Asu vessanpytylle, jättiläisen viilentäjä, puhallettavat valokuvakehykset ja muita kuolemattomia sisustusmuistoja. Mitä näistä löytyi sinun kotoasi?

Kankainen asu vessanpöntölle

80-luvulla vessanpytty kuului pukea kolmiosaiseen settiin, johon kuului pöntön jalkaa halaileva pikkumatto sekä somat kangashuput vesisäiliölle sekä wc-kannelle. Vähän niin kuin hattu, essu ja kaulalappu. Kangas oli usein esimerkiksi pörröistä teddykarvaa tai plyysiä. Maton voi vielä jotenkin etäisesti ymmärtää, mutta kuka keksi huputtaa kannen? Ei ainakaan kukaan hygieniasta tarkka.

Laavalamppu

90-luvulla jokaisen teinin oli PAKKO saada tämä ihanuus huoneeseensa. Ai miksi? Niin, hyvä kysymys. Vaikea muistaa. Ei se ainakaan mitään valaissut.

Puhallettava mikä tahansa

Ysärillä nuoruuttaan viettäneet muistavat myös puhallettavat tuolit! Saattoiko olla viileämpää huonekalua? Helsinkiläinen sisustusliike Day oli oikea ilmalla täytettävien tuotteiden aarreaitta, josta löytyi muun muassa puhallettavia taulunkehyksiä. Myös puhallettavat ufoukkelit olivat varsin suosittuja ”koristeita”. Ei vielä paljon murehdittu muovin täyttämästä Itämerestä.

Sisustustikkaat

Tästä ei ole vielä kovinkaan kauan, kun kaikilla oli jollakin seinällä sisustustikkaat nojailemassa. Eikä ihme! Ovathan sisustustikkaathan todella käteviä esimerkiksi kirjojen säilyttämiseen alassuin, kuten kuvassa.

Viinipullonkorkkeja lasikulhossa

Ah, ripaus ranskalaista bistrohenkeä kotikeittiöön! Vai sittenkin vain ikävä muistutus, kuinka monta viinipulloa on tullut tyhjennettyä? Muistamme yhä myös ajat, jolloin ulkomailtarahdatut likööripullot pestiin niiden tyhjennettyä ja aseteltiin kirjahyllyyn pölyttymään oivatoikkien ja järjestöviirien väliin.

Jättiviuhka makkarin seinällä

Onhan semmoinenkin hyvä olla siltä varalta, että jonain päivänä kylään tulee isokourainen jättiläinen, joka kaipaa viilennystä.

CD-torni

Kiitos Jeesus Spotifysta, CD-levyjen mukana myös CD-torni siirtyi tuonelaan.

Keep calm ja jotain -juliste

Ai, sulla on vieläkin se? No pidä se nyt vielä, mutta mistä lyödään vetoa, että ensi vuonna inhoat jo sitä? Paitsi jos satut omistamaan sen Keep calm ja käy kakalla -version.

Muistelemme lämmöllä myös näitä:

Vessapaperirullista askarrellut Sibelius-monumenttitaulut.

Pienistä puukiekoista askarrellut pannunaluset. Kahvipusseista askarrellut pannunaluset. Virkatut pannunaluset. Kuka tarvitsee niin valtavaa määrää pannunalusia?

Kaljapullonkorkeista askarrellut oviverhot sekä tilanjakajat.

Mummosisustusklassikko: Arabian ikikukka. 

Härskit saunamittarit. Näitähän on ollut jo paljon ennen kuin Jari Sillanpää lähti lämpömittaribisnekseen.

Muistatko sinä lisää?

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.