Mikromuoveja käytetään esimerkiksi saippuoissa sen vuoksi, että ne kuorivat ihoa. Kuva: Shutterstock
Mikromuoveja käytetään esimerkiksi saippuoissa sen vuoksi, että ne kuorivat ihoa. Kuva: Shutterstock

Monet maat ovat kieltämässä kosmetiikassa käytettävät muovirakeet. Suomessa kuluttaja joutuu kuitenkin ainakin vielä syynäämään itse tuotteensa.

Merissä vellovan muoviroskan aiheuttamat ongelmat ovat nousseet viime vuosina isoksi puheenaiheeksi Suomessa ja maailmalla – eikä suotta. Jos tilannetta ei saada hallintaan, asiantuntijoiden mukaan valtamerissämme voi olla vuoteen 2050 mennessä enemmän muovia kuin kalaa.

– Pahimmillaan valtavat alueet merestä tuhoutuvat elinkelvottomiksi. Käytännössä muovin peittämällä mantereella ei pysty elämään mikään, ja mereen muodostuu autiomaita. Jos kehitys jatkuu tarpeeksi pitkään, se saattaa vaikuttaa myös planktonin muodostumiseen ja sen kykyyn sitoa hiilidioksidia ilmakehässä. Se voi johtaa vakaviin muutoksiin ilmastossa, WWF:n suojelupäällikkö Jari Luukkonen on kertonut Me Naisille.

”Käytännössä muovin peittämällä mantereella ei pysty elämään mikään, ja mereen muodostuu autiomaita.”

Vaikka iso osa muoviroskasta päätyy meriin yritystoiminnan kautta, myös yksittäisen kuluttajan valinnoilla on merkitystä. Monet ihan tavalliset kulutushyödykkeet sisältävät ympäristön kannalta äärimmäisen haitallisia mikromuoveja, eli korkeintaan viisimillisiä muovikappaleita.

Yksi runsaasti mikromuoveja sisältävä tuoteryhmä on kosmetiikka.

Kosmetiikassa käytetyt mikromuovit ovat noin 0,1–0,5 millimetrin kokoisia muovihelmiä. Niitä lisätään varsinkin pois pestäviin kosmetiikkatuotteisiin kuten kuorintavoiteisiin, suihkugeeleihin, hammastahnoihin ja parranajogeeleihin. Muovihelmiä lisätään, koska niiden ominaisuudet ovat varsin hyviä: ne kuorivat ja poistavat värjäytymiä, ovat tasalaatuisia eivätkä naarmuta ihoa.

Hyvillä ominaisuuksilla on kuitenkin kääntöpuoli. Muovihelmet kulkeutuvat helposti merenelävien elimistöihin ja saattavat ruuan kautta kulkeutua myös meidän omille lautasillemme.

Britannian parlamentin ympäristövaliokunnan raportin mukaan tuotteisiin lisätyt mikromuovimäärät ovat valtavia. Jos suihkugeeliä, kuorinta-ainetta tai muuta vastaavaa käyttää runsaasti, yhdellä suihkukerralla saattaa huuhtoa viemäriin jopa 100 000 muovihelmeä.

Ainesosaluettelo ja sertifikaatit syyniin

Kosmetiikkatuotteen ainesosalistasta ei voi aina päätellä suoraan, onko tuotteessa haitallista muovia.

– Esimerkiksi INCI-nimi polyethylene voi olla joko kiinteä tai nestemäinen aine. Sana ”polymer” ainesosalistassa ei myöskään automaattisesti tarkoita kiinteää, roskaantumiseen vaikuttavaa muovia, Teknokemian yhdistyksen sivuilla kerrotaan.

Tällä hetkellä muovia välttelevälle kuluttajalle ainesosaluettelot ovat kuitenkin paras ja ainoa keino karttaa mikromuoveja. Erityisen helppoa se ei kuitenkaan ole. Kosmetiikkatuotteiden ainesosaluetteloissa muovirakeet voivat esiintyä monella eri nimellä. 

Yleisimpiä nimiä muoville on polyethylene. Mutta myös nämä nimitykset voivat Ylen Kuningaskuluttajan selvityksen mukaan viitata muovirakeisiin: 

 • Polyeteeni / Polyethylene, PE
 • Polyetyleenitereftalaatti / Polyethylene terephthalate, PET
 • Polypropeeni / Polypropylen, PP
 • Polyvinyylikloridi / Polyvinylchloride, PVC
 • Polystyreeni / Polystyrene, PS
 • Polyvinyyliasetaatti / Polyvinylacetat PVAc
 • Polyvinyylipyrrolidoni / Polyvinylpyrrolidon PVP
 • Polymetyylimetakrylaatti Polymethyl methacrylate PMMA
 • Polytetrafluorieteeni / Polytetrafluoroethylene PTFE (teflon)
 • Polyesteri / Polyester, PES (Polyester-1; Polyester-11)
 • Polyamidi / Polyamid, PA (Nylon-12; Nylon-6; Nylon-66)
 • Polyuretaani / Polyurethan, PUR (Polyurethan-2; Polyurethan-14; Polyurethan-35)
 • Etyyli Vinyyli Asetaatti / Ethylen-Vinylacetat-Copolymere, EVA
 • Polyimidi / Polyimid, PI (Polyimid-1)
 • Acrylates Crosspolymer, ACS
 • Acrylates Copolymer, AC
 • Polyquaternium-7, P-7

Myös erilaiset sertifikaatit auttavat muovin välttelyssä. Joutsenmerkki eli Pohjoismainen ympäristömerkki kielsi mikromuovien käytön vuoden 2013 lopulla. Jos tuotteella on siis Joutsenmerkki, se ei sisällä muovia.

Muovittomia vaihtoehtoja löytyy sekä tavallisesta että luonnonkosmetiikasta.

Muovittomia vaihtoehtoja löytyy sekä ihan tavallisesta että luonnonkosmetiikasta. Jälkimmäinen on kuitenkin siitä varmempi valinta, että luomukosmetiikkatuotteet ja sertifioidut luonnonkosmetiikkatuotteet eivät sisällä synteettisesti valmistettuja ainesosia.

Mitä muoviongelmalle ollaan tekemässä?

Lukuisten valtioiden viranomaiset ovat viime aikoina havahtuneet mikromuovien aiheuttamiin ongelmiin. Isossa-Britanniassa kosmetiikassa käytettävät muovihelmet kiellettiin vuodenvaihteessa. Niitä sisältäviä tuotteita ei saa myydä heinäkuusta eteenpäin. Mikrorakeet on kielletty jo pari vuotta sitten Yhdysvalloissa. Muovirakeita ovat kieltämässä myös Kanada, Uusi-Seelanti, Irlanti ja Taiwan.

Euroopan komissio on kirjannut tavoitteisiinsa, että mikromuoveja pitää pyrkiä vähentämään. Suoria kieltoja tai rajoituksia ei kuitenkaan EU:ssa ole. Ylen mukaan Suomi odottaa mikromuovien suhteen, mihin EU asiassa ryhtyy. 

Kosmetiikkateollisuus on reagoinut muoviongelmaan myös oma-aloitteisesti. Euroopan kosmetiikkateollisuuden kattojärjestö Cosmetics Europe suosittelee jäsenilleen mikrohelmistä luopumista vuoteen 2020 mennessä. Järjestön mukaan mikromuovien käyttäminen kosmetiikassa vähentyi vuosina 2012–2015 hieman yli 80 prosenttia.

Iso-Britanniassa kosmetiikassa käytettävät muovihelmet kiellettiin vuodenvaihteessa.

Vaikka kosmetiikan muovihelmistä on syytä olla huolissaan, sen aiheuttama muovikuorma on loppujen lopuksi melko pieni. Arvioiden mukaan meriin päätyneestä muovista noin 0,01–4 prosenttia on peräisin kosmetiikasta.

Mikromuoveja irtoaa meriin huomattavasti enemmän esimerkiksi autonrenkaista, tie- ja rakennusmaaleista sekä tekokuituisista vaatteista. Esimerkiksi pörröisestä fleece-kankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa, minkä vuoksi fleece valittiin joulukuussa 2017 vuoden turhakkeeksi. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta on kertonut.

Harmaat tai siniharmaat silmät saa säihkymään esimerkiksi hopeanharmaan luomivärin avulla.

Harmaa on harvinainen silmien väri, ja yleensä harmaat silmät taittavat johonkin muuhun väriin, esimerkiksi siniseen.

Luomivärin sävy on syytä valita sopimaan harmaiden silmien pohjasävyyn – kannattaa kokeilla esimerkiksi erilaisia pastellisävyjä.

Oli pohjasävy mikä hyvänsä, silmien harmautta voi korostaa milläpä muullakaan kuin harmahtavilla sävyillä. Myös viileät metallisävyt tuovat silmien viileyden upeasti esiin.

Harmaiden silmien kanssa parhaiten sopivat sävyt:

 • Teräksenharmaa

 • Hopea

 • Ruskeanharmaa

 • Jäänsininen

Musta ja muut tummat sävyt saattavat näyttää hailakoiden silmien lähellä kovilta ja tehdä ilmeestä synkän. Toisaalta kunnon kerros ripsaria ja huolella häivytetty, tummahko luomiväri voivat tuoda kontrastia vaaleuteen.

Lähteet: Byrdie, StyleCasterThe Good Glow

Vaihtoehtoinen tapa kiinnittää ripset on perinteistä huomaamattomampi, mutta ei täysin riskitön.

Tekoripset ovat jälleen suosiossa, sillä niillä saa nopeasti ja kätevästi näyttävyyttä silmämeikkiin.

Jos muistelet kauhulla vuosien takaisia irtoripsikokemuksiasi, laadukkaille nykyripsille ja ripsiliimoille kannattaa antaa mahdollisuus. Niiden kiinnittäminen onnistuu kyllä, kun vain on kärsivällinen. Lue aikaisemmasta jutustamme ohjeet tekoripsien kiinnittämiseen vaihe vaiheelta.

Perinteinen ja se helpompi tapa on kiinnittää ripsirivistö omien yläripsien päälle, aivan tyveen.

Jos kuitenkin haluaa lisähaastetta, ripset voi liimata myös ripsien alapuolelle, neuvotaan muun muassa  XoJane-sivustolla. Silloin tekoripsiä yhdistävä nauha ei jää näkyviin yläluomelle.

Tekniikasta on hyötyä esimerkiksi silloin, jos silmissä ei ole luomiväriä ja tummia rajauksia, joiden joukkoon tekoripsien kiinnityskohta häivyttyisi. Myös omat ripset katoavat tehokkaasti tekoripsien taakse, jolloin feikkiripsilook ei välttämättä paljastu ihan niin helposti.

Vaarana silmään tökkääminen

Kun ripset kiinnittää alapuolelle, joutuu työskentelemään hyvin lähellä itse silmämunaa. Esimerkiksi Buzzfeedin kirjoittaja kokeili ripsikikkaa ja totesi sen aivan liian vaativaksi.

Ripsiliimat on toki lähtökohtaisesti tarkoitettu silmille turvallisiksi, mutta varovainen kannattaa silti olla. Myös tökkäämisvaara on todellinen.

Olennaista on saada ripset sijoitettua juuri oikeaan kohtaan, jotta ne näyttävät hyviltä ja silmien terveys ei vaarannu. Silmien terveyteen erikoistunut professori Hugh Taylor varoittaa Buzzfeedin jutussa, että tekoripset saattavat hiertää silmään haavauman, joka voi pahimmillaan tulehtua vakavasti.

Siksi kokeilemista kannattaa harkita, eikä tyyliä voi ehkä suositella kuin korkeintaan todellisiin spesiaalihetkiin – tosin silloinkin ripset kannattaa kiinnittää hyvissä ajoin, jotta menoihin ei tarvitse lähteä punasilmäisenä.

Tyyliä ei voi suositella kuin korkeintaan todellisiin spesiaalihetkiin.

Ripsien kiinnittämisen taidonnäytteitä voi ihailla esimerkiksi Beauty Insiderin julkaisemalla Facebook-videolla.

Sinänsä ripsien kiinnittämisessä ei ole mitään sen kummempaa kuin yläpuolellekaan laittamisessa. Ripset lyhennetään sopivaan mittaan, ja niihin levitetään liimaa. Yläluomea nostetaan hieman, ja ripset asetellaan varovasti paikalleen omien ripsien tyveen. Ripset voi leikata myös pariksi lyhyemmäksi pätkäksi, jotta asettaminen helpottuu.