”No jos jotain muuttaisi, niin kodinhoitohuone saisi olla vähän isompi”, Johanna arvioi nyt unelmiensa kotia.
”No jos jotain muuttaisi, niin kodinhoitohuone saisi olla vähän isompi”, Johanna arvioi nyt unelmiensa kotia.

Kartanotyylinen omakotitalo oli Johanna Lehtosen unelma, jonka hintalappu pieneni huomattavasti tinkaamisella ja omin käsin tekemällä.

Minä olen niin kova tinkaamaan, että sanon suoraan, että ei oteta, jos ei saada kunnon hintaan! lastentarhanopettaja Johanna Lehtonen, 38, nauraa.

Hän elää perheensä kanssa unelmiensa omakotitalossa Pohjois-Pohjanmaalla Kokkolan maaseudulla. Kartanotyylinen talo valmistui omalle tontille kolme ja puoli vuotta sitten.

Isot haaveet eivät toteudu hötkyilemällä. Perhe sai odottaa haaveensa toteutumista 11 vuotta, sillä he ihastuivat samantyyppiseen Kannustaloon jo Tuusulan asuntomessuilla 2000.

Oleellinen pesämuna

Unelman rakentaminen alkoi vuonna 2002, kun perhe remontoi kodikseen Johannan miehen Jarkon vanhempien vanhan omakotitalon. Siitä he saivat pesämunan ja remonttitaidon oman talonsa rakentamiseen.

– Ostimme Jarkon vanhempien talon edullisesti, kun mieheni sai vakituisen työpaikan. Koko talo remontoitiin sisältä, seiniä kaadettiin ja sisäkatot uusittiin.

Töihin joutuivat Johannan mies ja isä, ”sillä eihän se mitään atomitiedettä ole”. Apuna oli välillä myös ystäviä ja sukulaisia. Johanna odotti esikoistaan.

– Itse tekeminen oli iso säästö. Me vain päätimme, että kyllähän me sen osaamme tehdä, Johanna nauraa, ja kemian prosessinhoitajana työskentelevä Jarkko huutelee taustalta, että ”kyllä, helppoa oli”.

Kahdeksan vuotta myöhemmin he saivat talosta lähes kaksinkertaisen hinnan verrattuna siihen, mitä olivat siihen itse käyttäneet.

– Kai se takaraivossa koko ajan tykytti, että oma talo vielä tehdään. Saimme hyvän voiton.

Sitten itse asiaan

Uutta taloa suunnitellessaan he päättivät säästää jälleen siinä kohdin, missä jo osasivat.

– Me päätimme, että maksamme vain siitä, mitä emme itse osaa. Ensimmäinen talo oli hyvää harjoitusta.

He ostivat rakennustyön timpureilta niin, että talo oli ulkopuolelta maalipintaa lukuun ottamatta valmis, sisältä aivan kesken. Ainoastaan väliseinät oli paklattu ja pohjamaalattu.

– Itse teimme loput eli kattojen paneloinnit, laatoitukset, seinien tapetoinnit ja maalaukset, Johanna kertoo.

Sisäpintojen työosuus olisi ollut yhteensä 11000 euroa.

– Se oli suolainen hinta, ja kun työ ei ollut mitenkään ylivoimaista, päätöstä ei kauan tarvinnut miettiä.

Perhe teki töitä kolme kuukautta ennen muuttoa. He kävivät samaan aikaan töissä ja asuivat vuokra-asunnossa. Johanna oppi remonttihommat tällä kertaa itsekin, sillä hän sirkkelöi laminaatteja ja lautoja, maalasi seiniä ja opetteli laattojen saumauksen.

Koko talon rakentamista itse he eivät harkinneet, koska silloin Jarkon olisi pitänyt jäädä pois töistä, jotta talo olisi saatu valmiiksi mahdollisimman nopeasti.

– Ja sitten ei olisi tullut palkkaa.

Säästämisestä huolimatta 144-neliöisen unelmakodin hintalappu oli lopulta lähes kaksi kertaa suurempi kuin summa, jonka he edellisestä talostaan saivat. Se tiesi lainaa.

– Mutta tämä on lähes täydellinen! Johanna hihkuu.

Ihan jokainen lista ei ole vielä kolmen ja puolen vuoden jälkeen paikoillaan, ja sisustus hakee vielä muotoaan. Koti Aurorassa -blogia pitävä Johanna on tarkka kodin ilmeestä.

– Jos ei johonkin ole rahaa, sitten odotetaan, että joskus on. Väliaikaisratkaisuja ei osteta, vaan ollaan ilman. Mutta kyllä meillä on Ikeaakin.

Pihallakin on vielä tekemistä.

– Meillä on uima-allas, joka sekin on yksi toteutunut haave, mutta vielä olisi tarkoitus tehdä jossakin vaiheessa pihasauna ja laajentaa uima-altaan ympärillä olevaa terassia ja upottaa siihen palju.

Johannan vinkit

Tingi, tingi, tingi. Minä kävelen ulos liikkeestä, jos hinta ei miellytä. Kerran yhdestäkin liikkeestä soitettiin perään jo siinä vaiheessa, kun he näkivät selkäni ikkunasta.

Kilpailuta joka ikinen asia, joka ei kuulu talopakettiin. Soita liikkeisiin, käy niissä paikan päällä, lähetä sähköpostia. Aina joku haluaa myydä halvemmalla kuin toinen. Ja jos lopussa vähän lipsut tästä, sekin on väsyneenä ymmärrettävää, sillä rakentaminen on rankka projekti.

Kerro, jos pidät blogia. Rakennusvaiheessa kerroin liikkeissä, että kirjoitan blogiini, saanko hyvää palvelua, minkä merkkiset kalusteet valitsen ja ollaanko tyytyväisiä. Siitä oli meille monella tavoin hyötyä.

Lue myös:

Näin vähätkin neliöt riittävät: sinkku ja perhe näyttävät mallia

Suomalaissuunnittelijan unelma toteutui: pikatoimitus Marilyn Mansonille

Johanna Lehtonen, 38, Kokkola.

Unelma: Uusi omakotitalo.

Työ: Lastentarhanopettaja.

Perhe: Aviomies, 9- ja 12-vuotiaat

tyttäret, koira.

Tonttuovi syntyy vaikka vanhasta viinitönikästä, kanelitangoista tai jäätelötikuista. 

Tonttuovi on yksi tämän joulun isoimmista askarteluhiteistä. Me pyysimme Me Naisten lukijoita lähettämään oman luomuksensa, ja kuvia onkin tullut jo yli 70. Jos kotoasi puuttuu vielä tonttuovi, voit hakea inspiraatio näistä 14 kuvasta. Tonttuovikilpailuunkin ehtii vielä osallistua, sillä se on avoinna 14.12. asti. Lue lisää kilpailusta ja katso kaikki tähän asti lähetetyt tonttuovet täältä.

1. Tonttuovi vanerista ja kuviokartongista

Tällä tontulla riittää halkoja koko talveksi.
Tällä tontulla riittää halkoja koko talveksi.

Nimimerkki Tuukki on askarrellut tonttuoven vanerista ja kuviokartongista. Ovikranssin hän on tehnyt piippurassista ja muut rekvisiitat pahvista sekä grilli- ja jäätelötikuista. Saranat, ovenkahvan, lyhdyn, puupinon, lintulaudat, tontun tossut ja kissan hän on ostanut.

– Kun oven avaa, sisällä nukkuu tonttu keinutuolissa pönttöuunin lämmössä. Olen siis liimannut valmiin kuvan seinään, Tuukki kertoo.

”Askartelun myötä olen tuntenut taas sitä iloa, mikä ollut kadoksissa elämästäni.”

Tonttuoven ja pihan tekeminen ei ollut Tuukille pelkästään askartelua, vaan myös terapiaa.

– Menetin parhaan ystäväni 8 kuukautta sitten pitkäperjantaina. Olen askarrellut tätä pikku hiljaa ja tämän askartelun myötä olen löytänyt ja tuntenut taas sitä iloa, mikä ollut kadoksissa elämästäni viimeiset 8–9 kuukautta. Kun olen nähnyt lasten ilon tuikkivat silmät tontun tehdessä uusia juttuja, minunkin murheeni on väistynyt, Tuukki kertoo.

2. Tonttuovi valokuvakehykseen

Pieni nuotio tuo valoa pimeään vuodenaikaan.
Pieni nuotio tuo valoa pimeään vuodenaikaan.

Arkihelmiä-nimimerkin tonttuovi on tehty Ikean valokuvakehykseen. Materiaalit on haalittu kierrätystavaroista ja nukkekodin pienistä tarvikkeista.

– Puuna olen käyttänyt balsapuulevyä ja pieniä puisia tikkuja. Pienet nuppineulat toimivat nauloina. Käytin paljon myös kynsilakkaa ja kuumaliimaa. Tämä tonttuovi toimii myös joulukalenterina, jossa yön aikana saattaa tapahtua jouluntaikoja.

 

3. Tonttuovi viinilaatikosta

Viinipakkauksesta syntyy jämäkkä tonttuovi.
Viinipakkauksesta syntyy jämäkkä tonttuovi.

Nimimerkki Miss M sai inspiraatiota tonttuoveen Suuresta tonttukirjasta. Hän teki oven vanhasta hanaviinipakkauksesta pikaliiman avulla.

”Akryylimaaleja sai sekoitella oman aikansa.”

– Tuloksena jämäkkä ja ihana tonttuovi. En pidä punaisesta, joten akryylimaaleja sai sekoitella oman aikansa, jotta väri miellytti. Oven takana asuu Tonttu Punanuttu, joka toimittaa taaperolle joulukalalenteriherkkuja ja joulutarinan osia joka yö.

 

4. Saunatontun ovi vanerista

Kirveen terän saa tehtyä vaikka foliosta.
Kirveen terän saa tehtyä vaikka foliosta.

Tämä saunatontun ovi on tehty vanerista ja maalaamalla. Katolle Henriikka kertoo asetelleensa kaarnaa. Pihalla on pikku halkoja, hakkuupölkky sekä coktailtikuista tehty puunkantoteline. Kirveen terä on foliosta. Henriikka on tavoitellut vanhanajan lämmintä tunnelmaa.

– On ihana näpertää, se on kuin terapiaa, hän kertoo.

 

5. Tonttuovi pahvilaatikosta


Tonttuoveen ei välttämättä tarvitse muuta kuin pahvia.
Tonttuoveen ei välttämättä tarvitse muuta kuin pahvia.

Annin tonttuovi, postilaatikko ja lahjapaketit on tehty kierrätykseen menevästä pahvilaatikosta.

 

6. Tonttuovi lyhtyyn

Tonttuovi sopii hyvin myös lyhtyyn.
Tonttuovi sopii hyvin myös lyhtyyn.

Ennuli on askarrellut tonttuoven lyhtyyn.

– Se on tehty laatikon päälle. Itse ovi on jäätelötikuista ja tausta askartelusavesta. Ovi on maalattu akryylimalilla ja siihen on lisätty muun maussa suolahuurretta.

 

7. Tonttuovi jäätelötikuista lyhtyyn

Pulloharja sopii mainiosti joulukuuseksi.
Pulloharja sopii mainiosti joulukuuseksi.

Myös Tanjafiona teki tonttuoven lyhtyyn. Ovi, ikkuna ja kuisti syntyivät jäätelötikuista. Joulukuusena toimii pulloharja, joka on maalattu ja koristeltu. Ikkunan takana ja lumilyhdyssä loistavat led-valot.

 

8. Tonttuovi kanelitangoista

Tämä tonttuovi tuoksuu joululle.
Tämä tonttuovi tuoksuu joululle.

Nimimerkki Etnachkan tonttuovi on tehty luonnonmateriaaleista. Ovi on rakennettu kanelitangoista, ja koristeluun on hyödynnetty männynnaavaa sekä -oksia, joissa on sammalta.

– Koivunkaarnasta ja kanelitangosta tehtyyn postilaatikkoon lapset voivat jättää pieniä kirjeitä tontulle. Piilotin valoketjun oven taakse, jotta näyttää siltä, että oven takana on elämää.

 

9. Tonttuovi pärekaton palasesta

Talvisen pihan saa tehtyä helposti konvehtirasian valkoisesta suojapaperista.
Talvisen pihan saa tehtyä helposti konvehtirasian valkoisesta suojapaperista.

Tässä asustavat Yhenlainen Kotitonttu Kannonkoskelta -nimimerkin mukaan Hadalgia- ja Hillevi-tonttujen perhe.

– Tonttuperhe on rakentanut kotinsa rakkaudella materiaaleista, mitä sattuivat löytämään. Ovi on pärekaton palanen, seinä vinyylitapetin pala. Lumi ja piha koostuvat konvehtirasian valkoisista suojapapereista, tyynyn täytteestä ja tomusokerista. Liiteri ja muut puujutut ovat koivunoksista yms. Auto on rikkimennyt tietokoneen hiiri. Annoin sen tontuille, kun sanoivat että osaavat korjata ajokuntoon. Tonttuperhe on valaissut suomenlipun sääntöjen mukaan koko yöksi, tekijä kertoo.
 

10. Tonttuovi ladon seinälaudasta

Söpöt tikapuut syntyvät juuttinarusta ja oksista.
Söpöt tikapuut syntyvät juuttinarusta ja oksista.

Anne on tehnyt tonttuoven vanhan ladon seinälaudasta. Karmit hän on askarrellut heinäseipäästä ja ovenkahvan laudan säleestä. Tikapuut on tehty juuttinarusta ja oksista. Lumena pumpulia ja lumisprayta. Lumilyhty kasattu massapalloista, joiden sisällä on ledtuikku. Myös nuotion sisällä on ledtuikku ja se on Nuotiona ledtuikku vuorattuna puusäleillä. Lumiukko massapalloista. Joulukuusi on muotin päälle liimattua narua.

 

11. Tonttuovi portaisiin

Nämä tontut viihtyvä rinnetontilla.
Nämä tontut viihtyvä rinnetontilla.

Tonttuoven voi askarrella myös portaisiin. Jaana perheineen askarteli tonttuoven pahvista. Se päällystettiin puukuvioisella tapettipaperilla.

– Lapset ideoivat ovikoristeet ja piirsivät saranat ja kahvan. Sen jälkeen meidän tonttupariskunta saikin muuttaa asumaan rinneasuntoonsa rappusten kupeeseen. Myös kissamme on yrittänyt päästä ovesta sisään, Jaana kertoo.

 

12. Tonttuovi jäätelötikuista

Jäätelötikut voi hyödyntää oven lisäksi myös postilaatikkoon.
Jäätelötikut voi hyödyntää oven lisäksi myös postilaatikkoon.

Aliisan budjetti oli minimaalinen. Hän rakensi oven jäätelötikuista, jotka maalasi ensin. Lumilyhty on valkoisista massapalloista ja ovimatto leikattu vanhasta kankaasta. Postilaatikko on tehty tulitikkurasiasta, mutta se on päällystetty jäätelötikuilla. Ovikranssi syntyi avainperän rinkulasta, jonka päälle on kieputeltu nauhaa.

– Perheen nelivuotias on aivan haltioissaan ovesta, Aliisa kertoo.

 

13. Tonttuovi ompelukaappiin

Idea ompelukaappiin tehtyyn tonttuoveen lähti rei'istä, jotka olivat kaapissa valmiina sähköjohtoja varten.
Idea ompelukaappiin tehtyyn tonttuoveen lähti rei'istä, jotka olivat kaapissa valmiina sähköjohtoja varten.

Tonttuoven on tehdä mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Teresa S keksi tehdä sen ompelukaapin takaosaan. 

– Kun avaa oven, voi kurkistaa tontun kotiin. Kaikki alkoi rei'istä, jotka oli porattu kaappiin sähköjohtoja varten. Minusta reiäy näyttivät heti kiehtovilta, ja oli selvää, että kaappiin tulee vielä tonttuovi. Tonttuoveen pääsee kurkistamaan tyttöjen leikkikeittiöstä rappujen alta, ja nyt viime päivinä ovi on auennut tiuhaan tahtiin. Onneksi kuitenkin se on pysynyt ehjänä pienien sormien käsittelyssä. Meillä odotetaan kovasti tontun muuttoa kaappiin. Joulukalenteristakin ilmestynyt tontulle jo tuolit ja pöytä.

Näin Teresa kertoo valmistaneensa oven:

  1. Annoin ajatuksen hautua ja lopulta aloin nikkaroida ovea. Keräsin kätköistä viilulevyä, ohutta listaa, Ikean puiset kehykset, kukka- ja grillitikkuja. Sahailin ja vuoleskelin ovea kuntoon keittiössä ja imuroin purua pois sitä mukaan, niin sotku ei kulkeutuisi joka paikkaan sukkien mukana.
  2. Ensin vanhensin kehyksistä tehdyt karmit veistämällä niitä puukolla. Jälki on vähän kuin olisi muinoin kirveellä veistetty. Puukko upposi hyvin kuivaan mäntyyn. Linkkarin sahalla syntyi kuvioita ja joitakin koukeroita painelin puikoilla sabluunan läpi.
  3. Mittasin sopivan kokoisen palan viilusta ja yritin sahata sen suoraan ja onneksi puukolla sai veistettyä vinouman pienemmäksi.
  4. Tein oveen peililistat kukkatikuista ja grillitikuista. Leikkasin niitä sopivan kokoisiksi oksasaksilla ja liimasin kiinni puuliimalla. Tikut peittivät hyvin oven rosoiset reunat. Salmiakkikoristeen listat ovat hammastikkuja.
  5. Ikkuna syntyi samalla ohuesta listasta ja paksuimmista kukkatikuista.
  6. Lopuksi maalasin oven ja ikkunan Vintage -kalkkimaalilla. Maalauskerrosten väliin tuli krakkelointilakkaa, jotta ovi näyttäisi vanhalle ja vähän rapistuneelle. Ovet rapistuvat nopeammin kuin tontut.
  7. Tein ovenkahvan taittelemalla kuparin värisen kehyskoukun muotoonsa pihdeillä ja kiinnitin sen tipalla liimaa.
  8. Lopuksi liimasin oven ja ikkunan kiinni kaapissa olevien johtoreikien päälle. Kranssi on tehty kuivatuista eukalyptuksen lehdistä, jotka on leikattu rei'ittimellä.

 

14. Tonttuovi kelopuusta

Huovutetut punatulkki ja kissa päivystävän tonttuoven edustalla.
Huovutetut punatulkki ja kissa päivystävän tonttuoven edustalla.

Tämä tonttuovi on tehty kelopuusta. Nimimerkki Kotitonttu on maalannut öljyväreillä seinän vanerille. Linnunpöntössä oleva punatulkku sekä kissa ovat huovutettu. Rautaosat on taivutettu rautalangasta.

– Lyhdyn ystäväni teki pahvista, sen sisällä on pätkä kakkukynttilää. Halot pilkoin taltalla. Lumiukko on tehty massapalloista. Luuta on risuista tehty.

Katso kaikki lukijoiden tonttuovikuvat tämän jutun lopusta:

 

Aloita juhlakauteen valmistautuminen koristelemalla koti kutsuvaksi.

1. Sympaattinen lasinen nallekoriste, 7,90 €, Stockmann.

2-3. Kauniit lasiset joulupallot, 4,90–7,90 €/kpl, Stockmann.

4. Kaunis metsänvihreä paperinen joulutähti, koko 80 cm, 22,90 €, Granit.

5. Kynttiläkruunu takaa hienon tunnelmavalaistuksen, 34,95 €, Ellos.

6. Kilisee, kilisee kulkuskranssi, 55,95 €, Zara Home.

7. Moderni himmeli on mustaa metallia ja helppo koota, 39,95 €, Luhta Home.

8. Weisten kimmeltävä lumihiutalemainen kuusenkoriste, 3,90 €, Stockmann.