Kun tekee pari pientä juttua silloin tällöin, siivouspäivänä voi makoilla sohvalla. Kuva: Shutterstock
Kun tekee pari pientä juttua silloin tällöin, siivouspäivänä voi makoilla sohvalla. Kuva: Shutterstock

Olisipa ihanaa, jos koskaan ei tarvitsisi siivota! Ota nämä keinot käyttöön, niin vältät siivouspäivän.

Salaisuus siihen, että joidenkin kodit pysyvät aina järjestyksessä, ei ole välttämättä maaninen siivoaminen. Heidän kotinsa on yleensä vain sellainen, että kaikilla tavaroilla on oma paikkansa, ja tavarat myös palautetaan paikoilleen käytön jälkeen. House Beautiful listasi yhdeksän siistien ihmisten tapaa, joiden ansiosta siivouspäivää ei välttämättä tarvitse viettää lainkaan.

1. He laittavat vaatteet paikoilleen joka ilta

On houkutteleva ajatus vain jättää päivävaatteet tuolille tai myttyyn lattialle, mutta loppuviikosta koti näyttää sotkuiselta. Vaatteiden laittamiseen joko takaisin paikoilleen tai pyykkikoriin menee vain muutama sekunti, ja sekin on vain ajansäästöä, kun pyykkipäivänä likaisia sukkia ei tarvitse metsästää ympäri asuntoa.

2. He eivät omista mitään ylimääräistä

Okei, tämä on aika paha. Ensinnäkin pitäisi jättää ostamatta kaikki tarpeeton ja toiseksi karsia kerran tai pari vuodessa ylimääräiset romut pois kuljeksimasta. Siivouspäivänä voikin sitten kiittää itseään, kun paikat eivät tursuile tarpeetonta tavaraa.

3. He pitävät paperit minimissä (ja järjestyksessä)

Sekalaiset paperi- ja lehtikasat saavat kodin näyttämään helposti sotkuiselta, kun ne levittyvät kaikille kodin pöytäpinnoille. Hanki kunnon arkistointisysteemi, jonne siirrät tärkeät paperit ja heivaa muut lukemisen jälkeen paperinkeräykseen.

4. He pyyhkivät pinnat heti käytön jälkeen

Puhdistaminen on helppoa ja nopeaa, kun lika ei pääse pinttymään, ja koti näyttää heti puhtaammalta. 

5. Heidän sänkynsä ei muistuta tyynynäyttelyä

Jep, koristetyyny tai pari tekee sängystä kutsuvamman, mutta niiden asettelu vie aikaa. Mitä vähemmän vaiheita vuoteen sijaamiseen aamuisin kuuluu, sitä todennäköisemmin se myös tulee tehtyä.

6. He panevat takit ja kengät paikoilleen

Kenkäkasat ja sinne tänne jätetyt takit saavat eteisen näyttämään kaaosmaiselta. Kannattaa huolehtia siitä, että takeilla ja kengillä on tilaa kaapissa – ja ne myös tulee laitettua sinne kotiin tullessa.

7. He eivät anna tiskien kasautua

On helpompaa pesaista astia tai kaksi nyt kuin viisitoista muutaman päivän päästä. Bonuksena tulee aina puhtaalta näyttävä keittiö. Astianpesukoneessa tiskit tosin saavat odottaa siihen saakka, että kone on täysi.

8. He laittavat tavarat takaisin paikoilleen

Kun dvd:t, kirjat, lehdet sun muut eivät jää pöydille ja lattioille lojumaan, yllätysvieraatkin ovat tervetulleita.

9. He imuroivat ja pyyhkivät pölyt säännöllisesti

Muutama minuutti imurointia tai pölyjen pyyhintää pari kertaa viikossa auttaa välttämään tilanteen, jolloin kaikkialla on yhtä aikaa sotkuista ja siivotessa kuluukin yhtäkkiä puoli päivää. Pikaimurointi ja nopea pölyjen pyyhintä tosin onnistuu vain, jos on noudattanut kaikkia kahdeksaa aiemmin mainittua vinkkiä ja tavarat ovat valmiiksi paikoillaan.

Syksy, mikä ihana tekosyy laittaa sisustusta vähän uusiksi. Kuvat: MV-Photos, bloggaajat ja valmistajat

Nappaa suosittujen sisustusbloggaajien ideat omaan kotiisi!

Vihreää kasveissa ja astioissa

”Pinnalla ovat viherkasvit, vihreät kimput, mutta myös vihreät astiat ja kukkaruukut. Suuret maljakot ovat omiaan yksittäisille oksille ja joulun tullen sammaleelle.

Luonnonsävyt toimivat käyttöesineissä. Jätä kauniit puiset leikkuulaudat ja keittiötarvikkeet reilusti esille tunnelman luojiksi. Lämmin kulta sekä messinki lämmittävät pieninä määrinä tunnelmaa.”

Emilian tärpit: Lasitettu vihreä kukkaruukku, 42 e, keraaminen kulho, 29 e, molemmat Nougat. Leikkuulauta, 10 e, H&M. Riippuva kynttilänjalka, 24,95 e, Ellos.
Emilian tärpit: Lasitettu vihreä kukkaruukku, 42 e, keraaminen kulho, 29 e, molemmat Nougat. Leikkuulauta, 10 e, H&M. Riippuva kynttilänjalka, 24,95 e, Ellos.

Vinkit antoi: Uusi kuu -nimistä blogia pitävä ja omakotitaloa sisustava Emilia Ruuskanen rakastaa luonnon sävyjä ja tanskalaisia sisustustavaroita. Kauniita kukkia ja viherkasveja on puutarhan lisäksi myös sisällä, niin ruukuissa kuin maljakoissakin.

Pellavalakanat ovat petaamattakin kauniit 

”Pidän yksinkertaisen kauniista tuotteista kuten yksivärisistä, paksuista pellavapussilakanoista. Olen laiska petaaja ja pellavalakanat ovat petaamattakin älyttömän kauniit.

Materiaaleista mieluinen on myös muodikas sametti, ja siitä valmistetut sisustustuotteet, kuten tyylikkäät rahit. Viime aikoina värilliset kynttilät ovat alkaneet viehättää valkoisten sijaan. Suosikkivärini on hento koralli, joka passaa hienosti värikkäisiinkin kynttilänjalkoihin.”

Annika Meder-Liikasen vinit: Annon pussilakanasetti, 90 e. Samettirahit, alk. 190 e, Hakola. Korallin värinen kynttilä, 3 e/4 kpl, Havi. Kaunis käsisaippua, 16 e, Mayn.
Annika Meder-Liikasen vinit: Annon pussilakanasetti, 90 e. Samettirahit, alk. 190 e, Hakola. Korallin värinen kynttilä, 3 e/4 kpl, Havi. Kaunis käsisaippua, 16 e, Mayn.

 

Vinkit antoi: Vihreä talo -blogia pitävä Annika Meder-Liikanen rakastaa ajattomia tavaroita ja etsiskelee kirppareilta etenkin suomalaista designia. Patinoituneet tavarat saavat kodin ja kesäpaikan sisustustyylit kukoistamaan.

Ruskean eri sävyjen juhlaa

”Syksyn suosikkivärini on ehdottomasti ruskea eri sävyissään: nude, taupe, kameli, hiekka ja suklaa. Muista lämpimistä sävyistä nostan esille sinapinkeltaisen. Värit toimivat tehosteina valkoisen, mustan ja harmaan rinnalla, mutta myös isoina pintoina kuten seinillä. Maalasin oman makkarin seinän ruskealla kalkkimaalilla. Suosin luonnonmateriaaleja kuten rottinkia ja villaa.”

Peeta Peltolan vinkit: Rottinkinen sohvapöytä, 99 e, Ikea. Pussilakanasetti, 57 e, Midnatt. St. Paul Edt -tuoksu, 94 e, Frama. Villamatto, koko 60 x 90 cm, 38 e, Carpet Vista.
Peeta Peltolan vinkit: Rottinkinen sohvapöytä, 99 e, Ikea. Pussilakanasetti, 57 e, Midnatt. St. Paul Edt -tuoksu, 94 e, Frama. Villamatto, koko 60 x 90 cm, 38 e, Carpet Vista.

 

Vinkit antoi: Raw Design -blogia pitävän Peeta Peltolan harmoninen sisustus syntyy eri tyylejä sekoittelemalla. Persoonallinen koti on pullollaan maanläheisiä sävyjä, modernia minimalismia ja boheemeja koriste-esineitä.

Kun ylimääräisistä tavaroista hankkiutuu eroon jo eläessään, perilliset pääsevät helpommalla.

Jos kuolisit nyt, millainen urakka kotisi tyhjentämisessä olisi?

Ehkä hieman karu kysymys, mutta monella meistä on paljon tavaraa. Siitä eroon hankkiutumisessa on paljon työtä, ja kuollessa homma jää muiden harteille. Siksi ruotsalaistaiteilija Margareta Magnusson, 82, esittelee menestyskirjassaan järjestämismenetelmistä uusimman, kuolinsiivouksen.

Kuolinsiivous, ruotsiksi döstävning, on jo saanut runsaasti huomiota kansainvälisessä mediassa. Siitä ovat kirjoittaneet esimerkiksi Business Insider ja The Washington Post.

Helsingin Sanomat kertoo, että Magnussonin esikoiskirjan Döstädning. Ingen sorglig historia oikeudet myytiin 20 maahan ennen kuin  kirja oli edes ilmestynyt. Tammi julkaisee teoksen suomeksi ensi vuoden alussa nimellä Mitä jälkeen jää – Miten siivoan elämäni ennen kuolemaa?

Kuolinsiivous kuulostaa sanana pelottavalta, mutta sen idea on, että tavaroistaan kannattaa hankkiutua eroon jo eläessään, jotta perillisillä on aikanaan helpompaa. Se on jatkoa järjestämisbuumille, jonka tähän mennessä tunnetuin teos lienee japanilaisen Marie Kondon KonMari.

Kuten tavaroiden vähentämisestä marittamalla, myös kuolinsiivouksesta on hyötyä nykyhetkessä, mutta sen isoin etu ja tavoite on tehdä muiden elämästä helpompaa. Jos tavarakaaos ärsyttää itseä arjessa, se tulee rasittamaan myös perillisiä. Sen tietää jokainen, joka on joutunut käymään läpi kuolleen läheisensä omaisuutta.

Myös Magnussonilta on siitä kokemusta, minkä takia hän ajatteleekin, että ihmisten tulee ottaa vastuu tavaroistaan jo eläessään.

Lue myös: Sinun kaikki tavarasi ovat toisen perintö – ammattijärjestäjä neuvoo miettimään asiaa jo nyt

Magnussonin mukaan kuolinsiivous kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen vanhuuden päiviä. Varautumisen voi aloittaa vaikka heti, oli minkä ikäinen tahansa.

– Kuolinsiivousta ei tarvitse aloittaa 40-vuotiaana, mutta pitää alkaa ajatella tapaansa kerätä tavaraa ja alkaa järjestelmälliseksi, hän sanoo The Chronicle -sivuston jutussa.

Jos tavarakaaos ärsyttää itseä arjessa, se tulee rasittamaan myös perillisiä.

Hänen neuvonsa kuolinsiivoukseen on simppeli.

– Jos et rakasta sitä, luovu siitä. Jos et käytä sitä, luovu siitä.

Myös ammattijärjestäjä Helena Örmark puhui tammikuussa julkaisemassamme jutussa siitä, että perintö ei todellakaan aina tarkoita rahaa, metsää tai arvohuoneistoa. Hän on perannut monta jäämistöä. Lue hänen vinkkinsä hyvän perinnön jättämiseksi.

– Olemme oppineet suurilta ikäluokilta, että hyvät tavarat pitää säästää, mutta ostamme silti lisää. Tavaramme on aivan liian hyvää pois pantavaksi, ja sitä on liian paljon, ammattijärjestäjäkin totesi.

Kysely

Oletko miettinyt, millainen perintö sinulta jää läheisillesi?

63v, 9 lapsen isoäiti

Kuolinsiivous haastaa konmarituksen – uusin järjestämisvillitys tulee Ruotsista ja pakottaa miettimään, mitä jätät jälkeesi

Olen jo pari vuotta käynyt tavaroitani läpi ja laittanut turhat vienyt minulle turhat tavarat kierrätyskeskukseen. Haluan lasteni vaivoiksi jättää vain tavaraa josta he kenties pitävät. Olen sellaisia joista he pitävät antanut jo heille, en paljon enää itse tarvitse sillä aion elää loppuelämäni yksin ja tiedän tarkkaan mitä tarvitsen.
Lue kommentti