Mikromuoveja käytetään esimerkiksi saippuoissa sen vuoksi, että ne kuorivat ihoa. Kuva: Shutterstock
Mikromuoveja käytetään esimerkiksi saippuoissa sen vuoksi, että ne kuorivat ihoa. Kuva: Shutterstock

Monet maat ovat kieltämässä kosmetiikassa käytettävät muovirakeet. Suomessa kuluttaja joutuu kuitenkin ainakin vielä syynäämään itse tuotteensa.

Merissä vellovan muoviroskan aiheuttamat ongelmat ovat nousseet viime vuosina isoksi puheenaiheeksi Suomessa ja maailmalla – eikä suotta. Jos tilannetta ei saada hallintaan, asiantuntijoiden mukaan valtamerissämme voi olla vuoteen 2050 mennessä enemmän muovia kuin kalaa.

– Pahimmillaan valtavat alueet merestä tuhoutuvat elinkelvottomiksi. Käytännössä muovin peittämällä mantereella ei pysty elämään mikään, ja mereen muodostuu autiomaita. Jos kehitys jatkuu tarpeeksi pitkään, se saattaa vaikuttaa myös planktonin muodostumiseen ja sen kykyyn sitoa hiilidioksidia ilmakehässä. Se voi johtaa vakaviin muutoksiin ilmastossa, WWF:n suojelupäällikkö Jari Luukkonen on kertonut Me Naisille.

”Käytännössä muovin peittämällä mantereella ei pysty elämään mikään, ja mereen muodostuu autiomaita.”

Vaikka iso osa muoviroskasta päätyy meriin yritystoiminnan kautta, myös yksittäisen kuluttajan valinnoilla on merkitystä. Monet ihan tavalliset kulutushyödykkeet sisältävät ympäristön kannalta äärimmäisen haitallisia mikromuoveja, eli korkeintaan viisimillisiä muovikappaleita.

Yksi runsaasti mikromuoveja sisältävä tuoteryhmä on kosmetiikka.

Kosmetiikassa käytetyt mikromuovit ovat noin 0,1–0,5 millimetrin kokoisia muovihelmiä. Niitä lisätään varsinkin pois pestäviin kosmetiikkatuotteisiin kuten kuorintavoiteisiin, suihkugeeleihin, hammastahnoihin ja parranajogeeleihin. Muovihelmiä lisätään, koska niiden ominaisuudet ovat varsin hyviä: ne kuorivat ja poistavat värjäytymiä, ovat tasalaatuisia eivätkä naarmuta ihoa.

Hyvillä ominaisuuksilla on kuitenkin kääntöpuoli. Muovihelmet kulkeutuvat helposti merenelävien elimistöihin ja saattavat ruuan kautta kulkeutua myös meidän omille lautasillemme.

Britannian parlamentin ympäristövaliokunnan raportin mukaan tuotteisiin lisätyt mikromuovimäärät ovat valtavia. Jos suihkugeeliä, kuorinta-ainetta tai muuta vastaavaa käyttää runsaasti, yhdellä suihkukerralla saattaa huuhtoa viemäriin jopa 100 000 muovihelmeä.

Ainesosaluettelo ja sertifikaatit syyniin

Kosmetiikkatuotteen ainesosalistasta ei voi aina päätellä suoraan, onko tuotteessa haitallista muovia.

– Esimerkiksi INCI-nimi polyethylene voi olla joko kiinteä tai nestemäinen aine. Sana ”polymer” ainesosalistassa ei myöskään automaattisesti tarkoita kiinteää, roskaantumiseen vaikuttavaa muovia, Teknokemian yhdistyksen sivuilla kerrotaan.

Tällä hetkellä muovia välttelevälle kuluttajalle ainesosaluettelot ovat kuitenkin paras ja ainoa keino karttaa mikromuoveja. Erityisen helppoa se ei kuitenkaan ole. Kosmetiikkatuotteiden ainesosaluetteloissa muovirakeet voivat esiintyä monella eri nimellä. 

Yleisimpiä nimiä muoville on polyethylene. Mutta myös nämä nimitykset voivat Ylen Kuningaskuluttajan selvityksen mukaan viitata muovirakeisiin: 

 • Polyeteeni / Polyethylene, PE
 • Polyetyleenitereftalaatti / Polyethylene terephthalate, PET
 • Polypropeeni / Polypropylen, PP
 • Polyvinyylikloridi / Polyvinylchloride, PVC
 • Polystyreeni / Polystyrene, PS
 • Polyvinyyliasetaatti / Polyvinylacetat PVAc
 • Polyvinyylipyrrolidoni / Polyvinylpyrrolidon PVP
 • Polymetyylimetakrylaatti Polymethyl methacrylate PMMA
 • Polytetrafluorieteeni / Polytetrafluoroethylene PTFE (teflon)
 • Polyesteri / Polyester, PES (Polyester-1; Polyester-11)
 • Polyamidi / Polyamid, PA (Nylon-12; Nylon-6; Nylon-66)
 • Polyuretaani / Polyurethan, PUR (Polyurethan-2; Polyurethan-14; Polyurethan-35)
 • Etyyli Vinyyli Asetaatti / Ethylen-Vinylacetat-Copolymere, EVA
 • Polyimidi / Polyimid, PI (Polyimid-1)
 • Acrylates Crosspolymer, ACS
 • Acrylates Copolymer, AC
 • Polyquaternium-7, P-7

Myös erilaiset sertifikaatit auttavat muovin välttelyssä. Joutsenmerkki eli Pohjoismainen ympäristömerkki kielsi mikromuovien käytön vuoden 2013 lopulla. Jos tuotteella on siis Joutsenmerkki, se ei sisällä muovia.

Muovittomia vaihtoehtoja löytyy sekä tavallisesta että luonnonkosmetiikasta.

Muovittomia vaihtoehtoja löytyy sekä ihan tavallisesta että luonnonkosmetiikasta. Jälkimmäinen on kuitenkin siitä varmempi valinta, että luomukosmetiikkatuotteet ja sertifioidut luonnonkosmetiikkatuotteet eivät sisällä synteettisesti valmistettuja ainesosia.

Mitä muoviongelmalle ollaan tekemässä?

Lukuisten valtioiden viranomaiset ovat viime aikoina havahtuneet mikromuovien aiheuttamiin ongelmiin. Isossa-Britanniassa kosmetiikassa käytettävät muovihelmet kiellettiin vuodenvaihteessa. Niitä sisältäviä tuotteita ei saa myydä heinäkuusta eteenpäin. Mikrorakeet on kielletty jo pari vuotta sitten Yhdysvalloissa. Muovirakeita ovat kieltämässä myös Kanada, Uusi-Seelanti, Irlanti ja Taiwan.

Euroopan komissio on kirjannut tavoitteisiinsa, että mikromuoveja pitää pyrkiä vähentämään. Suoria kieltoja tai rajoituksia ei kuitenkaan EU:ssa ole. Ylen mukaan Suomi odottaa mikromuovien suhteen, mihin EU asiassa ryhtyy. 

Kosmetiikkateollisuus on reagoinut muoviongelmaan myös oma-aloitteisesti. Euroopan kosmetiikkateollisuuden kattojärjestö Cosmetics Europe suosittelee jäsenilleen mikrohelmistä luopumista vuoteen 2020 mennessä. Järjestön mukaan mikromuovien käyttäminen kosmetiikassa vähentyi vuosina 2012–2015 hieman yli 80 prosenttia.

Iso-Britanniassa kosmetiikassa käytettävät muovihelmet kiellettiin vuodenvaihteessa.

Vaikka kosmetiikan muovihelmistä on syytä olla huolissaan, sen aiheuttama muovikuorma on loppujen lopuksi melko pieni. Arvioiden mukaan meriin päätyneestä muovista noin 0,01–4 prosenttia on peräisin kosmetiikasta.

Mikromuoveja irtoaa meriin huomattavasti enemmän esimerkiksi autonrenkaista, tie- ja rakennusmaaleista sekä tekokuituisista vaatteista. Esimerkiksi pörröisestä fleece-kankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa, minkä vuoksi fleece valittiin joulukuussa 2017 vuoden turhakkeeksi. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta.

– Vielä enemmän hiukkasia irtoaa softshell-kankaasta ja teknisistä urheiluasuista, joten fleece ei edes ole pahin polyesterikangas mikromuoveista puhuttaessa, ryhmäpäällikkö Markus Sillanpää Suomen ympäristökeskuksesta on kertonut.

Vaseliinista on moneksi aina huulikiillosta kantapäiden kosteutukseen. Nyt vaseliinilla tavoitellaan myös pehmeääkin pehmeämpää ihoa.

Internet kuhisee nyt halvasta menetelmästä, jolla talven kuivattaman ihon saa pehmeäksi yhdessä yössä – vaseliinista.

Glamour-lehti kertoo, että ”slugging”-menetelmän ideana on puhdistaa iho ja levittää yövoide kuten normaalistikin, mutta lisätä kosteusvoiteen päälle vielä kerros vaseliinia. Voidekerrokset saavat vaikuttaa kasvoilla yön yli.

Kuulostaa tahmaiselta eikä niin kauniilta, mutta kuulemma toimii. Ihoa pehmentävän vaikutuksen kerrotaan perustuvan siihen, että vaseliini ikään kuin lukitsee kosteusvoiteen ihoon.

– Herätessäni käsittelyä seuraavana aamuna kasvoni tuntuivat pehmeämmiltä kuin koskaan. Olen uudestisyntynyt. Olen uusi nainen, menetelmää kokeillut käyttäjä kirjoittaa Redditissä.

”Kasvoni tuntuivat pehmeämmiltä kuin koskaan.”

Kirjoittaja innostuu kuvailemaan, että muutos oli yhtä iso kuin se, että toukasta syntyy perhonen.

– Ihoni on sileä ja onnellinen: se on sellainen kuin sen pitäisi olla mutta ei ikinä ollut.

Meillä Suomessa stylisti Ida Jokikunnas kertoi käyttäneensä samaa kikkaa silmänympärysvoiteen kanssa. Hän sanoi Me Naisten jutussa muutama vuosi sitten, että vaseliini tehostaa jokaisen ihonhoitotuotteen voimaa.


”Vaikutus kestää koko päivän”

Myös Glamour-lehden toimittaja Rachel Nussbaum kokeili tekniikkaa ja yllättyi.

– Ihoni tuntui hullun pehmeältä, ja kun aamulla pesin kasvoni vedellä, iho tuntui niin sileältä, että vesi liukui pois iholta. Kun ihon taputtelee kuivaksi, iho ei tunnu tahmealta. Iho on samettinen ja täyteläinen, ja vaikutus kestää koko päivän.

– Myös kuiva iho suun ympärillä on muisto vain.

Enää pitäisikin sitten tietää, kuka pesee kaikki ne tahmaisen vaseliinin sotkemat tyynyliinat.

Yhdeksän ehdotusta sinulle, joka kaipaat hiuksiisi uutta ilmettä. 

Jos haluat tehdä hiuksillesi jotakin, mutta et ihan vielä tiedä mitä, olet tullut oikeaan paikkaan. Virkistäisikö jokin näistä muutoksista?

1. Otsatukka

Malli Riley Keough antaa otsiksen olla pörrössä.
Malli Riley Keough antaa otsiksen olla pörrössä.

Otsatukka jossakin lukuisista muodoistaan on aina muodissa.

Otsis sopii kaikenlaisille kasvoille, mutta luonteelta se vaatii ripauksen viitseliäisyyttä. Jos otsatukan työläys mietityttää, harkitse rentoa verho-otsista jatkuvaa ylläpitoa vaativan ylipitkän otsatukan ja helposti pystyssä sojottavan miniotsiksen sijaan.

Jos olet rohkea – tai rahaton – tutustu ohjevideoihin, joilla jaetaan parhaat niksit otsatukan leikkaamiseen itse. Omalla vastuulla!

2. Pottatukka

Kulho päähän ja saksimaan! Monen lapsuudesta tuttu klassinen pottamalli on taas in

3. Permis

Näyttelijä Zendaya vaihtaa hiustyyliä kuin sukkia. Tässä ihastuttava kiharakampaus.
Näyttelijä Zendaya vaihtaa hiustyyliä kuin sukkia. Tässä ihastuttava kiharakampaus.

Jos kihara kiinnostaa, harkitse permanenttia. Rakennekäsittelymenetelmät ovat kehittyneet hurjasti sitten 1980-luvun.

Lue ennen kampaajalle soittamista yhdeksän kysymystä ja vastausta permiksestä.

4. Pastelliväri

Vapauta sisäinen yksisarvisesi ja anna muutaman vuoden ajan villinneelle pastellitrendille mahdollisuus. Jos kokopinkki tukka ei innosta, pohdi hattaranväristä tyveä tai hennon turkooseja latvoja.

Pastellitukka luodaan yleensä vaalennuksella ja suoraväreillä. Muista, että sävyn ylläpitäminen vaatii suoravärillä tai sävyä antavalla hoitoaineella läträämistä kotikylppärissäkin.

5. Lyhyt leikkaus

Laulaja Katy Perry luottaa lyhyisiin hiuksiin.
Laulaja Katy Perry luottaa lyhyisiin hiuksiin.

Pätkäisty tukka on trendikäs, helppo ja ihana – lue lisää syitä leikata lyhyeksi täältä

Jos olet aina ollut pitkätukka ja muutos arveluttaa, kokeile lyhyen tukan sopivuutta kasvoillesi helpolla testillä.

Kiitos lyhyiden hiusten muodikkuuden, lyhyisiin hiusmalleihin on tarjolla valtavasti inspiraatiota.


6. Oma väri takaisin

Kyllästyttääkö tyvikasvun kanssa taisteleminen? Tee elämästäsi helpompaa ja anna oman värisi kasvaa takaisin. 

Lue kampaajan vinkit siirtymävaiheen helpottamiseen ja muista, että harmaantuvakin oma väri on kaunis – ja että harmaita on myös kolmekymppisillä julkkismalleilla.


7. Jakaus vaihtoon

Syvä sivujakaus pukee näyttelijä Lily Collinsia.
Syvä sivujakaus pukee näyttelijä Lily Collinsia.

Joskus uusi trenditukka vaatii vain muutaman kammanvedon. Erityisesti syvä sivujakaus on nyt ajankohtainen.

8. Uusi kampaus

Vaihtelunhaluiselle paras hiusmuutos voi olla sorminäppäryyden lisääminen, eli muutaman uuden kampauksen opetteleminen. Jos olet pitkähiuksinen, katso ohjeet esimerkiksi rentoon lettikruunuun ja täydelliseen perusnutturaan. Jos taas hiuksesi ovat lyhyet, tsekkaa lyhyen tukan lettivinkit

9. Turbaani

Eikö mikään hiusidea edelleenkään miellytä? Opettele tekemään tyylikäs turbaani valokuvaaja Meeri Koutaniemen opeilla.