No tässähän on ensihätään stressinpoistajaa ja ilmanpuhdistajaa. Kuva: Shutterstock
No tässähän on ensihätään stressinpoistajaa ja ilmanpuhdistajaa. Kuva: Shutterstock

Kasvit ovat tietenkin tunnettuja ilmanpuhdistajia, mutta on niistä paljon muutakin hyötyä!

Sen lisäksi että huonekasvit ovat trendikkäitä, niistä on myös ihan oikeaa hyötyä niin keholle kuin mielellekin. Kasveilla sisustaminen on helppoa: tarvitset vain kasvin, sille sopivan ruukun ja vähän multaa. Hoito-ohjeista käy ilmi, viihtyykö kasvi paremmin varjossa vai auringossa ja mikä kannattaa huomioida kasvien sijoittelussa eri kohtiin kotia.

Kasvien katselu antaa virtaa

Jos et pääse mieltä puhdistavalle metsäkävelylle, nätin huonekasvin tuijottelukin käy paremman puutteessa. House Beautiful listasi huonekasvien hyviä ominaisuuksia, ja yhtenä niistä esimerkiksi violetin kukan terälehtien tuijottelu edistää adrenaliinin vapautumista. Sen ansiosta energiatasot nousevat ja aivoihin virtaa enemmän happea. Kas, heti tuli kivempi olo!

Kasvien kanssa puuhastelu on terapeuttista

Tähän aikaan vuodesta ei pääse puutarhaan, mutta onneksi viherkasveja voi kasvattaa sisälläkin. Asiantuntijoiden mukaan kasvienhoito edistää hyvinvointia useammalla eri tavalla. Mullalla, jota päätyy kynsien alle väkisinkin, on havaittu olevan samanlaisia vaikutuksia aivoihin kuin masennuslääkkeillä, ja käsillä tekeminen käy rentouttavasta mindfulness-harjoituksesta. Ihan kohta onkin aika vaihtaa kasveihin uudet kevätmullat.

Ihan kohta onkin aika vaihtaa kasveihin uudet kevätmullat.

Kasvit kosteuttavat huoneilmaa

Sisäilma voi olla talvella hyvinkin kuivaa, mutta ilmankostuttimen sijaan kannattaa kokeilla parin huonekasvin hankkimista. Etenkin sulkasaniaiset ”hikoilevat” lehtiensä alta vapauttaen ilmaan kosteutta.

Kasvit parantavat keskittymiskykyä

Englantilaisen Royal College of Agriculturen tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että oppilaiden keskittymiskyky oli 70 prosenttia parempi, kun huoneessa oli kasveja. Vaikutus perustunee sekä kasvien näkemiseen että niiden huoneilmaa parantavaan vaikutukseen. House Beautifulin mukaan monet myös uskovat kultaköynnöksen katselun rentouttavan silmiä esimerkiksi tietokoneen ruudun tuijottamisen jälkeen.

Kasvit puhdistavat ilmaa

Niin, se huoneilma. Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa listasi kasvit, jotka puhdistavat huoneilmasta myrkkyjä, esimerkiksi ammoniakkia ja formaldehydiä, kaikkein tehokkaimmin. Ne sitovat epäpuhtaudet itseensä ja hajottavat ne juuristossaan. Lisäksi osa kasveista tuottaa kemikaalia, joka poistaa ilmasta homeitiöitä ja bakteereja, floristimestari Pirjo Koppi selitti jutussamme. Nasan suosittelemia kasveja ovat muun muassa varjomuratti, kultaköynnös ja anopinkieli.

Lue myös: Tiesitkö tämän? Halpa keino puhdistaa kodin huoneilmaa

Osa kasveista tuottaa kemikaalia, joka poistaa ilmasta homeitiöitä ja bakteereja.

Kasvien katselu inspiroi

Jos luovuus on hukassa, kasvihuoneessa tai puutarhassa vierailu voi auttaa löytämään sen uudelleen. Kasvien värit energisoivat, ja muutenkin ympäristön vaihtaminen auttaa pääsemään irti samoista, vanhoista rutiineista. Ehkä mieleen putkahtaa jokin uusi ideakin?

Myös kodista voi tehdä inspiroivamman ympäristön kasvien avulla. House Beautiful suosittelee punaista kasvia kylpyhuoneeseen, jotta päivä alkaa virkeissä merkeissä.

Kasvit helpottavat allergiaoireita

Kasvien ilmaa puhdistavista ominaisuuksista on hyötyä etenkin allergikoille. Helsingin Sanomat kirjoitti joulukuun puolivälissä suomalaisesta Aki Soudunsaaresta, 33, joka herkistyi sisäilman epäpuhtauksille opettajana työskennellessään. Nyt hän on Naava-nimisen viherseiniä valmistavan yrityksen toimitusjohtaja ja toinen perustajista. Yritys ylsi viime vuonna miljoonan euron liikevaihtoon.

– Naavoissa on viidakon kasveja, esimerkiksi vehkoja. Ihan tavallisia huonekasveja: niitä, joista mummot sanoivat jo 1960-luvulla, että ne puhdistavat ilmaa, Soudunsaari kertoi lehdelle tuotteista, joiden on havaittu vähentävän allergiaoireita esimerkiksi juuri kouluissa.

Kasvit lievittävät stressiä

Tietenkin! Aihetta on jopa tutkittu, ja stressin vähentäjistä parhaita ovat etenkin kukkivat huonekasvit, kuten flamingonkukat. Lue floristin suositukset kasveiksi, jotka melkein kuka tahansa saa pysymään hengissä: Kokeile vaikka! Näitä viherkasveja sinun on lähes mahdoton tappaa.

Vierailija

8 syytä, joiden vuoksi tarvitset lisää huonekasveja elämääsi

Kun muutin vuonna 2000 valmistuneeseen kerrostaloon vuokralle.On rakennettu tiiviimin,kuin sitä ennen talot.Eli naapurin pieru ei kuulu meille.Huoneiston ikkunat sama suunta.Aurinko paahtaa kesät aamusta iltaan.Mikään huone kasvi ei se helle kestä.Talvet tosin ei tarvitse palella, patterit minimissä. Täällä viihtyy vain tekokukat siksi.Sillä ei varaa nostattaa sähkölaskua tuulettimet ymm .Sen enempää ostaa kaihtimia tai verhoja paksuja, jotka suodattaa auringon takaisin ulos.
Lue kommentti

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.