Sohvatyynyt ojennuksessa, valmista tuli! Kuva: Shutterstock
Sohvatyynyt ojennuksessa, valmista tuli! Kuva: Shutterstock

Kiirehän siinä tulee, mutta saattaa se onnistua.

Siivoaminen on siitä vänkää puuhaa, että siihen voi käyttää vaikka kuinka paljon aikaa, eikä koti näytä siltikään siistiltä.

Vuoden aikana kertynyttä paperipinoa plärätessä kuluu helposti muutama tunti, kun välissä pysähtyy ihailemaan keväällä talteen otettuja lehtileikkeitä ja pohtii, mitkä paperit täytyy arkistoida ja mitkä voi heittää pois. Samaan aikaan tomu jatkaa laskeutumistaan kodin pinnoille.

Puhumattakaan siitä, kun alkaa jynssätä kylpyhuonetta ja huomaa olevansa siellä polvillaan, läpimärkänä vielä iltamyöhälläkin. Tällaista siivoaminen on ainakin sellaisen ihmisen elämässä, joka haluaa hoitaa kaiken perusteellisesti.

Joulu on kiivainta vierailusesonkia, eikä silloin kannata tuhlata aikaa sen miettimiseen, milloin lattiakaivo ja hajulukot on viimeksi putsattu. (Jos ne eivät haise, ne voivat kyllä odottaa vielä hetken.)

Refinery29 kokosi vinkit viiden minuutin pikasiivoukseen, jonka avulla kodin saa näyttämään siistiltä, ennen kuin vieraat ehtivät parkkipaikalta kodin ovelle. Noh, todellisuudessa näitä kymmentä kohtaa tuskin ehtii suorittaa luvatussa ajassa, mutta saa niistä sentään joitakin vinkkejä kodin nopeaan kohennukseen.

1. Nappaa kuva

Lifestylebloggaaja Emma Chapman ehdottaa nappaamaan kodista kuvan, ennen kuin ryhtyy siivouspuuhiin. Kuvaa tarkastelemalla on helppo huomata nekin rempallaan olevat asiat, joita ei ole aiemmin hoksannut. Tosin jos ne eivät ole aiemmin haitanneet omaa silmääsi, miksi ne kiinnostaisivat vieraitasi?

Ehdotus: Ihan hyvä vinkki, mutta jos aika on todella tiukilla, siirry suoraan vaiheeseen kaksi.

2. Jemmaa sälä

Nyt päästään asiaan. Nappaa jokin kori ja lapa sinne kaikki ylimääräinen roina, jonka näet. Piilota kori joko vaatehuoneeseen tai -kaappiin, nätin korin voit jättää myös esille johonkin nurkkaan.

Ehdotus: Hanki kodin eri tiloihin nättejä säilytyskoreja, jotka helpottavat pikasiivousta.

3. Hyödynnä tyhjät tilat

Tyhjä lautasliinateline toimii myös kirjepostin lajittelupaikkana, ja toimistotarvikkeet voi sijauttaa katseenkestävään mukiin tai juomalasiin.

Ehdotus: Helpommalla pääset, kun siirrät pöydillä pyörivät kynät ja laskut suoraan kaappiin tai laatikostoon. Tosin tämä sinun olisi pitänyt tehdä jo vaiheessa kaksi – siirry siis suoraan seuraavaan kohtaan.

4. Pikalakaise tai -imuroi

Vieraat ovat tyytyväisiä, kun sukkiin ei tartu roskia tai muruja. Lakaise isoimmat roskat lattialta tai imuroi niin nopeasti kuin suinkin kykenet. Keskity niihin tiloihin, joissa vietätte aikaa – vieraat tuskin tunkeutuvat kodinhoitohuoneeseen.

5. Siisti kylpyhuone

Pyyhi hammastahnanjämät pesualtaasta sekä peilistä ja kiillota hana. Pese vessanpönttö, jotta kylpyhuone tuoksuu raikkaalta. Tarkista, että wc-paperia on riittävästi käden ulottuvilla. Älä vaivaa päätäsi pikkulialla, vaan keskity siistihköön yleisvaikutelmaan.

6. Pyyhi pinnat

Mikrokuituliina, vesi ja yleispuhdistusaine riittävät nopeaan puhdistukseen.

Ehdotus: Keskity ruoka- ja sohvapöytiin. Kukaan ei huomaa pölyä kirjahyllyn päällä.

7. Kohenna olkkari

Pöyhi sohvatyynyt ja viikkaa torkkupeitto siististi sohvankulmalle. Himmennä valot.

Ehdotus: Jos vieraat ovat sinulle tuttuja, sohvan tuskin tarvitsee näyttää samalta kuin sisustuslehdessä. Seuraava vaihe! Valojen himmennys tosin kannattaa aina.

8. Keskity silmän korkeuteen

...ja siivoa muutenkin vain sieltä, mihin kuvittelet vieraan katselevan. Suursiivouksen aika on myöhemmin.

9. Hankkiudu eroon lemmikin karvoista

Käy sohva ja tyynyt läpi teippiharjalla, jos ne ovat kovin karvaiset. Tosin jos koira on paikalla, vieraat todennäköisesti leikkivät sen kanssa, ja lähtevät kuitenkin kotiin karvaisina.

10. Huomioi allergiset

Pyyhkäise vielä lopuksi ikkunalaudat ja patterit pölyistä, jos kylään on tulossa allergikkoja.

Kannattaako häsläys?

Eli kerrataanpa toimintasuunnitelma: kerää roina, imuroi tai lakaise lattiat, pyyhkäise pinnat ja pikasiivoa vessa. Eli tavallinen viikkosiivous, mutta supervauhdilla ja vähän tavallista huolimattomammin. Aikamoinen sprintteri saa olla, jos meinaa selvitä kaikesta viidessä minuutissa, mutta ehkä se on mahdollista tosi pienessä kodissa.

Jos aika ei riitä, jätä sotkujen pahoittelu väliin ja toivota vieraat vain reippaasti tervetulleiksi – he tuskin kommentoivat kotisi siisteyttä tai sotkuisuutta mitenkään. Kas, aikaa kului viittäkin minuuttia vähemmän.

Lue myös:

Tämä on kodin siivouksen tyypillisin virhe

Siivoaminen vie naisen seksihalut – taustalla vakava syy

Joulusiivous käynnissä? Älä vain heitä näitä tavaroita pois

Aloita juhlakauteen valmistautuminen koristelemalla koti kutsuvaksi.

1. Sympaattinen lasinen nallekoriste, 7,90 €, Stockmann.

2-3. Kauniit lasiset joulupallot, 4,90–7,90 €/kpl, Stockmann.

4. Kaunis metsänvihreä paperinen joulutähti, koko 80 cm, 22,90 €, Granit.

5. Kynttiläkruunu takaa hienon tunnelmavalaistuksen, 34,95 €, Ellos.

6. Kilisee, kilisee kulkuskranssi, 55,95 €, Zara Home.

7. Moderni himmeli on mustaa metallia ja helppo koota, 39,95 €, Luhta Home.

8. Weisten kimmeltävä lumihiutalemainen kuusenkoriste, 3,90 €, Stockmann.

Instagramissa on nyt satojen tuhansien kuvien verran silmänruokaa järjestyksen ja sisustuksen ystäville. 

Instagram on aarreaitta paitsi ihmisille, jotka tykkäävät katsella ihmiskasvoja, myös heille, joita kiinnostaa kaunis sisustus. Nyt estetiikan ja järjestyksen ystävien kannattaa kirjoittaa Instagramin hakukenttään tietty asiasana: #shelfie. 

Shelfiet ovat yksinkertaisesti kuvia hyllyistä, joihin on aseteltu tavaroita. Instagramissa on julkaistu jo lähes 900 000 shelfietä, ja lisää tulee koko ajan. Myös shelfiesunnuntai, #shelfisunday, on suosittu asiasana.

Virkistävää tässä selfietrendissä on se, ettei hyllykuvissa näy ollenkaan ihmisiä. Shelfiet ovat herkkua kaikille nätisti järjestettyjen kauniiden tavaroiden asrvostajille. Vai voitko olla eri mieltä?

Tämän täytyy olla kaunein koskaan keksitty tapa säilyttää meikkisiveltimiä ja hajuvesiä. 
Olet ehkä kuullut kirjojen asettelemisesta värijärjestykseen, mutta ihan tässä mittakaavassa tuskin olet sitä nähnyt. 
 

More Organised Christmas Tip | Before you go shopping for Christmas food and supplies, have a quick review, declutter and clean out of your pantry and kitchen cupboards. Then start to pick up non-perishables each time you go to the supermarket, to spread the load and the cost. Don't forget tin foil, sellotape and cleaning materials! . I'm sharing a weekly blog post to guide you through the festive season and into 2018. Weekly thoughts, key dates and a simple week-by-week to-do list, to help you focus on the magic of the season. Let's make this Christmas your most organised and stress-free ever! [Link in profile or https://www.moreorganised.com/organised-christmas2] . #christmas #shelfie #moreorganisedchristmas #toptip #organisingtips #keepitsimple #dontstress #pantry #kitchen #moreorganisedkitchen #moreorganizedchristmas #simplechristmas #organise #organised #organising #organiser #professionalorganiser #dumfries #dumfriesandgalloway #dumfriesmums #organisingscotland #scottishmums #moreorganised #moreorganized

Henkilön Mel | More Organised (@more_organised) jakama julkaisu

Nämä keittiönkaapit ovat ammattijärjestäjän jäljiltä. 
Sisustusbloggaajan näkemys shelfiestä.
Saksalaisshelfiessä esiintyvät astiat näyttävät olevan Marimekkoa. 

Kauniit tavarat tuntuvat usein vaativan taustakseen kauniin hyllyn. Jos suuriin sijoituksiin ei ole varaa, mutta kevytrakenteinen trendihylly kiinnostaa, lue, miten hyllyn voi tehdä itse astiakaapin ritilästä.

Kuten Instagram-trendeissä usein, myös shelfievillityksessä näyttää olevan tilaa vain kauniille ja hillityn hallitulle. Sotkushelfiet loistavat poissaolollaan. Jäämme siis odottamaan ei niin täydellisten sisustajien vastaiskua.