Uutisankkuri Kirsi Alm-Siira on miehensä kanssa remontoinut jälleen yhden unelmakodin. Sekin ehdittiin jo panna myyntiin, kun remonttihimo otti taas ylivallan. Kurkista, miltä Kirsin unelmakodissa näyttää.

Syvä huokaus pääsee väkisin huulilta, kun astuu uutisankkuri Kirsi Alm-Siiran ja yrittäjä Kalle Siiran kodin ovesta sisään. Kerrostaloasuntoon tullaan kuin kartanoon. Eteisessä on tilaa enemmän kuin tavallisessa makuuhuoneessa, korkea katto tuntuu hipovan taivasta ja käytävällä onnistuisi vaikka keilailu.

Koristeellinen tapetti, rohkea väritys ja krumeluurit yksityiskohdat tekevät sisääntulosta lystikkäällä tavalla juhlavan.

Ja mitä ihmettä? Vaikka kodissa asuu kaksi pientä lasta, kurahousuja ja kenkäkasoja ei näy missään. Eikä käsilaukkuja tai vaateröykkiöitä.

– Kun muuttaa usein, turhat vaatteet ja tavarat karsiutuvat. Lisäksi isossa eteisessä on hyvin säilytystilaa. Se on tarpeen, sillä en voi sietää ympäriinsä lojuvia tavaroita, Kirsi selittää.

Ja tämä perhe totisesti on tottunut muuttamaan. Nykyisessä kodissaan Kirsi ja Kalle ovat malttaneet asua ennätykselliset­ kolme ja puoli vuotta. Heillä ei ole tapana kiintyä kotipesään, vaan yhden unelman toteuduttua siirrytään tunteilematta seuraavan kimppuun. Reilun kymmenen vuoden yhteiselonsa aikana Kirsi ja Kalle ovat ehtineet laittaa kuntoon jo neljä asuntoa.

– Yleensä remontit ovat kai perheille kauhistus, mutta meille remppaaminen on rakas harrastus. Ostamme asunnon, kunnostamme sen, asumme muutaman vuoden ja siirrymme seuraavaan.

– Kaipaamme sitä tunnetta, kun unelmat ja suunnitelmat lähtevät lentoon purkuvasaran heilahtaessa.

Nykyinen koti, Helsingin Punavuoressa sijaitseva 106-neliöinen kerrostalokolmio, ei ollut lainkaan sellainen kuin Kirsi ja Kalle etsivät. Oikeastaan he eivät etsineet asuntoa ollenkaan. Perhe asui Töölössä toimivassa, valmiissa ja ihanaksi remontoimassaan asunnossa.

–  Ajankulukseni bongailin silti asuntoilmoituksista kiehtovia koteja. Kun näin tämän asunnon kakluunin, ihastuin heti ja päätimme lähteä katsomaan sitä.

Jo näytössä Kirsiltä lipsahti: ”Joo, me otetaan tämä”.

– Kalle rauhoitteli minua yön yli, mutta teimme tarjouksen jo seuraavana päivänä. Eikä kaduta.

Innostuksesta kertoo sekin, että ensimmäisen asuntonsa Kalle ja Kirsi näkivät päivänvalossa vasta, kun tarjous oli jo tehty.

– Kunto oli surkea, mutta olimme hullun innokkaita. Valitsimme voimakkaimmat kaverit avuksi jättimäiseen purkuoperaatioon. Vierailulle tulleen äitini itkuinen ilme purkuleirillämme oli ikimuistoinen. Rikoimme innoissamme yhden­ seinän läpi naapuriin asti.

Pientä pintaremonttia

Nykyisen kodin vaikuttava eteishalli ei ikuisen remontoijan silmissä ole vielä likimainkaan valmis.

– Siellä on paljon hukkatilaa, joka on tarpeen ainoastaan silloin, kun pelaamme palloa. Unelmoin muodokkaasta, kuluneesta metallisohvasta, jossa voi pukea kengät jalkaan tai viihtyä muuten vain. Haluan tänne vivahduksen metsästysmajatunnelmaa, tosin ilman täytettyjä eläimiä, Kirsi maalailee.

Tähän kotiin tehtiin Kirsin mukaan ”pelkkä pieni pinta­remontti”. Keittiö uusittiin, asunnon  lattiat hiottiin ja lakattiin, seinät maalattiin tai tapetoitiin, makuuhuoneeseen tehtiin väliseinä ja pesutilojen hanat, peilit ja lamput vaihdettiin.

– Asuimme olohuoneessa koko puolitoista kuukautta kestäneen remontin ajan. Koska keittiö ei ollut käytössä, valmistin meille ruuaksi pussikeittoja vedenkeittimen avulla. Jääkaappina toimi ikkunoiden väli. Soittelin usein
ystävilleni ja pyysin, että pääsisimme 3-vuotiaan Stellan kanssa heille ruokailemaan. Kokemuksesta viisastuneena muutamme tulevien remonttien ajaksi evakkoon mummun luo, Kirsi sanoo.

Remonttihommissa Kalle ja Kirsi ovat itseoppineita.

– Kalle oli ensimmäisessä remontissa remonttimiehen timpurina ja innostui siitä. Parasta remppaamisessa on suunnittelu ja mahdottomien haaveiden toteuttaminen. Kun tekee itse, oppii nopeasti, mistä kannattaa tinkiä ja mihin satsata. Tärkeintä on mielestäni luottaa omiin tuntemuksiin: maalata seinä lempivärillä tai valita vaikka musta lattia, jos siltä tuntuu. Muodista voi poimia ideoita, mutta kodin­ pitää olla omannäköinen.

Vain yksi designlamppu

Punavuoren-kodin sisustuksessa Kirsi on säilyttänyt yli satavuotiaan talon hengen, vaikka mitään tiettyä tyyliä hän ei ole halunnut noudattaa. Seinät maalattiin rohkeasti harmaalla ja violetilla ja eteisen katon keltainen väri säilytettiin. Värikästä­ kokonaisuutta raikastavat valkoiset lautalattiat, ovet ja vaaleat huonekalut. Keittiön­kalusteet ovat uudet, mutta lähes kaikki huonekalut on hankittu käytettyinä.

– Olen oman elämäni Sulo Vilén. Ostan, jos halvalla saan. Ennen vietin vilkasta yöelämää nettisurffaillen, mutta pienen lapsen äitinä yöt menevät nukkuessa. Minulla on Huuto.net-sivustolla muutama vakiokauppias,­ joilta löydän usein kiinnostavia juttuja. Ostan Ikean kalusteitakin käytettynä, koska siten­ saan ne valmiiksi koottuina, Kirsi kertoo.

Sisustuslehdistä tutuista designkalusteista hän ei piittaa.

– Kotonani taitaa olla yksi virallinen designlamppu, jonka olemme saaneet häälahjaksi.

Kodinlaittogeenit Kirsi taisi saada jo syntymässä. Sisustajaesikuva nimittäin on oma mummo.

– Minulle design merkitsee kestävyyttä, ja sana tuo mieleeni mummolani. Noormarkkulaisena mummu ihaili Alvar Aallon Villa Maireaa. Hän satsasi laatuun ja uudisti näppärästi kotiaan pienillä jutuilla, verhoilla ja sohvatyynyillä.   Ystävänikin ihastelivat aina mummun modernia ja muodikasta kotia.

Hankkimiaan kalusteita Kirsi muokkaa mieleisekseen. Ikean lipasto tai pöytä muuttuu pelkällä maalilla persoonalliseksi.

– Olen aina tuunaillut huone­kaluja. Opiskeluaikana sain talonmieheltä Tampereella huutia, kun raahasin keittiökalusteeni pihalle maalattaviksi. Koko nurmikko oli maalissa.

Nytkin varastot ovat täynnä projekteja, jotka odottavat uutta maalipintaa tai saranoita.

– Haaveilen talonpoikaistunnelmaisesta keittiöstä. Kellarissa odottaa iso, harmaantunut pirttipöytä, joka saa kavereikseen valikoiman erilaisia tuoleja. Sormeni jo  syyhyävät päästä tuunaamaan niitä.

Vanhan asunnon tyyliin sopii koristeellisuus, joka näkyy Kirsin ja Kallen valitsemissa tapeteissa ja ympäri asuntoa levittäytyneissä kreikkalaistyylisissä valkoisissa patsaissa.

– En pelkää hassujakaan tavaroita. Olen keräillyt patsaita jo muutaman vuoden, ja harrastuksesta on tullut koko perheen juttu. Kalle joutuu roudaamaan patsaita matkoiltaan, ja Stella ripustaa niihin koruja ja asusteita. En tiedä, miksi juuri patsaat kiehtovat, ehkä se on tämän talon henki. Tänne tarvittiin minusta jotain arvokkaan oloista. Patsaat sopivat tänne samoin kuin mummun vanha tupakkapöytä nojatuoleineen.

Sohvat vain vieraille

Eniten aikaa perhe viettää tilavassa olohuoneessa, tarkemmin sanoen sen lattialla kakluunin edessä.

– Televisiossa pyörii Valioliiga, Stella rakentaa majaa ­ ja minä touhuan Patrician kanssa lattialla. Sohvat ovat kodin­ harvoja uutena ostettuja kalusteita,­ ja niillä istumme ainoastaan  silloin, kun meillä on vieraita.

Vaikka koti on mieleinen ja sen sijainti Helsingin ydinkeskustassa erinomainen, ehti asunto olla jo hetken myynnissä, kun remonttikuume taas kerran yltyi.

– Otimme kuitenkin asunnon pois myynnistä ja päätimme remontoida­ lisää, jotta pääsemme taas tositoimiin. Jaamme ison makuuhuoneen­ kahtia, toisesta puolesta Stella saa oman huoneen. Lisäksi­ rakennamme vaatehuoneen.

– Kylpyhuoneremontin vuoro on muutaman vuoden päästä, jos jäämme tähän. Haluan kylppäriin tassuammeen ja överin rokokoo­sisustuksen: kultaa peileihin ja kaaria hyllyihin.

Kirsin remonttivinkit

 • Poimi ideoita asuntojen myynti-ilmoituksista.
 • Käytä lempivärejäsi, vaikka ne eivät olisikaan muodissa.
 • Etsi väri- ja laatoitusideoita rohkeasti lehdistä ja eri valmistajilta. Ideat voi toteuttaa halvemmillakin laatoilla. Esimerkiksi valkoisia laattoja saa edulliseti, juju voi olla niiden yhdistelemisessä.
 • Panosta keittiössä toimivuuteen: hanoihin, kestäviin materiaaleihin ja hyviin koneisiin.
 • Suunnittele huolellisesti ja etsi luotettava ammattilainen, joka tekee ne tuöt, joita itse et osaa tai ehdi.

Kirsin lempikaupat

Wanha Kartano, Fredrikinkatu 19, Helsinki

– Kauppa on ilo silmälle, ja siellä on loistava palvelu.

Kaivarin Kanuuna, Merikatu 3, Helsinki

– Kirpputorilla tekee löytöjä pilkkahintaan.

Antiikkiliike Ritva Blomqvist, Korkeavuorenkatu 27, Helsinki

– Ihania lasitavaroita ja löytöjä vuosien takaa.

Kirsi Alm-Siira

 • Syntynyt 2.9. 1974 Noormarkussa
 • Asuu Helsingissä yhdessä yrittäjämiehensä Kalle Siiran, 37, ja parin tytärten Stellan, 4, ja Patrician, 10 kk, kanssa.
 • Uutistoimittjana MTV3:lla ja Radio Novassa.
 • Harrastaa remontointia, aerobic-tuntien vetämistä ja dekkarien lukemista.

Oi kuusipuu, oi kuusipuu, ja lehväs varisematon.

Jos perinteinen luonnonkuusi on syystä tai toisesta mahdoton sisustuselementti, muovikuusi ei suinkaan ole ainoa ratkaisu joulupuun kaipuuseen. Luovia kuusivaihtoehtoja löytyy sekä huumorijouluttajalle että minimalistiseen skandisisustukseen mieltyneelle.

Miten olisi jokin näistä?

1. Neulaseton joulupuu

 

Getting ready for the stroll. #noneedles#differentxmastree

Henkilön Roxanne Ferraro (@roxanne1673) jakama julkaisu

Neulaton kuusi tai muu joulupuu on ollut viime vuodet kuuminta hottia sisustusrintamalla. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Teijo Nikkanen sanoi Maaseudun Tulevaisuudessa, että neulasten karistaminen kuusesta kannattaisi hoitaa kaatamalla ja kuivaamalla kuusi jo kesällä, joten tässä vaiheessa on jo myöhäistä.

Mutta ehkä tämän joulun kuusen voisi tunkea varaston perälle ja hyödyntää ensi vuonna? Samalla säästyy monta kymppiä, kun ei tarvitse hankkia uutta joulupuuta. Toinen vaihtoehto on turvautua johonkin muuhun karahkaan. Kuollut lehtipuu saattaa olla jopa kauniimpi kuin risukasaa muistuttava kuusi.

2. Pyykkikasakuusi

Joulukuusen ruuhkavuosiversio onnistuu keneltä tahansa. Asettele jouluvalot ja tähti pyykkikasan tai muun törkypesäkkeen päälle – ja kas, joulu on saapunut kotiin.

3. Pullokuusi

Jos kuitenkin tekee mieli aitoa vihreää, allergiaystävällinen vaihtoehto on niin sanottu pullokuusi. Bongasimme modernin joulupuun hauskojen skumppakorkkiporojen taustalta. Sekä porot että pullokuuset ovat sisustussuunnittelija ja muotoilija Minna Haapakosken käsialaa.


4. Kalkkimaalikuusi

Kalkkimaalikuusi on varisematon ja hajuton. Sen saa piiloon joko maalaamalla tai sijoittamalla ikkunaseinälle ja piilottamalla muuksi vuodeksi verhon taa. Kalkkimaalia myyvät hyvin varustetut rauta- ja maalikaupat. Kuva: Sokeva
Kalkkimaalikuusi on varisematon ja hajuton. Sen saa piiloon joko maalaamalla tai sijoittamalla ikkunaseinälle ja piilottamalla muuksi vuodeksi verhon taa. Kalkkimaalia myyvät hyvin varustetut rauta- ja maalikaupat. Kuva: Sokeva

Monessa kodissa on se ongelma, että lattiatilaa on liian vähän. Silloin kuusi kannattaa nostaa seinälle. Sokeva nimittää tiedotteessaan kalkkimaalikuusta jopa tonttuoven haastajaksi. Tiedä siitä sitten, mutta seinään maalattu kuusi on hyvä haastaja ainakin perinteiselle havupuulle.

5. Kirjakuusi

Kulttuurikodin kuusi rakennetaan tietenkin ekologisesti hyödyntämällä kotoa jo löytyvää kirjallista aineistoa. Mitä enemmän kirjoja, sitä isompi kuusi.

6. Post it -kuusi

Tästä ei joulukuusi muutu enää helpommaksi. Kirjoitimme post it -kuusesta jo muutama vuosi sitten. Joulun jälkeen tarralaput voi irrottaa ja käyttää uudelleen, joten paperikuusi on myös ekologinen vaihtoehto.

Tonttuovi syntyy vaikka vanhasta viinitönikästä, kanelitangoista tai jäätelötikuista. 

Tonttuovi on yksi tämän joulun isoimmista askarteluhiteistä. Me pyysimme Me Naisten lukijoita lähettämään oman luomuksensa, ja kuvia onkin tullut jo yli 70. Jos kotoasi puuttuu vielä tonttuovi, voit hakea inspiraatio näistä 14 kuvasta. Tonttuovikilpailuunkin ehtii vielä osallistua, sillä se on avoinna 14.12. asti. Lue lisää kilpailusta ja katso kaikki tähän asti lähetetyt tonttuovet täältä.

1. Tonttuovi vanerista ja kuviokartongista

Tällä tontulla riittää halkoja koko talveksi.
Tällä tontulla riittää halkoja koko talveksi.

Nimimerkki Tuukki on askarrellut tonttuoven vanerista ja kuviokartongista. Ovikranssin hän on tehnyt piippurassista ja muut rekvisiitat pahvista sekä grilli- ja jäätelötikuista. Saranat, ovenkahvan, lyhdyn, puupinon, lintulaudat, tontun tossut ja kissan hän on ostanut.

– Kun oven avaa, sisällä nukkuu tonttu keinutuolissa pönttöuunin lämmössä. Olen siis liimannut valmiin kuvan seinään, Tuukki kertoo.

”Askartelun myötä olen tuntenut taas sitä iloa, mikä ollut kadoksissa elämästäni.”

Tonttuoven ja pihan tekeminen ei ollut Tuukille pelkästään askartelua, vaan myös terapiaa.

– Menetin parhaan ystäväni 8 kuukautta sitten pitkäperjantaina. Olen askarrellut tätä pikku hiljaa ja tämän askartelun myötä olen löytänyt ja tuntenut taas sitä iloa, mikä ollut kadoksissa elämästäni viimeiset 8–9 kuukautta. Kun olen nähnyt lasten ilon tuikkivat silmät tontun tehdessä uusia juttuja, minunkin murheeni on väistynyt, Tuukki kertoo.

2. Tonttuovi valokuvakehykseen

Pieni nuotio tuo valoa pimeään vuodenaikaan.
Pieni nuotio tuo valoa pimeään vuodenaikaan.

Arkihelmiä-nimimerkin tonttuovi on tehty Ikean valokuvakehykseen. Materiaalit on haalittu kierrätystavaroista ja nukkekodin pienistä tarvikkeista.

– Puuna olen käyttänyt balsapuulevyä ja pieniä puisia tikkuja. Pienet nuppineulat toimivat nauloina. Käytin paljon myös kynsilakkaa ja kuumaliimaa. Tämä tonttuovi toimii myös joulukalenterina, jossa yön aikana saattaa tapahtua jouluntaikoja.

 

3. Tonttuovi viinilaatikosta

Viinipakkauksesta syntyy jämäkkä tonttuovi.
Viinipakkauksesta syntyy jämäkkä tonttuovi.

Nimimerkki Miss M sai inspiraatiota tonttuoveen Suuresta tonttukirjasta. Hän teki oven vanhasta hanaviinipakkauksesta pikaliiman avulla.

”Akryylimaaleja sai sekoitella oman aikansa.”

– Tuloksena jämäkkä ja ihana tonttuovi. En pidä punaisesta, joten akryylimaaleja sai sekoitella oman aikansa, jotta väri miellytti. Oven takana asuu Tonttu Punanuttu, joka toimittaa taaperolle joulukalalenteriherkkuja ja joulutarinan osia joka yö.

 

4. Saunatontun ovi vanerista

Kirveen terän saa tehtyä vaikka foliosta.
Kirveen terän saa tehtyä vaikka foliosta.

Tämä saunatontun ovi on tehty vanerista ja maalaamalla. Katolle Henriikka kertoo asetelleensa kaarnaa. Pihalla on pikku halkoja, hakkuupölkky sekä coktailtikuista tehty puunkantoteline. Kirveen terä on foliosta. Henriikka on tavoitellut vanhanajan lämmintä tunnelmaa.

– On ihana näpertää, se on kuin terapiaa, hän kertoo.

 

5. Tonttuovi pahvilaatikosta


Tonttuoveen ei välttämättä tarvitse muuta kuin pahvia.
Tonttuoveen ei välttämättä tarvitse muuta kuin pahvia.

Annin tonttuovi, postilaatikko ja lahjapaketit on tehty kierrätykseen menevästä pahvilaatikosta.

 

6. Tonttuovi lyhtyyn

Tonttuovi sopii hyvin myös lyhtyyn.
Tonttuovi sopii hyvin myös lyhtyyn.

Ennuli on askarrellut tonttuoven lyhtyyn.

– Se on tehty laatikon päälle. Itse ovi on jäätelötikuista ja tausta askartelusavesta. Ovi on maalattu akryylimalilla ja siihen on lisätty muun maussa suolahuurretta.

 

7. Tonttuovi jäätelötikuista lyhtyyn

Pulloharja sopii mainiosti joulukuuseksi.
Pulloharja sopii mainiosti joulukuuseksi.

Myös Tanjafiona teki tonttuoven lyhtyyn. Ovi, ikkuna ja kuisti syntyivät jäätelötikuista. Joulukuusena toimii pulloharja, joka on maalattu ja koristeltu. Ikkunan takana ja lumilyhdyssä loistavat led-valot.

 

8. Tonttuovi kanelitangoista

Tämä tonttuovi tuoksuu joululle.
Tämä tonttuovi tuoksuu joululle.

Nimimerkki Etnachkan tonttuovi on tehty luonnonmateriaaleista. Ovi on rakennettu kanelitangoista, ja koristeluun on hyödynnetty männynnaavaa sekä -oksia, joissa on sammalta.

– Koivunkaarnasta ja kanelitangosta tehtyyn postilaatikkoon lapset voivat jättää pieniä kirjeitä tontulle. Piilotin valoketjun oven taakse, jotta näyttää siltä, että oven takana on elämää.

 

9. Tonttuovi pärekaton palasesta

Talvisen pihan saa tehtyä helposti konvehtirasian valkoisesta suojapaperista.
Talvisen pihan saa tehtyä helposti konvehtirasian valkoisesta suojapaperista.

Tässä asustavat Yhenlainen Kotitonttu Kannonkoskelta -nimimerkin mukaan Hadalgia- ja Hillevi-tonttujen perhe.

– Tonttuperhe on rakentanut kotinsa rakkaudella materiaaleista, mitä sattuivat löytämään. Ovi on pärekaton palanen, seinä vinyylitapetin pala. Lumi ja piha koostuvat konvehtirasian valkoisista suojapapereista, tyynyn täytteestä ja tomusokerista. Liiteri ja muut puujutut ovat koivunoksista yms. Auto on rikkimennyt tietokoneen hiiri. Annoin sen tontuille, kun sanoivat että osaavat korjata ajokuntoon. Tonttuperhe on valaissut suomenlipun sääntöjen mukaan koko yöksi, tekijä kertoo.
 

10. Tonttuovi ladon seinälaudasta

Söpöt tikapuut syntyvät juuttinarusta ja oksista.
Söpöt tikapuut syntyvät juuttinarusta ja oksista.

Anne on tehnyt tonttuoven vanhan ladon seinälaudasta. Karmit hän on askarrellut heinäseipäästä ja ovenkahvan laudan säleestä. Tikapuut on tehty juuttinarusta ja oksista. Lumena pumpulia ja lumisprayta. Lumilyhty kasattu massapalloista, joiden sisällä on ledtuikku. Myös nuotion sisällä on ledtuikku ja se on Nuotiona ledtuikku vuorattuna puusäleillä. Lumiukko massapalloista. Joulukuusi on muotin päälle liimattua narua.

 

11. Tonttuovi portaisiin

Nämä tontut viihtyvä rinnetontilla.
Nämä tontut viihtyvä rinnetontilla.

Tonttuoven voi askarrella myös portaisiin. Jaana perheineen askarteli tonttuoven pahvista. Se päällystettiin puukuvioisella tapettipaperilla.

– Lapset ideoivat ovikoristeet ja piirsivät saranat ja kahvan. Sen jälkeen meidän tonttupariskunta saikin muuttaa asumaan rinneasuntoonsa rappusten kupeeseen. Myös kissamme on yrittänyt päästä ovesta sisään, Jaana kertoo.

 

12. Tonttuovi jäätelötikuista

Jäätelötikut voi hyödyntää oven lisäksi myös postilaatikkoon.
Jäätelötikut voi hyödyntää oven lisäksi myös postilaatikkoon.

Aliisan budjetti oli minimaalinen. Hän rakensi oven jäätelötikuista, jotka maalasi ensin. Lumilyhty on valkoisista massapalloista ja ovimatto leikattu vanhasta kankaasta. Postilaatikko on tehty tulitikkurasiasta, mutta se on päällystetty jäätelötikuilla. Ovikranssi syntyi avainperän rinkulasta, jonka päälle on kieputeltu nauhaa.

– Perheen nelivuotias on aivan haltioissaan ovesta, Aliisa kertoo.

 

13. Tonttuovi ompelukaappiin

Idea ompelukaappiin tehtyyn tonttuoveen lähti rei'istä, jotka olivat kaapissa valmiina sähköjohtoja varten.
Idea ompelukaappiin tehtyyn tonttuoveen lähti rei'istä, jotka olivat kaapissa valmiina sähköjohtoja varten.

Tonttuoven on tehdä mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Teresa S keksi tehdä sen ompelukaapin takaosaan. 

– Kun avaa oven, voi kurkistaa tontun kotiin. Kaikki alkoi rei'istä, jotka oli porattu kaappiin sähköjohtoja varten. Minusta reiäy näyttivät heti kiehtovilta, ja oli selvää, että kaappiin tulee vielä tonttuovi. Tonttuoveen pääsee kurkistamaan tyttöjen leikkikeittiöstä rappujen alta, ja nyt viime päivinä ovi on auennut tiuhaan tahtiin. Onneksi kuitenkin se on pysynyt ehjänä pienien sormien käsittelyssä. Meillä odotetaan kovasti tontun muuttoa kaappiin. Joulukalenteristakin ilmestynyt tontulle jo tuolit ja pöytä.

Näin Teresa kertoo valmistaneensa oven:

 1. Annoin ajatuksen hautua ja lopulta aloin nikkaroida ovea. Keräsin kätköistä viilulevyä, ohutta listaa, Ikean puiset kehykset, kukka- ja grillitikkuja. Sahailin ja vuoleskelin ovea kuntoon keittiössä ja imuroin purua pois sitä mukaan, niin sotku ei kulkeutuisi joka paikkaan sukkien mukana.
 2. Ensin vanhensin kehyksistä tehdyt karmit veistämällä niitä puukolla. Jälki on vähän kuin olisi muinoin kirveellä veistetty. Puukko upposi hyvin kuivaan mäntyyn. Linkkarin sahalla syntyi kuvioita ja joitakin koukeroita painelin puikoilla sabluunan läpi.
 3. Mittasin sopivan kokoisen palan viilusta ja yritin sahata sen suoraan ja onneksi puukolla sai veistettyä vinouman pienemmäksi.
 4. Tein oveen peililistat kukkatikuista ja grillitikuista. Leikkasin niitä sopivan kokoisiksi oksasaksilla ja liimasin kiinni puuliimalla. Tikut peittivät hyvin oven rosoiset reunat. Salmiakkikoristeen listat ovat hammastikkuja.
 5. Ikkuna syntyi samalla ohuesta listasta ja paksuimmista kukkatikuista.
 6. Lopuksi maalasin oven ja ikkunan Vintage -kalkkimaalilla. Maalauskerrosten väliin tuli krakkelointilakkaa, jotta ovi näyttäisi vanhalle ja vähän rapistuneelle. Ovet rapistuvat nopeammin kuin tontut.
 7. Tein ovenkahvan taittelemalla kuparin värisen kehyskoukun muotoonsa pihdeillä ja kiinnitin sen tipalla liimaa.
 8. Lopuksi liimasin oven ja ikkunan kiinni kaapissa olevien johtoreikien päälle. Kranssi on tehty kuivatuista eukalyptuksen lehdistä, jotka on leikattu rei'ittimellä.

 

14. Tonttuovi kelopuusta

Huovutetut punatulkki ja kissa päivystävän tonttuoven edustalla.
Huovutetut punatulkki ja kissa päivystävän tonttuoven edustalla.

Tämä tonttuovi on tehty kelopuusta. Nimimerkki Kotitonttu on maalannut öljyväreillä seinän vanerille. Linnunpöntössä oleva punatulkku sekä kissa ovat huovutettu. Rautaosat on taivutettu rautalangasta.

– Lyhdyn ystäväni teki pahvista, sen sisällä on pätkä kakkukynttilää. Halot pilkoin taltalla. Lumiukko on tehty massapalloista. Luuta on risuista tehty.

Katso kaikki lukijoiden tonttuovikuvat tämän jutun lopusta: