Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Mitä ihmettä sitä keksisi, jos juhannuksena ei pääse ulos heittelemään mölkkyä, potkimaan palloa tai kisaileman tikanheitossa? No tietenkin lautapelit! Kehno keli on paras syy kaivaa kaapista vanhat klassikot tai kokeilla jotain ihan uutta.

Lautapelien uudempaa aatelia

Menolippu

Menolipussa kisataan siitä, kuka rakentaa eniten ja pisimpiä rautateitä Pohjois-Amerikkaan tai Eurooppaan. Pelissä vaaditaan sekä tuuria että taitoa, mikä tekee pelaamisesta hauskaa. Bonuksena se, että samalla oppii maantietoa.

Blokus

Tätä pelatakseen ei juuri tarvitse sääntöjä tankata, ja ensikertalainenkin oppii pelaamaan yhdessä hujauksessa! Yksinkertaisessa mutta koukuttavassa pelissä yritetään vallata erimuotoisilla palikoilla isoin ala pelilaudasta. Toimii parhaiten nelinpelinä.

Carcassonne

Koukuttavassa pelissä rakennetaan neliskulmaisista laatoista kaupunkeja, teitä ja peltoja ja valloitetaan niitä omilla ukkeleilla. Jos peruspeli alkaa kyllästyttää, saatavana on runsaasti lisäosia.

Dixit

Mainio visailupeli, jossa pääsee pureutumaan kanssapelaajien mielenmaisemaan. Pelissä jokainen pelaaja kertoo vuorollaan tarinoita erilaisten korttien avulla. Muut pelaajat yrittävät arvata korttien sisällön Kymppitonnin hengessä. Tämä peli on sitä parempi mitä enemmän mukana on osallistujia!

Takuuvarmat klassikot

Monopoli

Tässä pelissä ostetaan ja myydään kiinteistöjä Helsingin kaduilla. Jos aika käy pitkäksi, Monopoli on takuuvarmaa ajanvietettä. Peli saattaa venähtää helpostikin monen tunnin pituiseksi. Vanha ja klassinen Monopoli löytyy vähintään joka toisen kaapista, mutta pelistä on tehty uusiakin versioita. Vuonna 2007 julkaistussa versiossa kierretään Turun katuja ja paikkoja. Saatavilla myös matkakokoisena.

Cluedo

Klassikkopelissä ratkaistaan tohtori Mustapippurin murhamysteeri. Lopputulos on aina erilainen. Sopii erityisesti myrskyisen juhannuksen tunnelmanluojaksi! Pelaajia tarvitaan kolmesta kuuteen.

Alias

Pelin idea on yksinkertainen: yksi selittää sanan ja toinen arvaa. Tässä kaikkien tuntemassa sanojenarvauspelissä tunteet saattavat helposti kuumentua. On yllättävän piinaavaa, jos joku ei arvaa aivan taatusti hirveän selkeästi selittämääsi sanaa! Saatavilla myös matkakokoisena.

Trivial Pursuit

Nippelitiedolla leveilevien ikuinen lempipeli. Pelissä esitetään pikkutarkkoja kysymyksiä, joihin pitää antaa pikkutarkkoja vastauksia. Saatavilla myös matkakokoisena.

Kortteja, noppia ja palasia

Uno

Aikuisten ja lasten korttipelien ykkönen. Tämä peli on säilyttänyt suosionsa vuosikymmeniä. Pelissä jokainen pelaaja pyrkii pääsemään eroon korteistaan. Muista huutaa ”UNO”, kun sinulla on kädessäsi enää yksi kortti!

Huojuva torni

Puupalojen kasaaminen ja tornin pystyssä pitäminen on takuuvarmasti jännittävää. Erityisesti, jos häviäjä joutuu kasaamaan tornin uudelleen. Juhannuksena peli on parhaimmillaan, koska pienessä hiprakassa käden vakaana pitäminen on aina hieman haastavampaa!

Yatzy

Noppien pyörittäminen ei voi olla enää koukuttavampaa. Jos kukaan ei lähde pelikaveriksi, onneksi Yatzya voi pelata myös yksin!

Räsypokka

Perinteinen pokeri saa hieman lisämaustetta, kun siinä alkaa vaatteet pikkuhiljaa vähentyä. Tätä kannattaa kokeilla myös kääntämällä pelin idean päälaelleen. ”Vaatteetpäällepokka” on taatusti tämän juhannuksen hittipeli.

Taskumölkky

Onneksi mölkynkin voi siirtää sisälle! Pelistä on kehitelty pöytäversio, jossa puupalikat ovat miniatyyriversioita aidoista kapuloista.

Bohnanza

Papupelinäkin tunnetussa korttipelissä on tarkoituksena viljellä papuja. Pelissä ei ole muita osia, kuin kortteja, jotka on kuvitettu humoristisesti. Ideana on kaupankäynti muiden pelaajien kanssa. Yksinkertainen peli kuulostaa monen korvaan tylsältä, mutta peli on yllättävän hauska!

Näihin et tarvitse muuta kuin itsesi (ja ehkä pullon)

Kuka minä olen?

Jokainen pelaaja saa otsaansa lapun, jossa lukee jonkun kaikille tutun hahmon – julkkiksen, historiallisen henkilön tai vaikka sarjakuvasankarin – nimi. Pelaajat eivät tiedä, kenen nimi omassa otsassa lukee. Se on selvitettävä kyselemällä kanssapelaajilta kysymyksiä, joihin saa vastata vain kyllä tai ei. Ensimmäisenä oman identiteettinsä arvannut voittaa.

Pullonpyöritys

Tutussa porukassa kannattaa valita useammin hauska tehtävä kuin totuus. Sen sijaan oudommassa porukassa totuus on hyvä keino tutustua muihin.

Kyllä/Ei-peli

Yksi pelaajista valitsee jonkun sanan, jota ajattelee. Se voi olla esimerkiksi Mick Jagger, polkupyörä tai rusetti. Sitten muut yrittävät arvuutella kyselemällä, mistä sanasta on kyse. Sanan valinnut saa vastata kysymyksiin vain kyllä tai ei. Panokset ja riidat kovenevat, mitä abstraktimpiin sanoihin siirrytään. Kaksio, Saksa, raita tai tyhjä ovat takuuvarmoja kiistan aiheuttajia.