Teollisuustyyli muuttuu induvinduksi eli teollisuusvintageksi, kun sisustukseen lisätään muutama vintage-henkinen yksityiskohta, kuten kivasti kulunut, samettiverhoiltu sirosäärinen tuoli tai hapsunarulamppu. Kuva: Eijffinger
Teollisuustyyli muuttuu induvinduksi eli teollisuusvintageksi, kun sisustukseen lisätään muutama vintage-henkinen yksityiskohta, kuten kivasti kulunut, samettiverhoiltu sirosäärinen tuoli tai hapsunarulamppu. Kuva: Eijffinger

Nyt kodin sisustuksen kuuluu olla rosoisen rento eikä missään nimessä liian viimeistelty. Ja johan tunnet jo naapurisi?

Elämä paketissa

Kaikkea ei tarvitse omistaa, mieluummin satsataan elämyksiin ja hyvään oloon. Digiajassa koko elämänsä eläneet nuoret aikuiset ovat tottuneet jatkuvaan muutokseen. Työ voi olla määräaikainen ja koti kimppakommuuni. Kalusteiden pitää taipua tähän kulkurielämään. Siksi kotona kaikki on kompaktia, ajatonta ja muuttovalmista

Ei se niin tarkkaa ole!

Liian viimeistelty koti ei innosta. Kodin kalusteet ja esineet saavat
näyttää tekelemäisiltä. Kuten tämä lamppu.

Metallilankavalaisin, 82 €, Omashop.

Nousussa: naapurit

Näin kertoo yhteisöllisyydestä huonekalumuotoilija ja sisustusarkkitehti Petra Lassenius: "Asuimme vuosia Berliinissä ja jäimme kaipaamaan sen yhteisöllisyyttä. Nyt asumme Vuosaaressa Helsingissä kuuden muun perheen kanssa kimpparakennetussa paritalossa. Uskon että yhteisöllisyys näkyy vahvasti ­tulevaisuuden asumisratkaisuissa. 

Suomessakin kaupungistuminen on selvästi nousussa. Ollaan valmiita asumaan ­ahtaammin, luovutaan omasta saunasta ja ­lumitöistä ja haetaan lisäneliöitä yhteisöllisyyden kautta. Saunan voi jakaa naapureiden kanssa vuoroilla, hyötypuutarhaa on rennompi hoitaa yhdessä ja lähinurkkien palveluista ollaan valmiita maksamaan. Myös ­kodilta vaaditaan yksilöllisyyttä. Tusinatalot eivät innosta. Asuinratkaisuihin halutaan osallistua aktiivisesti eikä palkka saa valua pelkästään asuinkustannuksiin."

Sametti tulee

Unohda tunkkainen ­kasarisametti. Nyt ­sametti hehkuu heleissä väreissä ja sitä yhdistellään karkeisiin kuoseihin, kuten villaan ja pellavaan


Samettityynyt, alk. 59 €, Muccode

Kiviset ja Soraset

Huippumuodikasta marmoria näkyy jopa lakanoissa. Myös jylhät kivet, kuten graniitti ja kalkkikivi näyttävät kotona upeilta. Parhaat sävyt ovat tuttuja pohjoismaisesta luonnosta.

Siro uuseleganssi

Naisellisin koti on tyyliltään uuselegantti. Kalusteet ovat siroja ja korkeajalkaisia, vaaleaa puuta yhdistetään aprikoosiin ja minttuun. Lasiesineet sekä eripariset kukat ja oksat tekevät kepeän viimeistelyn. Talvisia materiaaleja villaa, samettia ja flanellia yhdistellään muun muassa kupariin.

Ilves tyynyssäsi

Luonto näkyy kotona valokuvan tarkkuudella. Moderni ja realistinen digiprinttityyny on sohvan asuste, kaveriksi se saa villaa ja pörröisen peiton.

Lue lisää: 

Löytyvätkö sinunkin kotoasi nämä sisustuskliseet?

Tunnusta pois! Näitä viime vuosien sisustushittejä sinäkin olet himoinnut!

Tiedätkö jo, mikä on indivindu? Ota uudet sisustustrendit haltuusi

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

Sujuuko siivous kuin tanssi, vai onko imuri sinulle täysin vieras käsite?