Tuttu kesäherkku vaalentaa myös hampaita. Kuva: Shutterstock
Tuttu kesäherkku vaalentaa myös hampaita. Kuva: Shutterstock

Hymy kirkastuu, kun napsit kesäisiä herkkuja.

Jos kaipaat vain pientä kirkastusta hampaisiisi, ei ole pakko lähteä hammaslääkäriin asti. Dailymail kysyi hammaslääkäri Uchenna Okoyelta, mitkä tutut ja turvalliset ruoka-aineet oikeasti valkaisevat hampaita.

Mansikka

Mansikka sisältää hampaiden kiillettä tuhoavan sitruunahapon lisäksi miedompaa omenahappoa, jonka pitäisi vaalentaa hampaiden pintaa. Mitä kypsempi mansikka on, sitä enemmän omenahappoa se sisältää.

Näin sen teet: Hiero kypsää mansikkaa hampaisiin, ja kahden viikon jälkeen niiden pitäisi olla vaaleammat.

Banaani

Banaanissa on paljon kaliumia, magnesiumia ja mangaania, jotka irrottavat likaa hampaista. Kovin syvää tulosta banaanilla ei saa aikaan, mutta nopea hampaiden putsailu onnistuu.

Näin sen teet: Kuori banaani ja hiero kuoren sisäosaa hampaisiin parin minuutin ajan. Kolmen viikon jälkeen hampaiden luvataan olevan vaaleammat.

Ruokasooda

Kahvin, punaviinin ja teen aiheuttamat tummentumat saa tutkimusten mukaan tehokkaasti pois ruokasoodalla. Ruokasoodaa pidetään usein luonnollisena aineena, mutta tosiasiassa se on kemiallinen tuote, jota käytetään joissain valkaisevissa hammastahnoissa. Se irrottaa plakkia hampaan pinnasta ja neutralisoi bakteerikantaa. Liika käyttö voi kuitenkin vahingoittaa hampaita, joten älä käytä ruokasoodaa liian usein.

Näin sen teet: Ruokasoodaa suositellaan käytettävän enintään kolme kertaa vuodessa. Sooda kannattaa hieroa sormella hampaisiin.  

Mikä vaalensi parhaiten?

Mansikka valittiin tästä listasta parhaaksi vaalentajaksi. Sen sijaan sitruunan, kookosöljyn, kurkuman, mandariinin mehun tai viinietikan vaalennusteho todettiin perättömäksi.

Pysyviä tuloksia luonnollisilla vaalentajilla ei saa, mutta pientä pika-apua kyllä.

Jos siis kaipaat hampaillesi pientä kirkastusta, on se hyvä syy syödä mansikoita koko kesä. Mikäs sen parempaa!

Hikitreenin ja hyvältä näyttävien hiusten yhdistäminen ei ole mikään ihan helppo nakki.

Aivan kuin ajan raivaaminen liikunnalle ei olisi tarpeeksi vaikeaa – sen lisäksi pitäisi vielä ehtiä käydä suihkussa ja pestä ja laittaa hiukset. Etenkin pitkätukkaisella jälkimmäiseen vierähtää helposti tovi jos toinenkin.

Jos on hikoillut rankasti, hiusten pesemättä jättäminen on harvoin vaihtoehto. Hätätapauksessa saattaa riittää, että föönaa hikisen kuontalon kuivaksi, mutta kovin kannattava ratkaisu se ei pidemmän päälle ole.

– Hiki saattaa tukkia päänahan huokosia ja aiheuttaa päänahan kuivumista sekä heikentää hiusten kasvua, hiusstylisti Giovanni Vaccaro kertoo StyleCaster-sivuston haastattelussa.

Katso jutustamme vinkit, joiden avulla föönaat hiukset nopeammin kuiviksi. Paljon treenaaville ja hikoileville Vaccaro suosittelee myös säännöllistä päänahan kuorintaa.

Hoida hiuksia samalla kun treenaat

Kun hiukset on pakko pestä jumpan jälkeen, Vaccarolla on ovela ajansäästövinkki kiireisille – hiusnaamion tai -öljyn levittäminen kuontaloon jo ennen treeniä! Nappaat kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun levität aavistuksen kostutettuihin hiuksiin hoitoaineen, laitat ne nutturalle ja lähdet kolisuttelemaan painoja. Muista vain pitää hoitotuotteen määrän kohtuullisena ja varoa sotkemasta välineitä hiuksillasi.

Kevyesti treenaava pääsee vähemmällä. Jos pää ei ole kovin hikinen, Vaccaro antaa luvan jatkaa päivää pesemättä hiuksia. Hiusstylisti Dana Tizzo suosittelee samaisessa StyleCasterin jutussa levittämään hiusten tyveen kuivasampoota jo ennen treeniä, jotta kosteus ei siirry päänahasta hiuksiin.

Hyvä kampaus treeneihin on poninhäntä tai nuttura korkealla päälaella. Hiusrajassa olevien haituvien kostumista ja pörröttymistä voi yrittää estää hikitreeniin tarkoitetun hiuspannan avulla.

Iso-Britannian prinssi joutuu maksamaan varsin pitkän punnan pitääkseen tukkansa lyhyenä.

Iso-Britannian kruununprinssi William, 36, on tehnyt sen, minkä moni kaljuuntuva mies tekee jossain vaiheessa taivaltaan: hän on vetänyt hiuksensa ihan lyhyiksi. Uutinen ei ole sinänsä millään tavalla merkittävä, mutta se, kuinka paljon William on saanut rahaa uppoamaan parturikäyntiin, saa kyllä pohtimaan.

Brittilehti The Sunin mukaan Williamin siilitukan leikkaaminen maksoi nimittäin 180 puntaa eli siis yli 200 euroa. Monet brittiläiset Twitter-käyttäjät ovat olleet tiedosta varsin hämmentyneitä.

– En ole koskaan maksanut enempää kuin kympin hiustenleikkuusta. Tämä mies on ryöstetty, Patrick Smith kommentoi muiden muassa Twitterissä.

Mutta, lähteiden mukaan kalliille hinnalle on kuitenkin selitys!

Ensinnäkin, William käytti hiustenleikkauksessaan puolisonsa herttuatar Catherinen suosimaa kampaajaa. Ja kuten monet tietävät, Katen hiukset ovat monien ihailemat, joten niihin ei taatusti pääse käsiksi ihan kuka tahansa kampaussaksien heiluttelija.

Toiseksi, hiustenleikkuu on mitä todennäköisimmin suoritettu Williamin kotona Kensington Palacessa. Kampaaja on siis joutunut raahaamaan kaikki kampaamotarvikkeensa (eli siis ainakin sakset) ja itsensä studion ulkopuolelle. Ei siis ihan tavanomainen leikkuukeikka kuitenkaan!

Kolmanneksi, kuninkaallisten varat eivät hevillä lopu. Ehkäpä William haluaa tukea kansakuntansa parturiyrittäjiä maksamalla vähän ylimääräistä?

Vitsiä pakenevasta hiusrajasta

Prinssi Williamin kaljuuntuminen on vuosien varrella noussut eräänlaiseksi kuninkaalliseksi vitsiksi. Williamin pikkuveli Harry, 33, on tasaisin väliajoin kiusoitellut Williamia vetäytyvän hiusrajan takia.

– Hän on taatusti fiksumpi kuin minä, me varmistuimme siitä jo koulussa – samaan aikaan, kun hän alkoi kaljuuntua, Harry on todennut.

William itsekin on vaikuttanut suhtautuvan kevyesti hiustensa hupenemiseen. Kun Williamin esikoinen George syntyi vuonna 2013, prinssi vitsaili:

– Hänellä on paljon enemmän tukkaa kuin minulla, kiitos luoja!

Tässä vielä havainnollistava kuva siitä, kuinka suuri muutos prinssin hiuksissa on tapahtunut: 


William hiustenleikkuun jälkeen.
William ennen hiustenleikkuuta.