Laula suihkussa huoletta pystypäin! Mutta kun tulee hiustenpesun vuoro, laita pää alaspäin. Kuva: Shutterstock
Laula suihkussa huoletta pystypäin! Mutta kun tulee hiustenpesun vuoro, laita pää alaspäin. Kuva: Shutterstock

Hiustutkijan mukaan hiukset kannattaisi pestä pää alaspäin.

Pesetkö sinäkin hiuksesi pystypäin? Ei ehkä kannattaisi. Tätä mieltä on hiustutkija Annikki Hagros-Koski Hiusakatemiasta. Hänen mukaansa vähänkin pidemmät suortuvat kannattaisi ehdottomasti pestä pää alaspäin.

– Hiusten pesussa on ensisijaisesti kyse päänahan pesusta. Siksi pitkän tukan peseminen pää pystyssä on melkein sama kuin menisi t-paita ja housut jalassa suihkuun. Siinä missä kroppa ei puhdistu kunnolla vaatteiden läpi, ei pääkään puhdistu täysin, jos se pestään hiusten läpi, Hagros-Koski selittää.

Tutkijan mukaan monet pesevät päänahkansa siis aivan liian pintapuolisesti. Samaan aikaan itse suortuvien puhtauteen kiinnitetään liikaa huomiota.

– Hiuksia ei tarvitse suihkussa hinkata ja nujuttaa. Hiukset ovat kuin luonnonsilkkiä. Suortuvien pesuksi riittää puristelu. Sen sijaan päänahkaa pestessä sormien pitäisi olla reilusti päänahassa. Pintapuolinen kämmenpesu tukan päältä ei riitä.

Jos hiukset alkavat pesun aikana natista puhtaudesta, niitä on pesty Hagros-Kosken mukaan liikaa.

”Hiuksessa on luonnostaan rasvaa. Jos tukka nitisee märkänä, se rasva on pesty pois liialla sampoolla.”

– Hiuksessa on luonnostaan rasvaa. Jos tukka nitisee, se rasva on pesty pois liialla sampoolla. Kun hiuksen luonnollinen rasva pestään pois, hiukset kuivuvat ja saattavat sähköistyä.

Hagros-Kosken mukaan monet käyttävät hiuksiinsa liikaa pesuaineita. Hänen mielestään yksi syy siihen on se, että pystypäin pestynä päänahka ei puhdistu kunnolla. Silloin pesijän tekee mieli lisätä sampoon määrää.

– Jos hiukset pesee pää alaspäin, pienempi määrä pesuainetta riittää hyvin. Kun yhteen pesukertaan kuluu vähemmän ainetta, säästyy samalla myös rahaa. Hiuksista tulee myös tuuheamman tuntuiset, koska pää alaspäin pesu kohottaa niitä tyvestä asti.

Ota huomioon!

Pidennettyjä hiuksia ei saa kampaajien ohjeistusten mukaan kuitenkaan pestä pää alaspäin.

– Niiden kanssa on toimittava ohjeiden mukaan, vaikka se saattaakin tehdä hallaa päänahalle. Siksi en voi myöskään suositella pidennyksiä sellaiselle, joka haluaa pitää huolta hiustensa kunnosta.

Näyttävä mutta rento kampaus ei vaadi lämpökäsittelyjä tai suurta tuotearsenaalia.

Mitä toivot juhlakampaukselta? Aika moni havittelee näyttävyyttä ja juhlan tuntua, jotakin erilaista kuin tavallisena päivänä. Liian sliipattu ja kireä tukka ei kuitenkaan saisi olla, vaan rentouttakin kaivataan.

Ehkä siksi leteillä viimeistellyistä rennoista nutturoista on tullut niin suosittuja juhlakampauksia. 

Kampaajan tuolissa saat täydellisen kuohkean ja pitävän kampauksen, mutta onnistunut juhlanuttura on mahdollista loihtia myös omaan päähän – jopa ilman etukäteen kihartamista. Hiuslakkaa erityisempiä tuotteita ei tähän nutturaan tarvita. 

Katso videolta, miten letit ja nutturan voi yhdistää tyylikkään rennoksi juhlatukaksi.

Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia
Silmänrajauksissa on muutosvoimaa. Kuvat: Marjut Laukia

Silmänrajaus on helppo keino muuttaa koko kasvojen ilmettä, ainakin jos on kärsivällinen ja tarkkakätinen.

Kulmakarvojen kehutaan usein muuttavan koko kasvojen ilmettä, ja niinhän ne tekevätkin – katso vaikka tämä video. Mutta on sitä muitakin meikin osa-alueita, joilla voi vaikuttaa koko olemukseensa. Esimerkiksi silmänrajaus. 

Kokeilimme kuutta erilaista klassista rajausta ja kuvasimme todistusaineiston siitä, miten merkittävästi rajauksella voi vaikuttaa siihen, miltä silmät näyttävät ja miltä koko meikki vaikuttaa.

Katso ja päätä itse, millainen rajaus on imartelevin! Rajausten ulkonäkö toki riippuu erittäin paljon silmien muodosta. Tarkista tästä listasta, millainen rajaus sopii parhaiten silmiesi muotoon.

Vertailukuva

Jotta suuri rajausvertailu olisi uskottava, täytyy tietysti julkaista myös vertailukuva ilman rajauksia. Ripsiväri tosin tuo tummuutta ripsien tyveen.

1. Yläsisärajaus

Testaajan kommentti: Luulin, etteivät silmäni ole herkät, mutta auts! Yläluomen rajaaminen ripsien alapuolelta oli työn ja tuskan takana. Lopputulos kuitenkin palkitsee. Yläsisärajaus on siitä ihana rajaus, että se on helppo saada symmetriseksi.

2. Ohuen ohut rajaus

Testaajan kommentti: Mahdollisimman ohut tussirajaus tuo katseeseen terävyyttä ilman, että silmän muoto muuttuu miksikään. Tämän voisin ottaa arkikäyttöön.

3. Hieman paksumpi rajaus

Testaajan kommentti: Juuri sopivan paksuisen rajauksen luominen vaatii tarkkaa kättä, ja silmän ulkonurkan lähestyessä meinaa mennä sormi suuhun; miten tämän rajauksen saisi päätettyä tyylikkäästi? Lopputulos on kuitenkin nätti. 

4. Kissarajaus

Testaajan kommentti: Klassinen, näyttävä kissarajaus on yksi ikisuosikeistani, mitä meikkiin tulee. Harmi vain, että se ei sovi silmieni muotoon kovin saumattomasti. Rajaus näyttää kuvassa kivalta, mutta kun suljen silmäni, rajauksen yhtenäinen linja on mennyttä. 

Vaikka olen perehtynyt koottuihin kissarajausvinkkeihin, menee tämän rajauksen tuhraamiseen testin pisin aika. 

5. Alasisärajaus

Testaajan kommentti: Sisärajaus alaluomelle on lastenleikkiä yläluomen sisäpinnan rajaamiseen verrattuna. Koska silmämeikkikynästä ei lähde tarpeeksi väriä, taputtelen päälle geelimäistä rajausväriä. Tulos on intensiivinen – vähän liiankin.

6. Smoky eye -rajaus ylä- ja alaluomella

Testaajan kommentti: Nämä rajauskynällä ja luomivärillä luodut sumusilmät ovat niin voimakkaat, että iiriksetkin näyttävät tavallista kalpeammilta. Smoky eye -rajaus voisi toimia vahvan juhlameikin parina. Ainakin kulmakarvat pitäisi piirtää tummemmiksi.

Ruskealla rajauskynällä ja luomivärillä toteutettuna tämä meikki  näyttäisi paljon luontevammalta. Jos taas haluaisin seurata trendejä, lisäisin tähän lookiin vielä vähän kiiltoa.