Nurkkiin tahtoo kertyä kaikenlaista romua, jos ei pysy tarkkana. Kuva: Shutterstock
Nurkkiin tahtoo kertyä kaikenlaista romua, jos ei pysy tarkkana. Kuva: Shutterstock

Aika vähällähän sitä loppujen lopuksi pärjää.

Olet siivonnut tuntikaupalla ja raijannut kasseittain tavaraa ulos ovesta. Koti näyttää hetken seesteiseltä, mutta ei tarvita montaakaan päivää, kun kaaos on jälleen palannut taloon.

Kuulostaako tutulta?

Jos haaveilee minimalistisesta kodista, on ehkä hyväksyttävä se, että järjestäminen ja tavaraliikenne sisään ja ulos ei lopu koskaan. Hyvä esimerkki tavarasta, joka täyttää kodin, on paperi. Sitä kolahtaa postiluukkuun tai laatikkoon säännöllisesti, vaikkei olisi edes tilannut mitään.

Ammattijärjestäjä ja sisustusuunnittelija Hanna Luoma nimeääkin paperit yhdeksi yleisimmistä tavaroista, joita ihmiset säilyttävät kotonaan aivan turhaan.

– Nykyään kaikki paperit saa pankista, ne löytyvät sieltä tietokannoista, eikä kukaan rupea niitä lauantai-illan ratoksi selailemaan, Hanna muistuttaa.

– Tärkeät paperit voi skannata ja tallentaa tietokoneelle.

Kun paperit on kertaalleen käynyt läpi ja heittänyt ne roskiin, kannattaa tehdä suunnitelma tulevan paperijätteen varalle. Kirjeposti kasaantuu helposti kodin tasoille, jos sitä ei siirrä heti pois. Niitä ei saa laskea käsistään pöydän kulmalle!

– Heti kun paperin päästää käsistään, kannattaa miettiä, onko sillä jokin tärkeä funktio. Vai löytyykö tieto muualta, jos sitä joku sattuisi kysymään?

Jos haluaa säilyttää joitakin papereita mieluummin fyysisinä kappaleina kuin bitteinä avaruudessa, kannattaa hommata niille hyvä säilytyssysteemi.

– Sen ei tarvitse olla mikään kaupasta ostettu. Kenkälaatikko käy hyvin.

Hanna suosittelee kirjoittamaan kenkälaatikkoon, mitä se pitää sisällään ja sijoittamaan sen kaappiin niin, että oven avatessaan näkee yhdellä silmäyksellä, missä on mitäkin.

– Mieluummin niin, kuin että pitää avata kansio ja selata, mitä siellä on. Silloin se vaatii jo enemmän työtä.

Arto

Ammattijärjestäjä paljastaa: näitä asioita säilytät kotonasi aivan turhaan

Jos olet yrittäjä, älä missään tapauksessa usko sitä, että paperit voi laittaa roskiin. Kaikki tulee säilyttää ainakin 10 vuotta, oli säilytysaika sitten mikä tahansa. Verottaja nimittäin saattaa ihan piruillessaan ryhtyä oikomaan viiden vuoden takaista verotusta ja vaatia tositteita, kun tietää melko varmasti, ettei niitä saa enää mistään. Lisäksi erilaiset viranomaiset voivat yhtäkkiä päättää, että olet asunut firmasi tiloissa, etkä kotona ja kotisi on saattanut olla vuokrattu pimesti...
Lue kommentti

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.