Usein parisuhteessa hermoja kiristävät erilainen siisteyskäsitys ja epäreilulta tuntuva työnjako. Kuva: Shutterstock
Usein parisuhteessa hermoja kiristävät erilainen siisteyskäsitys ja epäreilulta tuntuva työnjako. Kuva: Shutterstock

Moni pari riitelee tiskeistä, pyykeistä ja siivouksesta, mutta onneksi selkeä sopimus voi vähentää kinastelua.

Vaikka ero on kaventunut 2000-luvulla, suomalaisnaiset tekevät edelleen enemmän kotitöitä kuin miehet – ja kotitöiden jako on edelleen yksi isoimmista riidanaiheista suomalaisissa parisuhteissa. 65 prosenttia Me Naisten kyselyn 120 vastaajasta oli sitä mieltä, että kotityöt jakaantuvat omassa suhteessa epäreilusti.

Kysyimme lukijoilta, miten kotitöiden jakaminen on ratkaistu heidän kotonaan. Poimimme vastauksista ideoita, joita kokeilla:

1. Omat tehtävät

Askareiden vuorottelu tarkoittaa pahimmillaan kyttäystä ja marttyrointia. Kun molemmilla on aina samat, tasaisesti jaetut kotityöt, jako on selkeä. Parhaassa tapauksessa jaon avulla pääsee eroon inhokkihommastaan. Esimerkiksi imuroinnin kammoaja pääsee pälkähästä, kun suostuu vastineeksi tiskaamaan.

”Meillä on omat hommat: mies siivoaa ja pesee pyykit, minä laitan ruuan. Näistä ei tarvitse koskaan neuvotella. Lapsenhoito hoidetaan tasan, ja siihen liittyvästä ajankäytöstä pitää puhua ja sopia koko ajan.” Nainen, 40

”Arki sujuu hyvin, kun jokainen tekee, mitä osaa parhaiten.”

”Mies tekee aina ruuat, minä siivoan ja pyykkään ja lapset vievät roskat. Arki sujuu hyvin, kun jokainen tekee, mitä osaa parhaiten.” Nainen, 34

2. Huonejako

Hommien sijaan työt voi jakaa myös huoneittain.

”Edellisessä suhteessani jaoimme toisinaan kotitöitä huone kerrallaan: eksäni pesi mielellään vessan, saunan ja makuuhuoneen, minä keittiön ja olohuoneen.” Nainen, 38

3. Vuorottelu

Jos ette halua omia töitä, kokeilkaa eri kotitöille selkeitä vuoroja vaikka viikoittain. Jos on vaikea muistaa, kuka teki mitä ja milloin, esimerkiksi taulukko jääkaapin ovessa ajaa asian.

4. Aikataulujen mukaan

Voisiko esimerkiksi se, kumpi tulee yleensä aiemmin kotiin, hoitaa kaupassa käymisen ja ruuanlaiton?

”Mies teki arkisin ruuan, kun pääsi aikaisemmin töistä, ja minä tein ruuan viikonloppuisin.” Nainen, 64

5. Siivouspäivä

Klassikko, joka toimii joissakin kodeissa. Jos päivä ja hommat ovat aina vakiot, ei tarvitse vääntää siitä, milloin kuurataan ja mitä.

”Olemme sopineet, että pidämme siivouspäivän kerran viikossa. Ohjelmaan kuuluu lähinnä imurointi (avopuoliso suorittaa) ja vessan pesu (minä hoidan). Roskien määrä lattialla on vähentynyt, mikä on ihanaa, eikä minulle enää lankea raskasta ja ikävää siivoamiseen käskyttäjän roolia.” Nainen, 28

6. Vuorovuodet

Joissain hommissa vastuun voi jakaa jopa vuodeksi kerrallaan.

”Kaikki taloutemme kulut maksamme puoliksi, ja raha-asioita hoidamme vuorovuosin.” Nainen, 57

7. Selkeä sopimus

Usein epäsiisteys häiritsee toista, ja ärsytys voi purkautua passiivis-aggressiivisena äyskimisenä. Siksi hommista kannattaa sopia yhdessä ja selvästi.

”Kannatan etukäteissopimista, sillä kahden ihmisen käsitykset siisteydestä ovat lähes aina erilaiset. Jos jään odottamaan, että hiekkaa on eteisessä niin paljon, että mies tarttuu kysymättä imuriin, saan odottaa viikkoja. Olemme esimerkiksi jakaneet arjen ruuanlaittovuorot sen mukaan, kumpi hakee lapset hoidosta.

”Sopiminen vähentää tarvetta ärhennellä.”

Sopiminen vähentää tarvetta ärhennellä. Tuntuu kuin kaikki tapahtuisi itsestään. Ihanaa, ettei tarvitse puuttua!” Nainen, 38

Joskus yhteiseloa helpottavat mahdollisimman yksityiskohtaiset pelisäännöt.

”Tiskistä on tarkat säännöt: Tiskaamme vuorotellen. Tiskiä saa kerryttää niin kauan kuin haluaa, eli vuoronsa voi kuitata pesemällä vaikka pelkät kahvikupit. Koska molemmat inhoavat tiskaamista, kumpikin tiskaa käytännössä vasta, kun on pakko. Yksi tiskivuoro tarkoittaa yhtä tiskikaapillista puhtaita astioita. Jos tiskiä on enemmän kuin kaapillinen, loput jäävät toiselle. Tiskivuoroon kuuluu keittiön pintojen pyyhkiminen.” Nainen, 24

8. Vähän kerrallaan ja kaikki töihin

Moni vastaaja kertoo arjen helpottuneen, kun sekä aikuisilla että lapsilla on selkeät sävelet.

”Meillä kotityöt on jaettu perheen kesken. Lapset ovat viiden ja kymmenen vanhat. Vuoroviikoin jokaisella on oma tehtävä, ja sen saa suorittaa silloin, kun haluaa ja kerkeää. Työt ovat pyykit, pölyt, imurointi ja vessan pesu. Jokainen myös huolehtii omat astiat koneeseen, siivoaa jälkensä ja pitää yleissiisteyttä yllä.

Ei tarvitse riidellä, kun on omat tietyt työt, hommat eivät jää yhdelle ihmiselle eikä niistä pidä aina huomauttaa.” Nainen, 29

9. Kaverien siivousrinki

Ratkaisu voi olla luovakin. Tällä tavalla samalla näkee kavereita!

”Meillä on kavereiden kanssa yhteinen kotiapurinki. Ei tarvitse miehen kanssa tapella imurointivuorosta ja kylppärin peilin puunauksesta, kun voi laittaa kaverit hommiin! Meitä on kolme perhettä, ja siivoamme kerran viikossa jonkun luona. Oma koti saa siis kolmen viikon välein perusteellisen puunauksen.” Nainen, 33

10. Kompromissi, kompromissi, kompromissi

Harvoin siisteyskäsitys menee yksin toisen kanssa. Silloin molempien kannattaa tulla vastaan, esimerkiksi näin:

”Minua sotku ja lika ahdistavat, mutta miestä ei haittaa mikään. Mies yrittää mukautua toiveisiini. Hänen ehdotuksestaan päätimme hiljattain, että kunnollinen siivous tehdään joka toinen viikonloppu ja muuna aikana ei ahdistuta kotitöistä tai siisteydestä. On toiminut tähän mennessä.” Nainen, 24

”Minä inhoan, kun tavarat ovat hujan hajan, ja avopuolisoani se ei häiritse yhtään. Kompromissina hän voi rauhassa kasata vaatteita ja muita tavaroitaan yhdelle tuolille ja parvelle johtavien tikapuiden reunalle, kun muualla on suurin piirtein siistiä.” Nainen, 29

11. Huolettomuus

Mukavuudenhalu kunniaan! Sanoihan ruotsalaisprofessorikin hiljattain, että ihmiset vauhkoavat siivoamisesta ihan turhaan. Jos löysää vähän vaatimustasosta, aikaa ja energiaa jää paljon kiinnostavimmille asioille kuin kotityöt.

”Olemme suht huolettomia siisteystason suhteen ja tilaamme ruokaa ja ostoksia kotiin jos ei huvita kokata tai käydä kaupassa.” Nainen, 37

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.