Floristi Saija Sitolahden vinkki on asettaa kukat yksittäisiin maljakoihin ja pulloihin, mikä korostaa niiden yksilöllisyyttä hauskasti! Kuva: Shutterstock
Floristi Saija Sitolahden vinkki on asettaa kukat yksittäisiin maljakoihin ja pulloihin, mikä korostaa niiden yksilöllisyyttä hauskasti! Kuva: Shutterstock

Kukkakimppu piristää kotia ihanasti! Näin vinkeillä saat kukista vielä enemmän ja pidempään iloa.

Kevät on yksi ihanimmista tekosyistä hankkia kimppu leikkokukkia kotiin. Vuoden 2014 floristiksi nimetty Saija Sitolahti Järvenpään kukkatalosta neuvoo ostamaan kauden suosikkivärejä: keväisiä keltaisen, valkoisen ja vaaleanvihreän sävyjä.

– Parhaiten säilyviä leikkokukkia ovat muun muassa neilikka, inkalilja, lilja ja ikiviuhko. Niiden säilyvyys tietenkin riippuu lämpötilasta ja muista olosuhteista. Ne säilyvät ainakin viikon, jopa enemmän, Sitolahti kertoo.

Olennaista on, että kimppu on aina puhtaassa vedessä. Sitolahti neuvoo laittamaan kukat yön tai työpäivän ajaksi viileään.

Myös Marie Claire -lehti on listannut nerokkaita vinkkejä siihen, miten kukat säilyvät parhaiten:

1. Oikea leikkaustyyli

Jotta kukka saisi mahdollisimman suuren pinta-alan veden imemiseen, leikkaa vartta noin kahden senttimetrin verran 45-asteen kulmassa.

2. Lämpimästä kylmään

Jos kukat ovat vielä osittain supussa, voit vauhdittaa niiden avautumista laittamalla ne noin minuutiksi lämpimään veteen. Sitten voit siirtää ne viileään veteen, jossa ne avautuvat kahdenkymmenen minuutin sisällä kauniiksi ja isoiksi.

3. Lantti tai pari maljakon pohjalle

Viiden sentin kolikon kupari tekee vedestä hapokkaampaa, minkä takia vesi kerää vähemmän bakteereja tai sientä. Maljakkoon kannattaa laittaa useampikin kolikko.

4. Vodkaa veteen

Ennen kuin laitat kukat veteen, lorauta sekaan tilkka vodkaa ja noin teelusikallinen sokeria, mikä hidastaa lakastumista. Kun kukat alkavat väistämättä nuukahtaa jonkin ajan päästä, lisätujaus vodkaa saattaa suoda niille pari päivää lisää elinaikaa. 

Leikkokukilla saa leikitellä 

Monien mielestä kukkien asettelu on puolet touhun ihanuudesta.

– Yksi suosikki-ideoistani on laittaa yksittäisiä, erilaisia kukkia juomalaseihin, pulloihin ja purkkeihin rykelmään pöydän keskelle. Ympärille voi asettaa ulkoa kerättyjä oksia, joissa on kauniita silmuja. Esimerkiksi hedelmäpuiden silmuoksat sopivat koristeeksi erinomaisesti, Sitolahti selittää.

Marie Clairen esittämät ideat inspiroivat myös:

Teekuppi – Liian lyhyitä kukkasia ei kannata heittää menemään. Laita ne kauniiseen teekuppiin, ja saat suloisen minikimpun.

Teippiritilä – Tee teipillä leveän maljakon päälle ristikko, jonka koloihin voit asettaa kukat yksi kerrallaan. Näin ne pysyvät hyvin pystyssä vedessä. Muista laittaa suurimmat kukat maljakkoon ensin, jotta kaikki mahtuvat sopivasti.

Hedelmäkoristeet – Aseta pienempi kirkas lasimaljakko isomman lasimaljakon sisälle, ja täytä molemmat vedellä. Sujauta sitten leikattuja hedelmiä maljakoiden väliin jäävään tilaan. Esimerkiksi sitruunat ja appelsiinit soveltuvat tähän upeasti. Tulos on varmasti värikäs ja herkullisen raikas!

Kukkien kuivattaminen – Ikuista kukkasi klassikkotavalla, kuivattamalla. Ne säilyvät vielä pitkään kauniina muistona.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.