Myös kasvit tuovat vuokra-asuntoon kodikkuutta. Kuva: Shutterstock
Myös kasvit tuovat vuokra-asuntoon kodikkuutta. Kuva: Shutterstock

Jos vuokrakodin sisustaminen tuntuu vaikealta, ota nämä vinkit käyttöön.

Maalarinvalkoiset seinät, kulahtanut laminaatti ja kylpyhuoneen kaakelit, joita ei tee mieli tutkailla kovin tarkasti. Vuokra-asuminen se vasta tarjoaakin mukavan haasteen sisustajalle!

Jotkut vuokrantajat antavat remontoida asuntoa hyvän maun mukaan – joko omalla rahalla tai esimerkiksi tarjoamalla asukkaalle maalit. Suuritöisiin remppahommiin ei kuitenkaan vuokra-asunnossa tee mieli ryhtyä.

Kokosimme vinkkejä, joiden avulla ankeimmastakin vuokra-asunnosta saa sisustettua viihtyisän ja itsensä näköisen. Se on lopulta yllättävän helppoa ja edullistakin.

Helposti omannäköistä

Hyvä valaistus tekee paljon. Kärpästen täyttämän kattoplafondin vaihtaminen persoonallisempaan valaisinratkaisuun on vähintä, mitä voit tehdä. Kukaan ei halua viettää iltojaan kelmeässä loisteputken valossa. Jos omat taidot eivät riitä, sähkömiehen käynnistä kannattaa maksaa muutama kymppi. Olohuoneen valaisinvalinnassa ei yleensä kannata himmailla, sillä näyttävä valonlähde on sisustuksen keskipiste.

Verhokangasta voi ripustaa ikkunan lisäksi myös seinälle väriä antamaan. Sen poistaminen on huomattavasti helpompaa kuin seinän maalaaminen uudelleen vuokranantajan haluamalla värillä.

Peilit tekevät tilasta mielenkiintoisemman, ja huijaavat asunnon kokoaan suuremmaksi. Ne myös heijastavat valoa ja toistavat asunnon värejä ja elementtejä, mikä tuo sisustukseen runsautta.

Tee-se-itse-taide on hyvä ja edullinen keino saada seinille juuri sitä väriä, jota sisustukseesi haluat. Osta suuri kanvas ja anna luovuuden kukoistaa.

Osta kehys ja laita siihen pala haluamaasi tapettia. Seiniä ei välttämättä saa tapetoida, mutta tapettitaulun kiinnitys on sallittua. Myös omia huonekalujaan, esimerkiksi laatikostoja, kaappeja ja kirjahyllyjen taustoja saa maalata ja tapetoida juuri niin paljon kuin haluaa.

Nikkaroi näyttävä sängynpääty makuuhuoneen katseenvangitsijaksi. Esimerkiksi kuviollisella kankaalla päällystetty sängynpääty yhdessä muiden tekstiilien kanssa tekee makuuhuoneesta jo erittäin kotoisan.

Väliaikaista pintaremonttia voi tehdä yllättävän monessa paikassa. Kylpyhuoneen ja keittiön kaakeleita voi tuunata sisustustarroilla, keittiön vetimet voi vaihtaa vuokra-ajaksi sellaisiksi kuin haluaa (kunhan ne menevät samoihin ruuvinreikiin kuin vanhatkin) ja tapetin voi kiinnittää vaikka kaksipuolisella teipillä tai sinitarralla.

Lähteet: Apartment Therapy, Domaine, Oprah ja StyleCaster

Lue myös:

Tunnusta pois! Näitä viime vuosien sisustushittejä sinäkin olet himoinnut

Vievätkö nämä tavarat vain tilaa keittiössäsi? 5 yleistä turhaketta

Joko tunnet syksyn kuumimmat sisustustrendit?

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.