Banaanikärpänen näyttää lähikuvassa yllättävän söpöltä. Kuva: Colourbox
Banaanikärpänen näyttää lähikuvassa yllättävän söpöltä. Kuva: Colourbox

Kun keittiössä viihtyvistä kiusallisista pörrääjistä pitää päästä eroon, paras apu löytyy ruokahyllystä.

Mätäkuu. Banaanikärpäskuukausi. Viimeistään kesällä jälkeen nämä keittiötuholaiset löytävät tiensä suomalaisten koteihin.

Oletko yrittänyt jo väsymiseen saakka nitistää nuo pienet pörriäiset?

Kaiken lähtökohtana on siisti koti, jossa biojäteastia suljetaan kiinni kunnolla ja tyhjennetään tarpeeksi usein. Työtasot ja tiskialtaat kannattaa pitää puhtaina ja hedelmät pestä kotona heti, sillä niissä voi olla banaanikärpästen munia.

Jos koti on jo siisti, on aika ottaa muut apuvälineet esiin. Yksikin keino tepsii, mutta jotkut ovat yhdistäneet jopa kaikki kohdissa 1–10 mainitut avut yhdeksi tehokeinoksi. Toisille riittää yksi häätökikka.

Mielikuvituksellisimmat omaksuvat suoraan kohdan 11.

1. Sokerivesi

Jos haluaa häätää banaanikärpäset myrkyttömästi, voi nitistämiskeinoksi ottaa helpon raaka-aineen: sokerin. Kun laittaa sokerivettä pieneen astiaan, esimerkiksi lastenruokapurkkiin tai pulloon, makean perässä tulevat banaanikärpäset lentävät sinne ja hukkuvat.

2. Imuri

Moni vetää banaanikärpäset pois joko tavallisella tai käsi-imurilla. Helppoa ja nopeaa!

3. Viini

Erityisesti makea punaviini lasin tai pullon pohjalla houkuttelee banaanikärpäset ansaan. Viinipullo toimii lasia tehokkaammin, sillä sieltä öttiäiset eivät nouse ylös niin helposti. Mutta yön yli tiskipöydälle jätetty viinilasikin käy oikein hyvin. Aamulla kärpäset ovat hukkuneet viiniin. Osa käyttää myös makeita siidereitä ja lisää tipan astianpesuainetta mukaan rikkoakseen pintajännityksen.

Viini vie myös kärpäset. Kuva: Shutterstock
Viini vie myös kärpäset. Kuva: Shutterstock

4. Viinietikka

Jos banaanikärpäsille ei halua tarjoilla vapaa-ajan juomiaan, kuten siideriä tai viiniä, kannattaa kokeilla viinietikkaa. Mitä makeampi etikka, sitä parempi se on banaanikärpästen torjuntaan. Astian suulle voi laittaa suppilon ja pohjalle viinietikkaa, jolloin kärpäset eivät pääse nousemaan ylös suppiloon.

5. Hunaja

Banaanikärpäset juuttuvat kätevästi hunajalasiin. Vastaavasti houkuttimena toimii siirappikin.

6. Mehupurkki

Älä huuhtele tyhjää mehupurkkia, vaan jätä se pöydälle. Pian purkin suuaukko täyttyy kärpäsistä, ja sen voi viedä roskiin.

7. Hedelmäraato

Ylikypsä hedelmä lasipurkissa tai avonaisessa muovipussissa imee banaanikärpäset yhteen paikkaan. Sen jälkeen kärpästen päälle voi suihkuttaa puhdistusainetta tai sulkea muovipussin – ongelma ratkaistu!

Lue myös: Varo, nämä ötökät uhkaavat lempivaatteitasi!

8. Ketsuppi

Ketsuppikikkoja on monenlaisia. Pullon jämistä on helppo tehdä ansa viinipullon tavoin. Ketsuppia voi puristaa myös astiaan, jonka jättää syötiksi vähintään yön ajaksi.

9. Muovikelmu

Kelmu virittää ansan huippuunsa! Ketsuppia tai muuta makeaa ainetta lorautetaan lautaselle, joka suojataan rei’itetyllä muovikelmulla. Banaanikärpäset sukeltavat rei’istä sisään, mutta ne eivät pääse lautaselta enää takaisin ja silloin ne on helppo nitistää kelmun alle.

10. Hyönteismyrkky

Kodin pienet tuholaiset saapuvat sisälle usein avoimista ovista ja ikkunoista. Oven ja ikkunoiden pieliin sekä tiskipöydälle suihkutetaan hyönteismyrkkyä, jos sitä löytyy kotoa. Tämä toimenpide täytyy toistaa varmimman lopputuloksen saamiseksi.

”Banaanikärpäset asunnossa eivät ole niin ärsyttäviä kun kuvittelee, että ne ovat pieniä keijuja.”

+ ”Pienet keijut” (11.)

Osa ihmisistä ei häiriinny banaanikärpäsistä lainkaan. Ne tulevat ja menevät. Tai ne voi nähdä kokonaan uudesta kulmasta, kuten tässä Niksi-Pirkan klassikossa:
”Banaanikärpäset asunnossa eivät ole niin ärsyttäviä kun kuvittelee, että ne ovat pieniä keijuja.”

Lähteet: Martat, Niksi-Pirkka ja Good Housekeeping

Miten sinä olet päässyt eroon banaanikärpäsistä? Kerro vinkkisi alla olevassa kommentointikentässä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.