”No jos jotain muuttaisi, niin kodinhoitohuone saisi olla vähän isompi”, Johanna arvioi nyt unelmiensa kotia.
”No jos jotain muuttaisi, niin kodinhoitohuone saisi olla vähän isompi”, Johanna arvioi nyt unelmiensa kotia.

Kartanotyylinen omakotitalo oli Johanna Lehtosen unelma, jonka hintalappu pieneni huomattavasti tinkaamisella ja omin käsin tekemällä.

Minä olen niin kova tinkaamaan, että sanon suoraan, että ei oteta, jos ei saada kunnon hintaan! lastentarhanopettaja Johanna Lehtonen, 38, nauraa.

Hän elää perheensä kanssa unelmiensa omakotitalossa Pohjois-Pohjanmaalla Kokkolan maaseudulla. Kartanotyylinen talo valmistui omalle tontille kolme ja puoli vuotta sitten.

Isot haaveet eivät toteudu hötkyilemällä. Perhe sai odottaa haaveensa toteutumista 11 vuotta, sillä he ihastuivat samantyyppiseen Kannustaloon jo Tuusulan asuntomessuilla 2000.

Oleellinen pesämuna

Unelman rakentaminen alkoi vuonna 2002, kun perhe remontoi kodikseen Johannan miehen Jarkon vanhempien vanhan omakotitalon. Siitä he saivat pesämunan ja remonttitaidon oman talonsa rakentamiseen.

– Ostimme Jarkon vanhempien talon edullisesti, kun mieheni sai vakituisen työpaikan. Koko talo remontoitiin sisältä, seiniä kaadettiin ja sisäkatot uusittiin.

Töihin joutuivat Johannan mies ja isä, ”sillä eihän se mitään atomitiedettä ole”. Apuna oli välillä myös ystäviä ja sukulaisia. Johanna odotti esikoistaan.

– Itse tekeminen oli iso säästö. Me vain päätimme, että kyllähän me sen osaamme tehdä, Johanna nauraa, ja kemian prosessinhoitajana työskentelevä Jarkko huutelee taustalta, että ”kyllä, helppoa oli”.

Kahdeksan vuotta myöhemmin he saivat talosta lähes kaksinkertaisen hinnan verrattuna siihen, mitä olivat siihen itse käyttäneet.

– Kai se takaraivossa koko ajan tykytti, että oma talo vielä tehdään. Saimme hyvän voiton.

Sitten itse asiaan

Uutta taloa suunnitellessaan he päättivät säästää jälleen siinä kohdin, missä jo osasivat.

– Me päätimme, että maksamme vain siitä, mitä emme itse osaa. Ensimmäinen talo oli hyvää harjoitusta.

He ostivat rakennustyön timpureilta niin, että talo oli ulkopuolelta maalipintaa lukuun ottamatta valmis, sisältä aivan kesken. Ainoastaan väliseinät oli paklattu ja pohjamaalattu.

– Itse teimme loput eli kattojen paneloinnit, laatoitukset, seinien tapetoinnit ja maalaukset, Johanna kertoo.

Sisäpintojen työosuus olisi ollut yhteensä 11000 euroa.

– Se oli suolainen hinta, ja kun työ ei ollut mitenkään ylivoimaista, päätöstä ei kauan tarvinnut miettiä.

Perhe teki töitä kolme kuukautta ennen muuttoa. He kävivät samaan aikaan töissä ja asuivat vuokra-asunnossa. Johanna oppi remonttihommat tällä kertaa itsekin, sillä hän sirkkelöi laminaatteja ja lautoja, maalasi seiniä ja opetteli laattojen saumauksen.

Koko talon rakentamista itse he eivät harkinneet, koska silloin Jarkon olisi pitänyt jäädä pois töistä, jotta talo olisi saatu valmiiksi mahdollisimman nopeasti.

– Ja sitten ei olisi tullut palkkaa.

Säästämisestä huolimatta 144-neliöisen unelmakodin hintalappu oli lopulta lähes kaksi kertaa suurempi kuin summa, jonka he edellisestä talostaan saivat. Se tiesi lainaa.

– Mutta tämä on lähes täydellinen! Johanna hihkuu.

Ihan jokainen lista ei ole vielä kolmen ja puolen vuoden jälkeen paikoillaan, ja sisustus hakee vielä muotoaan. Koti Aurorassa -blogia pitävä Johanna on tarkka kodin ilmeestä.

– Jos ei johonkin ole rahaa, sitten odotetaan, että joskus on. Väliaikaisratkaisuja ei osteta, vaan ollaan ilman. Mutta kyllä meillä on Ikeaakin.

Pihallakin on vielä tekemistä.

– Meillä on uima-allas, joka sekin on yksi toteutunut haave, mutta vielä olisi tarkoitus tehdä jossakin vaiheessa pihasauna ja laajentaa uima-altaan ympärillä olevaa terassia ja upottaa siihen palju.

Johannan vinkit

Tingi, tingi, tingi. Minä kävelen ulos liikkeestä, jos hinta ei miellytä. Kerran yhdestäkin liikkeestä soitettiin perään jo siinä vaiheessa, kun he näkivät selkäni ikkunasta.

Kilpailuta joka ikinen asia, joka ei kuulu talopakettiin. Soita liikkeisiin, käy niissä paikan päällä, lähetä sähköpostia. Aina joku haluaa myydä halvemmalla kuin toinen. Ja jos lopussa vähän lipsut tästä, sekin on väsyneenä ymmärrettävää, sillä rakentaminen on rankka projekti.

Kerro, jos pidät blogia. Rakennusvaiheessa kerroin liikkeissä, että kirjoitan blogiini, saanko hyvää palvelua, minkä merkkiset kalusteet valitsen ja ollaanko tyytyväisiä. Siitä oli meille monella tavoin hyötyä.

Lue myös:

Näin vähätkin neliöt riittävät: sinkku ja perhe näyttävät mallia

Suomalaissuunnittelijan unelma toteutui: pikatoimitus Marilyn Mansonille

Johanna Lehtonen, 38, Kokkola.

Unelma: Uusi omakotitalo.

Työ: Lastentarhanopettaja.

Perhe: Aviomies, 9- ja 12-vuotiaat

tyttäret, koira.