Aaloeita tarvitsee kastella vain vähän. Kuvat: Shutterstock
Aaloeita tarvitsee kastella vain vähän. Kuvat: Shutterstock

Viherkasvi on ilo niin silmälle kuin terveydellekin. Valitsimme kuusi kaikenlaisiin sisustuksiin sopivaa vaihtoehtoa.

Joko vaihdoit huonekasveille uudet mullat? Jos et, nyt olisi sen aika, sillä kevät tulee kovaa vauhtia. Kasvit ovat nyt muutenkin suosiossa, ja sisustuslehdissä vilahtelee jatkuvasti peikonlehtiä ja anopinkieliä.

Kasveilla on kotona myös tärkeä tehtävä: niiden väitetään parantavan huoneilmaa poistamalla ilmasta haitallisia kemikaaleja ja tuottamalla happea. Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA on pitänyt jo 1980-luvun lopulta asti listaa kasveista, jotka ovat parhaita ilmanpuhdistajia.

Koska rehevät ja hyvinvoivat kasvit hoitavat tehtävänsä parhaiten, hemmottele niitä tuoreella mullalla ja puhdistamalla pölyt lehdistä. Viimein kasvit saavat myös kaipaamaansa valoa. Jos tänä keväänä on uuden kasvihankinnan aika, tässä kuusi ilmaa puhdistavaa ja trendikästä vaihtoehtoa. Huomioi kuitenkin, että ilmaa puhdistavat kasvitkin voivat allergisoida tai olla myrkyllisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1.  Anopinkieli

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Terävänä kohti kattoa sojottava anopinkieli on ylväs näky, joka on karistanut mummolaleiman lehdiltään. Anopinkieli on puhdistustöissään aktiivisin öisin, joten se on hyvä, helppohoitoinen kasvi etenkin makuuhuoneeseen. 

2. Rönsylilja

Kuvapalvelu Pinterest on pullollaan upeita, taas trendikkäitä amppeleita, ja rönsylilja on hyvä valinta katosta roikkuvaksi kasviksi. Lisäksi se on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen, siis täydellinen ilmanpuhdistajakasvi.

3. Kumiviikuna

Kumiviikuna eli huonekumipuu ihastuttaa suurilla, vahapintaisilla lehdillään. Se voi kasvaa suureksikin, joten kasvi sopii näyttäväksi sisustuselementiksi esimerkiksi korkeisiin tiloihin.

4. Lääkeaaloe

Mehikasvit ovat trendikkäitä, ja aloe vera eli lääkeaaloe on ominaisuuksiltaan yksi parhaista. Se puhdistaa ilmaa öisin, ja toki kasvia voi hyödyntää myös ihonhoidossa.

5. Kultapalmu

Näyttävä kultapalmu kosteuttaa ja puhdistaa huoneilmaa. Kukkiessaan kasvi saattaa allergisoida. Isoksi kasvanut kultapalmu tuo kerralla rutkasti vihreyttä huoneeseen – simppelin kasvin voi halutessaan istuttaa suureen, koristeelliseen ruukkuun.

6. Palmuvehka

Kiiltävälehtinen palmuvehka kasvaa noin puolimetriseksi. Koska NASA teki tutkimuksensa 1980-luvun lopulla, vasta myöhemmin markkinoille tullut kasvi ole päässyt listalle. Sopeutuvuutensa vuoksi se on kuitenkin varma valinta kaikenlaisiin koteihin. Palmuvehka on tosin lievästi myrkyllinen, joten se ei välttämättä sovi lapsi- ja eläinperheisiin.

Lähteet: YlePuutarha.net, Viherlandia.fi, Salad Days

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla