Punainen ja vihreä ovat jouluvärien klassikot. Kuva: Shutterstock
Punainen ja vihreä ovat jouluvärien klassikot. Kuva: Shutterstock

Aikuisen joulu on tyylikäs ja hillitty. Vai onko?

Jos haluaa joulunsa näyttävän samalta kuin sisustuslehdessä, netistä löytyy siihen vinkkejä vaikka millä mitalla. Refinery29 kysyi newyorkilaisilta sisustuksen ammattilaisilta, miten syntyy hillityn tyylikäs joulutunnelma aikuiseen makuun.

1. Aloita puhtaalta pöydältä

Jos syystunnelma luodaan sammuttamalla valot ja sytyttämällä kynttilät, joulun tunnelma syntyy puunaamalla koti lattiasta kattoon. Eikö kukaan kertonut eksperteille, että stressitön joulu on muotia?

2. Valitse värimaailmasi

Sen olisi hyvä olla selkeä, jotta tyylistä tulee yhtenäinen. Suositeltuja värejä ovat punainen, kulta ja valkoinen tai metsänvihreä, keltavihreä ja hopea. Yleensä homma menee niin, että mitä vähemmän värejä, sitä tyylikkäämpää.

3. Hanki katseenvangitsija

Moni kutsuu sitä joulukuuseksi. Pienessä asunnossa jouluinen kukka-asetelmakin käy.

4. Unohda krääsä

Hanki joulukoristeita ja -tavaroita, joiden uskot kestävän aikaa. Esimerkiksi erillistä juhla-astiastoa ei kannata ostaa hetken mielijohteesta. Harkitse myös trendituotteiden hankkimista erityisen tarkasti.

5. Ryhmittele

Kaikki näyttää yleensä vaikuttavammalta asetelmina. Kokoa kynttilät yhteen paikkaan, ja jos kodissasi ei ole kuusta, kokoa joulukoristeet esimerkiksi isoon, läpinäkyvään vaasiin. Joka nurkan ei ole pakko täyttyä joulutilpehööristä, vaan muutama keskittymä riittää.

6. Koristele muun sisustuksen ehdoilla

Neutraaliin värimaailmaan sopii mikä tyyli tahansa, mutta jos kodissasi on jo ennestään voimakkaita värejä tai kuvioita, ota ne huomioon joulukoristeluissa. Valitse värimaailma, joka sointuu kodissasi jo oleviin sävyihin.

7. Hyödynnä valmiiksi kotoa löytyvät esineet

Jos olet esimerkiksi innokas leipoja ja kotoasi löytyy lukuisia, metallisia piparimuotteja, miksi et ripustaisi niitä nauhoilla joulukuuseen?

8. Mieti valaistus

Tässä koulukuntaerot tulevat vastaan, mutta yleensä valkoisia jouluvaloja pidetään rauhallisempina ja tyylikkäämpinä kuin värikkäitä. Mikäli aiot ostaa uudet valot kuuseen, mieti, haluatko paljon pieniä vai muutaman ison ja näyttävän valopisteen.

9. Tee hyvä ensivaikutelma

Jouluisessa kodissa yksi tunnelmallisimmista jutuista on sisääntulo. Millainen fiilis tulee ovesta astuessa? Ovikranssi ja muutamat harkitut koristeet eteisessä riittävät. Hämärässä kaikki on onneksi tunnelmallisempaa. Myös tuoksulla on merkitystä!

10. Mieti, onko sinusta tekemään itse

Se, mikä näyttää kivalta Pinterestissä, voi osoittautua surkeaksi tekeleeksi käsissäsi. Ellet ole oman elämäsi Martha Stewart, pääset helpommalla, kun ostat valmiina.

Niin, toki aikuisuudessa on se hauska juttu, että saa tehdä juuri sellaisia valintoa kuin hyvältä tuntuu – olivat ne tyylikkäitä tai eivät. Jos kitsch on juttusi, anna palaa!

Lue myös:

Tällainen on suomalaisen unelmajoulukuusi

Metsuriseksuaalit valmistautuvat jouluun pallot pöheikössä

Ai joulukiireitä muka? Näihin asioihin aikasi kuluu oikeasti

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.