Malliesimerkki: vaaleaa ja vähän tavaraa. Huomaa sisustustyynyt. Kuva: Shutterstock
Malliesimerkki: vaaleaa ja vähän tavaraa. Huomaa sisustustyynyt. Kuva: Shutterstock

Näin saat kotiisi upean sisustuksen pienelläkin budjetilla.

Huipputyyriitä sisustuksia suunnitellut newyorkilainen Cheryl Eisen tietää, millaiselta kalliin kodin pitää näyttää. Sen takia hän osaa myös neuvoa, miten samanlaisen sisustuksen saa itselleen ilman suuria investointeja. Harper's Bazaar -lehden nettisivuilla Eisen jakaa parhaat vinkkinsä upeaan mutta edulliseen sisustukseen.

Maaginen numero kolme

Eisenin mielestä erilaiset taidekolmikot tekevät mistä tahansa huoneesta upean. Kolmeen kehykseen jaettu suurikokoinen teos saattaa kuitenkin maksaa pitkän pennin. Onneksi taiteessakin voi säästää, jos sen eteen näkee hieman vaivaa.

Aloita valitsemalla kuva. Käy teetättämässä siitä suurikokoinen tuloste ja leikkaa se kolmeen osaan. Kehystä osat edullisiin kehyksiin. Ripusta palaset seinälle, ja triptyykki on valmis.

Illuusioiden voima

Isompi on aina parempi, ainakin jos puhutaan huonekoosta. Hintavissa asumuksissa ei tarvitse neliöissä säästellä. Pienestä tilasta voi kuitenkin huijata suuremman matoilla. Illuusion voi luoda yhdellä valtavalla matolla tai yhdistämällä monta pienempää.

Vähemmän on enemmän

Hyllyjä ei kannata ahtaa täyteen tilpehööriä, sillä minimalistinen tyyli on varakkuuden merkki. Ei kannata runtata kaikkia romaaneja ja posliiniesineitä esille kerralla. Tyylikkäämpi vaihtoehto on asetella hyllyyn yksittäisiä kirjoja ja vaaseja harkitusti.

Röyhkeys kannattaa

Jokainen huone tarvitsee katseenvangitsijan, Eisen vinkkaa. Suurikokoiset taideteokset toimivat tällaisina mainiosti. Sellaisenkin voi tehdä itse vähällä vaivannäöllä, jos visuaalista silmää on riittämiin.

Yhdistä kolme isoa maalauspohjaa ja maalaa niille minkälainen tahansa teos. On tärkeää muistaa ripustaa osat aivan kiinni toisiinsa, jotta ne näyttävät yhdeltä valtavalta maalaukselta.

Dramatiikkaa makkariin

Vaikka makuuhuone onkin rentoutumisen tyyssija, se ei tarkoita, että siellä pitäisi olla tylsä sisustus. Makkariin saa helposti luonnetta maalaamalla vain yhden seinistä tummalla värillä. Nopeaa ja edullista!

Luonnonihmeet käyttöön

Onko kämpässäsi isot ikkunat, joista tulee paljon valoa sisään? Jos on, olet ainakin Eisenin mielestä huippuonnekas. Luonnonvaloa kannattaa käyttää hyödykseen korostamalla sitä vaalealla sisustuksella. Jos vaalean ja valoisen kodin tylsyys pelottaa, kannattaa sekaan heittää pari graafista yksityiskohtaa. Sisustustyynyt toimivat mainiosti, eivätkä maksa paljon.

Yllättävät yksityiskohdat

Muusta sisustuksesta poikkeavat yksityiskohdat ovat usein mielenkiintoisimpia osia sisustuksesta. Ei kannata siis olla turhan tarkka stailatessaan kotiaan. Esimerkiksi musta sängynpääty tuo tarpeellista  maustetta muuten valkoiseen makuuhuoneeseen.

Sisustusta seinien ulkopuolelta

Maisema on erinomainen sisustuselementti. Vedä siis verhot ikkunan edestä ja anna ulkomaailman tulla kotiisi. (Jos ikkunasta avautuu pelkkää harmautta, sekin voi olla tyylivalinta.)

Valikoivaa sekalaisuutta

Sisustus kannattaa pitää yleisilmeeltään neutraalina. Päävärit on hyvä valita valkoisen, beigen ja harmaan joukosta. Tällöin kokonaisuuteen on helppo lisätä kirkkaitakin yksityiskohtia. Kalusteiden tyylissäkään ei tarvitse olla liian tarkka. Jos esimerkiksi sohvan ja nojatuolin värimaailmat sopivat täydellisesti yhteen, ei haittaa, vaikka ne olisivatkin muuten hyvin erilaisia.

Lue myös:

Jo on kotoisaa! Helpot ja halvat vinkit vuokrakämpän sisustajalle

Tunnusta pois: Näitä viime vuosien sisustushittejä sinäkin olet himoinnut!

Löytyvätkö sinunkin kotoasi nämä sisustuskliseet?

Nämä ovat netin trendikkäimmät sisustuskaupat

Kun ylimääräisistä tavaroista hankkiutuu eroon jo eläessään, perilliset pääsevät helpommalla.

Jos kuolisit nyt, millainen urakka kotisi tyhjentämisessä olisi?

Ehkä hieman karu kysymys, mutta monella meistä on paljon tavaraa. Siitä eroon hankkiutumisessa on paljon työtä, ja kuollessa homma jää muiden harteille. Siksi ruotsalaistaiteilija Margareta Magnusson, 82, esittelee menestyskirjassaan järjestämismenetelmistä uusimman, kuolinsiivouksen.

Kuolinsiivous, ruotsiksi döstävning, on jo saanut runsaasti huomiota kansainvälisessä mediassa. Siitä ovat kirjoittaneet esimerkiksi Business Insider ja The Washington Post.

Helsingin Sanomat kertoo, että Magnussonin esikoiskirjan Döstädning. Ingen sorglig historia oikeudet myytiin 20 maahan ennen kuin  kirja oli edes ilmestynyt. Tammi julkaisee teoksen suomeksi ensi vuoden alussa nimellä Mitä jälkeen jää – Miten siivoan elämäni ennen kuolemaa?

Kuolinsiivous kuulostaa sanana pelottavalta, mutta sen idea on, että tavaroistaan kannattaa hankkiutua eroon jo eläessään, jotta perillisillä on aikanaan helpompaa. Se on jatkoa järjestämisbuumille, jonka tähän mennessä tunnetuin teos lienee japanilaisen Marie Kondon KonMari.

Kuten tavaroiden vähentämisestä marittamalla, myös kuolinsiivouksesta on hyötyä nykyhetkessä, mutta sen isoin etu ja tavoite on tehdä muiden elämästä helpompaa. Jos tavarakaaos ärsyttää itseä arjessa, se tulee rasittamaan myös perillisiä. Sen tietää jokainen, joka on joutunut käymään läpi kuolleen läheisensä omaisuutta.

Myös Magnussonilta on siitä kokemusta, minkä takia hän ajatteleekin, että ihmisten tulee ottaa vastuu tavaroistaan jo eläessään.

Lue myös: Sinun kaikki tavarasi ovat toisen perintö – ammattijärjestäjä neuvoo miettimään asiaa jo nyt

Magnussonin mukaan kuolinsiivous kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen vanhuuden päiviä. Varautumisen voi aloittaa vaikka heti, oli minkä ikäinen tahansa.

– Kuolinsiivousta ei tarvitse aloittaa 40-vuotiaana, mutta pitää alkaa ajatella tapaansa kerätä tavaraa ja alkaa järjestelmälliseksi, hän sanoo The Chronicle -sivuston jutussa.

Jos tavarakaaos ärsyttää itseä arjessa, se tulee rasittamaan myös perillisiä.

Hänen neuvonsa kuolinsiivoukseen on simppeli.

– Jos et rakasta sitä, luovu siitä. Jos et käytä sitä, luovu siitä.

Myös ammattijärjestäjä Helena Örmark puhui tammikuussa julkaisemassamme jutussa siitä, että perintö ei todellakaan aina tarkoita rahaa, metsää tai arvohuoneistoa. Hän on perannut monta jäämistöä. Lue hänen vinkkinsä hyvän perinnön jättämiseksi.

– Olemme oppineet suurilta ikäluokilta, että hyvät tavarat pitää säästää, mutta ostamme silti lisää. Tavaramme on aivan liian hyvää pois pantavaksi, ja sitä on liian paljon, ammattijärjestäjäkin totesi.

Kysely

Oletko miettinyt, millainen perintö sinulta jää läheisillesi?

63v, 9 lapsen isoäiti

Kuolinsiivous haastaa konmarituksen – uusin järjestämisvillitys tulee Ruotsista ja pakottaa miettimään, mitä jätät jälkeesi

Olen jo pari vuotta käynyt tavaroitani läpi ja laittanut turhat vienyt minulle turhat tavarat kierrätyskeskukseen. Haluan lasteni vaivoiksi jättää vain tavaraa josta he kenties pitävät. Olen sellaisia joista he pitävät antanut jo heille, en paljon enää itse tarvitse sillä aion elää loppuelämäni yksin ja tiedän tarkkaan mitä tarvitsen.
Lue kommentti

Oletko sinäkin hurahtanut neulomiseen? Käsillä tekeminen on sinulle hyväksi – monella tavalla.

Neulominen kannattaa, koska…

1. …käsillä tekeminen hellii aivojasi.

Aivotutkija Minna Huotilainen kertoi Helsingin Sanomissa, että käsitöiden tekeminen ravitsee pääkoppaa ja auttaa keskittymään hetkeen paremmin. Neulominen saattaa myös ehkäistä aivojen rappeutumista iän myötä. Mayo Clinicin tutkimuksen mukaan kutomista harrastavilla ikäihmisillä on muita vähemmän muistiongelmia. 

2. …saat hyvän syyn olla itsestäsi ylpeä.

Kaikki eivät ole suvereeneja neulojia. Moni osaa ehkä alkeet, mutta tyssäävät seinään viimeistään kantapään kohdalla. Se, että osaa kutoa sujuvasti, on ihan loistava syy olla itsestään ylpeä.

Neulominen antaa kropalle ja pääkopalle mahdollisuuden unohtaa kaiken muun.

3. …kutominen rentouttaa.

Kun taitaa neulomisen perusteet, touhusta tulee nopeasti varsin rentouttavaa. Lempeä sormien liike ja puikkojen hellä kilinä vasten toisiaan antavat kropalle ja pääkopalle mahdollisuuden unohtaa kaiken muun. Parhaimmillaan kutoessa pääsee flow-tilaan, jolloin puikot liikkuvat kuin itsestään, eikä mieltä paina yksikään murhe.

Neulominen ei ole pelkästään mummujen harrastus: myös moni nuori nauttii siitä!
Neulominen ei ole pelkästään mummujen harrastus: myös moni nuori nauttii siitä!

4. …se voi helpottaa stressiä ja ahdistusta.

Psykoterapeutti Betsan Corkhillin mukaan käsillä tekemisestä on erityisen paljon hyötyä heille, jotka tuntevat olonsa uupuneeksi, stressaantuneeksi tai ahdistuneeksi. Salaisuus on siinä, että aivot keskittyvät kutoessa tarkkaavaisesti käsien liikkeeseen, jolloin mielelle jää vähemmän tilaa velloa ikävissä ajatuksissa. 

5. …sinulla on aina lahjaidea valmiina.

Myös näyttelijä Antti Holma on hurahtanut neulomiseen. Hän kertoi viime syksynä Kodin Kuvalehdessä rakastavansa harrastustaan erityisesti siksi, että se tuottaa muillekin iloa.

– Kaikki ilahtuvat itse neulotuista villasukista.

No sanopa muuta, Antti! Tästä syystä ketterän kutojan ei tarvitse miettiä puolta minuuttiakaan, mitä antaa läheisille lahjaksi synttäreinä, jouluna tai ihan vain ilahduttaakseen. 

Neulominen on loistavaa puuhastelua pitkäpiimäisen palaverin oheen.

6. …neulominen tarjoaa tekemistä tylsiin hetkiin.

Vaikka moni neuloo mieluusti kotosalla, kutimen voi helposti kantaa myös mukanaan esimerkiksi julkisiin liikennevälineisiin. Sillä tavalla tylsästä matkasta tuleekin yhtäkkiä toimelias reissu! Toki rauhallinen käsillä tekeminen voi olla myös sopivaa puuhastelua pitkäpiimäisen palaverin oheen.

Varoitus! Jos neulominen vie tyystin mukanaan – eli alkaa kärsiä niin sanotusta ”neuloosista” – koti vpo olla pian pullollaan lankakeriä.
Varoitus! Jos neulominen vie tyystin mukanaan – eli alkaa kärsiä niin sanotusta ”neuloosista” – koti vpo olla pian pullollaan lankakeriä.

7. …nivelesikin kiittävät.

Jotta nivelet pysyvät terveinä, ne tarvitsevat liikettä. Neulomisharrastus vahvistaa käsien pieniä lihaksia ja rustoja. Tasainen ja lempeä liike voi myös estää käsiä kangistumasta, kun ikää tulee lisää mittariin.

Jos neulominen aiheuttaa kipuja käsiisi, kudo vain noin vartti kerrallaan. Varsinkin tottumattomalle neulojalle kutimet voivat aiheuttaa rasitusta sormiin. Yleensä kipu hellittää kuitenkin ajan kanssa.

Jos neulominen aiheuttaa kipuja, kudo vain noin vartti kerrallaan.

8. ...se saa sinut ymmärtämään, etteivät vaatteet ole itsestäänselvyys.

Suomalainen heittää keräyslaatikkoon keskimäärin kolme kiloa vaatteita vuodessa. Vaikka kierrätykseen laittaminen on monessa mielessä vastuullinen valinta, ei sekään maailmaa pelasta. Vaatejäte onkin yhä suurempi ongelma globaalisti.

Kun tekee vaatteensa omin kätösin, niitä oppii myös arvostamaan enemmän. Siksi kutominen on myös ympäristövalinta.

9. …se on käsittämättömän luovaa puuhaa.

Vain taivas on rajana!

Jos et muuta keksi, aina voit neuloa sukat!
Jos et muuta keksi, aina voit neuloa sukat!

Psst... Haluatko sinäkin hurahtaa neulomiseen? 

Aloittelijalle suosittelemme tarttumista syksyn sisustushittiin, eli käsivarsien avulla kudottuun jättipeittoon! Löydät siihen ohjeet tämän linkin takaa.

Tottunut neuloja löytää parhaat vinkit Kodin Kuvalehden sivuilta.

Mummovm53

Antti Holmakin tekee sitä – tiesitkö, että neulominen tekee sinulle hyvää ainakin 9 eri tavalla?

Aivoinfarktin jälkeen opettelin uudelleen virkkaamaan ja neulomaan. On todella terapeuttista. Olen oppinut uusia malleja fasen neuleryhmien avulla. Kömpelö käteni on kuntoutunut toimivaksi. Neuloosi tosiaan jo. Ruokakauppa reissulla ei tahdo päästä lankahyllyn ohi ostamatta uutuuslankoja.
Lue kommentti