Vaikka sinä nauttisit auringonvalosta, aurinkovoiteesi ei. Kuva: Shutterstock
Vaikka sinä nauttisit auringonvalosta, aurinkovoiteesi ei. Kuva: Shutterstock

Onko kaappeihisi kertynyt läjäpäin puoliksi käytettyjä aurinkorasvaputiloita? Käy läpi kokoelmasi ja uskalla luopua.

Aurinkovoiteet ovat monelle todellinen keräilyharrastus. Kylpyhuoneen kaapeista löytyy sylillinen suojakertoimella 10 varustettuja niveoita, pari tujumpaa tököttiä kasvoille, jokunen öljy syventämään loppukesän rusketusta ja bonuksena yksi kookoksen tuoksuinen öljy vuoden 2011 Thaimaan-matkalta.

Hartaasti kerätty kokoelma on kuitenkin vain kaappien täytteenä, koska aurinkorasvat menettävät nopeasti tehonsa.

Kohtele aurinkorasvaa näin:

1. Usko päiväystä. Säilyvyysmerkintää kannattaa uskoa, koska voiteiden tehot heikkenevät, mitä vanhemmaksi ne varttuvat. Aurinkovoiteet säilyvät hyvänä vain 12 kuukautta avaamishetkestä.

2. Ei auringonvalolle. Parhaiten aurinkovoidehävikin välttää, kun säilyttää purnukat normaalissa huonelämpötilassa. Pahin aurinkovoiteen vihollinen on auringonvalo. Jos siis tiedät viettäväsi lomaviikkosi paahteessa loikoillen, muista suojata hipiäsi lisäksi aurinkovoiteesi. Aina, kun lisäät voidetta ihollesi, muista sujauttaa pullo takaisin rantakassiisi.

3. Älä hamstraa. Yksinkertaisin vinkki on: käytä se, mitä ostat. Jos avaat purkin tänä kesänä, käytä sen sisältö tänä kesänä. Aurinkovoiteiden säännöstelyohjeet ovat sen verran runsaita, ettei aurinkoisena kesänä pullon edes pitäisi välttämättä kestää koko kautta. Jos jo loppukesällä tiedät, ettet tule käristämään nahkaasi hetkeen, voit heivata pullon, koska seuraavien säteiden porottaessa se on jo mennyttä kalua.

4. Muistilappu. Jos olet viitseliäs, voit merkata pulloon vaikkapa teipin ja tussin avulla, milloin olet purnukan avannut. Näin tiedät seuraavalla käyttökerralla, oletko voitelemassa itsesi härskiintyneellä ja tehottomalla voiteella.

Artikkelia varten haastateltiin Teknokemian yhdistyksen asiantuntijaa Eeva-Mari Karinea.

Lue lisää:

Miksi aurinkorasva on levitettävä vartti ennen aurinkoon menoa?

Valitse aurinkovoide ihotyyppisi mukaan

Kasvojen puhdistusainetta voi käyttää oman harkinnan mukaan. Asiantuntija kertoo, miten sopiva naamanpesutahti löytyy.

Moni oppi jo nuorena, että kasvot tulee pestä aamuin illoin, jotta välttyy epäpuhtauksilta.

Toisaalta viime aikoina on alettu varoitella kasvojen liiallisesta pesemisestä. Jos kasvoja pesee usein ja liian voimakkailla aineilla, iho saattaa ärtyä ja mennä jopa huonompaan kuntoon.

Viime aikoina on hehkutettu esimerkiksi hellävaraista mutta tehokasta tuplapuhdistusta sekä pohdittu, olisiko sittenkin parempi pestä kasvot vain kerran päivässä.

Tarvitseeko kasvoja sitten pestä ollenkaan? Mitä tapahtuu, jos ei pese?

Harva on valmis kokeilemaan, mutta Allure-sivusto kysyi asiaa asiantuntijalta.

Pesemättömyyden seuraukset riippuvat ihotyypistä, dermatologi Soren White sanoo. Pääsääntö kuitenkin on, että iho-ongelmat todennäköisesti pahenevat. Rasvainen iho alkaa pukata pintaansa finnejä, ja kuiva iho muuttuu kuivemmaksi ja sameammaksi.

Kasvojen pesu vedellä voi riittää

Jos ihoa ei pese tai sen puhdistaa huonosti, kasvoille kertyy meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros heikentää myös ihonhoitotuotteiden toimintaa.

Peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä ennen kuin iholle on oikeasti kertynyt likaa, asiantuntija huomauttaa.

Kasvojen likaantumiseen vaikuttavat ihotyyppi sekä elinympäristö.

Töhnäkerros heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa.

Soren White neuvoo Alluren jutussa, että kuivaihoisille voi monessa tapauksessa riittää vedellä huuhtelu, jos kasvot eivät ole erityisen likaiset. Kun puhdistusaine ei irrota ihossa luontaisesti olevia öljyjä, kasvojen kosteustasapaino säilyy.

Muilla ihotyypeillä paras pesutiheys riippuu siitä, kuinka paljon kasvot rasvoittuvat ja likaantuvat. Kaksi kertaa päivässä puhdistusaineen kanssa on silti maksimi.

Peitevoide kuuluu silmien alle ja näppyjen päälle, mutta myös muissa kasvojen kohdissa sillä on käänteentekevä vaikutus.

1. Nenänpielissä

Joskus peilistä katsovat vähemmän reippaat kasvot, ja asialle tekisi mieli tehdä jotain. Tuntien pakkelointisessioon ei tarvitse ryhtyä, sillä jo punoituksen peittäminen tekee kasvoille ihmeitä. Lähes jokaisella on punaisuutta nenänpielissään, joten niihin kannattaa sipaista ohut kerros peitevoidetta. Punoituksen lisäksi peitevoide häivyttää tummuutta.

Byrdie-sivuston toimittaja kirjoittaa, että hänen maailmansa mullistui, kun hän näki meikkitaiteilijan levittävän peitevoidetta mallin nenän ympärille. Pienellä kikalla on yllättävän iso vaikutus siihen, kuinka virkeiltä kasvot näyttävät.

2. Silmien ulkonurkissa

Moni sutii peiteainetta silmien alle, lähelle sisänurkkaa, mutta myös ulkonurkissa on usein häivähdys tummuutta. Sipaus peitevoidetta ulkonurkkiin tuo kirkkautta ja nostaa katsetta.


3. Leuassa

Leukaan kertyy helposti epäpuhtauksia, jotka jättävät jälkeensä tummia jälkiä. Peitevoide häivyttää värimuutokset, ja koko kasvojen iho näyttää tasaisemmalta.

4. Nenänvarressa

Nenä on meikissä se kohta, joka paljastaa meikkaajan. Voiteilla ja puutereilla on tapana kökkööntyä nenän iholla päivän mittaan, joten nenän meikkikerros kannattaa pitää mahdollisimman ohuena. Ranskalaisnaiset jopa pyyhkivät meikin nenästä pois, jotta kasvot eivät näyttäisi meikatuilta.

Vaaleaa peitevoidetta tai valokynää voi kuitenkin käyttää nenänvarressa korostusvärinä. Nenänvarren korkeimpaan kohtaan levitetty (ja huolella häivytetty) vaalea sävy saa nenän näyttämään kapeammalta ja tuo valoa kasvojen keskiosaan.

Koko nenänpäätä ei kuitenkaan kannata pakkeloida piiloon, vaan ihon luonnolliset sävyt saavat kuultaa meikin läpi. Usein korostusväri neuvotaan levittämään nenään huutomerkin muotoisesti: pitkä viiva nenänvarren keskiosaan ja piste nenänpäähän.


5. Silmäluomilla

Kuten silmänalusihon, myös silmäluomien iho on hyvin ohut. Verisuonet kuultavat helposti niiden läpi, mikä saa silmäluomien ihon näyttämään epätasaisen väriseltä.

Vaikka ei käyttäisi silmämeikkiä, peitevoidetta voi sutaista silmäluomille ohuen kerroksen. Häivytä se aina kulmakarvoihin asti, niin iho näyttää takuulla tasaiselta ja katse pirteämmältä. Peitevoiteen voi kiinnittää esimerkiksi irtopuuterilla, jotta se pysyy iholla pidempään.