapelaaminen kuuluu elämän parhaisiin hetkiin. Levitetty peli odottaa alkuasetelmissa keittiönpöydän päällä, kun pian toisistaan mittaa ottavat pelaajat ovat kokoontuneet sen äärelle. Punaviinilasit tyhjenevät, napostelevat hupenevat ja nappulat liikkuvat.

Ups, viinilasi läikähti ja lauta on tahroilla. Ei se ketään haittaa, pikku roso ei pelilautaa pahenna. VÄÄRIN!

Joissakin piireissä voi hyvinkin olla vaarana, että Monopoli-lautana onkin ruotsalaistaiteilija Öyvind Fahlströmin taideteos vuodelta 1971. Taiteilija halusi ottaa kantaa kylmään sotaan ja tehtaili sarjan Monopoli-lautoja muistuttavia taideteoksia. Parhaillaan Lontoon Sotheby's taidehuutokauppa myy Fahlströmin teosta, jonka teemana on CIA. Hinnan odotetaan nousevan aina 400 000 euron hujakoille.

Sotheby'sissä on kaupiteltu Monopoleja aiemminkin. Vuonna 2010 siellä myytiin miltei 120 000 eurolla maailman vanhin käsintehty Monopoli – tällä kertaa oikea lautapeli – vuodelta 1933. Myydyn pelin tekijä oli itse pelin keksinyt Charles Darrow.

Jos satut olemaan viikonloppuna Tukholmassa, Öyvindin CIA Monopolia ja kolmea muuta lokakuussa Lontoossa huutokaupattavaa taideteosta pääsee pällistelemään lähempää 26.–27. syyskuuta. Normaalisti niitä on nähnyt modernin taiteen museoissa Yhdysvalloissa ja Ranskassa.

Lue myös:

Selätä tylsyys lautapeleillä – tässä parhaat!

Tämän takia kännykkäpeli koukuttaa aikuisenkin

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

Sujuuko siivous kuin tanssi, vai onko imuri sinulle täysin vieras käsite?