Tästä se kaikki alkaa. Kuva: Colourbox
Tästä se kaikki alkaa. Kuva: Colourbox

Onpa täällä siistiä! Näiden kikkojen jälkeen vieraasi ainakin ajattelevat niin.

Puhelin pärisee. Siellä on kaveri, joka "on sattumalta ihan kulmilla".

Ihan kiva, mutta vähän huono hetki! Kodin lattioilla velloo vaatemeri. Keittiönpöytä on papereiden peitossa. Vessassa asuu paperirullahylsyjen armeija. Eteisen lattialla pyörii pölypalloja. Mutta nyt ei auta! Vartti aikaa ja kaveri on ovella. Siispä pikasiivous!

Kysyimme siivoushuijausvinkit oman elämänsä sottapytyiltä, yhdeksältä naiselta, jotka ovat mestareita piilottamaan rojunsa yllätysvierailta.

1. Vessa on tärkeä. Tyhjät paperirullat roskiin, täysiä varastoon, kaikki ylimääräinen kaappeihin piiloon, pönttö puhtaaksi ja pintojen nopea pyyhkäisy. Suihkaus jotain hajustetta. Yleensähän muualla tavarat on vaan vähän hujan hajan, eikä pieni pölyisyyskään nyt niin haittaa, mutta se on ikävää, jos vessa näyttää oikeasti likaiselta ja törkyiseltä. Puhdas vessa antaa hyvän vaikutelman, ja siellä vieraat ovat yksin ja pääsevät tutkimaan paikkoja. Muista puhtaat käsipyyhkeet.

2. Kanna kaikki irtoromu makuuhuoneeseen piiloon. Pane ovi kiinni. Jos erillistä huonetta ei ole, sulje romut vaatehuoneeseen tai kaappiin. Kuka kuvitteli, että vaatehuone olisi turha keksintö? Sinnehän saa kaiken turhan piiloon. Nerokasta.

3. Ohjaa vieraat suoraan valmiiksi nätisti katettuun kahvipöytään. Eivätpä ehdi nuuskia muita nurkkia. (Ellet satu asumaan uudessa kodissa, ja he haluavat nähdä koko huushollin.)

4. Järjestä keittiön ruokapöydällä lainehtivat lehdet, laskut ja muu posti yhteen siistiin pinoon.

5. Laita tiskipöydällä olevat asiat koneeseen ja pyyhi keittiön tasot. Murut saavat keittiön näyttämään likaiselta.

6. Asettele lattialle luiskahtaneet sohvatyynyt sohvalle ja sohvalta sohvatyynyjen väleistä löytyvät kaukosäätimet nättiin riviin rahille tai sohvapöydälle.

7. Katso ovelta, mitkä lattialla pyörivistä pölypalloista osuvat näkökenttääsi ensimmäisenä. Siisti ne pois rikkaharjalla tai nouki roskapönttöön. Järjestele eteisessä olevat kengät riviin.

9. Hanki erilaisia sisustuskoreja. Niihin voi tunkea nopeasti kaiken mahdollisen sälän.

10. Sulje kaikki auki heiluvat kaapinovet. Ja vessanpönttö!

11. Himmennä valot ja sytytä kynttilöitä. Vaikutuksen teet, jos ehdit vielä hankkia leikkokukkia maljakkoon.

Loppuun vinkki vanhalta toimistosiivoojalta: hanojen kiillotus ja roiskeiden pyyhkiminen peilistä saa aikaan vaikutelman kiiltävän siististä kodista, vaikka totuus olisikin toinen.

Instagram täyttyy nyt vaaleanpunaisista ja kimaltelevista keijuovista.

Eilen vietetty loppiainen on perinteinen ajankohta joulukoristeista luopumiselle. Se tarkoittaa myös sitä, että tämän joulun hitti, tonttuovi, pitää panna naftaliiniin odottamaan seuraavaa joulua.

Jos luopuminen tuottaa tuskaa, seuraava hittiaskartelu odottaa jo sosiaalisessa mediassa. Instagramista löytyy lähes 60 000 postausta tunnisteella #fairydoor, ja suomalaisia keijuoviakin löytyy kymmenen. Keijuovien suosiosta kertoi Suomessa ensin Vauva-lehti sivustollaan.

 

Fairy door #kidsdecor #fairydoor

Henkilön Romany Pearl (@romanypearl3005) jakama julkaisu

Jos jouluksi teki jo itselleen tonttuoven, keijuovi syntynee samoilla lämpimillä. Sen voi askarrella esimerkiksi jäätelötikuista tai liimaamalla tulostetun oven kuvan aaltopahville. Tai sitten tonttuovestaan voi tuunata keijuoven, josta kodin pienten (mielikuvitus)asukkien on mukava kulkea.

Keijuovien hittivärit näyttävät olevan tietenkin vaaleanpunainen ja violetti.

Keijupölyä ilmassa ja avain odottamassa keijua ovessa. Paljon kutsuvampaa asumusta ei voisi olla!

 

Looks like we have a new resident fairy 🧚‍♂️💕✨ #fairymagic #fairydoor

Henkilön Sophia Saracino (@sophia_saracino) jakama julkaisu

Tämän oven taakse on jo muuttanut asukki.

Kysely

Aiotko sinä askarrella keijuoven?

Siirrä katse seiniin – taiteella saat huijattua kodistasi tilavan ja avaran.

Kun kodin neliöt ovat kortilla, pieni tila tehokäytetään yleensä erilaisilla tila- ja säilytysratkaisuilla. Kun tavarat on saatu sulaan sopuun pienessä asunnossa, sisustamista voi tarkastella enemmän visuaalisesta näkökulmasta muun muassa taiteen kautta.

Neliöiden tuijottamisen sijaan kannattaa tuijottaa seiniin: kun käyttää hyväksi joka ikisen sentin kotona, koti voi samaan aikaan heijastaa tyyliäsi ja luoda illuusion isommasta tilasta. Kauniit julisteet ja taulut ovat sijoitus kodin ilmeeseen – nappaa tästä siis Ellen vinkit, joilla otat tehot irti kotisi seinätilasta.

1. Ilmaise

Käytä taidetta sisustuksesi kulmakivenä, ja yhdistä dramaattinen taide minimalistisiin huonekaluihin. ”Statement”-taiteessa linjat ovat suuria, ja kuvat värikkäitä sekä voimakkaita. Tilaa voi jakaa taiteen avulla, kun sijoitat näyttävät taulut keskelle huoneen seinää. Jos sinulla on esimerkiksi ruokapöytä, sohvaryhmä ja televisio samassa tilassa, ripusta näyttävä maalaus tai taulurykelmä sohvaryhmän tuntumaan, jolloin tilaan muodostuu selkeämmin erillinen olohuone ja ruokailutila hahmottuu omaksi alueekseen.

2. Liioittele kehyksiä

Liioittele valokuvien ja julisteiden kokoa laittamalla kuvat isoihin kehyksiin. Osta kehykset, joissa on kehyskartongit eli paspispahvit ja jätä ne paikoilleen. Yhdistele pienet teokset isoihin, jotta seinäsi saa syvyyttä.

3. Ole neutraali

Neutraalin väripaletin kanssa sisustaminen saa asunnosta valoisamman ja kevyemmän. Värikkäät, huolella valitut yksityiskohdat hyppäävät esiin, kun muu värimaailma on maltillinen.

4. Sommittele pystysuoraan

Ajattele sisustamista vaakasuoran sijaan pystysuorasti: pinoa taidetta päällekäin. Se luo illuusion tilan korkeudesta. Illuusion luominen voi osoittautua haastavaksi, mikäli huonekorkeus on matala.

5. Sijoittele rajattomasti

Sijoittele tauluja kotisi odottamattomiin paikkoihin: vie yksi taulu kylppäriin nojaamaan rennosti seinään ja toinen pienempi nojaamaan kirjapinoon. Kekseliäällä sijoittelulla saa aikaan persoonallisuutta.