Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Mitä ihmettä sitä keksisi, jos juhannuksena ei pääse ulos heittelemään mölkkyä, potkimaan palloa tai kisaileman tikanheitossa? No tietenkin lautapelit! Kehno keli on paras syy kaivaa kaapista vanhat klassikot tai kokeilla jotain ihan uutta.

Lautapelien uudempaa aatelia

Menolippu

Menolipussa kisataan siitä, kuka rakentaa eniten ja pisimpiä rautateitä Pohjois-Amerikkaan tai Eurooppaan. Pelissä vaaditaan sekä tuuria että taitoa, mikä tekee pelaamisesta hauskaa. Bonuksena se, että samalla oppii maantietoa.

Blokus

Tätä pelatakseen ei juuri tarvitse sääntöjä tankata, ja ensikertalainenkin oppii pelaamaan yhdessä hujauksessa! Yksinkertaisessa mutta koukuttavassa pelissä yritetään vallata erimuotoisilla palikoilla isoin ala pelilaudasta. Toimii parhaiten nelinpelinä.

Carcassonne

Koukuttavassa pelissä rakennetaan neliskulmaisista laatoista kaupunkeja, teitä ja peltoja ja valloitetaan niitä omilla ukkeleilla. Jos peruspeli alkaa kyllästyttää, saatavana on runsaasti lisäosia.

Dixit

Mainio visailupeli, jossa pääsee pureutumaan kanssapelaajien mielenmaisemaan. Pelissä jokainen pelaaja kertoo vuorollaan tarinoita erilaisten korttien avulla. Muut pelaajat yrittävät arvata korttien sisällön Kymppitonnin hengessä. Tämä peli on sitä parempi mitä enemmän mukana on osallistujia!

Takuuvarmat klassikot

Monopoli

Tässä pelissä ostetaan ja myydään kiinteistöjä Helsingin kaduilla. Jos aika käy pitkäksi, Monopoli on takuuvarmaa ajanvietettä. Peli saattaa venähtää helpostikin monen tunnin pituiseksi. Vanha ja klassinen Monopoli löytyy vähintään joka toisen kaapista, mutta pelistä on tehty uusiakin versioita. Vuonna 2007 julkaistussa versiossa kierretään Turun katuja ja paikkoja. Saatavilla myös matkakokoisena.

Cluedo

Klassikkopelissä ratkaistaan tohtori Mustapippurin murhamysteeri. Lopputulos on aina erilainen. Sopii erityisesti myrskyisen juhannuksen tunnelmanluojaksi! Pelaajia tarvitaan kolmesta kuuteen.

Alias

Pelin idea on yksinkertainen: yksi selittää sanan ja toinen arvaa. Tässä kaikkien tuntemassa sanojenarvauspelissä tunteet saattavat helposti kuumentua. On yllättävän piinaavaa, jos joku ei arvaa aivan taatusti hirveän selkeästi selittämääsi sanaa! Saatavilla myös matkakokoisena.

Trivial Pursuit

Nippelitiedolla leveilevien ikuinen lempipeli. Pelissä esitetään pikkutarkkoja kysymyksiä, joihin pitää antaa pikkutarkkoja vastauksia. Saatavilla myös matkakokoisena.

Kortteja, noppia ja palasia

Uno

Aikuisten ja lasten korttipelien ykkönen. Tämä peli on säilyttänyt suosionsa vuosikymmeniä. Pelissä jokainen pelaaja pyrkii pääsemään eroon korteistaan. Muista huutaa ”UNO”, kun sinulla on kädessäsi enää yksi kortti!

Huojuva torni

Puupalojen kasaaminen ja tornin pystyssä pitäminen on takuuvarmasti jännittävää. Erityisesti, jos häviäjä joutuu kasaamaan tornin uudelleen. Juhannuksena peli on parhaimmillaan, koska pienessä hiprakassa käden vakaana pitäminen on aina hieman haastavampaa!

Yatzy

Noppien pyörittäminen ei voi olla enää koukuttavampaa. Jos kukaan ei lähde pelikaveriksi, onneksi Yatzya voi pelata myös yksin!

Räsypokka

Perinteinen pokeri saa hieman lisämaustetta, kun siinä alkaa vaatteet pikkuhiljaa vähentyä. Tätä kannattaa kokeilla myös kääntämällä pelin idean päälaelleen. ”Vaatteetpäällepokka” on taatusti tämän juhannuksen hittipeli.

Taskumölkky

Onneksi mölkynkin voi siirtää sisälle! Pelistä on kehitelty pöytäversio, jossa puupalikat ovat miniatyyriversioita aidoista kapuloista.

Bohnanza

Papupelinäkin tunnetussa korttipelissä on tarkoituksena viljellä papuja. Pelissä ei ole muita osia, kuin kortteja, jotka on kuvitettu humoristisesti. Ideana on kaupankäynti muiden pelaajien kanssa. Yksinkertainen peli kuulostaa monen korvaan tylsältä, mutta peli on yllättävän hauska!

Näihin et tarvitse muuta kuin itsesi (ja ehkä pullon)

Kuka minä olen?

Jokainen pelaaja saa otsaansa lapun, jossa lukee jonkun kaikille tutun hahmon – julkkiksen, historiallisen henkilön tai vaikka sarjakuvasankarin – nimi. Pelaajat eivät tiedä, kenen nimi omassa otsassa lukee. Se on selvitettävä kyselemällä kanssapelaajilta kysymyksiä, joihin saa vastata vain kyllä tai ei. Ensimmäisenä oman identiteettinsä arvannut voittaa.

Pullonpyöritys

Tutussa porukassa kannattaa valita useammin hauska tehtävä kuin totuus. Sen sijaan oudommassa porukassa totuus on hyvä keino tutustua muihin.

Kyllä/Ei-peli

Yksi pelaajista valitsee jonkun sanan, jota ajattelee. Se voi olla esimerkiksi Mick Jagger, polkupyörä tai rusetti. Sitten muut yrittävät arvuutella kyselemällä, mistä sanasta on kyse. Sanan valinnut saa vastata kysymyksiin vain kyllä tai ei. Panokset ja riidat kovenevat, mitä abstraktimpiin sanoihin siirrytään. Kaksio, Saksa, raita tai tyhjä ovat takuuvarmoja kiistan aiheuttajia.

Rovaniemeläinen 26-vuotias Sanna Kilpeläinen todistaa, että muuttaminen voi olla myös nopeaa ja vaivatonta.

Muuttamisen sanotaan olevan elämän kolmanneksi stressaavin asia heti läheisen kuoleman ja avioeron jälkeen.

Sanna Kilpeläiselle muuttaminen ei kuitenkaan aiheuttanut kuormitusta. Hän pakkasi viisihenkisen perheen tavarat tunnissa.

Sanna pääsi aloittamaan pakkaamisen puoli yhdentoista aikaan muuttopäivänä vietyään ensin perheen 2- ja 4-vuotiaat lapset äitinsä luo hoitoon. 17-vuotias teini oli pakannut jo ennakkoon joitain tavaroitaan, mutta muutoin Sanna huolehti urakasta yksin miehensä ollessa päivän töissä.

– En pakannut mitenkään erityisen huolellisesti, vaan esimerkiksi kaikki tekstiilit pakkasin jätesäkkeihin ja työpöydän sekä kirjahyllynäkin toimivan tv-tason laatikot teippasin kiinni purkamatta niiden sisältöä, hän tunnustaa.

Viiden hengen tavarat tulivat silti pakatuiksi hämmästyttävän lyhyessä ajassa. Sanna ehti juuri sopivasti noutamaan uuden asunnon avaimia sovittuun aikaan kahdeltatoista.

Sannan salaisuus stressittömään muuttoon on pieni tavaramäärä.

Vuorokauden muuttoprosessi

Koko muuttoon pakkaamisen aloittamisesta siihen, että tavarat olivat paikoillaan uudessa 68 neliön kerrostalokolmiossa, meni reilu vuorokausi. Sannan salaisuus stressittömään muuttoon on pieni tavaramäärä. Facebookissa leviävässä videossa hän esittelee ison osan perheen tavaroista uudessa kodissa.

Kilpeläisten keittiössä parikin kaappia ammottaa tyhjyyttään. Eteisessä kullakin saa olla yksi ulkovaatekerta kerrallaan esillä, ja sisävaatteet näyttävät mahtuvan muutamaan ritiläkoriin. Sannalla ei ole esimerkiksi kesäksi takkia ollenkaan. Hänellä on vain talvitakki ja välikausitakki.

– Minulla on vain kaksikymmentä sisävaatetta mukaan lukien alusvaatteet, Sanna kertoo.

Vähemmän tavaraa, enemmän aikaa

Tavallisessa tallaajassa niukka tavaramäärä herättää hämmästystä. Miten tavarat riittävät, kun perheellä käy vieraita?

– Kahdeksan hengen astiastosta ja kahdeksasta petivaatesetistä riittää hyvin vieraillekin, kun lakanoita vaihdetaan liukuvasti. Jos meille on tulossa isompi porukka kylään, perheen pienimmät nukkuvat vanhempien vieressä, jolloin heidänkin petivaatteensa saadaan vieraskäyttöön, Sanna selittää.

”Kahdeksan hengen astiastosta ja kahdeksasta petivaatesetistä riittää hyvin vieraillekin.”

Kilpeläiset alkoivat vähentää tavaramäärää sen jälkeen, kun he tutustuivat KonMari-menetelmään joulukuussa 2016. Viime vuoden maaliskuussa nähty dokumentti Minimalism: A Documentary About The Important Things innosti entisestään minimalistiseen elämäntapaan.

– Tavaran vähentämisen myötä jää enemmän aikaa oikeasti tärkeille asioille, kuten harrastuksille.

Sami Hedberg kauppaa Helsingissä sijaitsevaa violetilla sisustettua asuntoaan Oikotiellä.

Tammikuussa erostaan Instagramissa kertoneet Ilona ja Sami Hedberg ovat laittaneet yhteisen kotinsa myyntiin.

Oikotieltä löytyvässä myynti-ilmoituksessa Hedbergien 136,5-neliöinen loft-asunto on myynnissä 1 180 000 euron hintaan. Ilmoituksen kuvissa kodin asunnon sisustus hehkuu valkoisena, turkoosina ja violettina sekä metallisävyissä. 

Sisustus tuskin on vain myynti-ilmoitukseen loihdittua pintakiiltoa, sillä Sami Hedberg kertoi jo vuonna 2013 Me Naisten haastattelussa lempiväreikseen valkoisen, hopean, burgundin ja liilan. 

– Sisustusmakuni on pysynyt samana­ jo vuosia. Olisi aivan kauheaa, jos joku tulisi tänne ja sanoisi: ”Toi liila on muuten ihan hirveän näköistä.” Ei siitä tulisi mitään! Hedberg totesi tuolloin. 

Makuuhuoneen ikkunasta näkyy luontoa.
Makuuhuoneen ikkunasta näkyy luontoa.

Vuonna 2013 Me Naisten kanssa tehty haastattelu käsittelee Hedbergien silloista töölöläiskaksiota eikä nyt myynnissä olevaa suurempaa, vanhaan kahvimyllytehtaaseen tehtyä loft-asuntoa. Sisustustyyli on kuitenkin paljolti entisellään: myynti-ilmoituksen kuvissa näkyvät samat norsufiguurit ja esiin rapsutettu tiiliseinä kuin kaksiossakin. 

Myös keittiönpöytä on mitä ilmeisimmin pysynyt samana. Vuonna 2013 Sami Hedberg kertoi Italiasta tilatun mustan lasipöydän maksaneen noin 1 400 euroa. 

Valitettavasti Italiasta tilattu lasipöytä ei taida kuulua kauppaan.
Valitettavasti Italiasta tilattu lasipöytä ei taida kuulua kauppaan.

Burgundin ja liilan sävyt ovat Sami Hedbergin suosikkeja.
Burgundin ja liilan sävyt ovat Sami Hedbergin suosikkeja.

Me Naiset ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.