Mihinkäs nämä laitetaan? Kuvat: Shutterstock
Mihinkäs nämä laitetaan? Kuvat: Shutterstock

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

Sujuuko siivous kuin tanssi, vai onko imuri sinulle täysin vieras käsite?

 

Kiireinen perheenäiti Janita keksi niksin, jolla vaatekaapista saa karsittua turhat vaatteet pois arjen lomassa.

Janita Sallisella, 29, oli vaatekaapissaan paljon vaatteita, joita hän ei käyttänyt mutta joista hän ei raaskinut noin vain luopuakaan. Kun aikaa tai motivaatiota vaatekaapin kertaluonteiseen suursiivoukseen ei ollut, Janita keksi nerokkaan niksin, jonka avulla hän sai karsittua kaappinsa pienellä vaivalla.

Janita sai vaatekaappinsa siistiksi sunnuntaina ja kertoi niksistään myös Facebookissa, Lapsiperheen sisustus- ja järjestelyvinkit (ei lastenhuoneet) -ryhmässä.

Näin Janitan metodi toimii:

Janita käytti vaatteitaan muuten normaalisti, mutta pesusta tulleet vaatteet hän jätti pyykkikoriin. Sinne päätyvät yleensä vaatteet, joita tulee käytettyä usein.  Kun vaate oli kerran päätynyt pyykkiin, sitä ei ollut lupa ottaa enää uudelleen käyttöön.

Kun Janita sai pukeutua vain vaatekaapistaan löytyviin vaatteisiin, hän huomasi kuukauden jälkeen, että parhaimmat ja mukavimmat oli käytetty. Jäljellä oli enää epämukavia tai -sopivia vaatteita.

– Menetelmän avulla vaatekaapin siivous onnistuu normaalin arjen ohella. Menetelmä tosin vaatii hieman malttia, jotta ei ota lempivaatteitaan pois pyykkikorista, Janita kertoo.

”Jäljelle jääneet huonosti istuvat paidat ja valuvat farkut joutivat surutta pois.”

Kasa liian pieniä farkkuja

Kuukaudessa Janita sai tehtyä lähes huomaamattaan inventaarion. Se sai huomaamaan, mitä vaatteita ei tule enää käytettyä.

– Jäljelle jääneet huonosti istuvat paidat ja valuvat farkut joutivat surutta pois. Minulla oli paljon ihan kivoja vaatteita, joita en osannut yhdistää minkään kanssa. Nyt vaatteeni toimivat keskenään ja löytyvät helposti.

Janitan käyttöön jäi enimmäkseen helppoja arkivaatteita, kuten tunikoita ja leggingsejä, jotka päällä on helppo olla lasten kanssa leikkipuistossa.

– Huomasin, että farkkuja ei tule enää juurikaan käytettyä. Juhlavaatteistakin suurin osa jää käyttämättä, koska olen pääasiassa kotona lasten kanssa. Jos juhlia on muutamat vuodessa, kaapissa ei tarvitse olla kymmentä eri juhlavaatekertaa.

”Farkkujen vaatekoko oli lähempänä tyttäreni kokoa kuin omaani.”

Juhlavaatteista Janita jätti kaappiin kolme suosikkiasuaan.

Kaapista löytyi myös kasa pieneksi jääneitä farkkuja.

– Näytin miehelle vitsinä pieneksi jääneitä farkkuja, että säästetäänkö nämä tyttärellemme. Farkkujen vaatekoko oli lähempänä tyttäreni kokoa kuin omaani.

Kolme kassillista kirpparille

Janita aikoo myydä turhat vaatteensa kirpputorilla.

– Myytäviä vaatteita kertyi kolme Ikea-kassillista. Ne, jotka  eivät mene kaupaksi, menevät vaatekeräykseen. Huonokuntoiset ja nukkaantuneet vaatteet aion laittaa tekstiilikierrätykseen. Nukkaantuneesta paidasta ei ole iloa kaapissa. Voisihan sitä käyttää yöpaitana, mutta ei sitä kuitenkaan tulisi käytettyä, Janita sanoo.

Janita karsi vaatekaappiaan ja löysi lumppujen lisäksi kolme kassillista kirpparille kelpaavaa tavaraa. Kuva: Janitan kotialbumi
Janita karsi vaatekaappiaan ja löysi lumppujen lisäksi kolme kassillista kirpparille kelpaavaa tavaraa. Kuva: Janitan kotialbumi

Menetelmästä innostunut Janita aikoo käydä seuraavaksi läpi miehensä ja kahden pienen lapsensa vaatekaapit.

– Tytön vaatteet menevät rikki ja tahraantuvat usein. Lumpuksi menneet vaatteet vien suoraan tekstiilikierrätykseen, Janita kertoo.

”Nukkaantuneesta paidasta ei ole iloa kaapissa.”

– Stressaannun, jos joku kaappi on sotkuinen enkä tiedä, miten sen onnistuisi siivoamaan. Oloni helpottui, kun oivalsin, että vaatekaappi on oikeasti mahdollista saada toimivaksi. Huomasin, että minullahan on todella kivoja vaatteita. 

SeKo

Janita, 29, kehitti nerokkaan pyykkikorimetodin – paljastaa armotta, mitkä vaatteet ovat täysin turhia

Hauska idea mutta veisi varmaan monta kuukautta ennenkuin omat vaatteeni saisin tuolla konstilla selattua läpi. Töissä on työasut, joten omia vaatteita kuluu lähinnä viikonloppuisin ja työmatkoilla. Kaapit pullistelevat vaatetta ja osasta voisi luopuakin mutta sitä ennen olisi valtavat kasat jossain odottamassa kaappiin pääsyä.
Lue kommentti