Kotiin voi tuoda iloa myös kasveilla. Kuva: Shutterstock
Kotiin voi tuoda iloa myös kasveilla. Kuva: Shutterstock

Tosimarittajan koti kukkii iloa – muun muassa tällaisilla vinkeillä se onnistuu.

Konmari-järjestysmenetelmän äidiltä Marie Kondolta ilmestyi loppuvuonna uusi kirja Konmari – iloa säkenöivä järjestys. Ensimmäinen osa kannusti hankkiutumaan eroon turhasta roinasta, toinen osa auttaa panemaan kodin järjestykseen.

Lue myös: Heititkö kaiken menemään Konmari-päissäsi? Jatko-osassa tavaroihin suhtaudutaan armeliaammin, mutta hörhöilyltäkään ei vältytä

No pentele, järjestetään sitten. Poimimme suosikkivinkkimme kirjan lukuisten, pikkutarkkojen ohjeiden joukosta. Joko noudatat näitä?

1. Tee tarpeettomista tavaroista koristeita. Marie Kondon mukaan jopa säilytystilat kannattaa koristella iloa tuottavilla esineillä, esimerkiksi valokuvilla ja koruilla. 

2. Älä säilytä tiskirättiä ja -harjaa lavuaarin vieressä. Kondo ei voi sietää niiden aiheuttamia vesitahroja, mutta ovathan ne yleensä myös aika rumia – eivät siis tuota iloa.

3. Paras täyttöaste on 90 prosenttia. Liian tyhjät säilytystilat hölskyvät ikävästi, eikä liian täysikään ole hyvä. Ylimääräisistä säilytyskalusteista ja -esineistä saa tietenkin hankkiutua eroon.

Liian tyhjät säilytystilat hölskyvät ikävästi, eikä liian täysikään ole hyvä.

4. Opettele pystyviikkaamaan. Ei enää koskaan räjähtäneitä kasoja.

5. Säilytä saman lajin tavarat yhdessä paikassa. Kondo kehottaa lajittelemaan säilytettävät tavarat ensin henkilön, sitten tavaralajin ja lopuksi materiaalin mukaan. Kun kaikki villapaitasi ovat yhdessä laatikossa, niitä ei tarvitse haeskella ympäri asuntoa.

6. Arvosta rintaliivejäsi. Lopeta kuppien sullominen sisäkkäin ja säilytä liivit jonossa niin, että ne lepäävät kevyesti toisiaan vasten. Takana olevan kupit ovat kevyesti edellä olevien liivien kupeissa ja niin edelleen. Tietenkin pystyasennossa.

7. Ota käyttöön keskeneräisten asioiden laatikko. Siihen laitetaan kaikki toimenpiteitä vaativat paperit. Kun hommat on hoidettu, papereista voi joko hankkiutua eroon tai arkistoida ne.

8. Heitä pois opintojen kurssimateriaalit. Luulitko muka palaavasi niihin? Mene mieluummin uudelleen kiinnostavalle kurssille ja ota taidot heti sen jälkeen käyttöön.

9. Keittiövälineiden ei tarvitse olla käden ulottuvilla. On pienempi vaiva ottaa tavarat hyllyiltä tai laatikoista kuin siivota tavaraa täynnä olevat tasot ja seinät öljystä ja muruista. Ruuanlaitosta menee ilo, jos koko keittiötä peittää ällöttävä rasvakelmu. Ammattikeittiöissäkin käytön helppoutta tärkeämpää on puhdistamisen helppous.

10. Lopeta muovikassien hamstraaminen. Moni säilyttää niitä käyttötarpeisiinsa nähden aivan liikaa. Rajoita kassien määrää hankkimalla pieni rasia, johon mahtuu taiteltuna korkeintaan 20 kappaletta.

Lopeta muovikassien hamstraaminen.

11. Pidä eteisessä vain tarpeellinen. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin tulla kotiin kengistä ja harrastusvälineistä koostuvan temppuradan läpi.

12. Älä pakota muita järjestämään. Kondolta kysytään usein, miten myös muun perheen saisi järjestämään tavaransa. Hänen mukaansa muiden tavarat pitää vain hyväksyä. Henkilökohtaisten tilojen osoittaminen jokaiselle auttaa siinä. Järjestämisen sijaan voi keskittyä puhdistamiseen, sillä Kondon mukaan se lievittää turhautumisen tunnetta.

13. Luota intuitioon. Jos jokin tuntuu hyvältä, se yleensä myös on hyvä juttu. Järjestämisessä ei voi tehdä kovin vakavia virheitä, joten sitä ei tarvitse turhaan jännittää.

Vinkit pohjautuvat Marie Kondon kirjaan Konmari. Iloa säkenöivä järjestys (Bazar).

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.