Kun koti on järjestyksessä, elämä hymyilee, uskoo siivousguru Marie Kondo. Kuva: Shutterstock
Kun koti on järjestyksessä, elämä hymyilee, uskoo siivousguru Marie Kondo. Kuva: Shutterstock

Japanilainen ammattijärjestäjä Marie Kondo tietää, miten koti siivotaan ja myös saadaan pysymään siistinä – aina.

Olet todennäköisesti tehnyt kevätsiivouksen vuosi sitten. Sitä edellisenä vuonna se saattoi jäädä vähän kesken, kuten kävi vuosi aiemminkin, ja kovasta siivoamisesta ja järjestämisestä huolimatta koti on aina vähän hujan hajan.

Onneksi meillä on Marie Kondo, japanilainen siivous- ja järjestysguru, jonka elämäntyö on saada sinunkin elinympäristösi siistiksi. Hänen kirjansa KonMari – siivouksen mullistava taika on kansainvälinen bestseller, joka ilmestyi hiljattain myös suomeksi.

Marie tietää, mistä ihmeestä johtuu, että vaikka kuinka siivoaisi, koti on kuitenkin sekaisin jo päivän tai parin kuluttua. Hänen kehittämänsä KonMari-menetelmän idea on yksinkertainen: ensin heitetään pois kaikki tarpeeton, sitten jäljelle jääneet tavarat järjestellään huolellisesti.

Mikä sitten on tarpeetonta? Marien siivousfilosofian mukaan kaikki, mitä et rakasta. Se tarkoittaa, että vähän nuhjaantuneita villapaitoja ei alenneta kotivaatteiksi, vaan niistä on luovuttava.

Okei, tämä selvä. Kotoa löytyy varmasti paljon tavaraa, josta voisi hankkiutua eroon.

Nyt saatat ajatella, että jos aloittaisi tänä viikonloppuna vaatehuoneesta, jatkaisi seuraavana vapaapäivänä keittiön kaappeihin ja niin edelleen.

Ei!

Tähän emämunaukseen sortuu moni, sillä usein neuvotaan, että tehtävä kannattaa jakaa pienempiin osiin, jotta se on helpompi suorittaa.

Siivouksessa osittelu ei kuitenkaan toimi, vaan tehtävä on hoidettava kerralla.

No, kukaan ei varmasti käy kaikkea omakotitaloon kertynyttä omaisuutta läpi päivässä, mutta joka tapauksessa Marie neuvoo suorittamaan sen yhtäjaksoisesti. Hänen mielestään puoli vuotta on kohtuullinen aika, jossa tavarakaaos pitäisi saada järjestykseen. Puoli vuotta on lyhyt aika, kun ottaa huomioon, että KonMari-menetelmää noudattamalla järjestyksen pitäisi myös pysyä yllä loppuelämän ajan.

Jos kaikkia nurkkia ei käy läpi järjestelmällisesti, käy yleensä niin, että sillä aikaa, kun järjestät yhtä paikkaa, epäjärjestys toisaalla lisääntyy. Näin työ ei lopu koskaan. Mutta kun järjestää jokaisen kaapin, hyllyn, laatikon ja nurkan, kodista tulee siisti, eivätkä sotkut pääse enää leviämään paikasta toiseen – koska niitä ei ole!

Kevätsiivoajan kolme käskyä

1. Käy omaisuutesi läpi tavaralaji (ei siis huone tai kaappi!) kerrallaan. Helpointa on aloittaa vaatteista. Tärkeitä tunteita ja muistoja sisältävät tavarat kannattaa jättää viimeiseksi.

2. Pohdi kunkin tavaran kohdalla, tuottaako se sinulle iloa. Jos tuottaa, säästä se. Muut joutavat pois.

3. Järjestä (huomattavasti vähentyneet) tavarat takaisin paikoilleen. Nauti kaaoksettomasta kodista ja uudesta, seesteisestä elämästäsi!

Lue myös:

Eikö kevätsiivous innosta? Lue tämä ja et voi kuin onnistua

Tuntuuko elämä tyhjältä? Näin otat sen keskipisteeksi pyyhkeet, lakanat ja rintaliivit

Ei enää siivouspäiviä! 9 tapaa pitää koti aina järjestyksessä

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.