Me Naiset
|
Marjut Laukia
Kun tekee pari pientä juttua silloin tällöin, siivouspäivänä voi makoilla sohvalla. Kuva: Shutterstock
Kun tekee pari pientä juttua silloin tällöin, siivouspäivänä voi makoilla sohvalla. Kuva: Shutterstock

Olisipa ihanaa, jos koskaan ei tarvitsisi siivota! Ota nämä keinot käyttöön, niin vältät siivouspäivän.

Salaisuus siihen, että joidenkin kodit pysyvät aina järjestyksessä, ei ole välttämättä maaninen siivoaminen. Heidän kotinsa on yleensä vain sellainen, että kaikilla tavaroilla on oma paikkansa, ja tavarat myös palautetaan paikoilleen käytön jälkeen. House Beautiful listasi yhdeksän siistien ihmisten tapaa, joiden ansiosta siivouspäivää ei välttämättä tarvitse viettää lainkaan.

1. He laittavat vaatteet paikoilleen joka ilta

On houkutteleva ajatus vain jättää päivävaatteet tuolille tai myttyyn lattialle, mutta loppuviikosta koti näyttää sotkuiselta. Vaatteiden laittamiseen joko takaisin paikoilleen tai pyykkikoriin menee vain muutama sekunti, ja sekin on vain ajansäästöä, kun pyykkipäivänä likaisia sukkia ei tarvitse metsästää ympäri asuntoa.

2. He eivät omista mitään ylimääräistä

Okei, tämä on aika paha. Ensinnäkin pitäisi jättää ostamatta kaikki tarpeeton ja toiseksi karsia kerran tai pari vuodessa ylimääräiset romut pois kuljeksimasta. Siivouspäivänä voikin sitten kiittää itseään, kun paikat eivät tursuile tarpeetonta tavaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. He pitävät paperit minimissä (ja järjestyksessä)

Sekalaiset paperi- ja lehtikasat saavat kodin näyttämään helposti sotkuiselta, kun ne levittyvät kaikille kodin pöytäpinnoille. Hanki kunnon arkistointisysteemi, jonne siirrät tärkeät paperit ja heivaa muut lukemisen jälkeen paperinkeräykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. He pyyhkivät pinnat heti käytön jälkeen

Puhdistaminen on helppoa ja nopeaa, kun lika ei pääse pinttymään, ja koti näyttää heti puhtaammalta. 

5. Heidän sänkynsä ei muistuta tyynynäyttelyä

Jep, koristetyyny tai pari tekee sängystä kutsuvamman, mutta niiden asettelu vie aikaa. Mitä vähemmän vaiheita vuoteen sijaamiseen aamuisin kuuluu, sitä todennäköisemmin se myös tulee tehtyä.

6. He panevat takit ja kengät paikoilleen

Kenkäkasat ja sinne tänne jätetyt takit saavat eteisen näyttämään kaaosmaiselta. Kannattaa huolehtia siitä, että takeilla ja kengillä on tilaa kaapissa – ja ne myös tulee laitettua sinne kotiin tullessa.

7. He eivät anna tiskien kasautua

On helpompaa pesaista astia tai kaksi nyt kuin viisitoista muutaman päivän päästä. Bonuksena tulee aina puhtaalta näyttävä keittiö. Astianpesukoneessa tiskit tosin saavat odottaa siihen saakka, että kone on täysi.

8. He laittavat tavarat takaisin paikoilleen

Kun dvd:t, kirjat, lehdet sun muut eivät jää pöydille ja lattioille lojumaan, yllätysvieraatkin ovat tervetulleita.

9. He imuroivat ja pyyhkivät pölyt säännöllisesti

Muutama minuutti imurointia tai pölyjen pyyhintää pari kertaa viikossa auttaa välttämään tilanteen, jolloin kaikkialla on yhtä aikaa sotkuista ja siivotessa kuluukin yhtäkkiä puoli päivää. Pikaimurointi ja nopea pölyjen pyyhintä tosin onnistuu vain, jos on noudattanut kaikkia kahdeksaa aiemmin mainittua vinkkiä ja tavarat ovat valmiiksi paikoillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla