Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Mitä ihmettä sitä keksisi, jos juhannuksena ei pääse ulos heittelemään mölkkyä, potkimaan palloa tai kisaileman tikanheitossa? No tietenkin lautapelit! Kehno keli on paras syy kaivaa kaapista vanhat klassikot tai kokeilla jotain ihan uutta.

Lautapelien uudempaa aatelia

Menolippu

Menolipussa kisataan siitä, kuka rakentaa eniten ja pisimpiä rautateitä Pohjois-Amerikkaan tai Eurooppaan. Pelissä vaaditaan sekä tuuria että taitoa, mikä tekee pelaamisesta hauskaa. Bonuksena se, että samalla oppii maantietoa.

Blokus

Tätä pelatakseen ei juuri tarvitse sääntöjä tankata, ja ensikertalainenkin oppii pelaamaan yhdessä hujauksessa! Yksinkertaisessa mutta koukuttavassa pelissä yritetään vallata erimuotoisilla palikoilla isoin ala pelilaudasta. Toimii parhaiten nelinpelinä.

Carcassonne

Koukuttavassa pelissä rakennetaan neliskulmaisista laatoista kaupunkeja, teitä ja peltoja ja valloitetaan niitä omilla ukkeleilla. Jos peruspeli alkaa kyllästyttää, saatavana on runsaasti lisäosia.

Dixit

Mainio visailupeli, jossa pääsee pureutumaan kanssapelaajien mielenmaisemaan. Pelissä jokainen pelaaja kertoo vuorollaan tarinoita erilaisten korttien avulla. Muut pelaajat yrittävät arvata korttien sisällön Kymppitonnin hengessä. Tämä peli on sitä parempi mitä enemmän mukana on osallistujia!

Takuuvarmat klassikot

Monopoli

Tässä pelissä ostetaan ja myydään kiinteistöjä Helsingin kaduilla. Jos aika käy pitkäksi, Monopoli on takuuvarmaa ajanvietettä. Peli saattaa venähtää helpostikin monen tunnin pituiseksi. Vanha ja klassinen Monopoli löytyy vähintään joka toisen kaapista, mutta pelistä on tehty uusiakin versioita. Vuonna 2007 julkaistussa versiossa kierretään Turun katuja ja paikkoja. Saatavilla myös matkakokoisena.

Cluedo

Klassikkopelissä ratkaistaan tohtori Mustapippurin murhamysteeri. Lopputulos on aina erilainen. Sopii erityisesti myrskyisen juhannuksen tunnelmanluojaksi! Pelaajia tarvitaan kolmesta kuuteen.

Alias

Pelin idea on yksinkertainen: yksi selittää sanan ja toinen arvaa. Tässä kaikkien tuntemassa sanojenarvauspelissä tunteet saattavat helposti kuumentua. On yllättävän piinaavaa, jos joku ei arvaa aivan taatusti hirveän selkeästi selittämääsi sanaa! Saatavilla myös matkakokoisena.

Trivial Pursuit

Nippelitiedolla leveilevien ikuinen lempipeli. Pelissä esitetään pikkutarkkoja kysymyksiä, joihin pitää antaa pikkutarkkoja vastauksia. Saatavilla myös matkakokoisena.

Kortteja, noppia ja palasia

Uno

Aikuisten ja lasten korttipelien ykkönen. Tämä peli on säilyttänyt suosionsa vuosikymmeniä. Pelissä jokainen pelaaja pyrkii pääsemään eroon korteistaan. Muista huutaa ”UNO”, kun sinulla on kädessäsi enää yksi kortti!

Huojuva torni

Puupalojen kasaaminen ja tornin pystyssä pitäminen on takuuvarmasti jännittävää. Erityisesti, jos häviäjä joutuu kasaamaan tornin uudelleen. Juhannuksena peli on parhaimmillaan, koska pienessä hiprakassa käden vakaana pitäminen on aina hieman haastavampaa!

Yatzy

Noppien pyörittäminen ei voi olla enää koukuttavampaa. Jos kukaan ei lähde pelikaveriksi, onneksi Yatzya voi pelata myös yksin!

Räsypokka

Perinteinen pokeri saa hieman lisämaustetta, kun siinä alkaa vaatteet pikkuhiljaa vähentyä. Tätä kannattaa kokeilla myös kääntämällä pelin idean päälaelleen. ”Vaatteetpäällepokka” on taatusti tämän juhannuksen hittipeli.

Taskumölkky

Onneksi mölkynkin voi siirtää sisälle! Pelistä on kehitelty pöytäversio, jossa puupalikat ovat miniatyyriversioita aidoista kapuloista.

Bohnanza

Papupelinäkin tunnetussa korttipelissä on tarkoituksena viljellä papuja. Pelissä ei ole muita osia, kuin kortteja, jotka on kuvitettu humoristisesti. Ideana on kaupankäynti muiden pelaajien kanssa. Yksinkertainen peli kuulostaa monen korvaan tylsältä, mutta peli on yllättävän hauska!

Näihin et tarvitse muuta kuin itsesi (ja ehkä pullon)

Kuka minä olen?

Jokainen pelaaja saa otsaansa lapun, jossa lukee jonkun kaikille tutun hahmon – julkkiksen, historiallisen henkilön tai vaikka sarjakuvasankarin – nimi. Pelaajat eivät tiedä, kenen nimi omassa otsassa lukee. Se on selvitettävä kyselemällä kanssapelaajilta kysymyksiä, joihin saa vastata vain kyllä tai ei. Ensimmäisenä oman identiteettinsä arvannut voittaa.

Pullonpyöritys

Tutussa porukassa kannattaa valita useammin hauska tehtävä kuin totuus. Sen sijaan oudommassa porukassa totuus on hyvä keino tutustua muihin.

Kyllä/Ei-peli

Yksi pelaajista valitsee jonkun sanan, jota ajattelee. Se voi olla esimerkiksi Mick Jagger, polkupyörä tai rusetti. Sitten muut yrittävät arvuutella kyselemällä, mistä sanasta on kyse. Sanan valinnut saa vastata kysymyksiin vain kyllä tai ei. Panokset ja riidat kovenevat, mitä abstraktimpiin sanoihin siirrytään. Kaksio, Saksa, raita tai tyhjä ovat takuuvarmoja kiistan aiheuttajia.

Kun ylimääräisistä tavaroista hankkiutuu eroon jo eläessään, perilliset pääsevät helpommalla.

Jos kuolisit nyt, millainen urakka kotisi tyhjentämisessä olisi?

Ehkä hieman karu kysymys, mutta monella meistä on paljon tavaraa. Siitä eroon hankkiutumisessa on paljon työtä, ja kuollessa homma jää muiden harteille. Siksi ruotsalaistaiteilija Margareta Magnusson, 82, esittelee menestyskirjassaan järjestämismenetelmistä uusimman, kuolinsiivouksen.

Kuolinsiivous, ruotsiksi döstävning, on jo saanut runsaasti huomiota kansainvälisessä mediassa. Siitä ovat kirjoittaneet esimerkiksi Business Insider ja The Washington Post.

Helsingin Sanomat kertoo, että Magnussonin esikoiskirjan Döstädning. Ingen sorglig historia oikeudet myytiin 20 maahan ennen kuin  kirja oli edes ilmestynyt. Tammi julkaisee teoksen suomeksi ensi vuoden alussa nimellä Mitä jälkeen jää – Miten siivoan elämäni ennen kuolemaa?

Kuolinsiivous kuulostaa sanana pelottavalta, mutta sen idea on, että tavaroistaan kannattaa hankkiutua eroon jo eläessään, jotta perillisillä on aikanaan helpompaa. Se on jatkoa järjestämisbuumille, jonka tähän mennessä tunnetuin teos lienee japanilaisen Marie Kondon KonMari.

Kuten tavaroiden vähentämisestä marittamalla, myös kuolinsiivouksesta on hyötyä nykyhetkessä, mutta sen isoin etu ja tavoite on tehdä muiden elämästä helpompaa. Jos tavarakaaos ärsyttää itseä arjessa, se tulee rasittamaan myös perillisiä. Sen tietää jokainen, joka on joutunut käymään läpi kuolleen läheisensä omaisuutta.

Myös Magnussonilta on siitä kokemusta, minkä takia hän ajatteleekin, että ihmisten tulee ottaa vastuu tavaroistaan jo eläessään.

Lue myös: Sinun kaikki tavarasi ovat toisen perintö – ammattijärjestäjä neuvoo miettimään asiaa jo nyt

Magnussonin mukaan kuolinsiivous kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen vanhuuden päiviä. Varautumisen voi aloittaa vaikka heti, oli minkä ikäinen tahansa.

– Kuolinsiivousta ei tarvitse aloittaa 40-vuotiaana, mutta pitää alkaa ajatella tapaansa kerätä tavaraa ja alkaa järjestelmälliseksi, hän sanoo The Chronicle -sivuston jutussa.

Jos tavarakaaos ärsyttää itseä arjessa, se tulee rasittamaan myös perillisiä.

Hänen neuvonsa kuolinsiivoukseen on simppeli.

– Jos et rakasta sitä, luovu siitä. Jos et käytä sitä, luovu siitä.

Myös ammattijärjestäjä Helena Örmark puhui tammikuussa julkaisemassamme jutussa siitä, että perintö ei todellakaan aina tarkoita rahaa, metsää tai arvohuoneistoa. Hän on perannut monta jäämistöä. Lue hänen vinkkinsä hyvän perinnön jättämiseksi.

– Olemme oppineet suurilta ikäluokilta, että hyvät tavarat pitää säästää, mutta ostamme silti lisää. Tavaramme on aivan liian hyvää pois pantavaksi, ja sitä on liian paljon, ammattijärjestäjäkin totesi.

Kysely

Oletko miettinyt, millainen perintö sinulta jää läheisillesi?

63v, 9 lapsen isoäiti

Kuolinsiivous haastaa konmarituksen – uusin järjestämisvillitys tulee Ruotsista ja pakottaa miettimään, mitä jätät jälkeesi

Olen jo pari vuotta käynyt tavaroitani läpi ja laittanut turhat vienyt minulle turhat tavarat kierrätyskeskukseen. Haluan lasteni vaivoiksi jättää vain tavaraa josta he kenties pitävät. Olen sellaisia joista he pitävät antanut jo heille, en paljon enää itse tarvitse sillä aion elää loppuelämäni yksin ja tiedän tarkkaan mitä tarvitsen.
Lue kommentti

Oletko sinäkin hurahtanut neulomiseen? Käsillä tekeminen on sinulle hyväksi – monella tavalla.

Neulominen kannattaa, koska…

1. …käsillä tekeminen hellii aivojasi.

Aivotutkija Minna Huotilainen kertoi Helsingin Sanomissa, että käsitöiden tekeminen ravitsee pääkoppaa ja auttaa keskittymään hetkeen paremmin. Neulominen saattaa myös ehkäistä aivojen rappeutumista iän myötä. Mayo Clinicin tutkimuksen mukaan kutomista harrastavilla ikäihmisillä on muita vähemmän muistiongelmia. 

2. …saat hyvän syyn olla itsestäsi ylpeä.

Kaikki eivät ole suvereeneja neulojia. Moni osaa ehkä alkeet, mutta tyssäävät seinään viimeistään kantapään kohdalla. Se, että osaa kutoa sujuvasti, on ihan loistava syy olla itsestään ylpeä.

Neulominen antaa kropalle ja pääkopalle mahdollisuuden unohtaa kaiken muun.

3. …kutominen rentouttaa.

Kun taitaa neulomisen perusteet, touhusta tulee nopeasti varsin rentouttavaa. Lempeä sormien liike ja puikkojen hellä kilinä vasten toisiaan antavat kropalle ja pääkopalle mahdollisuuden unohtaa kaiken muun. Parhaimmillaan kutoessa pääsee flow-tilaan, jolloin puikot liikkuvat kuin itsestään, eikä mieltä paina yksikään murhe.

Neulominen ei ole pelkästään mummujen harrastus: myös moni nuori nauttii siitä!
Neulominen ei ole pelkästään mummujen harrastus: myös moni nuori nauttii siitä!

4. …se voi helpottaa stressiä ja ahdistusta.

Psykoterapeutti Betsan Corkhillin mukaan käsillä tekemisestä on erityisen paljon hyötyä heille, jotka tuntevat olonsa uupuneeksi, stressaantuneeksi tai ahdistuneeksi. Salaisuus on siinä, että aivot keskittyvät kutoessa tarkkaavaisesti käsien liikkeeseen, jolloin mielelle jää vähemmän tilaa velloa ikävissä ajatuksissa. 

5. …sinulla on aina lahjaidea valmiina.

Myös näyttelijä Antti Holma on hurahtanut neulomiseen. Hän kertoi viime syksynä Kodin Kuvalehdessä rakastavansa harrastustaan erityisesti siksi, että se tuottaa muillekin iloa.

– Kaikki ilahtuvat itse neulotuista villasukista.

No sanopa muuta, Antti! Tästä syystä ketterän kutojan ei tarvitse miettiä puolta minuuttiakaan, mitä antaa läheisille lahjaksi synttäreinä, jouluna tai ihan vain ilahduttaakseen. 

Neulominen on loistavaa puuhastelua pitkäpiimäisen palaverin oheen.

6. …neulominen tarjoaa tekemistä tylsiin hetkiin.

Vaikka moni neuloo mieluusti kotosalla, kutimen voi helposti kantaa myös mukanaan esimerkiksi julkisiin liikennevälineisiin. Sillä tavalla tylsästä matkasta tuleekin yhtäkkiä toimelias reissu! Toki rauhallinen käsillä tekeminen voi olla myös sopivaa puuhastelua pitkäpiimäisen palaverin oheen.

Varoitus! Jos neulominen vie tyystin mukanaan – eli alkaa kärsiä niin sanotusta ”neuloosista” – koti vpo olla pian pullollaan lankakeriä.
Varoitus! Jos neulominen vie tyystin mukanaan – eli alkaa kärsiä niin sanotusta ”neuloosista” – koti vpo olla pian pullollaan lankakeriä.

7. …nivelesikin kiittävät.

Jotta nivelet pysyvät terveinä, ne tarvitsevat liikettä. Neulomisharrastus vahvistaa käsien pieniä lihaksia ja rustoja. Tasainen ja lempeä liike voi myös estää käsiä kangistumasta, kun ikää tulee lisää mittariin.

Jos neulominen aiheuttaa kipuja käsiisi, kudo vain noin vartti kerrallaan. Varsinkin tottumattomalle neulojalle kutimet voivat aiheuttaa rasitusta sormiin. Yleensä kipu hellittää kuitenkin ajan kanssa.

Jos neulominen aiheuttaa kipuja, kudo vain noin vartti kerrallaan.

8. ...se saa sinut ymmärtämään, etteivät vaatteet ole itsestäänselvyys.

Suomalainen heittää keräyslaatikkoon keskimäärin kolme kiloa vaatteita vuodessa. Vaikka kierrätykseen laittaminen on monessa mielessä vastuullinen valinta, ei sekään maailmaa pelasta. Vaatejäte onkin yhä suurempi ongelma globaalisti.

Kun tekee vaatteensa omin kätösin, niitä oppii myös arvostamaan enemmän. Siksi kutominen on myös ympäristövalinta.

9. …se on käsittämättömän luovaa puuhaa.

Vain taivas on rajana!

Jos et muuta keksi, aina voit neuloa sukat!
Jos et muuta keksi, aina voit neuloa sukat!

Psst... Haluatko sinäkin hurahtaa neulomiseen? 

Aloittelijalle suosittelemme tarttumista syksyn sisustushittiin, eli käsivarsien avulla kudottuun jättipeittoon! Löydät siihen ohjeet tämän linkin takaa.

Tottunut neuloja löytää parhaat vinkit Kodin Kuvalehden sivuilta.

Mummovm53

Antti Holmakin tekee sitä – tiesitkö, että neulominen tekee sinulle hyvää ainakin 9 eri tavalla?

Aivoinfarktin jälkeen opettelin uudelleen virkkaamaan ja neulomaan. On todella terapeuttista. Olen oppinut uusia malleja fasen neuleryhmien avulla. Kömpelö käteni on kuntoutunut toimivaksi. Neuloosi tosiaan jo. Ruokakauppa reissulla ei tahdo päästä lankahyllyn ohi ostamatta uutuuslankoja.
Lue kommentti