”Jassoo, jassoo. Vai sellaista se yläkerran Pirkko sitten puuhailee.” Kuva: Colourbox
”Jassoo, jassoo. Vai sellaista se yläkerran Pirkko sitten puuhailee.” Kuva: Colourbox

Heippalappuja, nakuttelua ja moikkailua. Naapureita on todellakin moneksi. Oletko törmännyt kaikkiin kolmeentoista tyyppiin?

1. Vilkuilija

Tuntomerkit: raollaan olevat sälekaihtimet ja lehahtelevat verhot. Vilkuilija tarkkailee naapuruston toimintaa, mutta yrittää pitää touhunsa salassa.

Vilkuilija on oikeastaan klassisista klassisin naapurityyppi, josta jokaisella on kokemusta. Moni saattaa kuulua itsekin kategoriaan. Ketäpä meistä ei kiinnostaisi edes ihan vähän, mitä lähistöllä touhutaan?

2. Kyttääjä

Kuin vilkuilija, mutta pahempi. Kyttääjä ei peittele omaa uteliaisuuttaan mitenkään. Hän saattaa päräyttää suoraan toisten kotioville nakuttelemaan ja kyselemään. Usein myös ”sattumalta” astuu juuri samaan aikaan naapurin kanssa käytävään ihan vain siksi, että pääsisi juoruilemaan.

Lue myös: Mitä ihmettä se naapuri puuhaa? Aikuisviihdettä, haulikkouhkailua ja alastomuutta – tällaista on nähty

3. Avoimesti alaston

Hän vaihtaa vaatteensa vapautuneesti ikkunan edessä ja ottaa parvekkeella aurinkoa ilman rihman kiertämää. Naapurin kannalta ehkä häiritsevää, mutta lain mukaan melko mahdotonta estää. Omassa kodissa ja mökillä saa olla juuri siinä asussa, jossa haluaa.

4. Heippalaputtaja

Se aurinkoinen persoona, joka kirjoittaa viestinsä lapulle ja liimaa esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululle. Joskus heippalaputtaja tunkee lippusensa suoraan postiluukusta. Sanoma saattaa olla näinkin kaunokirjallinen:

”Virpojat ammutaan!”

”Jos meteli ja tavaroiden siirtely ei lopu ennen klo 22, joudun soittamaan poliisit! Kiitos.”

Edelliset lainaukset ovat ihan todellisia viestejä naapurilta toiselle. Lisää voit käydä lukemassa Facebookin Heippalaput-ryhmästä.

5. ”Suklaanaapuri”

Onneksi heippalaputtajiakin on moneen junaan. Suklaanaapuri kertoo hänkin asiansa usein paperisessa muodossa, mutta sanaisen säilänsä oheen hän heittää jonkin positiivisen twistin, kuten tsempit tai suklaata.

Lue myös: Nyt loppuu naapureille valittaminen! Katso tästä hyvän tuulen heippalaput

6. Kovaan ääneen sekstailija

Tämä naapurityyppi ilmoittaa olemassaolostaan juuri silloin, kun haluaisit saada unenpäästä kiinni tai muuten vain nauttia hiljaisuudesta. Tuntomerkit: seinän läpi kaikuva sängyn natina ja voihkaisut.

Lue myös: Miten kumppanisi reagoi naapurin lemmenääniin? Tapa voi paljastaa seksinarsistin

7. Väkisin moikkailija

Liioitellun kovaan ääneen moronsa huikkaava tyyppi, jolla ei kelpaa tervehdykseksi kohtelias nyökkäys. Mikä siinä on, että jotkut haluavat morottaa aina mennessä ja tullessa? Tämä klassikkosketsi tiivistää täydellisesti moikkailukulttuurin rasittavuuden:

8. Höpöttelijä

Muuten ihan mukava, mutta aloittaa rappukäytävässä keskustelun aina juuri silloin, kun toinen yrittää pinkoa bussipysäkille tai kauppaan.

9. Arka haamu

Väkisin moikkailijan ja höpöttelijän vastakohta. Sellainen naapuri, joka ei mistään hinnasta astu rappukäytävään, jos edes epäilee, että siellä on joku toinen.

Lue myös: Oletko epäsosiaalinen suomalainen? Tunnista oireet ja hoida oikein

10. Mökääjä

Elämisestä kuuluu ääniä, mutta jossain äänienkin raja menee. Mökääjä saattaa esimerkiksi pyykätä tai luukuttaa musiikkia keskellä yötä. Myös jatkuvasti bileitä järjestävä tyyppi kulkee nimellä mökääjä.

11. Nakuttelija

Se tyyppi, jota pieninkin pihahdus jossain puolella naapurustoa rasittaa. Sen kunniaksi hän hakkaa luudanvarrella kattoon tai patteriin.

12. Kiusaaja

Monilla on omalla tavallaan rasittavia naapureita, mutta joskus naapurin rasittavuus menee jo kiusaamiseksi. Kiusaajan elämäntehtävä tuntuu olevan se, että lähipiirissä asuvilla ihmisillä olisi mahdollisimman hankalaa elää. Hän öykkäröi, ei suostu yhteistyöhön eikä kuuntele puhetta.

Helsingin Sanomat kertoi taannoin hurjia esimerkkejä kiusaavista kauhunaapureista:

”Kiusaajasta on koitunut minulle tuhansien eurojen kulut, joita vakuutusyhtiö ei korvaa. Kiusaaja on esimerkiksi rikkonut auton ovenkahvan, viiltänyt polkupyörän kumit, virtsannut puukatokseen, levittänyt pesu­ainetta saunan pukuhuoneessa ja asetellut alusvaatteita näytille”, eräs kertoi.

13. Ihanuus

No on toki sellaisiakin olemassa! Joskus naapurista voi löytyä paras ystävä tai jopa kumppani. Esimerkiksi kirjailija ja toimittaja Päivi Storgårdin nykyinen avopuoliso oli alkujaan hänen naapurinsa. Lue Päivin tarina täältä.

Millaisiin naapureihin sinä olet päässyt tutustumaan? Kerro kommenteissa!

Vierailija

Asuuko seinäsi takana avoimesti alaston vai höpöttäjä? Listasimme erilaiset naapurityypit

Öykkäröivä kaikkia häiriköivä tyyppi on viaton "kiusaaja". Ennemminkin huonokäytöksinen öykkäri. Hovia pyörittävä muut yhden kimppuun manipuloiva itse puhdasta pulmusta, sankaria tai uhria esittävä iilimato joka näin väkisin änkeää uhrinsa elämään, on sen sijaan yksinkertaisesti pahuuden ruumiillistuma
Lue kommentti

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.