Puhelindinosauruksia. Kuva: Shutterstock
Puhelindinosauruksia. Kuva: Shutterstock

Mitä unohtuneita tavaroita sieltä olohuoneen tai kaapin perältä löytyykään?

Samalla kun teknologia ja elämäntyylit muuttuvat, katoaa kodistamme esineitä. Uusia vempaimia tulee tilalle, kun vanhat unohtuvat ensin kaappiin, siirtyvät ehkä joskus kirpparille ja roskikseen ja vähitellen kuolevat sitten sukupuuttoon kokonaan. 

Apartment Therapy listasi asioita, joiden odotetaan katoavan lähivuosina kodeistamme. Löytyykö kodistasi vielä nämä tavarat?

Selvästi katoamassa

1. Kirjahylly

Se joka huushollin sivistyksen merkki. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että massiiviset kirjahyllyt ovat korvautumassa sohvapöydillä, joilla on kätevä pitää kaikenlaista elektroniikkaa.  

2. Piano

Nyt hankkiudutaan kovaa vauhtia eroon pianoista. Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain, kuinka käytetyt pianot päätyvät jopa roskalavoille, kun ostajia ei ole tarpeeksi.

3. Puhelinluettelo

Viime vuonna painettiin viimeiset.

4. Putkitelevisio

Taitaa aika harvasta kodista löytyä enää metrin paksuinen televisio?

5. Mankeli

Yhä harvempi käyttää mankelia. Sitä paitsi ryppyiset petivaatteet ovat trendikkäät.

6. Vhs-nauhuri

Samaan katoavien joukkoon voi oikeastaan laskea jo dvd-soittiminen. Netflixistä ja muista suoratoistopalveluista käy leffojen ja sarjojen katselu kätevästi.

7. Taskulaskimet

Vaikka tällainen vielä löytyisikin sieltä kodin romulaatikosta, tulee siihen harvoin tartuttua. Puhelimella laskutoimitukset sujuvat nopeasti.

8. Paperiset kartat

Harva suunnistaa uuteen paikkaan enää paperisen kartan kanssa. Puhelimen tai auton navigaattori ajaa asian paremmin. Ulkomailla paperinen kartta on voi olla kätevä, jos netti takkuilee. Tosin moni nettikartta toimii nykyään myös offline-tilassa, jos kartan vain lataa puhelimeen etukäteen.

9. Cd-levyt

Uhkaavalta näyttää. Musiikin saa näppärämmin soimaan vaikka Spotifysta. 

10. Lankapuhelin ja puhelinpöytä

Nämähän tuntuvat jo ihan museokamalta.

Mahdollisesti vaarassa

Seuraavien tavaroiden kuoppaamiseen menee vielä hieman enemmän aikaa, mutta muutos on silti mahdollinen.

1. Suuret ruokapöydät

Koska yhä useampi elää yksin, ei ison perheen ruokapöydille ole enää samanlaista tarvetta.

2. Pyykinkuivaustelineet

Tulevat pyykkikoneet myös kuivaavat pyykin.

3. Valokuva-albumit

Milloin viimeksi sinäkään tilasit paperikuvia?

4. Ompelukoneet

Kangaskauppojen peruspalvelulla saa verhot mittaansa, moni vaateliike tarjoaa muita pikkupalveluja.

5. Herätyskellot

Koska kännykkä.

6. Käteinen raha

Sen määrä on jo vähentynyt Suomessakin.

7. Sanomalehdet

Vanha käyttöliittymä. Uutiset ovat netissä jo.

8. Kirjat

Sähkökirjat keräävät jo yhä uusia lukijoita.

9. Seinäkalenterit

Aika epäkätevää, että pitää mennä johonkin paikkaan seisomaan kalenterin eteen, että näkee, mitä sinne on merkitty.

10. Tulostimet

Kaikkihan on sähköisenä kuitenkin.

Mitä muita tavaroita odottaa mielestäsi välttämätön kuoppaaminen? Ottaisitko jonkin tavaran pois listalta? Jätä kommenttia!

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.