Aaloeita tarvitsee kastella vain vähän. Kuvat: Shutterstock
Aaloeita tarvitsee kastella vain vähän. Kuvat: Shutterstock

Viherkasvi on ilo niin silmälle kuin terveydellekin. Valitsimme kuusi kaikenlaisiin sisustuksiin sopivaa vaihtoehtoa.

Joko vaihdoit huonekasveille uudet mullat? Jos et, nyt olisi sen aika, sillä kevät tulee kovaa vauhtia. Kasvit ovat nyt muutenkin suosiossa, ja sisustuslehdissä vilahtelee jatkuvasti peikonlehtiä ja anopinkieliä.

Kasveilla on kotona myös tärkeä tehtävä: niiden väitetään parantavan huoneilmaa poistamalla ilmasta haitallisia kemikaaleja ja tuottamalla happea. Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA on pitänyt jo 1980-luvun lopulta asti listaa kasveista, jotka ovat parhaita ilmanpuhdistajia.

Koska rehevät ja hyvinvoivat kasvit hoitavat tehtävänsä parhaiten, hemmottele niitä tuoreella mullalla ja puhdistamalla pölyt lehdistä. Viimein kasvit saavat myös kaipaamaansa valoa. Jos tänä keväänä on uuden kasvihankinnan aika, tässä kuusi ilmaa puhdistavaa ja trendikästä vaihtoehtoa. Huomioi kuitenkin, että ilmaa puhdistavat kasvitkin voivat allergisoida tai olla myrkyllisiä.

1.  Anopinkieli

Terävänä kohti kattoa sojottava anopinkieli on ylväs näky, joka on karistanut mummolaleiman lehdiltään. Anopinkieli on puhdistustöissään aktiivisin öisin, joten se on hyvä, helppohoitoinen kasvi etenkin makuuhuoneeseen. 

2. Rönsylilja

Kuvapalvelu Pinterest on pullollaan upeita, taas trendikkäitä amppeleita, ja rönsylilja on hyvä valinta katosta roikkuvaksi kasviksi. Lisäksi se on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen, siis täydellinen ilmanpuhdistajakasvi.

3. Kumiviikuna

Kumiviikuna eli huonekumipuu ihastuttaa suurilla, vahapintaisilla lehdillään. Se voi kasvaa suureksikin, joten kasvi sopii näyttäväksi sisustuselementiksi esimerkiksi korkeisiin tiloihin.

4. Lääkeaaloe

Mehikasvit ovat trendikkäitä, ja aloe vera eli lääkeaaloe on ominaisuuksiltaan yksi parhaista. Se puhdistaa ilmaa öisin, ja toki kasvia voi hyödyntää myös ihonhoidossa.

5. Kultapalmu

Näyttävä kultapalmu kosteuttaa ja puhdistaa huoneilmaa. Kukkiessaan kasvi saattaa allergisoida. Isoksi kasvanut kultapalmu tuo kerralla rutkasti vihreyttä huoneeseen – simppelin kasvin voi halutessaan istuttaa suureen, koristeelliseen ruukkuun.

6. Palmuvehka

Kiiltävälehtinen palmuvehka kasvaa noin puolimetriseksi. Koska NASA teki tutkimuksensa 1980-luvun lopulla, vasta myöhemmin markkinoille tullut kasvi ole päässyt listalle. Sopeutuvuutensa vuoksi se on kuitenkin varma valinta kaikenlaisiin koteihin. Palmuvehka on tosin lievästi myrkyllinen, joten se ei välttämättä sovi lapsi- ja eläinperheisiin.

Lähteet: YlePuutarha.net, Viherlandia.fi, Salad Days

 

Oletko aina harmitellut, miten ärsyttävää hellan nuppeja on putsata? Twitterissä leviää kätevä niksi puhdistamiseen liittyen. 

Kauri Tervashonka tuskaili 10 vuotta hellan liesilevyn nuppien putsaamisen vaikeutta. Eipä tuskaile enää. Hänelle selvisi, että namiskat saa irti. Nuppien irrottaminen tekee siivoamisesta paljon helpompaa. 

 

– Olin tilannut siivousfirman kautta loppusiivouksen asuntoon ja he irrottivat nuo namiskat siivousta varten. Siitä opin itsekin tämän, jo asunnosta poismuuttaneena, Kauri kommentoi Me Naisille. 

Kauri ei ole ainut, jonka elämä helpottui tämän oivaltamisesta. Twiitti on kerännyt useita kommentteja. 

”Siis mitä hemmettiä?? Miksei kukaan oo kertonut??”

”Mä. En. Kestä. Oli pakko iltakymmenen jälkeen testata ja joo, irtosivat. Pesuhommiksi meni. Miten niin somesta ei ole hyötyä?! Kiitos!

”Kerrankin hyödyllinen päivitys! Kiitos!”

Nuppien laittamista takaisin väärään asentoon ei tarvitse pelätä, sillä nupit menevät paikoilleen vain yhdessä tietyssä asennossa. 

On kuitenkin yksi moka, jota kannattaa varoa.

Nuppeja ei kannata keittää pyykinpesupulverivedessä, sillä erään twiittaajan kokemuksen mukaan numerot lähtevät irti samalla. Astianpesukoneessa peseminen sen sijaan on turvallista. 

Kuinka lämpimässä vedessä ruusut viihtyvät, entä neilikat? Kukkakauppias vastaa.

Osa kukkien kauneutta on niiden hetkellisyydessä. Silti kauniit kukkaset haluaa pitää ilonaan mahdollisimman pitkään.

Onneksi leikkokukkien hoitaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki kukat hyötyvät siitä, että niihin leikataan terävällä veitsellä uusi imupinta päivän tai parin välein.

Puutarhuri ja kukkakauppias Tapio Komminaho Ruoholahden Bieder-kukkakaupasta kertoo, että leikkokukalle sopivan veden lämpötilan voi päätellä kukan varresta.

– Jos varsi on pehmeämpi, kuten esimerkiksi tulppaanilla, narsissilla ja liljalla, kukka menee viileään veteen.

Kukat, joissa on kova, puumainen varsi, kannattaa laittaa lämpimään veteen. Nekin kukat, joille kylmä tai lämmin vesi olisi ihanteellinen ympäristö, pärjäävät huoneenlämpöisessä vedessä.

Säilytys viileässä pitää kukkaset virkeinä pitkään. Kukat voi Komminahon mukaan laittaa yöksi jääkaappilämpötilaan esimerkiksi kellariin tai keväällä ja syksyllä parvekkeelle.

Näillä Tapio Komminahon neuvoilla saat mahdollisimman pitkään iloa suosituista leikkokukista:

Ruusu viihtyy lämpimässä

Mitä paksumpi varsi, sen lämpimämpi vesi. Ruusuille ja muille puumaiset varret kasvattaville kukille on erityisen tärkeää leikata säännöllisesti uusi imupinta, jotta vesi pääsee kiertämään kasvin solukossa.

Tulppaani tykkää jääpaloista

Tulppaani kukoistaa kylmässä vedessä. Maljakkoon voi  kauhaista jääpaloja tai talvella lunta, jotta vesi pysyy viileänä.

Tulppaanilla on taipumus imeä paljon vettä. Sille kannattaa laittaa vain muutama sentti vettä maljakon pohjalle, jolloin veden imeminen pysyy maltillisena.

Jos tulppaanit säilyttää öisin viileässä, niiden keston voi tuplata.


Neilikka on keskitien kulkija

Neilikalle paras vaihtoehto on huoneenlämpöinen vesi.

Pionin nuppuja voi hoputtaa lämmöllä

Viileähkö vesi on hyvä pionille. Jos pionissa on kovin tiukat nuput, niiden avautumista voi jouduttaa laittamalla kukat imupinnan leikkaamisen jälkeen kädenlämpöiseen veteen.

Hortensia kaipaa lämpöä

Uusien imupintojen leikkaaminen on erittäin tärkeää hortensialle. Nuukahtaneeltakin näyttävät hortensiat nousevat uuteen kukoistukseen, kun niihin leikkaa uudet imupinnat ja laittaa ne lämpimään veteen.

Krysanteemin valinta on huoneenlämpö

Kuten neilikka, myös krysanteemi viihtyy parhaiten huoneenlämpöisessä vedessä.