Kun tekee pari pientä juttua silloin tällöin, siivouspäivänä voi makoilla sohvalla. Kuva: Shutterstock
Kun tekee pari pientä juttua silloin tällöin, siivouspäivänä voi makoilla sohvalla. Kuva: Shutterstock

Olisipa ihanaa, jos koskaan ei tarvitsisi siivota! Ota nämä keinot käyttöön, niin vältät siivouspäivän.

Salaisuus siihen, että joidenkin kodit pysyvät aina järjestyksessä, ei ole välttämättä maaninen siivoaminen. Heidän kotinsa on yleensä vain sellainen, että kaikilla tavaroilla on oma paikkansa, ja tavarat myös palautetaan paikoilleen käytön jälkeen. House Beautiful listasi yhdeksän siistien ihmisten tapaa, joiden ansiosta siivouspäivää ei välttämättä tarvitse viettää lainkaan.

1. He laittavat vaatteet paikoilleen joka ilta

On houkutteleva ajatus vain jättää päivävaatteet tuolille tai myttyyn lattialle, mutta loppuviikosta koti näyttää sotkuiselta. Vaatteiden laittamiseen joko takaisin paikoilleen tai pyykkikoriin menee vain muutama sekunti, ja sekin on vain ajansäästöä, kun pyykkipäivänä likaisia sukkia ei tarvitse metsästää ympäri asuntoa.

2. He eivät omista mitään ylimääräistä

Okei, tämä on aika paha. Ensinnäkin pitäisi jättää ostamatta kaikki tarpeeton ja toiseksi karsia kerran tai pari vuodessa ylimääräiset romut pois kuljeksimasta. Siivouspäivänä voikin sitten kiittää itseään, kun paikat eivät tursuile tarpeetonta tavaraa.

3. He pitävät paperit minimissä (ja järjestyksessä)

Sekalaiset paperi- ja lehtikasat saavat kodin näyttämään helposti sotkuiselta, kun ne levittyvät kaikille kodin pöytäpinnoille. Hanki kunnon arkistointisysteemi, jonne siirrät tärkeät paperit ja heivaa muut lukemisen jälkeen paperinkeräykseen.

4. He pyyhkivät pinnat heti käytön jälkeen

Puhdistaminen on helppoa ja nopeaa, kun lika ei pääse pinttymään, ja koti näyttää heti puhtaammalta. 

5. Heidän sänkynsä ei muistuta tyynynäyttelyä

Jep, koristetyyny tai pari tekee sängystä kutsuvamman, mutta niiden asettelu vie aikaa. Mitä vähemmän vaiheita vuoteen sijaamiseen aamuisin kuuluu, sitä todennäköisemmin se myös tulee tehtyä.

6. He panevat takit ja kengät paikoilleen

Kenkäkasat ja sinne tänne jätetyt takit saavat eteisen näyttämään kaaosmaiselta. Kannattaa huolehtia siitä, että takeilla ja kengillä on tilaa kaapissa – ja ne myös tulee laitettua sinne kotiin tullessa.

7. He eivät anna tiskien kasautua

On helpompaa pesaista astia tai kaksi nyt kuin viisitoista muutaman päivän päästä. Bonuksena tulee aina puhtaalta näyttävä keittiö. Astianpesukoneessa tiskit tosin saavat odottaa siihen saakka, että kone on täysi.

8. He laittavat tavarat takaisin paikoilleen

Kun dvd:t, kirjat, lehdet sun muut eivät jää pöydille ja lattioille lojumaan, yllätysvieraatkin ovat tervetulleita.

9. He imuroivat ja pyyhkivät pölyt säännöllisesti

Muutama minuutti imurointia tai pölyjen pyyhintää pari kertaa viikossa auttaa välttämään tilanteen, jolloin kaikkialla on yhtä aikaa sotkuista ja siivotessa kuluukin yhtäkkiä puoli päivää. Pikaimurointi ja nopea pölyjen pyyhintä tosin onnistuu vain, jos on noudattanut kaikkia kahdeksaa aiemmin mainittua vinkkiä ja tavarat ovat valmiiksi paikoillaan.

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.

Sujuuko siivous kuin tanssi, vai onko imuri sinulle täysin vieras käsite?