Terhi Palomaa osti vanhan koulun ja perusti sinne kotieläintilan.
Terhi Palomaa osti vanhan koulun ja perusti sinne kotieläintilan.

Hei kaikki te, jotka haaveilette vanhasta koulusta tai juna-asemasta. Kuunnelkaa Terhi Palomaata, 56, ennen kuin teette ostopäätöksen.

Lohjalta kotoisin oleva Terhi Palomaa, 56, osti Eräjärveltä viisi vuotta sitten 900-neliöisen koulun, jonne hän perusti kotieläintilan.

Minkälaista elämä maalla on ollut?

Kuvittelin sosiaalisena ihmisenä solahtavani äkkiä pieneen maalaisyhteisöön. Ei se niin helppoa ollutkaan. Ensimmäinen vuosi meni haavoja nuoleskellessa. Talvella nukuin välillä pilkkihaalareissa, sillä talossa oli vain kahdeksan astetta lämmintä.

Mikä on tyypillisin harhakuvitelma vanhan talon kunnostamisesta?

Moni näkee vain sen sisustuslehtien antaman­ romanttisen kuvan, jossa kaikkialla on harmonista ja siistiä. Kukaan ei tajua, kuinka paljon rahaa remonttiin ja asumiskuluihin menee. Samoin illuusio joutenolosta maalla on täysin virheellinen. Täällä on paiskittava hommia, oli sitten joulu tai juhannus.

Kaduttaako, että tulit lähteneeksi?

Ei tippaakaan, vaikka välillä loka-marraskuun rapakeleillä haaveilenkin kaupungissa sijaitsevasta ullakkoasunnosta, josta olisi muutama askel teatteriin.

Perustit Facebookiin suositun Pelastetaan vanhojen talojen omistajat -ryhmän. Miksi?

Halusin terapiaryhmän kaikille suuruudenhulluille ihmisille, jotka uhraavat rahansa,­ parisuhteensa ja jopa terveytensä vanhoille taloille. Tarvetta selkeästi on, sillä parissa viikossa ryhmään on liittynyt 150 ikuista remontoijaa.

Mikä vanhoissa taloissa on parasta?

Tämä voi kuulostaa hullulta, mutta kyllä se on vapaus. Saan vastata kaikesta itse­ ja oppia omista mokistani. Maalla minusta ei tule ikinä miljonääriä, mutta elämä on muuten rikasta.

Lue myös:

Maija Vilkkumaan puutalon hinta laskenut yli 120 000 euroa

Pohdi näitä, kun harkitset asunnon ostoa

Tällainen on Selänteiden koti – katso video

Selviytymisopas vanhojen talojen omistajille

1 . Älä yritä muuttaa taloa. Anna sen ­muuttaa sinut.

Unohda viikkosiivous. Satsaa vuosi­siivoukseen.

3. Älä korjaa mitään, ellei se ole rikki.

4. Opettele katsomaan asioita läpi ­sormien.

5. Hyväksy, ettei talo tule koskaan ­valmiiksi.

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

Sujuuko siivous kuin tanssi, vai onko imuri sinulle täysin vieras käsite?