Sohvatyynyt ojennuksessa, valmista tuli! Kuva: Shutterstock
Sohvatyynyt ojennuksessa, valmista tuli! Kuva: Shutterstock

Kiirehän siinä tulee, mutta saattaa se onnistua.

Siivoaminen on siitä vänkää puuhaa, että siihen voi käyttää vaikka kuinka paljon aikaa, eikä koti näytä siltikään siistiltä.

Vuoden aikana kertynyttä paperipinoa plärätessä kuluu helposti muutama tunti, kun välissä pysähtyy ihailemaan keväällä talteen otettuja lehtileikkeitä ja pohtii, mitkä paperit täytyy arkistoida ja mitkä voi heittää pois. Samaan aikaan tomu jatkaa laskeutumistaan kodin pinnoille.

Puhumattakaan siitä, kun alkaa jynssätä kylpyhuonetta ja huomaa olevansa siellä polvillaan, läpimärkänä vielä iltamyöhälläkin. Tällaista siivoaminen on ainakin sellaisen ihmisen elämässä, joka haluaa hoitaa kaiken perusteellisesti.

Joulu on kiivainta vierailusesonkia, eikä silloin kannata tuhlata aikaa sen miettimiseen, milloin lattiakaivo ja hajulukot on viimeksi putsattu. (Jos ne eivät haise, ne voivat kyllä odottaa vielä hetken.)

Refinery29 kokosi vinkit viiden minuutin pikasiivoukseen, jonka avulla kodin saa näyttämään siistiltä, ennen kuin vieraat ehtivät parkkipaikalta kodin ovelle. Noh, todellisuudessa näitä kymmentä kohtaa tuskin ehtii suorittaa luvatussa ajassa, mutta saa niistä sentään joitakin vinkkejä kodin nopeaan kohennukseen.

1. Nappaa kuva

Lifestylebloggaaja Emma Chapman ehdottaa nappaamaan kodista kuvan, ennen kuin ryhtyy siivouspuuhiin. Kuvaa tarkastelemalla on helppo huomata nekin rempallaan olevat asiat, joita ei ole aiemmin hoksannut. Tosin jos ne eivät ole aiemmin haitanneet omaa silmääsi, miksi ne kiinnostaisivat vieraitasi?

Ehdotus: Ihan hyvä vinkki, mutta jos aika on todella tiukilla, siirry suoraan vaiheeseen kaksi.

2. Jemmaa sälä

Nyt päästään asiaan. Nappaa jokin kori ja lapa sinne kaikki ylimääräinen roina, jonka näet. Piilota kori joko vaatehuoneeseen tai -kaappiin, nätin korin voit jättää myös esille johonkin nurkkaan.

Ehdotus: Hanki kodin eri tiloihin nättejä säilytyskoreja, jotka helpottavat pikasiivousta.

3. Hyödynnä tyhjät tilat

Tyhjä lautasliinateline toimii myös kirjepostin lajittelupaikkana, ja toimistotarvikkeet voi sijauttaa katseenkestävään mukiin tai juomalasiin.

Ehdotus: Helpommalla pääset, kun siirrät pöydillä pyörivät kynät ja laskut suoraan kaappiin tai laatikostoon. Tosin tämä sinun olisi pitänyt tehdä jo vaiheessa kaksi – siirry siis suoraan seuraavaan kohtaan.

4. Pikalakaise tai -imuroi

Vieraat ovat tyytyväisiä, kun sukkiin ei tartu roskia tai muruja. Lakaise isoimmat roskat lattialta tai imuroi niin nopeasti kuin suinkin kykenet. Keskity niihin tiloihin, joissa vietätte aikaa – vieraat tuskin tunkeutuvat kodinhoitohuoneeseen.

5. Siisti kylpyhuone

Pyyhi hammastahnanjämät pesualtaasta sekä peilistä ja kiillota hana. Pese vessanpönttö, jotta kylpyhuone tuoksuu raikkaalta. Tarkista, että wc-paperia on riittävästi käden ulottuvilla. Älä vaivaa päätäsi pikkulialla, vaan keskity siistihköön yleisvaikutelmaan.

6. Pyyhi pinnat

Mikrokuituliina, vesi ja yleispuhdistusaine riittävät nopeaan puhdistukseen.

Ehdotus: Keskity ruoka- ja sohvapöytiin. Kukaan ei huomaa pölyä kirjahyllyn päällä.

7. Kohenna olkkari

Pöyhi sohvatyynyt ja viikkaa torkkupeitto siististi sohvankulmalle. Himmennä valot.

Ehdotus: Jos vieraat ovat sinulle tuttuja, sohvan tuskin tarvitsee näyttää samalta kuin sisustuslehdessä. Seuraava vaihe! Valojen himmennys tosin kannattaa aina.

8. Keskity silmän korkeuteen

...ja siivoa muutenkin vain sieltä, mihin kuvittelet vieraan katselevan. Suursiivouksen aika on myöhemmin.

9. Hankkiudu eroon lemmikin karvoista

Käy sohva ja tyynyt läpi teippiharjalla, jos ne ovat kovin karvaiset. Tosin jos koira on paikalla, vieraat todennäköisesti leikkivät sen kanssa, ja lähtevät kuitenkin kotiin karvaisina.

10. Huomioi allergiset

Pyyhkäise vielä lopuksi ikkunalaudat ja patterit pölyistä, jos kylään on tulossa allergikkoja.

Kannattaako häsläys?

Eli kerrataanpa toimintasuunnitelma: kerää roina, imuroi tai lakaise lattiat, pyyhkäise pinnat ja pikasiivoa vessa. Eli tavallinen viikkosiivous, mutta supervauhdilla ja vähän tavallista huolimattomammin. Aikamoinen sprintteri saa olla, jos meinaa selvitä kaikesta viidessä minuutissa, mutta ehkä se on mahdollista tosi pienessä kodissa.

Jos aika ei riitä, jätä sotkujen pahoittelu väliin ja toivota vieraat vain reippaasti tervetulleiksi – he tuskin kommentoivat kotisi siisteyttä tai sotkuisuutta mitenkään. Kas, aikaa kului viittäkin minuuttia vähemmän.

Lue myös:

Tämä on kodin siivouksen tyypillisin virhe

Siivoaminen vie naisen seksihalut – taustalla vakava syy

Joulusiivous käynnissä? Älä vain heitä näitä tavaroita pois

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.