Aaloeita tarvitsee kastella vain vähän. Kuvat: Shutterstock
Aaloeita tarvitsee kastella vain vähän. Kuvat: Shutterstock

Viherkasvi on ilo niin silmälle kuin terveydellekin. Valitsimme kuusi kaikenlaisiin sisustuksiin sopivaa vaihtoehtoa.

Joko vaihdoit huonekasveille uudet mullat? Jos et, nyt olisi sen aika, sillä kevät tulee kovaa vauhtia. Kasvit ovat nyt muutenkin suosiossa, ja sisustuslehdissä vilahtelee jatkuvasti peikonlehtiä ja anopinkieliä.

Kasveilla on kotona myös tärkeä tehtävä: niiden väitetään parantavan huoneilmaa poistamalla ilmasta haitallisia kemikaaleja ja tuottamalla happea. Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA on pitänyt jo 1980-luvun lopulta asti listaa kasveista, jotka ovat parhaita ilmanpuhdistajia.

Koska rehevät ja hyvinvoivat kasvit hoitavat tehtävänsä parhaiten, hemmottele niitä tuoreella mullalla ja puhdistamalla pölyt lehdistä. Viimein kasvit saavat myös kaipaamaansa valoa. Jos tänä keväänä on uuden kasvihankinnan aika, tässä kuusi ilmaa puhdistavaa ja trendikästä vaihtoehtoa. Huomioi kuitenkin, että ilmaa puhdistavat kasvitkin voivat allergisoida tai olla myrkyllisiä.

1.  Anopinkieli

Terävänä kohti kattoa sojottava anopinkieli on ylväs näky, joka on karistanut mummolaleiman lehdiltään. Anopinkieli on puhdistustöissään aktiivisin öisin, joten se on hyvä, helppohoitoinen kasvi etenkin makuuhuoneeseen. 

2. Rönsylilja

Kuvapalvelu Pinterest on pullollaan upeita, taas trendikkäitä amppeleita, ja rönsylilja on hyvä valinta katosta roikkuvaksi kasviksi. Lisäksi se on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen, siis täydellinen ilmanpuhdistajakasvi.

3. Kumiviikuna

Kumiviikuna eli huonekumipuu ihastuttaa suurilla, vahapintaisilla lehdillään. Se voi kasvaa suureksikin, joten kasvi sopii näyttäväksi sisustuselementiksi esimerkiksi korkeisiin tiloihin.

4. Lääkeaaloe

Mehikasvit ovat trendikkäitä, ja aloe vera eli lääkeaaloe on ominaisuuksiltaan yksi parhaista. Se puhdistaa ilmaa öisin, ja toki kasvia voi hyödyntää myös ihonhoidossa.

5. Kultapalmu

Näyttävä kultapalmu kosteuttaa ja puhdistaa huoneilmaa. Kukkiessaan kasvi saattaa allergisoida. Isoksi kasvanut kultapalmu tuo kerralla rutkasti vihreyttä huoneeseen – simppelin kasvin voi halutessaan istuttaa suureen, koristeelliseen ruukkuun.

6. Palmuvehka

Kiiltävälehtinen palmuvehka kasvaa noin puolimetriseksi. Koska NASA teki tutkimuksensa 1980-luvun lopulla, vasta myöhemmin markkinoille tullut kasvi ole päässyt listalle. Sopeutuvuutensa vuoksi se on kuitenkin varma valinta kaikenlaisiin koteihin. Palmuvehka on tosin lievästi myrkyllinen, joten se ei välttämättä sovi lapsi- ja eläinperheisiin.

Lähteet: YlePuutarha.net, Viherlandia.fi, Salad Days

 

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.