Sisustusvinkki, joka toimii aina: osta leikkokukkia ja sytytä kynttilät. Kuva: Shutterstock
Sisustusvinkki, joka toimii aina: osta leikkokukkia ja sytytä kynttilät. Kuva: Shutterstock

Pienet muutokset tekevät kodin sisustuksesta harkitumman näköisen.

Kuka tahansa osaa sisustaa, mutta onnistunut lopputulos vaatii harjaantunutta silmää. Jos sellaista ei ole, sisustus voi vaikuttaa olevan vinksallaan jollakin ihmeellisellä tavalla, jota ei oikein osaa selittää.

Onneksi kyse on yleensä vain pienistä mokista, jotka korjaamalla lopputuloksesta tulee toimiva ja tyylikäs. Elle Decorin sisustusgurut kertovat, mihin virheisiin kaikki kodinsisustajat tarttuvat. Tämän listan avulla voit välttää tulevat sisustuskarikot jo ennakolta!

1. Hyvännäköinen mutta epämukava huonekalu

Tämä on vähän kuin ostaisi hiton hyvännäköiset kengät, joilla ei voi kävellä. Älä siis tingi mukavuudesta tai käytännöllisyydestä tyylin kustannuksella.

2. Liian trendikäs heräteostos

Sisustuslehdessä se näytti ihanalta, mutta olohuoneessasi se hyppää silmille täysin muusta sisustuksesta irrallisina. Kaikkia trendejä ei tarvitse kiertää kaukaa, mutta valitse ne, jotka jatkavat omaa tyyliäsi.

3. Maalaaminen testaamatta väriä ensin seinään

Välilastulla harmaa näytti harmaalta, mutta makuuhuoneen seinässä se voi olla mitä vain sinisestä mudanväriseen tai violettiin. Lopputulos riippuu huoneen valaistuksesta ja muista väreistä. Pienen testipurkin ostaminen ja sutiminen seinään säästää sekä rahaa että vaivaa.

4. Ostos, joka sopii unelmaelämääsi mutta ei todellisuuteen

Jos et ikinä järjestä illallisia 12 hengelle, jättimäinen ruokapöytä tuskin on tarpeen. Sisusta sitä elämää varten, jota elät.

5. Väliaikaisratkaisu

Piti vain saada äkkiä jokin huonekalu, ja kas, väliaikaiseksi suunnitellusta tuli pysyvä ratkaisu, jota harmittaa katsoa joka päivä. Osta mieluummin se huonekalu, jonka oikeasti halusit kuin se, joka on vähän sinnepäin.

6. Kliseinen taide

Hanki seinillesi jotakin, jolla on sinulle merkitystä. Usko pois, se on parempi ratkaisu kuin Keep calm and carry on -sisustusteksti, joka on kokenut viime vuosina todellisen inflaation.

7. Kunnianhimoinen valkoinen huonekalu

Kokovalkoinen koti sopii tarkoille minimalisteille, mutta jos arkesi täyttyy punaviinitahroista, sipsinmuruista sohvalla ja kissojen ja koirien karvoista, kannattaa kokeilla jotakin käytännöllisempää. Ei ole kivaa, jos kaunis ja kallis huonekalu ei näe ikinä päivänvaloa suojaavan peitteensä alta.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.