Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Mitä ihmettä sitä keksisi, jos juhannuksena ei pääse ulos heittelemään mölkkyä, potkimaan palloa tai kisaileman tikanheitossa? No tietenkin lautapelit! Kehno keli on paras syy kaivaa kaapista vanhat klassikot tai kokeilla jotain ihan uutta.

Lautapelien uudempaa aatelia

Menolippu

Menolipussa kisataan siitä, kuka rakentaa eniten ja pisimpiä rautateitä Pohjois-Amerikkaan tai Eurooppaan. Pelissä vaaditaan sekä tuuria että taitoa, mikä tekee pelaamisesta hauskaa. Bonuksena se, että samalla oppii maantietoa.

Blokus

Tätä pelatakseen ei juuri tarvitse sääntöjä tankata, ja ensikertalainenkin oppii pelaamaan yhdessä hujauksessa! Yksinkertaisessa mutta koukuttavassa pelissä yritetään vallata erimuotoisilla palikoilla isoin ala pelilaudasta. Toimii parhaiten nelinpelinä.

Carcassonne

Koukuttavassa pelissä rakennetaan neliskulmaisista laatoista kaupunkeja, teitä ja peltoja ja valloitetaan niitä omilla ukkeleilla. Jos peruspeli alkaa kyllästyttää, saatavana on runsaasti lisäosia.

Dixit

Mainio visailupeli, jossa pääsee pureutumaan kanssapelaajien mielenmaisemaan. Pelissä jokainen pelaaja kertoo vuorollaan tarinoita erilaisten korttien avulla. Muut pelaajat yrittävät arvata korttien sisällön Kymppitonnin hengessä. Tämä peli on sitä parempi mitä enemmän mukana on osallistujia!

Takuuvarmat klassikot

Monopoli

Tässä pelissä ostetaan ja myydään kiinteistöjä Helsingin kaduilla. Jos aika käy pitkäksi, Monopoli on takuuvarmaa ajanvietettä. Peli saattaa venähtää helpostikin monen tunnin pituiseksi. Vanha ja klassinen Monopoli löytyy vähintään joka toisen kaapista, mutta pelistä on tehty uusiakin versioita. Vuonna 2007 julkaistussa versiossa kierretään Turun katuja ja paikkoja. Saatavilla myös matkakokoisena.

Cluedo

Klassikkopelissä ratkaistaan tohtori Mustapippurin murhamysteeri. Lopputulos on aina erilainen. Sopii erityisesti myrskyisen juhannuksen tunnelmanluojaksi! Pelaajia tarvitaan kolmesta kuuteen.

Alias

Pelin idea on yksinkertainen: yksi selittää sanan ja toinen arvaa. Tässä kaikkien tuntemassa sanojenarvauspelissä tunteet saattavat helposti kuumentua. On yllättävän piinaavaa, jos joku ei arvaa aivan taatusti hirveän selkeästi selittämääsi sanaa! Saatavilla myös matkakokoisena.

Trivial Pursuit

Nippelitiedolla leveilevien ikuinen lempipeli. Pelissä esitetään pikkutarkkoja kysymyksiä, joihin pitää antaa pikkutarkkoja vastauksia. Saatavilla myös matkakokoisena.

Kortteja, noppia ja palasia

Uno

Aikuisten ja lasten korttipelien ykkönen. Tämä peli on säilyttänyt suosionsa vuosikymmeniä. Pelissä jokainen pelaaja pyrkii pääsemään eroon korteistaan. Muista huutaa ”UNO”, kun sinulla on kädessäsi enää yksi kortti!

Huojuva torni

Puupalojen kasaaminen ja tornin pystyssä pitäminen on takuuvarmasti jännittävää. Erityisesti, jos häviäjä joutuu kasaamaan tornin uudelleen. Juhannuksena peli on parhaimmillaan, koska pienessä hiprakassa käden vakaana pitäminen on aina hieman haastavampaa!

Yatzy

Noppien pyörittäminen ei voi olla enää koukuttavampaa. Jos kukaan ei lähde pelikaveriksi, onneksi Yatzya voi pelata myös yksin!

Räsypokka

Perinteinen pokeri saa hieman lisämaustetta, kun siinä alkaa vaatteet pikkuhiljaa vähentyä. Tätä kannattaa kokeilla myös kääntämällä pelin idean päälaelleen. ”Vaatteetpäällepokka” on taatusti tämän juhannuksen hittipeli.

Taskumölkky

Onneksi mölkynkin voi siirtää sisälle! Pelistä on kehitelty pöytäversio, jossa puupalikat ovat miniatyyriversioita aidoista kapuloista.

Bohnanza

Papupelinäkin tunnetussa korttipelissä on tarkoituksena viljellä papuja. Pelissä ei ole muita osia, kuin kortteja, jotka on kuvitettu humoristisesti. Ideana on kaupankäynti muiden pelaajien kanssa. Yksinkertainen peli kuulostaa monen korvaan tylsältä, mutta peli on yllättävän hauska!

Näihin et tarvitse muuta kuin itsesi (ja ehkä pullon)

Kuka minä olen?

Jokainen pelaaja saa otsaansa lapun, jossa lukee jonkun kaikille tutun hahmon – julkkiksen, historiallisen henkilön tai vaikka sarjakuvasankarin – nimi. Pelaajat eivät tiedä, kenen nimi omassa otsassa lukee. Se on selvitettävä kyselemällä kanssapelaajilta kysymyksiä, joihin saa vastata vain kyllä tai ei. Ensimmäisenä oman identiteettinsä arvannut voittaa.

Pullonpyöritys

Tutussa porukassa kannattaa valita useammin hauska tehtävä kuin totuus. Sen sijaan oudommassa porukassa totuus on hyvä keino tutustua muihin.

Kyllä/Ei-peli

Yksi pelaajista valitsee jonkun sanan, jota ajattelee. Se voi olla esimerkiksi Mick Jagger, polkupyörä tai rusetti. Sitten muut yrittävät arvuutella kyselemällä, mistä sanasta on kyse. Sanan valinnut saa vastata kysymyksiin vain kyllä tai ei. Panokset ja riidat kovenevat, mitä abstraktimpiin sanoihin siirrytään. Kaksio, Saksa, raita tai tyhjä ovat takuuvarmoja kiistan aiheuttajia.

Hämä-hämä-häkki kiipes langalle!

Kun sisällä näkee hämähäkin, reaktio on yleensä kutakuinkin ”yäk, tapa se!” Monille hyönteiset aiheuttavat puistatusta erityisesti sisätiloissa. Todellisuudessa hämähäkkiä ei kuitenkaan kannata tappaa.

Hämähäkin tappamiseen ei ole yhtään hyvää syytä, kuten Luonnontieteellisen keskusmuseon hämähäkkiasiantuntija Timo Pajunen asian ilmaisee.

– Hämähäkit ovat tärkeä osa luonnon ekosysteemiä. Niitä on Suomen luonnossa paljon ja ne syövät isoja määriä hyönteisiä ja jopa toisia hämähäkkejä. Joku on varmaan arvioinutkin, millaisia ötökkämassoja hämähäkit käyttävät ravinnokseen, mutta paljon kuitenkin.

”Sisätiloissa asuvat hämähäkit syövät kaikkia muita ötököitä, joita sisälle pääsee.”

Suomessa asustelevat hämähäkit eivät myöskään ole vaarallisia. Parhaimmillaan niistä voi olla hyötyä.

– Sisätiloissa asuvat hämähäkit syövät kaikkia muita ötököitä, joita sisälle pääsee. Sisätiloihin kuitenkin eksyy kaikenlaista: esimerkiksi viemäreistä voi nousta sokeritoukkia, joita hämähäkit sitten käyttävät ravintonaan, Pajunen sanoo.

Siinä missä hämähäkit eivät aiheuta sisätiloissa harmia, sokeritoukat voivat päätyä esimerkiksi ruokatarvikkeiden joukkoon. Jos pitäisi siis valita kahden pahan väliltä, hämähäkki on loppujen lopuksi mieluisampi kaveri.

”Suomessa on sellaisiakin lajeja, jotka pystyvät puremaan niin, että ihmisen iho menee rikki.”

Kaikki eivät kuitenkaan kaikesta huolimatta halua hämähäkkejä lähettyvilleen. Silloin on turvallisinta kuljettaa kahdeksanjalkainen toveri esimerkiksi pienessä purkissa ulos.

– Niitä hämähäkkejä, joita sisällä yleensä elää, voi ottaa varovaisesti käteenkin. Suomessa on toki sellaisiakin lajeja, jotka tarpeeksi isoiksi kasvaessaan pystyvät puolustautuessaan puremaan niin, että ihmisen iho menee rikki. Joidenkin purema voi olla kivuliaskin, Pajunen huomauttaa.

Hän itse jättää suurimmaksi osaksi hämähäkit rauhaan. Jos niistä on harmia, hän käyttää purkkia. 

– Sen avulla vien sisälle eksyneen hämähäkin ulos.

M83

Älä tapa sisälle eksynyttä hämähäkkiä! Hämähäkkiasiantuntija kertoo, miksi pitkäjalat kannattaa jättää rauhaan

Jooei kirjoitti: Riippuu täysin paikasta ja lajista. Viimeksi tapoimme 5 mustaa leskeä kotoa, jotka olivat purreet avopuolisoani 3 kertaa. Teholle niin että heilahti. Siinä sen jälkeen yritä siinä pitää rauhaa pystyssä näiden öppiäisten kanssa. Mustaleski on Pohjois-Amerikkalainen lajike joka viihtyy lämpimissä olosuhteissa ja niitä ei ole suomessa havaittu koskaan. Ruotsissa on ollut yksi havainto.
Lue kommentti

Oletko aina harmitellut, miten ärsyttävää hellan nuppeja on putsata? Twitterissä leviää kätevä niksi puhdistamiseen liittyen. 

Kauri Tervashonka tuskaili 10 vuotta hellan liesilevyn nuppien putsaamisen vaikeutta. Eipä tuskaile enää. Hänelle selvisi, että namiskat saa irti. Nuppien irrottaminen tekee siivoamisesta paljon helpompaa. 

 

– Olin tilannut siivousfirman kautta loppusiivouksen asuntoon ja he irrottivat nuo namiskat siivousta varten. Siitä opin itsekin tämän, jo asunnosta poismuuttaneena, Kauri kommentoi Me Naisille. 

Kauri ei ole ainut, jonka elämä helpottui tämän oivaltamisesta. Twiitti on kerännyt useita kommentteja. 

”Siis mitä hemmettiä?? Miksei kukaan oo kertonut??”

”Mä. En. Kestä. Oli pakko iltakymmenen jälkeen testata ja joo, irtosivat. Pesuhommiksi meni. Miten niin somesta ei ole hyötyä?! Kiitos!

”Kerrankin hyödyllinen päivitys! Kiitos!”

Nuppien laittamista takaisin väärään asentoon ei tarvitse pelätä, sillä nupit menevät paikoilleen vain yhdessä tietyssä asennossa. 

On kuitenkin yksi moka, jota kannattaa varoa.

Nuppeja ei kannata keittää pyykinpesupulverivedessä, sillä erään twiittaajan kokemuksen mukaan numerot lähtevät irti samalla. Astianpesukoneessa peseminen sen sijaan on turvallista.