Kun tietää mitä tekee, ikkunanpesukaan ei tunnu toivottomalta urakalta. Kuva: Shutterstock
Kun tietää mitä tekee, ikkunanpesukaan ei tunnu toivottomalta urakalta. Kuva: Shutterstock

Paljastiko ihana auringonpaiste sinunkin kotoasi töhnäisen ikkunaruudun? Lue parhaat vinkit pesutalkoisiin!

Kuinka saada siistiä jälkeä, miten pestä sälekaihtimet ja mitkä ovat parhaat pesuvälineet? Ikkunanpesussa niin monta miinaa, että sen aloittaminenkin saattaa tuntua vaikealta. Marttaliiton asiantuntija Terja Jerkku kertoo parhaimmat niksit, joiden avulla et voi epäonnistua.

Milloin on hyvä aika pestä ikkunat?

– Kun tuntuu, että ikkunoiden likaisuus pistää silmään. Tai jos on juhlat tulossa. Yksi tai kaksi pesuprojektia vuodessa riittänee. Kannattaa miettiä, peseekö ennen vai jälkeen siitepölyajan. Myös kodin sijainti vaikuttaa, sillä liikennepäästöt likaannuttavat ikkunoita helposti, Jerkku kertoo.

Mitä välineitä kannattaa käyttää?

– Tarvitset sangon, ikkunanpesimen tai siivousliinan, kunnollisen ikkunankuivaimen, liinan tai talouspaperia. Astianpesuaine tai yleispuhdistusaine toimii hyvin, ja kaupasta saa myös ikkunoille tarkoitettuja pesuaineita ja kiillottajia.

Miten voi välttää kuivausviirut?

– Lasta on hyvä viimeistelyväline, ja sillä välttää pahimmat raidat. Tosin sen käyttöä kannattaa harjoitella. Varmista, että lasta on ehjä ja roskaton, niin saat aikaan hyvää jälkeä. Vetojen jälkeen kannattaa kuivata ikkunan pinta. Mieti myös, haittaako pari viirua. Ikkuna on kirkas joka tapauksessa!

Mitä pitää muistaa?

– Ikkunoita ei kannata pestä, kun aurinko paistaa, sillä lämpö kuivattaa pesuveden lasin pinnasta. Suojaa lattiat, etenkin puulattiat, ettei vettä läiky niille. Kuivaa mahdolliset valumajäljet nopeasti pois.

– Pesuvesi kannattaa vaihtaa välillä. Älä keiku jakkaran päällä pestessäsi korkeita tai isoja ikkunoita, ettei vahinkoja satu, Jerkku muistuttaa. – Korkeisiin kohtiin yltää helpoimmin varrellisella lastalla.

Sälekaihtimet ovat hankala homma. Jerkku ohjeistaa, että ne kannattaa veden sijasta pestä imurin tekstiilisuuttimella. Jos putsaa ne vedellä, riskinä on kaihdinten ja vetonarujen likaantuminen.

Mikä on Marttojen paras niksi?

– Eräs vanha niksi on lorauttaa tilkka etikkaa pesuveteen. Se lisää kirkkautta. Toinen vinkki on käyttää sanomalehteä kiillotukseen. Se saa aikaan viimeistellyn lopputuloksen. Toisaalta jos on paljon ikkunoita, niin sanomalehdellä hinkkaaminen saattaa olla turhan työlästä.

Milloin kannattaa hankkia apujoukkoja?

– Apua tarvitaan, jos kodissasi on suuret ikkunat tai ne avautuvat hankalasti ylöspäin. Silloin on hyvä kutsua joku toinen auttamaan. Kenties lähipiirin nuoriso kiinnostuisi haasteesta pientä palkkiota vastaan? Voit myös palkata kotipalvelun pesemään ikkunasi.

Miten ikkunanpesusta voi tehdä hauskaa?

– Laita musiikki päälle, muista pitää taukoja, pyydä ystäväsi hommiin kanssasi. Pitäkää ikkunanpesutalkoot, ja muistakaa palkita itsenne hyvällä ruualla jälkeenpäin. Siivoaminen on tunnetusti erinomaista hyötyliikuntaa – asenne ratkaisee! Ja hieno lopputulos tekee kaikesta aina siedettävämpää, Jerkku toteaa.
 

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.