Monen mielestä tämä rulla on aseteltu aivan väärin. Kuva: Colourbox
Monen mielestä tämä rulla on aseteltu aivan väärin. Kuva: Colourbox

Ei todellakaan ole ihan sama, kummin päin vessapaperirullansa asettelee.

Oletko sinäkin sellainen? Siis vessapaperirullan kääntelijä.

Hälläväliä-tyypin ihmiset laittavat rullan telineeseen niin kuin se nyt sattuu osumaan. Sitä ei voi rullan kääntelijä ymmärtää. Hänen mielestään rullalla on vain yksi ja oikea asento.

Oikeasta asennosta on takuulla kiistelty vessapaperirullien ja -telineiden keksimisestä asti. Toiset ovat sitä mieltä, että paperin pitää olla rullan päällä eli etupuolella, toiset haluavat sen ehdottomasti alle eli takapuolelle, lähemmäs seinää.

Pahimmat rullafanaatikot ovat niin härskejä, että kääntävät vessapaperin mielestään oikeaan asentoon jopa kyläilypaikassa. Koska isäntäväki nyt vain ei tajua, miten nämä hommat menevät.

Etupuolta suosivat ovat persoonallisuudeltaan dominoivia ylisuorittajia.

Ikuisuuskiistaa pohditaan myös Youtubessa Wendoverproductions-kanavan videolla, jolla ongelmaa lähestytään niin plussien ja miinusten kuin tilastojenkin kautta. Videolla siteerataan aiheesta kirjoitettua Wikipedia-artikkelia, johon on koottu runsaasti aiheesta kertovia julkaisuja ja artikkeleita.

Paljastaako paperi takakireyden?

Videolla esitettyjen tilastojen mukaan enemmistö on sitä mieltä, että paperi kuuluu rullan etupuolelle. Kyseinen rullan asento on etenkin yli 55-vuotiaiden keskuudessa suosittu. Keski-ikäisistä hieman isompi osa sen sijaan haluaa paperinsa kulkevan seinän puolella.

Amerikkalaistutkimuksessa kiinnostavaa oli myös, että liberaalit suosivat rullan etupuolta ja konservatiivit takapuolta. Vessapaperi saattaa kertoa jotain myös sosioekonomisesta asemasta: isotuloiset suosivat etupuolta, pienituloiset tarttuivat paperiinsa rullan takaa.

Videolla terapeutti Gilda Carle uskaltautuu jopa tekemään analyysin, jonka mukana etupuolta suosivat ovat persoonallisuudeltaan dominoivia ylisuorittajia, joille järjestys on kaikki kaikessa. Seinän puolelta rullailijat ovat rentoja, luotettavia ja suosivat vahvalle perustalle rakentuvia ihmissuhteita.

Puolensa ja puolensa

Käydäänpä vielä läpi plussat ja miinukset. Videon mukaan vessapaperin pään roikkuminen rullan etupuolella kannattaa kolmesta syystä:

+ Kun paperi roikkuu edessä, paperia saa otettua ilman, että kädet hipaisevat seinää – eivätkä pöpöt pääse siirtymään ihmiseltä toiselle. Se on iso plussa.

+ Paperiin on myös helpompi tarttua.

+ Hotelleissa ja muissa julkisissa tiloissa rullan pää voidaan taitella merkiksi siitä, että huone on siivottu.

Kun paperi roikkuu edessä, pöpöt eivät pääse siirtymään ihmiseltä toiselle.

Toisaalta on seinän puolella, rullan alapuolelta kulkevassa paperissakin hyvät puolensa.

+ Kun paperirullan pää ei lepata vapaana, tila saattaa näyttää siistimmältä. Vessapaperirullan pyöreä muoto korostuu.

+ Kun paperin pää on aavistuksen piilossa, lapset tai kotieläimet eivät saa purettua rullaa niin helposti.

+ Jotkut karavaanarit ovat sitä mieltä, että vessapaperirulla ei purkaudu auton tärinässä, kun paperi kulkee takapuolelta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Kysely

Miten päin vessapaperirulla mielestäsi kuuluu?

Paperin tulee roikkua rullan etupuolella.
Paperin tulee roikkua rullan etupuolella.
91.9%
Paperin tulee roikkua rullan takana, lähempänä seinää.
Paperin tulee roikkua rullan takana, lähempänä seinää.
8.0%
Ääniä yhteensä: 5378

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.