Vodka saattaa toimia myös siivouksessa. Kuva: Shutterstock.
Vodka saattaa toimia myös siivouksessa. Kuva: Shutterstock.

Vodkaa on käytetty niin kodinpintojen siivoamiseen, kasvovetenä kuin tahrojen poistoon. Uskallatko kokeilla?

Tiesitkö, että sana vodka on alun perin venäjää ja tulee vettä tarkoittavasta sanasta? Entä tiesitkö, että sunnuntaina 4.10. vietetään vodkapäivää

No niinpä.

Etkä takuulla tiennyt, että vodkaa voi käyttää tosi moneen muuhunkin juttuun kuin juomiseen. Kokeile vaikka (mutta täysin omalla vastuulla, sillä osa kikoista on aika jänniä)!

1. Poista tahra vaatteesta

Jos paitaan on tarttunut huulipunaa tai viiniä, kaada siihen hieman pakastinkylmää vodkaa, neuvoo XOVain-kauneussivusto. Sitten hinkkaa vähän ja pese normaalisti.

2. Kiillota hopeaa

Vodka on hyvä hajuton puhdistuskeino hopealle, vaikka hopeakoruille. Liota hopeaa vodkassa 10–15 minuuttia. Kuivaa puhtaalla liinalla.

Liota vielä 10 minuuttia, jos on tarvis. Puhdistusavuksi voi ottaa myös puhtaan hammasharjan. 

3. Hävitä paha tuoksu vaatteesta

Jos vaate haisee pahalle, tuoksua voi yrittää neutralisoida vodkalla. Alkoholi nitistää hajua aiheuttavia bakteereita. Lisäksi vodka on kirkasta, joten se ei tahraa vaatetta.

Kaada vähän sitä itseään suihkepulloon, suihkuta vaatteeseen ja anna kuivua paikassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Herkkien kuitujen kanssa kannattaa jälleen harkita vinkin kokeilua kaksi kertaa.

4. Tee oma kasvovesi

Ihohuokosia voi supistaa ja puhdistaa myös tilkalla vodkaa (jos iho ei ole herkkä). Keitä 2,5 desiä vihreää teetä ja anna jäähtyä. Lisää neljännesteelusikallinen vodkaa. Kostuta vanulappu ja pyyhki kasvot. Vältä silmänympärysihoa.

5. Puhdista kodinpintoja

Vodka, kuten myös viinietikka, on ekologinen ja myrkytön puhdistusaine. Tämä kuulemma toimii, mutta noudata varovaisuutta herkkien pintojen kanssa. Kaada tilkka vodkaa puhtaalle rätille ja pyyhkäise pesualtaita tai muita likaisia pintoja.

Vahva neste auttaa poistamaan homeitiöitä, joten vodka toimii myös kylpyhuoneessa. Ja ei, koti ei tuoksu vodkasiivouksen jälkeen alkoholilta, sillä vodka on hajutonta.

Jos vodkaa jäi yli toimenpiteistä 1–5, on hyvä muistaa, että sitä käytetään yleisesti myös drinkeissä.

 

Lähteet: XOVain ja  Health.com

 

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.