Kun koti on järjestyksessä, elämä hymyilee, uskoo siivousguru Marie Kondo. Kuva: Shutterstock
Kun koti on järjestyksessä, elämä hymyilee, uskoo siivousguru Marie Kondo. Kuva: Shutterstock

Japanilainen ammattijärjestäjä Marie Kondo tietää, miten koti siivotaan ja myös saadaan pysymään siistinä – aina.

Olet todennäköisesti tehnyt kevätsiivouksen vuosi sitten. Sitä edellisenä vuonna se saattoi jäädä vähän kesken, kuten kävi vuosi aiemminkin, ja kovasta siivoamisesta ja järjestämisestä huolimatta koti on aina vähän hujan hajan.

Onneksi meillä on Marie Kondo, japanilainen siivous- ja järjestysguru, jonka elämäntyö on saada sinunkin elinympäristösi siistiksi. Hänen kirjansa KonMari – siivouksen mullistava taika on kansainvälinen bestseller, joka ilmestyi hiljattain myös suomeksi.

Marie tietää, mistä ihmeestä johtuu, että vaikka kuinka siivoaisi, koti on kuitenkin sekaisin jo päivän tai parin kuluttua. Hänen kehittämänsä KonMari-menetelmän idea on yksinkertainen: ensin heitetään pois kaikki tarpeeton, sitten jäljelle jääneet tavarat järjestellään huolellisesti.

Mikä sitten on tarpeetonta? Marien siivousfilosofian mukaan kaikki, mitä et rakasta. Se tarkoittaa, että vähän nuhjaantuneita villapaitoja ei alenneta kotivaatteiksi, vaan niistä on luovuttava.

Okei, tämä selvä. Kotoa löytyy varmasti paljon tavaraa, josta voisi hankkiutua eroon.

Nyt saatat ajatella, että jos aloittaisi tänä viikonloppuna vaatehuoneesta, jatkaisi seuraavana vapaapäivänä keittiön kaappeihin ja niin edelleen.

Ei!

Tähän emämunaukseen sortuu moni, sillä usein neuvotaan, että tehtävä kannattaa jakaa pienempiin osiin, jotta se on helpompi suorittaa.

Siivouksessa osittelu ei kuitenkaan toimi, vaan tehtävä on hoidettava kerralla.

No, kukaan ei varmasti käy kaikkea omakotitaloon kertynyttä omaisuutta läpi päivässä, mutta joka tapauksessa Marie neuvoo suorittamaan sen yhtäjaksoisesti. Hänen mielestään puoli vuotta on kohtuullinen aika, jossa tavarakaaos pitäisi saada järjestykseen. Puoli vuotta on lyhyt aika, kun ottaa huomioon, että KonMari-menetelmää noudattamalla järjestyksen pitäisi myös pysyä yllä loppuelämän ajan.

Jos kaikkia nurkkia ei käy läpi järjestelmällisesti, käy yleensä niin, että sillä aikaa, kun järjestät yhtä paikkaa, epäjärjestys toisaalla lisääntyy. Näin työ ei lopu koskaan. Mutta kun järjestää jokaisen kaapin, hyllyn, laatikon ja nurkan, kodista tulee siisti, eivätkä sotkut pääse enää leviämään paikasta toiseen – koska niitä ei ole!

Kevätsiivoajan kolme käskyä

1. Käy omaisuutesi läpi tavaralaji (ei siis huone tai kaappi!) kerrallaan. Helpointa on aloittaa vaatteista. Tärkeitä tunteita ja muistoja sisältävät tavarat kannattaa jättää viimeiseksi.

2. Pohdi kunkin tavaran kohdalla, tuottaako se sinulle iloa. Jos tuottaa, säästä se. Muut joutavat pois.

3. Järjestä (huomattavasti vähentyneet) tavarat takaisin paikoilleen. Nauti kaaoksettomasta kodista ja uudesta, seesteisestä elämästäsi!

Lue myös:

Eikö kevätsiivous innosta? Lue tämä ja et voi kuin onnistua

Tuntuuko elämä tyhjältä? Näin otat sen keskipisteeksi pyyhkeet, lakanat ja rintaliivit

Ei enää siivouspäiviä! 9 tapaa pitää koti aina järjestyksessä

Tadaa! Olkipukki on upea ilmestys uusissa väreissä. Kuva: Jani Koskinen
Tadaa! Olkipukki on upea ilmestys uusissa väreissä. Kuva: Jani Koskinen

Onko olkipukki mielestäsi outo koristejäänne lapsuuden jouluista ja kerta kaikkiaan kulahtanut kaveri vuosikymmenten takaa? Anna sille uusi mahdollisuus.

Jokainen muistaa olkipukin lapsuuden jouluista: tuo sympaattinen ja silmätön olkipötikkä, joka törötti aina joulunpyhät piirongin päällä, korret katkeilleina mutta silti arvokkaana juhlatunnelman luojana. Jossain muutossa se ehkä katosi – vahingossa tai tahallaan – mutta vuosiin sitä ei ole enää näkynyt.

Nyt on kuitenkin aika kaivaa olkinen pukki kellarin kätköistä ja puhaltaa tomut korsien välistä: olkipukki tekee nimittäin uutta tuloaan! Vanha, kellastunut pukki kaipaa vain pientä tuunausta, jonka jälkeen se on salonkikelpoinen.

Moderni pukki saa ylleen uudet valjaat ja maalin varsin pienellä vaivannäöllä.

Suvun perinteikkään pukin ehostaminen onnistuu Kaikki paketissa -blogin ohjeilla. Jos innostuit lähtemään muuttumisleikkiin pukkisi kanssa, tarvitset:

olkipukin,
spraymaalia ja
kapeaa satiininauhaa (myydään askarteluliikkeissä).

1. Pura nauhat olkipukin yltä. Olkipukista kannattaa ottaa kuva ennen kuin alat purkaa nauhoja, jotta osaat pujotella uudet valjaat alkuperäiseen tyyliin.

2. Maalaa olkipukki spraymaalilla ja anna kuivua. Tee tarvittaessa toinen käsittely, jos haluat väristä syvemmän.

3. Pujottele uudet nauhat pukin ylle.

Ja kas, perintökalu on komeaa katseltavaa taas: pukki voi aloittaa uuden elämän terhakassa trendivärissään.

Jos et jaksa aloittaa askarteluprojektia, voit ostaa trendipukin kaupasta. Nykyään valikoimissa on myös mustia ja valkoisia versioita.

Oi kuusipuu, oi kuusipuu, ja lehväs varisematon.

Jos perinteinen luonnonkuusi on syystä tai toisesta mahdoton sisustuselementti, muovikuusi ei suinkaan ole ainoa ratkaisu joulupuun kaipuuseen. Luovia kuusivaihtoehtoja löytyy sekä huumorijouluttajalle että minimalistiseen skandisisustukseen mieltyneelle.

Miten olisi jokin näistä?

1. Neulaseton joulupuu

 

Getting ready for the stroll. #noneedles#differentxmastree

Henkilön Roxanne Ferraro (@roxanne1673) jakama julkaisu

Neulaton kuusi tai muu joulupuu on ollut viime vuodet kuuminta hottia sisustusrintamalla. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Teijo Nikkanen sanoi Maaseudun Tulevaisuudessa, että neulasten karistaminen kuusesta kannattaisi hoitaa kaatamalla ja kuivaamalla kuusi jo kesällä, joten tässä vaiheessa on jo myöhäistä.

Mutta ehkä tämän joulun kuusen voisi tunkea varaston perälle ja hyödyntää ensi vuonna? Samalla säästyy monta kymppiä, kun ei tarvitse hankkia uutta joulupuuta. Toinen vaihtoehto on turvautua johonkin muuhun karahkaan. Kuollut lehtipuu saattaa olla jopa kauniimpi kuin risukasaa muistuttava kuusi.

2. Pyykkikasakuusi

Joulukuusen ruuhkavuosiversio onnistuu keneltä tahansa. Asettele jouluvalot ja tähti pyykkikasan tai muun törkypesäkkeen päälle – ja kas, joulu on saapunut kotiin.

3. Pullokuusi

Jos kuitenkin tekee mieli aitoa vihreää, allergiaystävällinen vaihtoehto on niin sanottu pullokuusi. Bongasimme modernin joulupuun hauskojen skumppakorkkiporojen taustalta. Sekä porot että pullokuuset ovat sisustussuunnittelija ja muotoilija Minna Haapakosken käsialaa.


4. Kalkkimaalikuusi

Kalkkimaalikuusi on varisematon ja hajuton. Sen saa piiloon joko maalaamalla tai sijoittamalla ikkunaseinälle ja piilottamalla muuksi vuodeksi verhon taa. Kalkkimaalia myyvät hyvin varustetut rauta- ja maalikaupat. Kuva: Sokeva
Kalkkimaalikuusi on varisematon ja hajuton. Sen saa piiloon joko maalaamalla tai sijoittamalla ikkunaseinälle ja piilottamalla muuksi vuodeksi verhon taa. Kalkkimaalia myyvät hyvin varustetut rauta- ja maalikaupat. Kuva: Sokeva

Monessa kodissa on se ongelma, että lattiatilaa on liian vähän. Silloin kuusi kannattaa nostaa seinälle. Sokeva nimittää tiedotteessaan kalkkimaalikuusta jopa tonttuoven haastajaksi. Tiedä siitä sitten, mutta seinään maalattu kuusi on hyvä haastaja ainakin perinteiselle havupuulle.

5. Kirjakuusi

Kulttuurikodin kuusi rakennetaan tietenkin ekologisesti hyödyntämällä kotoa jo löytyvää kirjallista aineistoa. Mitä enemmän kirjoja, sitä isompi kuusi.

6. Post it -kuusi

Tästä ei joulukuusi muutu enää helpommaksi. Kirjoitimme post it -kuusesta jo muutama vuosi sitten. Joulun jälkeen tarralaput voi irrottaa ja käyttää uudelleen, joten paperikuusi on myös ekologinen vaihtoehto.