Tosin maidon käyttäjien kannattaa huolehtia siitä, ettei kahvimukiin pääse kasvamaan hometta.

Moni toimistotyöläinen tekee ankeahkosta työpisteestään edes vähän kotoisamman tuomalla pöydälleen oman kahvimukin. (Toimistollamme etenkin kuninkaallis- ja poliitikkomukit ovat suosiossa.)

Sitten kuppiin santsataan kahvia joitakin kertoja päivässä. Hittolainen, pestäkin se kai joskus pitäisi.

Toki osa kuuraa kuppinsa tunnollisesti jokaisen käyttökerran välissä, mutta monelle riittää pelkkä täydennys vanhojen kahvitahrojen päälle – ja nyt sekin saa synninpäästön.

Heidi Mitchell kirjoittaa aiheesta Wall Street Journalin kolumnissaan. Hänen tietojensa mukaan on ihan ok olla pesemättä mukiaan koskaan.

Ääritapauksissa pesemättä jättäminen saattaa jopa olla kaikkein hygieenisin vaihtoehto kahvin nauttimiseen.

Tartuntatautiekspertti Jeffrey Starke selittää artikkelissa, että mukin pesemättä jättäminen on kuitenkin hyväksyttyä vain, jos mukia käyttää ainoastaan itse. Myöskään kahvimaidon ja sokerin käyttäminen ei ole hyvä juttu, sillä mukin pohjalle jäädessään ne ovat vähän liiankin hyvä kasvualusta homeelle. Silloin muki on pakko pestä.

Pesemättä jättäminen saattaa jopa olla kaikkein hygieenisin vaihtoehto.

Pesemättömyyden puolesta kuitenkin puhuu se fakta, että mukien pesuun tarkoitetut, yhteisessä käytössä olevat välineet ovat usein varsinaisia bakteeripesäkkeitä – etenkin ulkomailla suositut pesusienet, jotka keräävät sisäänsä kosteutta ja likaa. Muki saattaa olla sienikäsittelyn jälkeen jopa alkutilannetta ällöttävämpi.

Suomessakin toimistojen tiskiharjat lojuvat märkinä milloin missäkin, eikä niiden vaihtaminen tai puhdistaminen ole yleensä prioriteettilistan ykkösenä. Voisi kuitenkin arvioida, että tiskiharja kerää itseensä sientä vähemmän bakteereita – ja toki monilla työpaikoilla on myös puhdasta jälkeä aikaansaavat astianpesukoneet.

Vaikka Suomessa mukin pesijä tuskin altistuu haitalliselle bakteeritulvalle, ei peseminen siltikään ole välttämätöntä. Pesemättömässä mukissa toki on bakteereita, mutta astian bakteerikanta on sama kuin sen käyttäjänkin, joten todellista vaaraa tuskin pääsee syntymään.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.